L’Associació de propietaris forestals del Montnegre inicia la campanya de lleva del suro
Ràdio Tordera 15/6/2016
L’Associació de propietaris forestals del Montnegre i el Corredor han començat aquesta setmana a Tordera la campanya de lleva del suro 2016. Amb l’arribada del bon temps, i la conseqüent disminució de la humitat ambiental, els silvicultors han començat la campanya. La primera finca on treballen és a Tordera i posteriorment seguiran per les moltes finques que han mostrat el seu interès en la realització d’aquesta tasca.
La campanya de recol·lecció d’aquest singular producte s’ha retardat enguany fins que les condicions meteorològiques han permès portar a terme l’operació de “pela” de l’escorça de les alzines sureres, espècie només present en els boscos mediterranis. Martí Rossell, enginyer forestal, apunta que la zona del Montnegre és molt rica en alzines sureres.
Més de la meitat de les 60.000 hectàrees d’alzina surera que hi ha a Catalunya es troben afectades per la plaga del corc del suro, un insecte coleòpter les larves del qual creen galeries a la coberta del tronc –el preat suro– i redueixen dràsticament la qualitat del producte i el seu preu posterior al mercat. Encara que el corc del suro existeix de forma natural als boscos mediterranis, els últims anys ha experimentat un creixement extraordinari per causes no del tot clares, però que es vinculen a la menor disponibilitat d’aigua, derivada del canvi climàtic i l’abandonament del bosc. Martí Rossell assegura que s’estan estudiant mesures per frenar l’expansió del corc.
Segons les previsions del Consorci Forestal de Catalunya, la producció de suro català pot assolir enguany les 5.000 tones. Segons explica Martí Rossell, aquest suro s’utilitzarà per taps de cava, vi o xampany, així com altres aplicacions per a la construcció i peces tècniques d’aïllament.
Els Silvicultors posen de relleu la importància de la gestió forestal sostenible i la necessitat de recolzar-la com l’eina bàsica més eficaç per a la conservació i millora dels boscos i prevenir els grans incendis forestals. A més, la gestió permet millorar els recursos hídrics i la captació de CO2 a l’atmosfera, entre altres beneficis ambientals que comporta.
Ja tenim aquí “Altres històriesdemar”
Fa 3 dies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada