diumenge, 19 d’agost del 2018

Safarejos i piques de la Vall de la Riera (Pineda de Mar) 19/8/2018


Tarda de diumenge lliure i el medi natural ple d'escopeters descontrolats, dels que primer disparen i després identifiquen (avui primer dia hàbil i tots desfermats), o de gent cridanera i amb gossos omplint qualsevol racó, així que avui relax...

Aquesta tarda fent una ullada pels safarejos i per les piques de la Vall de la Riera (Pineda de Mar)...

centenars de capgrossos de Tòtil comú (Alytes obstetricans)

Sargantanes iberoprovençals (Podarcis liolepis), arreu
unes 15 Sargantanes cuallargues (Psammodromus algirus)
uns 20 Dragons comuns (Tarentola mauritanica)

1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
1 Tórtora (Streptopelia turtur)
... com a més destacat.

capgrossos de Tòtil comú (Alytes obstetricans)...

Un dels molts punts d'aigua perduts enguany...

Abans, i no fa tant d'això, qualsevol camp o horta de Pineda de Mar tenia el seu safareig i les piques per distribuir el reg es comptaven per centenars, punts d'aigua artificials enmig de camps i planes fins a la mateixa platja on el rei indiscutible era el Tòtil comú (Alytes obstetricans), fins al punt que semblava impossible parlar d'extincions locals... inimaginable, vaja!

Actualment, gairebé tots aquells safarejos i totes aquelles piques han desaparegut pel creixement urbanístic desfermat, s'han abandonat per la plastificació i industrialització dels camps (o bé transformats en abocadors de deixalles i runes, o bé fets servir per la distribució de químics) o s'han omplert de peixos exòtics decoratius que, lluny de servir per lluitar contra els mosquits (falsa creença), transforma l'aigua neta en una sopa pudenta d'algues sense cap altre bitxo o planta que no siguin els mateixos peixos exòtics.

Afortunadament, encara queden aquí i allà uns pocs d'aquests punts d'aigua plens de vida aquàtica... poquets però ja que a cada bugada es perd un llençol... cada any es perden alguns... i ara sí, malauradament, no queda gaire per considerar extingida al municipi una espècie que abans era abundantíssima arreu.