L’Actualitat del Baix Montseny 27/6/10
.
Dues entitats conservacionistes, la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i Orchis-Associació de Naturalistes de la Selva, han denunciat a Fiscalia les obres de construcció de la canonada d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) que travessa el Baix Montseny de cap a cap, de Fogars a Cardedeu. Les dues entitats argumenten que els treballs s'estan fent sense les tramitacions corresponents i sense els estudis d'impacte preceptius. Aquells documents amb que, massa sovint, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i el Departament de Medi Ambient maregen als ciutadans per actuacions d'un abast infinitament menor.
.
Només cal passar per trams de la Tordera de Llinars, Palau, Sant Celoni, la Batllòria o Sant Feliu de Buixalleu per copsar els importants efectes que l'obra està tenint sobre la llera i l'entorn del riu. Uns efectes evidents que fa massa temps que duren i que, extranyament, fins ara no havien estat denunciats públicament per cap administració local ni partit polític. Les urgències no poden justificar actuacions poc rigoroses ni que les administracions incompleixin el que demanen als seus administrats.
.
Les entitats denunciants tenen l'encert de deixar a una banda el debat sobre si aquesta canalització és la solució a la manca d'aigua de Barcelona. Sobre aquest aspecte hi poden haver opinions diverses com diverses poden ser les opinions sobre el Tren d'Alta Velocitat (TAV), la línia de Molt Alta Tensió (TAV), el desdoblament de l'Eix Transversal o la necessitat del Quart Cinturó. Però allò on tothom coincideix és que totes aquestes obres, si es fan, han de tenir el mínim impacte. I si les administracions després volen ser exigents amb els administrats, han de donar exemple.
.
Els ciutadans fa temps que han assumit que cada poble no pot tenir un abocador on cremar les deixalles i que calia un sistema de gestió més sostenible encara que fos més car per a les seves butxaques. L'administració, doncs, no pot justificar que una companyia elèctrica no soterri una línia d'alta tensió per motiu de costos si vol ser creïble i demostrar que 'eco' no és sols una etiqueta de marca.
.
Porten a fiscalia les irregularitats a les obres de conducció d'ATLL que ressegueixen la Tordera
L’Actualitat del Baix Montseny 27/6/10
.
.
La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i l'entitat Orchis-Associació Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme han denunciat a la Fiscalia de Medi Ambient i al Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya les irregularitats i incompliments de la legislació en les obres de connexió entre la dessaladora de Blanes i la planta potabilitzadora d'Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a Cardedeu. Les entitats han alertat dels incompliments en l'execució dels treballs, que ressegueixen la llera de la Tordera amb un impacte que "han afectat greument a espècies i espais protegits de la Tordera". Per això, s'ha denunciat ATLL com a promotora i responsable del projecte, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) com a responsable de la gestió del Domini Públic Hidràulic (DPH) i el Departament de Medi Ambient com a encarregat de vetllar pels espais naturals i la flora i fauna protegida.
.
Sense entrar en el debat sobre la necessitat de l'obra, els denunciants al·leguen que la tramitació del projecte i la seva execució no ha estat correcte i ha afectat espais i espècies protegides del riu inclosos a la Xarxa Natura 2000. Entre aquestes irregularitats, assenyalen que no s'ha fet la corresponent exposició pública del projecte, l'estudi d'un traçat alternatiu que no afecti directament o indirecta espais protegits, espècies animals d'interès comunitari o hàbitats d'interès comunitari. Així mateix, denuncien que les obres es van començar sense tramitar l'avaluació d'impacte ambiental ni la Memòria Ambiental prèvia del projecte. A més, no existeix la tramitació ambiental del Departament de Medi Ambient ni la de l'ACA.
.
La Coordinadora i Orchis també denuncien irregularitats en l'execució de les obres ja que no hi ha un programa de vigilància ambiental, no s'ha tingut en compte l'afectació sobre hàbitats i espècies d'aus protegides en època reproductora, s'ha alterat el curs del riu, s'han obert nous vials i accessos o s'han alterat els nivells freàtics.
.
També constaten abocaments de sediments a zones inundables així com residus sòlids i químics al curs fluvial, i la manca de seguiment del Departament i d'inspecció de l'ACA sobre l'afectació al riu. En els trams on s'han enllestit les obres, traslladen a la fiscalia que no s'han previst mesures correctores ni l'eliminació dels nous accessos oberts en el medi natural.
.
Per tots aquests motius, han demanat l'aturada immediata de les obres fins que es tramiti correctament el projecte i es garanteixi la protecció dels espais així com la restauració dels que han quedat afectats. Però també que "es depurin les responsabilitats necessàries per evitar casos similars" ja que s'han d'iniciar obres de ramals cap a pobles del Baix Montseny.
Els ecologistes denuncien la connexió entre la dessalinitzadora de Blanes i la potabilitzadora de Cardedeu
El Punt 27/6/10
Obres de la canonada d'aigua de l'ATLL. Foto: QUIM PUIG
.
La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny i l'associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, han denunciat les obres de connexió entre la instal·lació de tractament d'aigua marina (ITAM) de la Tordera, instal·lada a Blanes, i l'estació de tractament d'aigües potables (ETAP) del Ter, situada a Cardedeu. La denúncia, que reclama l'aturada de les obres, s'ha tramès a la fiscalia de medi ambient de Barcelona i al Departament de Medi Ambient i Habitatge, «per les irregularitats i pels incompliments en l'execució de l'obra de l'empresa pública Aigües Ter-Llobregat (ATLL), l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la conselleria mateix, i que han afectat greument espècies i espais protegits de la Tordera».
.
Les dues entitats ecologistes consideren que tant l'ATLL com l'ACA i el Departament de Medi Ambient són responsables d'un seguit d'accions que han conduït les obres a posar en perill la flora i la fauna dels espais protegits tant del riu Tordera –inclòs en la Xarxa Natura 2000– com dels espais protegits de la rodalia –espai PEIN o reserva natural parcial–. Denuncien que es van començar les obres sense un seguit de permisos, com ara l'avaluació d'impacte ambiental, i que tant el traçat com les obres afectaven hàbitats d'interès comunitari. La denúncia hi afegeix que en l'execució de les obres «s'han afectat les espècies d'aus protegides en època reproductora; s'ha alterat la dinàmica fluvial del riu i s'han fet abocaments de sediments sobre zones inundables i hàbitats d'interès comunitari amb flora i fauna protegides». El text, que inclou una llista més àmplia de possibles irregularitats, conclou que en la finalització de les obres «no s'han previst mesures correctores per minimitzar els efectes negatius de l'obra», i tampoc s'ha previst eliminar «els accessos oberts en el medi natural».
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada