dilluns, 16 d’abril del 2018

La platja de Blanes genera 19,1 milions 16/4/2018 El Punt Avui

La platja de Blanes genera 19,1 milions
El Punt Avui 16/4/2018

Un estudi del CEAB conclou que més de la meitat dels banyistes gasten en menjar i begudes

Les zones de bany analitzades reben 1,5 milions d’usuaris

L’autor demana millores a la Punta de la Tordera

La platja de Blanes genera 19,1 milions, entre s'Abanell i la Punta de la Tordera Foto: Arxiu.

JORDI FERRER - BLANES
Un treball del geòleg i investigador del Centre d’Estudis Aquàtics de Blanes (CEAB) Enric Sagristà conclou que l’activitat a la platja de s’Abanell genera 19,1 milions d’euros durant la temporada d’estiu –entre els mesos de juny i setembre–. L’impacte es calcula a partir de la suma entre les platges de s’Abanell (la zona central de bany) i de la Punta de la Tordera, a tocar de la desembocadura.

Les dades sobre l’impacte econòmic que genera l’activitat a la platja s’extreuen de 516 enquestes presencials fetes entre el juliol i l’agost del 2015. La despesa a la platja inclouria “una tovallola, una revista o un diari”, i no s’hi compta l’allotjament ni el transport. Els enquestadors van demanar a visitants i residents on s’allotjaven i què compraven durant l’estona de bany, entre altres qüestions.

A banda de les enquestes, Sagristà i els seus col·laboradors van fer un estudi de freqüentació. Del 6 de juny al 18 de setembre del 2015, van calcular el nombre de banyistes que hi havia, hora per hora, des de les nou del matí fins a les vuit del vespre en dos punts de s’Abanell (la platja urbana) i en dos punts de la Punta de la Tordera (la platja semiurbana). S’Abanell, entre la roca de sa Palomera i el carrer Mercè Rodoreda (el final de la via per al trànsit rodat), fa 32.000 metres quadrats, i la platja semiurbana, amb els càmpings a tocar, en fa 21.560.

Les platges blanenques atreuen gairebé 1,5 milions d’usuaris, entre s’Abanell (900.000) i la Punta de la Tordera (575.000). Les dades de l’estudi no inclouen ni la cala Sant Francesc ni la platja de la badia de Blanes (entre sa Palomera i el port).

Les preguntes als banyistes i l’estudi de freqüentació van permetre conèixer que la platja genera 19,1 milions (11 a s’Abanell i 8,1 a la Punta de la Tordera). A s’Abanell, un 56% dels 900.000 usuaris (502.500) gasten en menjar i beguda. De mitjana, 14,40 euros. Pel que fa a la Punta de la Tordera, el 17% dels usuaris (96.642) fan despesa en compres (fins a 11,97 euros de mitjana).

“Més atractiva”

Tenint en compte la superfície de les dues platges, Sagristà considera que la Punta de la Tordera dona bons resultats –els 8,1 milions esmentats– i és partidari que disposi de més serveis. “Es podria mirar de netejar-la i posar-hi serveis mínims. Al final de l’avinguda de Madrid, s’hi podrien col·locar uns lavabos públics, un parell de dutxes i una rampa d’accés per a discapacitats. Amb quatre serveis, seria més atractiva per a la gent de Blanes que no hi va i per a la gent de fora que va a altres llocs.”

L’estudi, titulat Anàlisi socioeconòmica de les platges de s’Abanell i de la Punta de la Tordera: percepció, freqüentació i despesa directa, formarà part de la tesi de Sagristà, científic predoctoral des del 2015 i investigador del CEAB, un centre d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que depèn del Ministeri d’Economia i Competitivitat.

LA XIFRA

516 enquestes van fer Sagristà i els seus col·laboradors entre el juliol i l’agost del 2015 per a l’anàlisi socioeconòmica.

L’allotjament dels banyistes

L’anàlisi revela d’on venen i on s’allotgen els banyistes de Blanes, el portal de la Costa Brava i al límit amb Malgrat de Mar (Maresme). Segons l’estudi, el 85% dels banyistes de s’Abanell són de Blanes, un percentatge molt més elevat respecte al que concentra la Punta de la Tordera (un 59%). A les dues platges, els visitants de fora de l’Estat provenen, majoritàriament, dels Països Baixos, Alemanya i l’Estat francès.

Sagristà explica que les persones enquestades valoren de Blanes “la bellesa del paisatge i el fet que en un costat hi hagi un penya-segat [a prop del castell de Sant Joan] i en l’altre, la desembocadura d’un riu”. Els usuaris de s’Abanell dormen a la seva segona residència (32%) o en un apartament (28%). A prop del riu, un 52% dels usuaris fan nit en un càmping i un 14% en un hotel.

L’estudi conclou que les dues platges no estan saturades, tret d’algun dia “en hora punta al pic de l’estiu”. A la platja urbana, la gent hi sol anar entre les deu i les onze del matí, i a la semiurbana, entre les nou i les deu.

El Punt Avui 16/4/2018

El 20% dels usuaris amb vehicle diuen que no hi tornaran per la zona blava

A s’Abanell paguen 5,46 euros al dia

Sagristà, a les instal·lacions del CEAB, amb un plafó de l’estudi sobre la platja de Blanes, fa uns dies. Foto: JOAN SABATER.

J. FERRER - BLANES
El fet de pagar per aparcar és un dels maldecaps que sorgeixen a l’hora d’anar a la platja de Blanes, segons les dades recollides per l’investigador del Centre d’Estudis Aquàtics de Blanes (CEAB) Enric Sagristà. “La gent, en general, ens ha dit que està bastant disgustada amb aquest tema: amb el fet d’haver de pagar per anar a la platja.”

Dels 1,5 milions d’usuaris de la platja de Blanes, entre un 15% i un 20% utilitzen el cotxe per anar-hi. I, d’aquest grup, “un 20% diuen que no hi tornaran pel fet d’haver de pagar”, diu Sagristà. Segons l’estudi, els usuaris de s’Abanell paguen 5,46 euros diaris per aparcar el vehicle i els de la platja de la Punta de la Tordera, 7,78.

El geòleg es planteja si l’Ajuntament podria introduir algun canvi en l’aparcament. “Caldria veure si el consistori hi guanya més amb el que li genera [la zona blava] o bé si hi guanyaria més eliminant el pàrquing. Llavors la gent potser gastaria més en coses com ara el menjar, el beure i l’entreteniment.”

En principi, l’Ajuntament permetrà que les 1.121 places que té en concessió a Saba als antics pavellons i al barri de la Plantera (a prop de s’Abanell) siguin gratuïtes a partir del 15 de juny –ja ho són del 16 de setembre al 15 de juny–. En el ple del desembre passat, la majoria dels grups de l’oposició van tombar la proposta d’apujar el preu del pàrquing subterrani del passeig, que també gestiona Saba.

“La millor tarifa”

Sagristà assenyala que, de mitjana, un dia de pàrquing a l’estiu a la Costa Brava costa 10 euros. A Blanes, en val 6. “Blanes té la millor tarifa de la Costa Brava, però la gent és molt reticent a pagar.”