L'onatge danya platges recuperades fa poc
El Periódico 13/10/10
El litoral de la Costa Brava i el Maresme és el més castigat pel temporal
Barcelona va registrar ahir ratxes de vent de fins a 100 quilòmetres per hora
.
El pont del Pilar va acabar ahir com havia començat: amb mal temps. El temporal de pluja i fort vent de Llevant que ha castigat Catalunya durant els quatre dies festius -i que ha obligat els bombers de la Generalitat a fer més de 900 actuacions-,
es va acarnissar ahir sobre el litoral -sobretot al Maresme i a la Costa Brava-, on l'onatge es va empassar platges regenerades aquest mateix estiu. A la ciutat de Barcelona, l'Observatori Fabra va registrar una ràfega de vent de fins a 100 quilòmetres per hora, mentre que a Cabrils (Maresme) va arribar als 97.
La impotència i el malestar eren ahir manifestos entre alcaldes i residents de municipis afectats per la desaparició de la sorra de les platges, que avui faran un balanç detallat de la situació. Només al Maresme, recuperar els punts danyats pels vendavals ha suposat aquest any una despesa de 12 milions.
Polítics, tècnics municipals, veïns i curiosos van recórrer ahir platges i ports de la Costa Brava assotats dilluns per onades de fins a 8 metres per comprovar els desperfectes. Una inspecció que també van fer alcaldes de localitats com ara la Jonquera (Alt Empordà), que en a penes 48 hores va acumular precipitacions de 200 litres. La conclusió generalitzada és que, encara que la llevantada ha castigat el litoral, les destrosses no han estat excessives.
En alguns punts de Roses, com ara la Platja de la Punta, el fort onatge es va emportar la major part de la sorra amb què s'havia regenerat aquest estiu. En l'aparcament situat al costat del passeig marítim, el mar encara trencava amb força contra els murs, despullats de qualsevol protecció.
Tot i la llarga llista d'incidències
-des de les esllavissades i les crescudes de rieres viscudes dissabte a l'Anoia i al Baix Llobregat fins a les destrosses en passejos marítims de l'Empordà- el cert és que l'episodi no ha causat grans estralls. «S'ha de reconèixer que ens ha acompanyat la sort», admetia ahir el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora. «La resposta d'ajuntaments, cossos operatius i mitjans de comunicació ha estat molt bona i la ciutadania, que majoritàriament s'ha quedat a casa, ha reaccionat de manera excel·lent», va destacar.
Divendres passat, quan es va confirmar que el temporal podia ser important, la direcció general no les tenia totes. «Ens preocupava molt, perquè els dies de mal temps havien de coincidir amb un pont que comporta una gran mobilitat», va reconèixer Mora.
RESERVES D'AIGUA / Però la llevantada també ha tingut aspectes positius. El pantà de Boadella, que subministra aigua a Figueres i a les principals poblacions de l'Alt Empordà, ha passat de tenir unes reserves del 26% al 42% de la seva capacitat en a penes tres dies. Unes aportacions que han fet pujar el nivell de l'embassament en més de 5 metres i que poden aconseguir que fregui la meitat de la seva capacitat (61 hectòmetres cúbics) en els pròxims dies.
La previsió, va indicar el director general de Protecció Civil, és que durant la jornada d'avui es puguin anar desactivant els programes d'emergències Inuncat, per pluges fortes, i Procicat, per vent i alteracions marítimes.
Ja tenim aquí “Altres històriesdemar”
Fa 3 dies
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada