dimecres, 11 de febrer del 2009

Algunes notícies més per llegir 11/2/09...

Camps de golf, hotels i parcs temàtics es podran fer sense permís de Medi Ambient
El Punt 11/2/09

El govern aprova el projecte de nova llei ambiental que simplifica tràmits i només requereix autorització al 10% d'activitats

El govern català ha fet el que demanen des de fa anys les empreses que es dediquen a activitats amb impacte sobre el medi ambient: posar-los les coses més fàcils a l'hora de rebre una autorització. Les empreses es queixaven que els tràmits eren llargs, complexos i cars. El projecte de llei de prevenció i control ambiental que ahir aprovava el tripartit d'esquerres simplifica la tramitació i permet que el 90% d'activitats es facin sense que la Generalitat hagi de donar la seva autorització ambiental. Així, els camps de golf, els hotels, els càmpings o els parcs temàtics com Port Aventura es podran construir amb una simple llicència ambiental dels ajuntaments. El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, assegura que «no es redueix la qualitat ambiental»

El conseller d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) afirmava ahir que la llei vigent impulsada per CiU el 1998 «entorpia» l'obtenció d'autoritzacions i establia uns «règims d'intervenció molt severs en què la tramitació es feia duradora i cara». És a dir, era tant garantista mediambientalment que resultava feixuga per a les empreses. Aquella llei d'intervenció integral de l'administració ambiental (IIAA) se simplifica ara amb el nou projecte de llei de prevenció i control ambiental (PACA). Tal com explica Baltasar, amb aquesta laxitud de la nova llei, a partir d'ara a les empreses «se'ls pressuposa responsabilitat» ambiental i només a posteriori se'ls farà el control.

De fet, la nova llei serà exclusivament ambiental i evitarà entrar en els àmbits competencials que ja disposen de legislació sectorial pròpia. Per exemple, actualment, un local d'espectacles o una mina s'havien d'acollir a la llei ambiental, de la qual depenien les normatives de prevenció d'incendis, espectacles o explotació minera. Però, a més, la Generalitat també intervenia en l'autorització que afectava els ajuntaments. Ara ja no. L'autorització ambiental de la Generalitat ja només serà requerida per llei a unes 4.900 instal·lacions del país, que són els grans centres de producció d'electricitat, derivats del petroli, metall, ciment, vidre, paper, vehicles o, en les grans extraccions, d'aigua. És el cas de les centrals tèrmiques, les incineradores i les plantes de cogeneració o biomassa de més de 50 MW, així com de les refineries, coqueries i foses de més de 2,5 tones de producció cada hora. També requeriran l'avaluació d'impacte ambiental de la Generalitat les cimenteres amb forns rotatoris amb una producció de més de 500 tones diàries o les de forns no rotatoris de més de 50 tones al dia, així com les vidrieries de més de 20 tones diàries de producció, a més de les grans factories químiques, papereres i lleteres, així com dels grans escorxadors. En darrer terme, també es requerirà el vistiplau de la Generalitat a les fàbriques de cotxes, avions i trens de més de 30.000 m², els parcs eòlics de més de 5 aerogeneradors o bé situats a menys de 2 quilòmetres d'un altre, les centrals fotovoltaiques de més de 2 MW i les extraccions d'aigua de més de 20.000 m³ anuals en domini públic hidràulic.

Centrals eòliques, fotovoltaiques i extraccions gaudiran «d'un règim simplificat de declaració» sense necessitat d'autorització ambiental. Les activitats per sota d'aquests paràmetres de potència elèctrica, producció o superfície només requeriran una llicència ambiental que concediran els ajuntaments.

Així, serà competència exclusiva dels municipis autoritzar camps de golf, hotels, càmpings o parcs temàtics encara que siguin molt grans. L'única condició és que la Generalitat es reservarà el dret d'exigir autorització ambiental si afecten espais naturals protegits per les xarxes PEIN, de zones humides o natura. Són al voltant de 21.600 activitats. Entre les que requeriran permís ambiental de la Generalitat o l'Ajuntament sumen el 10% de les instal·lacions, de les quals només el 22% hauran de disposar, a més, d'una autorització sectorial afegida com la llicència energètica o minera. En canvi, el 90% restant d'activitats, és a dir, al voltant de 235.000 instal·lacions del país, només requeriran una simple comunicació als ajuntaments. «Només hauran de presentar la documentació i podran començar», explica el conseller. Aquest darrer cas inclou hospitals i clíniques, geriàtrics, funeràries, cementiris, cases de colònies, tallers i hotels de fins a 400 habitacions.

Podeu veure la Nota de Premsa del DMAH…

El Govern aprova el Projecte de llei de prevenció i control ambiental de les activitats econòmiques


El govern aprova construir tres noves depuradores al Vallès Oriental i la Selva
El Punt 11/2/09

El govern va aprovar ahir impulsar obres de millora del sanejament d'aigua a les comarques del Vallès Oriental, la Selva i l'Alt Empordà. Les obres representen una inversió total de 8,6 milions d'euros i suposaran una millora sanitària i mediambiental de les lleres de la conca de la Tordera, que donarà servei a 4.600 habitants. També s'impulsa la connexió dels sistemes de sanejament de Sant Pere Pescador i l'Armentera (Alt Empordà) amb l'estació depuradora d'aigües residuals de l'Escala. Això comporta la instal·lació de sis estacions de bombament, que impulsaran l'aigua, i de setze quilòmetres de col·lectors, que la conduiran fins a la depuradora de l'Escala.

Les comarques del Vallès Oriental i la Selva milloraran el sanejament de l'aigua mitjançant la construcció de les depuradores i col·lectors en alta dels municipis del Montseny (Vallès Oriental), Terrafortuna, al terme municipal de Vidreres (Selva), i Fogueres de Montsoriu, al municipi de Riells i Viabrea (Selva). El govern invertirà prop de 2,4 milions d'euros en aquestes actuacions. Concretament, es preveu la construcció de tres estacions depuradores d'aigües residuals de Terrafortuna, per un import d'1,45 milions d'euros; a Fogueres de Montsoriu, per valor de 442.339 euros, i al Montseny, per un import de 481.660 euros. Les obres tractaran un cabal màxim de 921 metres cúbics al dia.

CiU de Malgrat reclama que també es faci una consulta popular per a l'ARE
El Punt 11/2/09

El grup municipal de CiU, a l'oposició de l'Ajuntament de Malgrat, vol seguir l'exemple del municipi veí de Tordera i reclama que també es faci una consulta popular sobre l'àrea residencial estratègica (ARE) prevista a la zona de l'Escultor Clarà. En un comunicat enviat per la portaveu de la federació nacionalista, Neus Serra, s'insta el govern local del PSC i el PP a «iniciar una campanya informativa entre els ciutadans per explicar el projecte urbanístic en la seva totalitat i, alhora, informar i fer publicitat de la celebració d'una consulta popular». Serra demana que el resultat de la consulta sigui vinculant «i serveixi per facilitar el procés de participació ciutadana que exigeix tot projecte urbanístic». Serra va reconèixer ahir que la decisió unànime de l'Ajuntament de Tordera a l'hora de tirar endavant la consulta popular ha estat «un exemple proper que s'ha tingut en compte».

Per CiU, que ja s'ha manifestat des del primer moment en contra de l'ARE prevista per la Generalitat a Malgrat, hi ha altres fórmules més adaptades a la situació actual del mercat immobiliari que s'haurien de tenir en compte. «Hi ha altres solucions per convertir habitatge actualment buit en habitatge social, com ara l'anunci fet pel mateix president Montilla fa poc temps a Mataró de compra, per part de la Generalitat, d'estocs d'habitatges privats als promotors per revendre'ls com a protegits», explica.