El Punt Avui 7/2/2018
coordinació
La veda afectarà per primera vegada totes les barques d’arrossegament, des de Portbou fins a Cubelles
A Palamós, les barques de pesca de gamba ja fa un mes que estan amarrades a port
Uns operaris treballant a l’embarcació ‘Manola’, ahir al matí al port pesquer de Palamós Foto: JOAN TRILLAS.
JOAN TRILLAS - PALAMÓS
A Palamós, 16 barques de pesca de gamba ja fa un mes que estan aturades
Tota la flota d’embarcacions d’arrossegament des de Portbou fins a Cubelles (Barcelona) ha iniciat una veda de quatre setmanes per minimitzar l’impacte de l’esforç pesquer i garantir una explotació sostenible. Aquesta aturada afectarà al voltant de 170 embarcacions i l’ha imposat el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient. Fins ara les confraries es repartien els períodes de veda, però aquesta és la primera vegada que es fa conjuntament. La flota d’arrossegament tornarà a mar el 5 de març. Més endavant la seguiran les de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
Una de les confraries més combatives és la de Palamós, immersa en el pla de gestió integral de la gamba. Precisament, a Palamós 16 barques de pesca de gamba ja fa un mes que estan amarrades al port. Ara, i en el marc d’aquesta veda, s’hi afegeix la resta de la flota, les que es dediquen a altres recursos pesquers. En total, 23 embarcacions. En aquest procés, les barques de pesca artesanal i les teranyines –les d’arts menors i encerclament– treballen amb normalitat a tots els ports. A Palamós, a banda de les barques de pesca artesanal, ara mateix estan en actiu quatre teranyines de la flota d’encerclament. Aquestes embarcacions van tornar a la feina el 22 de gener passat, després d’un mes. Des d’aleshores, i segons fonts de la confraria, han capturat 45 tones d’anxova, 30 d’alatxa i 9 de sardina Aquesta veda, segons fonts de la Confraria de Pescadors de Palamós, en cap cas provocarà falta de peix a la llotja durant el període de la veda. Amb tot, hi podria haver algun increment del preu, segons han explicat alguns peixaters, quan hagin de recórrer, diuen –i sempre en funció de la demanda–, als majoristes.
Palamós, un referent
El patró major de la Confraria de Pescadors de Palamós, Toni Albalat, posa com a referent la veda de la gamba que impulsen des de la confraria. “La nostra confraria ha estat pionera i fa molts anys que estem apostant per la sostenibilitat i per treballar per a la millora dels recursos marins”, destaca.
Els eixos principals d’aquest pla són la reducció progressiva de la capacitat de la flota, la limitació del temps permès de pesca, la implantació de vedes temporals a tots els caladors durant 60 dies a l’any, la reducció anual del 10% pel que fa al nombre de dies de pesca autoritzats i, finalment, la limitació de l’accés als caladors més explotats i amb més presència d’exemplars de gamba juvenils. A més, també es treballa per augmentar la selectivitat de la xarxa de pesca i adoptar un únic tipus de portes d’arrossegament amb menys impacte sobre els fons i més estalvi energètic. Una dada rellevant perquè només a Palamós es pesquen entre 30 i 45 tones de gamba anuals.
LES XIFRES
23 embarcacions de Palamós faran veda un mes; d’aquestes, 16 de pesca de gamba ja estan aturades des del 5 de gener.
60 dies amarrades a port estaran les barques de Palamós perquè les de la gamba fan dos mesos de veda.
170 barques d’arrossegament estaran amarrades als ports gironins i una part dels barcelonins fins al 5 de març.
El pla de gestió de la pesca de la gamba
Un dels referents de la gestió dels recursos pesquers que s’impulsen especialment a Palamós és el pla de gestió integral de la pesca de la gamba, a través de la direcció general de Pesca i Afers Marítims (DGPAM). Aquest ambiciós pla té dos grans objectius: ajustar l’esforç pesquer a la biomassa de la gamba i minimitzar l’impacte sobre el medi, i millorar la qualitat ambiental. La suma de les mesures de gestió acordades pels pescadors de Palamós en els darrers anys i la investigació dels científics sobre la gamba va desembocar el 2013 en el reconeixement legal del pla de gestió de la gamba vermella i la publicació de l’ordre ministerial.
Aquest pla integral va ser elaborat conjuntament amb l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Càtedra d’Estudis Marins de la Universitat de Girona (UdG) i la Confraria de Pescadors de Palamós, amb especial incidència en els caladors més habituals de la flota de Palamós. Un pla pilot que va ser negociat amb l’administració pesquera de l’Estat, que és competent en les aigües marítimes de la zona –aigües exteriors–, i que regula la pesca de gamba vermella (Aristeus antennatus) com a art d’arrossegament de fons en determinades zones marítimes a prop de Palamós. Al llarg del 2016, es va treballar en la modificació d’alguns dels caladors, per adaptar-los a l’empremta del seguiment de les “caixes blaves”, i també en l’adaptació de la relació d’embarcacions als canvis per desballestaments i noves incorporacions que s’han anat produint des de la implantació del pla.
“La veda és un esforç absolutament necessari”
Toni Albalat, patró major de la Confraria de Palamós, ahir al port Foto: J. TRILLAS.
J.TRILLAS
Els pescadors de Palamós han pres consciència de la importància de mantenir els estocs de pesca en un bon estat de conservació. Per això treballen amb els científics i amb l’administració per implementar mesures que assegurin el futur del recurs pesquer mitjançant una explotació responsable del mar per part de tot el sector. Un pla de gestió pesquer és un acord entre tots els agents implicats pel qual es determinen uns objectius de sostenibilitat i unes especificacions per assolir-los: què es pesca, com es pesca, qui pesca, on es pesca i quan es pesca.
“No podem fer una extracció d’uns recursos dotze mesos a l’any, de manera continuada. La veda és un esforç absolutament necessari”, destaca el patró major de la Confraria de Palamós, Toni Albalat.
A Palamós, explica Albalat, i en el marc del pla de gestió de la gamba, es van imposar de manera voluntària la veda. Ara mateix, pel que fa a la veda de la gamba, al llarg de tota la Mediterrània, només hi ha dos referents, el de Palamós i de Tarragona, que impulsen aquestes mesures. Inicialment, segons explica Albalat, es va començar amb un mes, però no va ser suficient.
Aturada total de quatre setmanes de la flota #pesca d'arrossegament de Girona i Barcelona. Un esforç coordinat cada cop més necessari
https://goo.gl/qnAhf4 #Palamós
La importància de les rieres, no només la Tordera, en l'origen, manteniment i futur de les platges del Maresme
Ràdio Calella 7/2/2018
Foto: @PoliciaCalella
Així ho ha informat la Policia a través del seu compte de Twitter. Les pluges dels últims dies han provocat que la Riera quedés inutilitzable a causa del cumúl de sorra. D’aquesta manera, la Riera queda tancada al pas de vehicles fins a nou avís.
Ràdio Calella 7/2/2018
FOTO: Enric Sagristà
Les pluges i les nevades dels últims dies han estat molt benvingudes perquè han permès donar un lleu respir a les reserves de les conques internes de Catalunya. En quatre dies, i segons informa l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), han guanyat uns 5 hectòmetres cúbics d’aigua, i la millor notícia és que la tendència encara és creixent.
La sequera dels últims mesos havia activat l’alerta sobre els cabals dels rius, per sota de la seva capacitat normal. Però l’últim episodi de pluges, que encara no ha acabat, està reconduint aquesta situació, i això es constata també al riu Tordera, que permet potenciar la recàrrega de l’aqüífer del qual s’abasteixen diverses poblacions com Calella.
L’ACA ha informat que l’embassament de Foix, per exemple, ha arribat al seu màxim i s’han hagut d’obrir comportes. El de Sant Antoni, conegut com l’embassament de Talarn, on hi arriba l’aigua del riu Noguera Pallaresa, ha arribat al 46,5% de la seva capacitat.
Tot i aquestes bones notícies, que permet que la xarxa hidrogràfica de Catalunya recuperi tan sols els seus valors normals, es continua demanant el màxim estalvi i sentit comú en la despesa d’aigua.
Totes les mirades de la meva gent tenien un sol destí: el riu
Si portava aigua o no en portava i, amb ella, si arrossegava o no els somnis de les muntanyes Paisatges Emocionals @Quimharog @TomasMolinaB @meteocat @meteomarccm @ARAmeteo @324cat @catexperience #Tordera
La Tordera al seu pas per #Tordera #pontdeferro
Quan alimentes al monstre i s'escapa del teu control...
"Un d’aquests grups ha anunciat la recollida de firmes a favor que s’estableixi un horari a determinats espais del municipi, en especial a la platja i al passeig marítim, on els gossos puguin passejar sense corretja" No hi ha manera... No cediu @pinedademar , ja tenen un tram 24h
El Punt Avui 7/2/2018
Destina una unitat de policies de paisà per multar les infraccions recollides a l’ordenança, sobretot les vinculades als gossos
Les xarxes socials s’omplen de crítiques a una mesura que es considera desproporcionada
Imatge d’arxiu d’un gos deslligat a la plaça de la Biblioteca de Pineda de Mar, una de les infraccions més habituals de l’ordenança de civisme Foto: T.M.
TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
Tolerància zero amb l’incivisme. L’Ajuntament de Pineda de Mar ha posat en marxa a principis d’any una unitat de policies de paisà que multen les infraccions recollides a l’ordenança de civisme, la majoria vinculades a la tinença d’animals domèstics. La mesura, amb una efectivitat evident perquè a finals de gener ja sumava una seixantena de sancions, ha encès les xarxes socials on els propietaris de gossos la qualifiquen de desproporcionada i que només té un afany recaptatori. En tot cas, des del govern del PSC es defensa la necessitat de posar ordre per garantir una millor convivència en l’espai públic on, entre d’altres, la presència d’excrements de gos i de mobles abandonats s’ha incrementat darrerament. “Els agents que es mouen per tot el terme municipal multen aquelles infraccions que ja es recullen de fa temps a l’ordenança de civisme i que els ciutadans tenen l’obligació de conèixer”, manté la regidora de Comunicació, Sílvia Biosca (PSC). Biosca enumera com a més habituals dur el gos sense lligar o no recollir les deposicions de l’animal. “Els policies també avisen als afectats de les novetats incorporades a la normativa com són l’obligació de portar bosses per agafar els excrements o dur una ampolla amb aigua per diluir els orins dels animals, però aquestes no es multen encara”, precisa la regidora.
Biosca recorda que el 70% de les infraccions acumulades fins ara correspon a la tinença d’animals domèstics, que inclou abandonaments i on s’hi afegeixen altres faltes com orinar a la via pública, llençar escombraries fora de la normativa i aspectes vinculats al soroll. “A l’altre 30% hi apareixen casos de consum de droga i alcohol a la via pública i ocupació il·legal de l’espai”, enumera Sílvia Biosca que lamenta que en aquest percentatge també hi apareixen cinc infraccions per falta de respecte a l’autoritat.
Queixes ciutadanes
Les multes als propietaris de gossos que o complien amb la normativa han generat moltes crítiques a nivell de xarxes socials on es considera que la mesura els “persegueix” amb especial atenció quan en el municipi “hi ha problemes molt més greus per resoldre”. Lamenten que es faci pagar “a justos per pecadors” i se senten immersos “en una cacera de bruixes”. Un d’aquests grups ha anunciat la recollida de firmes a favor que s’estableixi un horari a determinats espais del municipi, en especial a la platja i al passeig marítim, on els gossos puguin passejar sense corretja.
Portar el gos deslligat és considerat una falta lleu i es multa amb 100 euros i no recollir-ne els excrements, també com a falta lleu, se sanciona amb 300 euros.
LA XIFRA
56 multes per infraccions de l’ordenança de civisme s’han posat a Pineda durant el mes de gener
Augmenten els mobles al carrer
Una altra de les infraccions que en els darrers temps ha augmentat molt a Pineda de Mar és la presència habitual de mobles al carrer. A qualsevol hora i qualsevol dia es poden veure, sobretot al costat dels contenidors, peces de tot tipus, inclosos matalassos. L’Ajuntament té constància dels focus negres que hi ha al municipi i segons defensa la regidora de Comunicació, s’estan posant tots els mitjans per acabar amb una pràctica que fins ara no para de créixer. “Cada 15 dies la brigada passa per Can Carreras a recollir mobles, dos dies a la setmana fan urbanitzacions i els altres tres els destinen a Pineda centre i els barris”, recorda Sílvia Biosca que apunta que a l’estiu s’incrementa la recollida en funció de l’increment de la població. Durant la temporada turística es recullen fins a 3,5 tones de mobles diaris i a l’hivern la mitjana és d’1,5 tones. “És una situació que s’ha de resoldre, però demana la col·laboració de tothom”, reflexiona.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada