dissabte, 15 de maig del 2010

Algunes notícies més per llegir 15/5/10...

L'Ajuntament manté que va ser La Gaviota qui el va informar que marxava a Tordera
El Punt 15/5/10
.
La regidora de Medi Ambient de l'Ajuntament de Malgrat, Lluïsa Mèrida (PSC), ha assegurat que va ser el president del club de tir La Gaviota, Francisco Machado, qui va informar l'Ajuntament de la possibilitat de marxar a Tordera un cop acabada l'activitat a les instal·lacions actuals del municipi. Mèrida especifica que en la sol·licitud que els van entregar Machado deia que «estem en disposició de donar-los un termini per finalitzar l'activitat que actualment es duu a terme ja que en breu s'obrirà una instal·lació com la nostra a Tordera». En tot cas, la regidora també explica que fa un any va tenir una conversa amb la regidora d'Urbanisme de Tordera, Rosa M. Salarichs, per confirmar que s'estava construint un camp de tir a Tordera. Finalment, des del consistori malgratenc puntualitza que en cap cas el camp de tir La Gaviota es trasllada a Tordera, sinó que «tanca les instal·lacions de Malgrat i els aficionats tindran unes instal·lacions a Tordera per continuar la seva activitat». «L'Ajuntament ni coneix ni ha d'entrar en el funcionament d'aquest camp de tir de Tordera», destaca.
.

Costes reomplirà altre cop les platges del Maresme dragant el fons marí
El Punt 15/5/10
.
A partir del 20 de maig un vaixell començarà a extreure sorra davant les costes de Premià i Masnou
.


La platja que es va regenerar a Cabrera de Mar ha desaparegut aquest hivern. Foto: E.F.
.
Les platges del Baix Maresme que s'han quedat sense sorra pels temporals d'hivern es tornaran a regenerar amb sorra del fons marí. Així ho ha decidit el Ministeri de Medi Ambient, que ha anunciat que a partir del 20 de maig un vaixell draga començarà a treballar davant les costes de Premià i Masnou. La primera actuació serà per portar sorra a la Barceloneta, però a darrere hi ha el compromís de reomplir les platges del Baix Maresme. Són les mateixes que es van regenerar l'estiu passat, però que els temporals han fet desaparèixer. L'actuació que es va fer aleshores va costar prop de nou milions d'euros.
.
Un estiu més es podrà veure el vaixell draga fent viatges amunt i avall del litoral del Maresme. La primera actuació està previst que comenci davant les costes de Premià i el Masnou, d'on l'estiu passat ja es va extreure sorra per portar-la també cap a Barcelona. En aquesta ocasió l'abocaran a la platja del Bogatell, però a continuació es faran extraccions a tocar dels ports de Premià de Mar, el Masnou i Mataró per reomplir les platges del Baix Maresme que s'han quedat sense sorra després dels temporals d'hivern. Una de les més afectades és la de Cabrera de Mar, on la Generalitat ja s'havia compromès a abocar-hi prop de 100.000 m³ abans de l'estiu, complint la normativa de fer els transvasaments d'un costat a l'altre del port, del qual és l'accionista majoritari.
.
En aquest mateix sentit, l'actuació de Costes preveu que el vaixell es traslladi fins a la bocana del port d'Arenys de Mar, on l'any passat també es va extreure sorra per abocar-la a les platges que hi ha a ponent del port, com és la de les roques d'en Lluc. El patró major de la confraria d'Arenys de Mar, Mauricio Pulido, va conèixer l'actuació que es portarà a terme els dies vinents en una reunió que va mantenir amb el nou cap de la demarcació de Costes, Javier Uzcanga.
.
L'actuació que es va fer l'any passat a les costes del Maresme va representar una inversió de més de nou milions d'euros per abocar sorra a les platges del Baix Maresme. Aleshores, es van posar 500.000 m³ de sorra a les platges dels municipis de Cabrera, Vilassar de Mar, el Masnou i Montgat que amb els temporals han quedat en no-res.
.
Els alcaldes reclamen espigons
.
Ara fa just un any que el Ministeri de Medi Ambient afirmava que l'única solució per estabilitzar les platges del Maresme és abocar-hi cada any més sorra. Així es descartava un cop més la possibilitat de construir-hi espigons, tal com no es cansen de demanar els alcaldes del Baix Maresme, per retenir la sorra que s'aboca cada estiu. Segons afirmava aleshores el subdirector general per a la Sostenibilitat de les Costes, Miguel Velasco, la construcció d'aquestes barreres per estabilitzar el litoral sortia massa cara i tampoc era adequada per les característiques de la costa maresmenca.
.
Des de la demarcació de Costes es mantenen converses amb la Generalitat i el Ministeri de Medi Ambient per trobar-hi solucions. L'afectació dels temporals a la costa no només s'endú la sorra que tornen a reposar amb l'extracció del fons marí, sinó que afecta també l'estabilitat de la línia de tren. En aquest sentit, el president d'Adif va assegurar que es prendrien mesures perquè la situació no es repetís. Els alcaldes confien que es recuperi la possibilitat de construir-hi espigons.
.
Pescadors indignats
.
«En plena crisi i estem llençant el diners. Això no ho entén ningú.» El patró major del port d'Arenys de Mar, Mauricio Pulido, lamenta que una vegada més es llencin els diners públics per posar sorra que la mar es tornarà a endur amb un altre temporal. Un cop més, el sector pesquer en sortirà malparat pel greu impacte que segons els pescadors tenen aquestes extraccions de sorra del fons marí. Per això, reclamen a Costes que es facin actuacions menys agressives, com estableix la llei, per portar la sorra d'un costat a l'altre dels ports o amb camions o a través d'un bypass bombejant i duent la sorra amb canonades.

1 comentari:

sebi_2569 ha dit...

very beautiful photo; and ineresant your blog; bravo