Aquest tram de riu aigües avall del pont de l'AP-7, a diferència d'altres (aigües amunt del pont de l'AP-7, per exemple), no es troba canalitzat ni amb motes ni amb esculleres, i encara conserva la seva dinàmica natural d'erosió (formació de talussos) i de sedimentació (formació de meandres) característic d'un riu sense regular.
Amb cada torderada (crescuda sobtada del riu Tordera), la corrent fa perdre terreny a un costat (forma un talús) a la vegada que fa guanyar terreny a l'altre (forma un meandre) transformant el traçat del riu de forma serpentiforme.
Quan més serpentiforme és el riu, millor per a la regulació de la corrent (menys velocitat) degut a que augmenta el recorregut que ha de transcorrer l'aigua i major laminació d'aigua per l'augment en l'amplada del llit, i més natural formant nombrosos hàbitats (platges als meandres, talussos, gorgs,...).
Això topa però, amb la domesticació del món per a l'home... tot a d'estar igual i quiet any rere any, i més quan s'aprofita fins a l'últim centímetre de terreny a tocar del riu. Ja sigui perquè el riu fa de límit municipal, ja sigui perquè el terreny és propietat privada, no interessa que el riu canviï ni de traçat ni de forma.
Ara bé, l'autèntic problema arriba quan l'actuació feta per domesticar el riu consisteix en destrossar-lo, ja sigui amb esculleres, ja sigui fent-lo rectilini, i d'això les administracions tenen molta experiència, a la Tordera i arreu.
Sembla ser que aquesta actuació a l'aiguabarreig és per evitar més retrocés de la zona d'aparcament i pícnic de l'ermita de Sant Cebrià de Fogars, que com es pot veure en una de les fotografies està a punt de menjar-se el que queda de barana (gran part ja ha desaparegut, a l'igual que el pont de fusta sobre el torrent de Can Roca) i els arbres de l'aparcament. Han instal·lat uns petita escullera amb troncs a l'inici de la corva, i han canalitzat la corrent principal del riu mitjançant una excavació pel mig del meandre. Fins aquí... agressiu però acceptable... millor això que més eculleres de pedres.
Però... s'ha acabat l'actuació?... Aquesta és, ara, la pregunta del milió d'euros.
Aquí podeu veure dues fotografies del pont ja desaparegut per una torderada, i de la zona d'aparcament (la part més propera al torrent també ha desaparegut) de l'itinerari afectat Grans Camins de l'Aigua...
S'ha de tenir en compte que aquí abunden les tortugues de rierol (Mauremys leprosa), hi ha moltes cites de torgues d'estany (Emys orbicularis), 5 els darrers 4 anys, es tracta d'un espai protegit (XN2000 Riu i estanys de Tordera), i un dels pocs espais fluvials naturals sense canalitzar del seu recorregut...
Aiguabarreig de la Riera de Santa Coloma i el riu Tordera (Fogars de la Selva) 14/6/09
Tortuga d’estany (Emys orbicularis) al riu Tordera al seu pas pel Pla d’en Marquès (Fogars de la Selva) 2/8/09
Resposta de l'ACA...
https://twitter.com/aigua_cat/status/711841896579076096
@XavierRomeraC L'actuació #Fogars ha finalitzat i no es preveuen més instal•lacions tret de plantació amb espècies autòctones.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada