Meteo.cat
La sequera pluviomètrica es pot avaluar utilitzant diversos índexs. Un dels més àmpliament utilitzats és l’índex SPI (de l’anglès Standardized Precipitation Index), també conegut com a Índex de Precipitació Estàndard (IPE), que permet fer una avaluació del dèficit o excés de precipitació al territori i per a una varietat d’escales temporals. Els intervals més llargs (superiors a 12 mesos) aporten informació sobre l’estat de les aigües subterrànies, dels cursos d’aigua i de l’emmagatzematge d’aigua als embassaments. Per contra, els intervals més curts (inferiors a 9 mesos) són útils per a estimar la humitat del sòl, aspecte molt important per a l’agricultura i els boscos, i responen de manera immediata a la presència o absència de precipitacions.
Les àrees de Recerca i Modelització i de Climatologia (SMC) elaboren mensualment els mapes d’IPE per a Catalunya per als intervals de 6, 9, 12 i 24 mesos.
Per a la correcta interpretació de la cartografia es pot seguir aquest esquema:
- > 2.5, condicions d’humitat excepcional
- 2.0 a 2.5, condicions d’humitat extrema
- 1.2 a 2.0, condicions d’humitat forta
- 1.0 a 1.5, condicions d’humitat moderada
- 1.0 a -1.0, condicions de normalitat
- -1.0 a -1.5, condicions de sequera moderada
- -1.5 a -2.0, condicions de sequera forta
- -2.0 a -2.5, condicions de sequera extrema
- <-2 .5="" condicions="" de="" excepcional="" li="" sequera="">-2>
Per a més informació dirigiu-vos a suport a la interpretació de l’IPE.
Catalunya té regions amb sequera greu tot i el bon nivell dels embassaments
Ara.cat 5/7/2016
Diferents àrees de l'est es troben en condicions de clara sequera tenint en compte les dades de pluja de l'últim any
MIQUEL BERNIS Barcelona
Tendim a associar el concepte de sequera a les dades dels embassaments, però la set del territori pot ser evident tot i que no hi hagi problemes amb les reserves d'aigua. Que els pantans estiguin plens depèn bàsicament de les pluges i nevades que es produeixin al Pirineu, però el nivell de reserves d'aigua no ens diu gran cosa sobre com d'humit o de sec està bona part del territori.
Actualment la sequera és latent en diverses regions de Catalunya, especialment a l'est. Segons l' Índex de Precipitació Estàndard que elabora mensualment el Meteocat, diverses àrees de la costa i del prelitoral central es troben en situació de “sequera moderada” si mirem les dades dels últims 6 mesos.
Si ens fixem en les dades dels últims 12 mesos la situació és més preocupant, ja que les regions amb sequera moderada es fan molt més extenses, i apareixen fins i tot àrees a la costa i al prelitoral central, a l'Empordà i també a la Franja amb un índex entre -1,5 i -2, és a dir, “sequera forta”. Cal tenir en compte, a més, que les dades d'un mes de juny que ha estat sec encara no estan actualitzades en aquests mapes.
L'Índex de Precipitació Estàndard és un indicador climatològic que es fa servir en molts llocs del món per avaluar el nivell de dèficit de precipitació que té un territori en diferents escales temporals a partir de les seves pluges habituals.
Per contra, l'Agència Catalana de l'Aigua explicava avui mitjançant la xarxa social Twitter que els embassaments de les conques internes de Catalunya s'han omplert força durant la primavera, les reserves han augmentat més de 70 hm3 des de principis d'abril, un fet que a dia d'avui situa el nivell dels pantans al 76%, només 4 punts percentuals per sota de la mitjana dels últims 10 anys.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada