dissabte, 20 d’octubre del 2018

Bibliografia: Diagnosi de l’estat actual de l’ecosistema del delta de la Tordera. 2018 Marta Sánchez Parreño



Marta Sánchez Parreño

INS S'Agulla Blanes

Departament de Ciències Naturals

Tutor/a: Maria José Tarancón

Curs 2017-2018

Treball de Recerca de l'alumna Marta Sánchez de l'Institut S'Agulla de Blanes.


Altres enllaços relacionats:


https://www.blanes.cat/oiapdocs.nsf/14fbe7c612d4ef45c12579b1003dd6db/1609f24d04fc1d1dc1257f990036b15d/$FILE/03-Marta%20S%C3%A0nchez.002.pdf/03-Marta%20S%C3%A0nchez.pdf

Premi per l’estudi de l’ecosistema del delta de la Tordera
Diari de Blanes 20/10/2018

La Marta Sánchez, del s’Agulla, de Blanes, ha estat guardonada amb el 1er premi a la III edició del Premi de Treballs Acadèmics Consorci Besòs Tordera amb el seu estudi “Diagnosi de l’estat actual de l’ecosistema del delta de la Tordera”.

És el seu Treball de Recerca, sota la tutoria de María José Tarancón, del Departament de Ciències Naturals d l’INS s’Agulla. El TdR és un treball d’investigació que ha de realitzar tot l’alumnat de batxillerat.

Imatge ES

Vull estudiar ciències ambientals i crec que poder fer aquest treball, m’ha proporcionat molts coneixements sobre el tema, i ho he fet amb moltíssimes ganes.

Marta Sánchez

Tant per mi com pel CEAB, de Blanes, ha estat un plaer treballar amb una estudiant com la Marta. Una persona atenta, amb ganes, amb una gran disposició a aprendre.

Enric Sagristà

La mateixa Marta ens explica com s’ha desenvolupat la seva recerca:

En aquest treball he realitzat un estudi del delta de la Tordera, un espai natural que en els últims anys ha estat fortament ocupat pels humans, degut al augment del turisme i el creixement urbanístic així com la presència de l’agricultura.

Tot això ha fet que els seus aqüífers es trobin en una situació de sobreexplotació, fet per el qual la Tordera es troba seca en superfície pràcticament la meitat de l’any. En aquest sentit, els meus objectius van ser:


  • realitzar un seguiment del nivell d’aigua de l’aqüífer,
  • mesurar la salinitat de la llacuna,
  • observar la fauna i flora predominant en aquesta zona
  • conèixer els efectes perjudicials que ha provocat l’home sobre els ecosistemes que conformen el Delta de la Tordera.


Per poder complir els meus objectius, gràcies a l’ús de diferents aparells i l’ajuda de l’Enric Sagristà, expert en la matèria, vaig dur a terme un control del nivell d’aigua de 19 piezòmetres (pous) situats entre Malgrat de Mar, Palafolls, Tordera i Blanes, que em van permetre fer un seguiment dels 2 aqüífers (superficial i profund) de la Tordera durant l’estiu, precisament l’època en que la situació és més precària degut a l’augment de les temperatures, la reducció de la pluviometria i l’augment de les extraccions per a consum domèstic per satisfer la demanda d’uns municipis que multipliquen per dos i per tres la seva població amb l’arribada de turistes.

A més, al haver-hi un augment de temperatures, els cultius necessiten més aigua i, per tant, aprofiten per extreure-la de l’aqüífer.

A part, vaig mesurar alguns paràmetres en diferents punts de la llacuna litoral de la Tordera on vaig obtenir dades de la salinitat.

També, durant un seguit de dies vaig estar observant la fauna i la flora del delta de la Tordera, en especial de la llacuna litoral i els seus voltants, amb l’objectiu de conèixer la que és present en aquest espai natural, la seva distribució i presència, i la seva adaptació a les condicions actuals del delta.

Un cop agafades les dades dels diferents paràmetres estudiats vaig procedir a analitzar els resultats que presento en aquest treball.

També vaig veure diferents il·legalitats comeses pels humans, que poden afectar de forma molt negativa a la fauna i la flora de l’ecosistema, a més a més, d’investigar com poden viure aquestes espècies en un medi d’aigua salobre com és la llacuna de la Tordera, ja que moltes d’aquestes espècies, tant vegetals com animals, acostumen a viure en medis d’aigua dolça.

Finalment, si comparem les dades dels nivells dels aqüífers d’aquest treball (estiu) amb les dades obtingudes a l’hivern per els científics del CEAB, podem veure com aquests poden estar relacionats amb factors abiòtics, entre d’altres.


Un estudi sobre el delta de la Tordera i un altre sobre les aigües de l’EDAR de Teià i Vilanova del Vallès, primers premis del III Premi de Treballs Acadèmics
Consorci Besòs-Tordera 11/10/2018


EL 9 NOU Vallès Oriental 11 oct.

Enric Sagristà 11 oct.
La Marta Sanchez, qui va realitzar el seu Treball de Recerca a amb mi, ha estat galardonada amb el 1er premi a la III edició del Premi de Treballs Acadèmics Consorci Besòs Tordera amb el seu treball “Diagnosi de l’estat actual de l’ecosistema del delta de la Tordera”