dimarts, 24 de maig del 2016

Un prototip de sistema d'alerta costaner prediu danys per temporals al litoral català amb vuit dies d'antelació. Gencat 24/5/2016

Un prototip de sistema d'alerta costaner prediu danys per temporals al litoral català amb vuit dies d'antelació
Generalitat de Catalunya 24/5/2016

El sistema permetria aplicar mesures d’emergència a les platges on es preveiessin les majors afectacions per protegir-les

L’iCOAST s’ha dissenyat amb la costa catalana com a referent però es pot utilitzar a altres regions litorals europees

 Temporal del 2008 a Blanes

Un prototip teòric de sistema d’alerta costaner, batejat com iCOAST, és capaç de predir danys causats per temporals extrems al litoral català, especialment a les platges urbanes, amb vuit dies d’antelació. El projecte ha estat coordinat  pel Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). En el seu desenvolupament han participat  l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), el Servei Meteorològic de Catalunya —ambdós dependents del Departament de Territori i Sostenibilitat—, la Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior, el Coastal and Marine Research Centre de l’University College Cork (CMRC), l’associació Technology for Humanitarian Assistance, Coperation and Action (ITHACA) i Soluciones Ingeniería Marítima Operacional (SIMO).

L’iCOAST està dissenyat per esdevenir, una vegada es pugui certificar en condicions reals, una ajuda en la presa de decisions per disminuir el risc costaner. Tot i que es pot utilitzar en diverses regions litorals urbanes europees, ha estat validat per la costa catalana. Una part important del litoral mediterrani té una capacitat limitada per fer front a variacions en l’onatge degut a l’existència d’infraestructures com passejos marítims, vies fèrries, carreteres o edificis.

50 víctimes en dues dècades
 
Així, quan es donen episodis de fort onatge combinat amb nivells de mar alts es poden produir danys quantiosos. A la costa mediterrània catalana els temporals i cops de mar forts han provocat més de 50 morts els darrers 20 anys i danys en infraestructures costaneres per, com a mínim, 30 milions d’euros. La pujada del nivell del mar provocada pel canvi climàtic, prevista per a aquest segle, pot aguditzar aquesta situació.
 
En aquest context, disposar d’un model que anticipi la reacció de la costa davant un temporal pot facilitar l’adopció de mesures d’urgència que minimitzin els danys. El prototip de l’iCOAST  proporciona informació sobre l’onatge i el nivell del mar amb vuit dies d’antelació per a la totalitat del litoral, tot i que, de moment, només s’ha provat en condicions de laboratori per a punts específics de la costa catalana. La detecció d’un temporal activa una predicció a cinc dies vista cada tres quilòmetres. En el cas de les platges considerades més fràgils, elabora una predicció addicional en termes d’inundació i erosió amb tres dies d’antelació i amb una precisió de metres.
 
Una eina que també proposa
 
El fet de comptar amb una predicció a una escala tan detallada podria permetre a les administracions adaptar les alertes i recomanacions per a la població a col·lectius específics, com ara usuaris d’aparcaments litorals perquè canviïn de lloc els seus vehicles, veïns i comerciants d’edificis en primera línia de mar, o vianants dels passejos marítims on es puguin produir danys.


El prototip proposa també, allà on és possible, les mesures d’urgència que es podrien adoptar hores abans del temporal per augmentar la protecció del litoral, com ara l’ús de sacs o barreres de sorra, l’excavació de trinxeres o l’ús de barreres mòbils contra inundacions.
 
Si el prototip es valida per ser utilitzat en condicions reals, els avisos basats en la previsió arribarien al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat. El CECAT posaria en marxa els protocols d’avisos a les autoritats locals i als organismes d’emergència i seguretat de la Generalitat per estar preparats davant l’episodi de risc. També, en base a la previsió, s’enviarien els avisos a la població i es podria decidir aplicar mesures preventives en els casos que calgués, com el tancament dels accessos marítims o l’evacuació de zones potencialment afectades.
 
Model basat en un inventari de danys i dos temporals
 
Per tal de desenvolupar l’iCOAST, s’ha dut a terme un inventari de danys causats per temporals al litoral català entre els anys 2000 i 2013, que ha permès identificar punts especialment sensibles al seu impacte. Prop del 50% de les platges de Barcelona i Girona ha patit un episodi d’inundació en els darrers 20 anys, mentre que en el cas de la demarcació de Tarragona ha estat el 25% del seu litoral.Cadascun dels episodis estudiats es descriu en termes d’onatge i nivell del mar per després definir els llindars que s’haurien de sobrepassar per activar una alarma.
 
A banda d’aquest inventari, els creadors de l’iCOAST van provar la seva fiabilitat aplicant-lo a dos episodis concrets. El primer és la tempesta de desembre de 2008, que va impactar a la costa catalana durant més de 50 hores. El segon episodi són les dues tempestes consecutives del març de 2013, que van causar una intensa erosió a les platges barcelonines. En tots dos casos, es va proporcionar a l’iCOAST la informació bàsica i el sistema va predir els danys que realment es van produir.
 
El desenvolupament de la primera fase del projecte iCOAST ha tingut un cost d’uns 634.000 euros, dels quals més de 475.000 els ha aportat la Unió Europea. Els treballs van començar el desembre de 2013 i han finalitzat recentment.
 
Pendents dels ajuts europeus
 
Els impulsors d’aquest prototip optaran a una convocatòria d’ajuts europeus, que es convocarà el primer trimestre de 2017, per tal de perfeccionar el sistema i provar-lo amb avisos reals de temporals que es puguin produir. En aquesta segona fase de desenvolupament, l’iCOAST se centraria en la costa de la Toscana (Itàlia), a més del litoral català.