divendres, 12 de febrer del 2016

Poca broma amb la vespa asiàtica (Vespa velutina)

Vespa Velutina Autor: Alain C. (el chip)

Niu de Vespa velutina al final del cicle de desenvolupament de la colònia. © Olivier Bonnard, INRA Bordeux.

Vespa velutina a l’entrada d’un rusc d’abelles.

Expansió imparable de la vespa asiàtica
Diari de Girona 9/2/2016

Durant el 2015 s'han localitzat a Catalunya uns 131 nius d'aquesta espècie invasora, la gran majoria a Girona · Aquest any, els Agents Rurals preveuen que es multipliquin per quatre

Els Agents Rurals preveuen l´expansió de la vespa asiàtica ACN

EFE/DDG | GIRONA Durant el 2015 s'han localitzat a Catalunya uns 131 nius de vespa asiàtica, davant de la dotzena de l'any anterior, i la previsió és que aquest any es quadrupliqui aquesta xifra, segons fonts dels Agents Rurals.

La imparable expansió d'aquesta espècie, una de les 258 invasores que hi ha en territori català entre fauna i flora, segueix el seu curs i encara que no es pot eradicar, sí frenar.

Els Agents Rurals del Departament d'Agricultura estan reunint amb tots els alcaldes per exposar-los la situació i perquè també prenguin mesures a nivell local, com a única possibilitat de minimitzar els danys d'aquesta depredadora d'abelles.

El cap del Cos d'Agents Rurals de la província de Girona -on s'han localitzat la pràctica totalitat- i membre de la Comissió de Seguiment de la vespa velutina, Ignasi de Dalmases, ha insistit, en declaracions a Efe, en la necessitat que col·laborin organismes públics i privats davant la imparable proliferació d'aquesta espècie.

En previsió de l'aparició de centenars de nius, la comissió de la velutina va proposar als responsables d'Agricultura informar als ajuntaments perquè es dotin dels seus propis mètodes de destrucció, o preparant a personal propi, o contractant a una empresa especialitzada en la destrucció que tingui uns productes i la metodologia de destrucció homologada.

Fins al moment ja s'han reunit amb els consells d'alcaldes de les comarques del Gironès, la Garrotxa i la Selva, pròximament ho faran amb els de l'Alt Empordà, i així amb tots.

De Dalmases considera que des de l'arribada de la velutina el 2012 la Generalitat ha fet un bon treball d'investigació de progressió de l'espècie, de formació d'agents i de compra de trampes per atraure-les o de material per a la seva destrucció, però "ha arribat un moment que és inviable l'eliminació dels nius per part dels agents".

La meitat dels nius trobats aquest any han estat a la comarca de la Garrotxa, una vintena al Ripollès i una vintena a l'Alt Empordà.

De les comarques de Girona, les principals afectades per aquesta espècie invasora, en l'única que no s'ha detectat la presència és en la Cerdanya, i en el Baix Empordà no s'ha localitzat cap niu, encara que el 10 de desembre es va trobar un exemplar a la Bisbal d'Empordà.

També s'ha localitzat un niu a la província de Lleida (la Noguera), dos a Barcelona (Catalunya central) i altres 2 o 3 en la Vall d'Aran.

Fins a octubre s'havien localitzat 31 nius bàsicament en zones concorregudes on la gent va a caminar o es caça.

Els nius urbans també són més evidents, però el gran moment d'increment de detecció ha estat en els últims dos mes, en total un centenar, el que respon, segons De Dalmases, a que "la caiguda de les fulles dels arbres les ha deixat més a la vista".

Per a la destrucció dels nius, els Agents Rurals han posat en pràctica tres mètodes que han resultat eficaces, sempre es realitzen en el moment de més seguretat, de nit, quan totes estan en el niu i quan hi ha menor activitat.

Si el niu és molt accessible, -que no és molt habitual- els agents equipats amb un vestit semblant al dels apicultors el retiren manualment, el ruixen amb insecticida i el congelen per assegurar la mort de tots els individus.

Si el niu està a la copa d'un arbre d'impossible accés, però no molt elevat, fins a uns 14 metres, s'utilitzen uns penjadors que a manera de xeringa injecten biocida al seu interior.

En els casos en que el niu està situat en una zona inaccessible de bosc o rural, entre 4 i 5 agents disparen simultàniament una desena de trets amb una escopeta de perdigons petits i així s'assegura la total destrucció de la colònia.

Això no obstant, per si algun exemplar hagués pogut escapar, es col·loquen trampes amb atraient al voltant d'on estava el niu per capturar els pocs exemplars que hagin pogut sobreviure.

Un dels últims nius, ja en desús, que s'ha trobat ha estat al Port de la Selva, i la seva presència confirma la sospita dels experts, ja que malgrat que inicialment es creia que no s'establirien a les zones de costa, després de localitzar nius a Roses, Portbou (3), Llançà i ara el Port, aquesta teoria ha perdut força.


ALGUNS ENLLAÇOS D'INTERÈS...

Vespa asiàtica Vespa velutina var. nigrithorax Buysson
GenCat Novembre 2013

La Vespa velutina a Catalunya - RuralCat

Com fer front a l’amenaça de la vespa asiàtica?
CREAF 11/12/2013

L’amenaça de la vespa asiàtica arriba a Catalunya
CREAF 10/12/2013
AGA Catalunya | Darrera actualització 10/09/2014

Mapa de llocs on s'ha trobat la vespa velutina a Catalunya en els anys 2012, 2013 i 2014

En el següent mapa trobarem els llocs on s'han trobat la vespa velutina a Catalunya des de l'any 2012 i el nombre d'exemplars trobats. Cal fer esment que només hem posat les zones que s'han comprovat.

(Punxant les icones es mostra la informació del nombre d'exemplars i la zona on s'han vist.)






A finales de  2010 se localizan los primeros nidos de vespa velutina nigrotórax  en Navarra y comienza su expansión por la península. Hay que recordar que la mayoría de los nidos se localizan en otoño, ya que llaman mucho la atención en los árboles que pierden sus hojas. Hay cuatro zonas de acción de vespa velutina en la península a 2015.


Frente Mediterraneo: Las que acceden por el lado del mediterráneo llegan a Massis de l’Albera, Girona en 2011. A finales del año 2014 se localizaron nidos en Ripoll, tan solo dista de unos 100 km al oeste del primer foco de Massis de l’Albera. Al sur, también a finales de 2014, se localizaron nidos en  Vacarisses (Barcelona), aproximadamente a unos 150 km del primer foco de Girona.


ALTRES NOTÍCIES ALS MITJANS DE COMUNICACIÓ...

Localitzen un niu de vespa asiàtica inactiu al Port de la Selva
Diari de Girona 28/1/2016

Els Agents Rurals tenen detectats 80 ruscs de vespa asiàtica
Diari de Girona 11/12/2015

Descobreixen un rusc de vespes asiàtiques a Castellfollit
Diari de Girona 3/11/2015

Tres nius de vespa asiàtica a Camprodon
El Punt Avui 10/11/2015

Els apicultors gironins troben un mètode que ajudaria a reduir la població de vespa asiàtica
Diari de Girona 31/10/2015

Els nius de vespes asiàtiques podrien superar el centenar a Catalunya el 2016
Diari de Girona 13/10/2015

La vespa asiàtica colonitza Catalunya
El País 11/10/2015

Apicultors gironins troben uns 15 nius de vespa asiàtica
El Punt Avui 20/9/2015

Ja s´han localitzat tants nius de vespa asiàtica com en tot 2014
Diari de Girona 20/9/2015

Un veí de Ripoll captura vespes asiàtiques a les trampes del seu hort
El Punt Avui 6/8/2015

Apicultors de l´Alt Empordà detecten els primers exemplars de vespa asiàtica de la temporada
Diari de Girona 15/7/2015

Localitzat un niu de vespa asiàtica al Vallès Oriental
El Punt Avui 22/10/2014

Els Agents Rurals troben un niu de vespa asiàtica en unes antigues feixes de conreu de Caldes
El Punt Avui 20/10/2014

La vespa asiàtica arriba al Vallès als dos anys de creuar la frontera
El Periódico 21/10/2014

La vespa asiàtica s'estén per tot el territori gironí
El Punt Avui 26/8/2014

La vespa asiàtica arriba també a Ripoll i a Susqueda
El Punt Avui 14/12/2013

Més exemplars de vespa asiàtica a l'Alt Empordà
El Punt Avui 30/9/2013

La vespa asiàtica envaeix Catalunya
Nació Digital 29/9/2013

La vespa asiàtica ja ha arribat a l'Alt Empordà
El Punt Avui 28/8/2012

Atrapen una vespa asiàtica reina a Rabós
El Punt Avui 17/4/2012

Atenció: s'acosta una vespa nova
El Punt Avui 4/2/2011