El Punt Avui 20/8/2019
Reclamen que es garanteixi el cabal mínim ecològic i que hi hagi més control de les captacions
Aquest estiu hi ha arribat aigua des del Pasteral
Un tram de la riera de Santa Coloma, en una imatge de la setmana passada JOAN SABATER.
G. PLADEVEYA - SANTA COLOMA DE FARNERS
La plataforma Riera Viva, que es va crear el 2016 a Santa Coloma de Farners, ha anunciat la seva reactivació i, a més, els seus membres tenen ara l’objectiu de mantenir l’activitat de l’agrupació de manera permanent. Veïns i veïnes del municipi van constituir per primera vegada aquesta entitat per tal de posar de manifest el mal estat en què es trobava aleshores la riera que passa per Santa Coloma i segueix el seu curs fins a Hostalric, on desemboca a la Tordera. En un comunicat, la plataforma exposa que l’episodi de sequera que estem vivint actualment torna a fer evidents tots els problemes que denunciaven fa quatre anys. Demanen novament, en aquest sentit, que les administracions duguin a terme més actuacions per garantir el seu cabal mínim ecològic, que hauria de ser d’uns 40 litres per segon durant tot l’any. Reclamen, així mateix, que es controlin més les captacions per a usos privats i industrials, que es publiquin les analítiques de l’aigua i que, per tant, s’informi de la seva qualitat.
Des de la plataforma Riera Viva animen la població a sumar-se i a participar a l’entitat. Hi ha prevista una reunió pública que es farà demà, en la qual s’explicarà la problemàtica i les possibles “accions de protesta per sensibilitzar la ciutadania i les administracions”.
Mesura excepcional
L’Ajuntament de Santa Coloma va informar dimarts passat que l’ACA va autoritzar, de forma excepcional, l’alliberament d’aigua a la riera des del sifó de l’aqüeducte del Pasteral per possibilitar la recàrrega de l’aqüífer, des d’on els pous d’abastament capten l’aigua per a la localitat. L’operació la va iniciar el 5 d’agost Aigües Ter-Llobregat, i es calculava que s’allargaria fins a principis d’aquesta setmana. El consistori hi va afegir que aquesta mesura –que es dona en estius amb manca de pluges– permet mantenir els nivells freàtics dels pous. La mateixa situació va tenir lloc estius anteriors com el del 2017, quan es va autoritzar temporalment el vessament d’aigua procedent del sifó del Pasteral. L’Ajuntament afirma que amb aquesta acció “s’assegura la qualitat de l’aigua que es capta als pous d’abastament, tal com certifiquen les anàlisis que l’empresa subministradora –Aigües Colomenques– fa periòdicament a la xarxa”. No obstant això, la plataforma voldria “una solució més definitiva”, i puntualitza que “la mesura del transvasament és bona per als aqüífers, però no per a la biodiversitat, que pateix les intermitències del cabal”.
LA DATA
21.08.19 A dos quarts de nou del vespre, la plataforma ha convocat una trobada informativa a la plaça Farners.
----------------------------------------------------
Nyap per garantir les captacions municipals que de "mesura excepcional" ja no té res
Fins que no assumeixin que hi ha un problema de gestió de recursos propis i que cal incloure els paràmetres ambientals (és ZEC XN2000) la resta és un gran engany...Ni sequera ni canvi climàtic.
L'
ha autoritzat, excepcionalment, el vessament d’aigua a la riera de #SCFarners per recarregar l’aqüífer que abasteix els pous de captació del municipi. L'operació es va iniciar el 5 d’agost i es preveu que es mantingui fins el 19.
Més info a bit.ly/2TuvBuV
Be, tant excepcional tampoc xq els darrers anys s ha de recorrer a aquesta mesura. X quan agafar el toro x les banyes i solucionar el problema de la riera i l abastiment d aigua?
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada