"Sabem quan crien, on crien, què mengen, on dormen, com es comporten... i estem fent que no puguin criar, no puguin menjar i, per tant, que la població ella sola es vagi reduint."... Aplicable a l'Alt Maresme i s'hauria de fer...
Pla conjunt contra la plaga de cotorres en vuit pobles del Vallès Oriental
Notícies 3/24 16/5/2018
La cotorra és un espàcie invasora
Assessorats per la Diputació de Barcelona, ha decidit treballar conjuntament per combatre la plaga de cotorres. Els animals no entenen de fronteres, així que el que fins ara es feia individualment no era eficaç.
Jordi Baucells és biòleg i considera important tenir controlats els hàbits d'aquests animals:
"Sabem quan crien, on crien, què mengen, on dormen, com es comporten... i estem fent que no puguin criar, no puguin menjar i, per tant, que la població ella sola es vagi reduint."
Els nius poden superar els 100 quilos i suposar un perill, però, a banda d'això, l'augment d'aquesta espècie invasora suposa un perill per a l'equilibri dels nostres ecosistemes, ja que pot desplaçar espècies autòctones.
Si es treu el niu, s'evita que criïn, ja que quan tinguin el nou fet ja no seran a temps de reproduir-se. Però també es fa un seguiment del seu comportament.
Els pobles que fan aquesta actuació conjunta no han estat triats a l'atzar i són els que recorre el riu Congost.
Maria del Mar Sánchez és la regidora de Salut Pública de Granollers:
"L'empresa que ens gestiona va fer un estudi de quin era el recorregut natural que feia la cotorra. I és veritat que sempre va al voltant del riu. Per tant, hem buscat municipis de tot el que és la conca."
Els experts asseguren que si tots els pobles actuen conjuntament durant tres anys el problema es pot arribar a controlar.
Diverses poblacions del Vallès Oriental s'uneixen per combatre la plaga de cotorres
TN Comarques 16/5/2018
Les actuacions que es feien fins ara eren d'àmbit municipal, i, per tant, ineficaces, ja que les cotorres no hi entenen, de fronteres. Ara, amb aquesta actuació conjunta, creuen que en tres anys la plaga estarà controlada al Vallès Oriental.
Per què proliferen les meduses a la costa catalana?
Ràdio Calella 16/5/2018
És una de les preguntes que es plantejaran durant la jornada de Medi Ambient i Participació que organitza l’Ajuntament de Calella pel pròxim 2 de juny, amb motiu del Dia Mundial de Medi Ambient. Es farà al Far de Calella i s’han obert inscripcions per les limitacions d’aforament de l’espai. La jornada està comissariada pel biòleg marí calellenc Francesc Peters, que avui ha passat pel programa La ciutat.
Preveu un increment de la presència de meduses al litoral calellenc. Ja fa setmanes se n’han observat i va causar sensació les imatges de centenars d’exemplars d’aquest invertebrat, de color blau intens, amuntegats a les platges de la Costa Brava. El biòleg marí calellenc ha aclarit que aquesta és una espècie de l’invertebrat que no comporta perill per als banyistes, a diferència de les popularment conegudes com caravel·les portugueses. Aquestes sí tenen cèl·lules urticants que provoquen picor més o menys intensa en els humans quan hi entren en contacte.
Les dues arriben al bot de l’aigua. Molt més ara que fa temps enrere i per diversos factors, entre els quals el canvi climàtic i la pujada de temperatura de l’aigua de mar. La resta els ha detallat Francesc Peters, que és cap del Departament de Biologia Marina i Oceanografia de l’Institut de Ciències Marines de Catalunya.
Els organismes que més s’alimenten i controlen les meduses són grans peixos tipus tonyina, tortugues o dofins. Hi ha hagut una sobrepesca d’aquests organismes i, per tant, elimines el factor de control per depredació. I en paral·lel hi ha una sobreexplotació dels peixos pelàgics petits que en són els competidors.
Sobre aquesta qüestió en parlarà a la Jornada de Medi Ambient i Participació del 2 de juny un dels millors experts del país, el doctor Josep Maria Gili.
A més de la seva ponència, hi haurà la d’Eva Calvo sobre el Planeta Aigua i les responsabilitats dels humans. Francesc Peters tractarà sobre el funcionament de la Mediterrània i Mercè Montserrat s’encarregarà de traslladar quines són les principals preocupacions o dubtes mediambientals que tenen els ciutadans. L’organització ha fet una crida a través de les xarxes socials.
Volia copsar el pols de la gent i els problemes que veuen respecte el medi ambient i el mar, tenir aquest feedback. Estem aglutinant la informació i la Mercè Montserrat farà una ponència en el marc de la jornada on exposarà aquestes problemàtiques.
I entre elles, avança Peters, el canvi climàtic, la contaminació de l’aigua o la pèrdua de vida del litoral.
Hi ha temes com que la gent observa que hi ha molta menys vida i al litoral català, també aquí a Calella, hi ha menys vida al bot de l’aigua; en un entorn que la gent pot controlar (…) Hi havia molta més vida de bivalves, peixos i fins i tot més grossos que arribaven a bot de l’aigua.
El biòleg marí calellenc ha explicat en una entrevista al programa La ciutat que això és conseqüència directa d’una sobreexplotació de les captures, que alerta estan al límit.
L’accés a la jornada sobre medi ambient és gratuït, però cal inscriure’s prèviament per qüestions de l’aforament de l’espai. La data límit és el 25 de maig i cal enviar un correu electrònic a l’adreça rieravp@calella.cat. Hi haurà activitats per als petits i estands de diverses entitats del territori per donar a conèixer la seva activitat.
Vídeo...
"solemos asociar la ausencia de agua visible con inactividad, o incluso pérdida de biodiversidad"... Cansado de decir que hay mas biomasa y biodiversidad en charcas temporales en medio del río que en cualquier laguna permanente... https://ecomandanga.org/2018/05/15/aunque-el-rio-no-suene-rio-es-los-rios-intermitentes-y-su-importancia-ecologica/ … vía @wordpressdotcom
Cuando el río no suena: importancia de los ambientes acuáticos temporales
ecomandanga 15/5/2018
¿Por qué conservar ríos que se secan?
ecomandanga 17/5/2018
En Rafel Planas ens descobreix un salt d’aigua que hi ha just a sota de la urbanització de Roca-rossa
Ràdio Tordera 17/5/2018
Descobrint Tordera puja fins al monestir de Roca-rossa acompanyat per en Rafel Planas que ens hi ha portat passant per un gran salt d’aigua i per una font natural que hi ha entre les urbanitzacions de Roca-rossa i les Ferreres.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada