dimarts, 14 de novembre del 2017

Algunes notícies per llegir 13 i 14/11/2017...

Xerrada sobre la regeneració artificial de les platges
Ràdio Calella 14/11/2017


Avui, a les 8 del vespre, a l’Esplai per l’entrada del carrer Bartrina, tindrà lloc la xerrada amb el nom “Té sentit la regeneració artificial de les platges?” a càrrec de Jorge Guillén de l’Institut de Ciències del Mar.


En el futur, no serà possible una platja amb sorra contínua segons Jorge Guillén, investigador del CSIC
Ràdio Pineda 14/11/2017


No es podrà mantenir en el futur, una línia de platja amb sorra contínua a tot el Maresme, segons ha dit el doctor Jorge Guillén, investigador de l'Institut de Ciències del Mar. Els darrers temporals han fet retrocedir la sorra de les platges i la solució provisional ha passat per reposar-la, com s'ha fet a Pineda. Durant el darrer any els temporals han afectat de forma especial les platges del Maresme que han perdut molta sorra. Aquest dimarts es fa a Calella una xerrada amb el títol 'Té sentit la regeneració artificial de les platges?' a càrrec del Doctor Jorge Guillen. Segons l'investigador de l'Institut de Ciències del Mar (CSIC), per cada temporal es perden milers de sorra a les platges, que bascula d'un punt a un altre. Ha explicat que les causes són naturals però l'acció humana també ha afectat l'arribada i conservació de sediments, sobretot en espais molt humanitzats com el nostre. També ha explicat que «no es podrà mantenir un continu de sorra al Maresme de 40 quilòmetres» i només es poden plantejar objectius concrets en determinades zones.

L'especialista del CEAB ha dit que a Pineda darrerament li ha tocat de ple els temporals, però «té la sort que està molt aprop de La Tordera». També ha dit que la situació «és complexa» perquè la sorra és també un factor de protecció i darrerament ha anat minvant. El passat hivern, Pineda va patir cinc temporals força seguits que van malmetre força la platja, especialment la Platja de la Riera on va ser necessària la reconstrucció del passeig per a vianant i bicicletes. Una draga també va aportar sorra de la bocana del Moll d'Arenys de Mar. Altres trams de platja però, van millorar la seva quantitat de sorra com ara a la Platja dels Pins o la Platja de Poblenou, i també a Santa Susanna, entre altres. La xerrada 'Té sentit la regeneració artificial de les platges?' a càrrec de Jorge Guillén de l'Institut de Ciències del Mar, es fa aquest dimarts a les 8 del vespre a l'Esplai de Calella.



Endesa reforça la protecció per a l’avifauna
Ràdio Tordera 13/11/2017


Endesa ha finalitzat els treballs per millorar l’aïllament de diferents punts de la subestació elèctrica de Calella per protegir a l’avifauna i a petits mamífers que puguin accedir a la instal·lació, ha informat en un comunicat aquest dimecres. L’actuació també beneficiarà als més de 31.600 clients repartits entre Calella, Canet de Mar, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera. Els treballs han consistit en la instal·lació de diversos dispositius en forma de cobertes protectores de material plàstic aïllant per evitar col·lisions i electrocucions i per garantir el correcte funcionament de la xarxa.


Pena...
Mesures a les Ordenances Fiscals per afavorir la construcció
Ràdio Pineda 13/11/2017


Amb l'objectiu d'ajudar a promoure la construcció de nous habitatges al municipi, les Ordenances Fiscals de l'any vinent a Pineda inclouen com a novetat facilitats de pagament a les empreses que sol·licitin llicències d’obres majors al municipi. L'import de la llicència d'obres haurà de ser superior a 20.000 €. Segons ha explicat a Ràdio Pineda el regidor d'Hisenda, Antoni Abad, aquesta mesura pretén donar facilitats per fomentar la construcció d’habitatges al municipi, «ja que es un sector que dona molts llocs de treball i genera una riquesa indirecta molt important».

El regidor d'Hisenda, Antoni Abad ha explicat que aquests canvis per l'any vinent poden ser un ajut per reactivar el sector de la construcció, ja que el pagament el faran pràcticament en el moment que obtingui la llicència de construcció, i no en el moment de demanar-ho «en una etapa inicial en la que encara no tenen accés al finançament bancari». Antoni Abad ho ha explicat al programa És Migdia de Ràdio Pineda, en el qual va explicar àmpliament les novetats i bonificacions en impostos i taxes per l'any vinent:
http://alacarta.radiopineda.cat/#/programs/esmigdia/radiopineda_podcast_3502


Canvi urbanístic per ampliar l’hotel Mar Menuda de Tossa
El Punt Avui 14/11/2017

El projecte de modificació del POUM a l’àmbit de la Mar Menuda de Tossa canvia els usos de l’antic Catxa per poder-hi fer una zona d’equipaments

L’hotel podrà fer un annex de tres plantes

NURI FORNS - TOSSA DE MAR
L’Ajuntament de Tossa ha aprovat inicialment el projecte de modificació del POUM a l’àmbit discontinu de la Mar Menuda, juntament amb l’estudi ambiental estratègic. La modificació implica canviar la classificació del sòl d’una part del sector de Mar Menuda de rústic a urbà. En una part dels terrenys que formen part d’aquest sector hi ha actualment l’hotel Golden Mar Menuda, a primera línia de mar, que vol ampliar les instal·lacions i ho farà –segons la modificació– en un espai situat rere l’hotel, en una parcel·la on ara bàsicament hi ha aparcament. Allà s’hi permetrà l’ús hoteler i d’habitatge, i els amos del Mar Menuda poden fer-hi un annex de planta baixa i tres pisos.

Paral·lelament, en una zona que es coneix com l’antic Catxa, a tocar de la carretera que va a Sant Feliu de Guíxols, on hi ha una antiga discoteca i pistes de tennis en desús, es canviaria la qualificació (ara és no urbanitzable) i passarien a ser terrenys “urbans en clau de zona verda i d’equipaments”, segons Mohedano. Els terrenys de l’antic Catxa tenen una superfície de 16.774,77 m². En la peça destinada a equipaments, segons va dir l’alcaldessa, Gisela Saladich, hi ha interès a fer-hi una escola de natura. “De tota la vida que hem dit que hi anirà un centre d’on sortiran totes les activitats de natura, des de BTT fins a excursions a peu”, va assegurar.

El grup de CiU, que va votar en contra de la modificació, va oposar-se al canvi de la zona de l’antic Catxa. Àngela Cuatrecasas (CiU) va defensar que és un espai “protegit” i que amb el canvi de qualificació “la zona en un futur és susceptible de ser urbanitzada”. “La millor manera de preservar la natura és preservar espais que ara estan protegits”, hi va afegir.

CiU també s’oposa a fer urbanitzable una parcel·la que se situaria al costat d’on els amos de l’hotel volen construir l’annex. Aquesta parcel·la passaria de rústica a urbanitzable, i s’hi podria fer un habitatge “bifamiliar”. Per Cuatrecasas, és a tocar del camí de ronda i “és l’última zona verda que queda a Mar Menuda”. “És sòl de protecció especial i té valor natural o de connectivitat ecològica. I vostès volen que sigui urbanitzable”, va assegurar. A més, va defensar que l’espai on la societat Immobiliària Mar Menuda SA vol fer l’annex hoteler és “a primera línia de mar”. “El que és gros de l’hotel no és que el facin més modern, el que ens preocupa –i al Departament de Territori també– és que pretenen fer un canvi en volum edificable, i s’hi aixecarà un hotel de quatre plantes. Tal com l’entenem deixarà de ser la Mar Menuda per ser la mar privada”, va sentenciar. L’únic canvi que CiU veu bé és que la previsió d’habitatges protegits canviï de la Mar Menuda a la carretera de Llagostera.

Donar un ús al Catxa

El regidor d’Urbanisme va afirmar que per les condicions en què es troba l’antic Catxa “el millor és donar-li un ús”. “Deixar morir una antiga discoteca no crec que sigui el més naturalista”, va dir. També va explicar que els canvis van passar ja per Urbanisme i Medi Ambient l’abril del 2016, que els va tombar i va donar un seguit d’instruccions que, segons Mohedano, s’han incorporat en la nova modificació.