Fa dies que el tram final de la Tordera torna a estar sec (de Palafolls a la desembocadura) coincidint amb l'inici de l'aqüífer deltaic... Sobreexplotat... És fals parlar de "riu temporal" (error normalitzat) i si s'asseca cada estiu és perquè xuclem, literalment, tota l'aigua.
Huge thanks to @Reivax_Troll and the team from HYDS for helping with the site visits for the new @AnywhereH2020 flood alerting sites.
Amazing to see La Tordera, a seasonal river which goes from discharges like this to the same as the River Clyde in flood!
I aquí la demostració del que comenta @XavierRomeraC . El riu s'asseca en superficie degut al descens de l'aigua subterrania com a conseqüència de l'augment d'extraccions d'aigua per consum humà
.@aigua_cat Permetre que no arribi aigua a mar a la Tordera és responsabilitat vostre. Quin tipus de control feu perquè no se sobreexplotin els aqüífers i s'acompleixin els cabals de manteniment de la Tordera?
Una reflexió: la Tordera és un riu temporal i que s'acostuma a assecar a l'estiu, quan no hi ha aportacions de la pluja. No seria aquesta la principal causa? Dona la sensació que la Tordera sigui un riu amb un cabal constant quan en realitat no ho és.
.@enricsagrista i @XavierRomeraC no pensen que sigui un riu temporal sinó que a la conca es capta més del compte. Evidentment, el cabal d'un riu mediterrani pot baixar l'estiu però s'hauria de fer un balanç d'extraccions d'embotelladores en capçalera, regadius i usos urbans.
Aquesta és una de les grans falses creences de la Tordera. No és un riu temporal! Ho és degut a l'explotació. Antigament hi havia cabal tot l'any malgrat a l'estiu fos molt petit
Rotundament fals i engany normalitzat (preocupant) ja que la temporalitat de la Tordera fa referència al cabal (molt o poc), no a si porta o no aigua en superfície. Sense sobreexplotació i en condicions naturals baixava aigua (a l'estiu poca però en superfície) tot l'any.
És més... Creus que durant juny i juliol no hi ha hagut aportacions de pluja? Tot el contrari!!! I en canvi el riu s'ha assecat en superfície. És una situació anomala normalitzada per acció humana pero no natural!
Ara mateix, el cabal d'aigua que porta el riu a Fogars de la Selva és de 0,05 m3/s. Realment creus que si no hi hagués cap aprofitament el riu portaria tot l'any aigua?
Rotundament, SI! I així consta en la memoria historica tant de persones de la zona com en documentació gráfica de fotografies a ple mes d'Agost a la plana deltaica amb gent "sucant" els peus a la Tordera
.@enricsagrista i @XavierRomeraC no pensen que sigui un riu temporal sinó que a la conca es capta més del compte. Evidentment, el cabal d'un riu mediterrani pot baixar l'estiu però s'hauria de fer un balanç d'extraccions d'embotelladores en capçalera, regadius i usos urbans.
I el gran problema és la captació a la plana deltaica per abastament de blanes, Lloret, tordera, malgrat, tossa, palafolls i mig maresme, no tant les embotelladores
I a quin tant per cent funciona la desalinitzadora? @aigua_cat es va construir per evitar la sobreexplotació de l'aqüífer deltàic. No?
Desconec el tant per cent actual pero durant anys ha estat funcionant al 10% de la seva capacitat. A més, sovint, l'aigua que produeix la dessalinitzadora no serveix per la conca de la Tordera sino per abastament de l'Area Metropolitana de Barcelona com va passar aquest hivern
Ho sento però això no és cert. Únicament s'ha derivat aigua de la planta cap a l'àrea de Barcelona el 2017 i principis de 2018, quan els embassaments del Ter Llobregat estaven al 43%. Abans d'aquest període, tota la producció era per satisfer les demandes de la zona.
EDITO tweet al que et refereixes: L'any 2017 i principi de 2018 gran part de la producció de la dessalinitzador servia per l'AMB. És cert que llegint-lo de nou, el redactat sembla que digui que sempre ha estat així i no ho és.
I merci pel debat constructiu. Algunes coses he après, salut!
Això sempre! Mersi a tu també. Al final tots perseguim el mateix no?
Per descomptat!
Benvolguts, actualment la dessalinitzadora de la Tordera està funcionant al 50% de la seva capacitat, produint 28.800 m3/dia. Salutacions.
Gracies per la dada. D'aquests quants serveixen per la xarxa d'abastament de la Tordera i quants van a àrea metropolitana?
GRACIES
Dels 28.800 m3/dia que produeix la planta, uns 8.640 m3/dia es deriven cap a la potabilitzadora de #Cardedeu. Gràcies a tu.
Moltes gràcies! Veig doncs que enguany esteu produint més aigua per la xarxa de la Tordera no?
Per satisfer "una part" de les demandes del Maresme nord i sud de la Selva es generen 20.000 m3/dia. Es pot conèixer el volum total diari de la demanda o el volum diari d'extraccions de l'aqüífer? Gràcies
Cal compensar o reduir extraccions aqüífer Deltàic la Tordera. No pot ser que a Catalunya els rius no arribin a mar. Què farem quan els efectes #canviclimàtic siguin més importants? #loRiuÉsVida
Una pregunta, des del desconeixement de les condicions locals. Si l'aqüífer ja està patint, què impedeix augmentar el funcionament de la dessalinitzadora per damunt del 50% i així reduir l'ús d'aigües subterrànies? Gràcies!
Segons ACA (en xerrada a Malgrat) xquè la dessaladora està x emergències d suministrament i evitar salinització (quan ja no queda prou aigua a l'aqüífer) o x reduir trasvasament Ter-Llobregat, no x a mantenir el riu (tal qual), i xquè ajuntaments no volen puja de preu de l'aigua.
Lo que ningú explica (fora de les xerrades com la d'ahir a Arenys https://mobile.twitter.com/PlatfLitoral/status/1017382320947462144 … ) és que ho acaben pagant (moltíssim més car) perquè no pensen en el règim sedimentari que afecta als mateixos municipis que demanen no pujar el preu de l'aigua per fer servir la dessaladora
L'etern problema de no internalitzar els costos socials I ambientals.
La #sobreexplotación de los #acuíferos es un problema generalizado en la geografía peninsular. Aquí un caso más. Aunque sea para abastecimiento urbano, cuando la consecuencia es cargarse un río tal vez sea cuestión de estudiar alternativas.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada