divendres, 9 de setembre del 2016

Algunes notícies per llegir 9/9/2016... d'urbanisme a la costa va la cosa...

La consulta popular per saber si els veïns de Tossa volen un port es farà el 20 de novembre
Tribuna Selvatana 9/9/2016

Fotografia: Fotomuntatge del projecte que Tossa vol recuperar. / Ajuntament

Es realitzarà una única pregunta amb “sí”, “no” i “m’abstinc” com a possibles respostes i podran votar totes les persones empadronades majors de 16 anys.

Redacció

El diumenge 20 de novembre de 2016 és la data escollida per a la consulta popular que es farà als veïns de Tossa per saber si volen que es construeixi o no un port a la població. L’alcaldessa Gisela Saladich va signar ahir el Decret de Convocatòria, així com les normes de funcionament de la consulta, i se’n va donar compte  ahir a la nit al ple.

Les normes de la consulta segueixen la legislació catalana en la matèria i són molt semblants en el seu desenvolupament a una jornada electoral ordinària. Per vetllar per la imparcialitat de la consulta, es constituirà una Comissió de Seguiment, formada per cinc membres, tots ells lletrats amb experiència. Formen la Comissió: Salvador Capdevila Bas, Joan Vila Güell, Maria Àngels de la Torre Barrigón, Enric Leira Almirall i Fernando Antonio Sebastián Alda.

La consulta servirà perquè els veïns expressin la seva opinió sobre la tramitació de la modificació del POUM per a possibilitar la construcció d'un port als sectors d’Es Cars i Vinya d’en Puig. En aquest sentit, la única pregunta -amb “sí”, “no” i “m’abstinc” com a possibles respostes- serà:

-Esteu d’acord amb la iniciativa de modificar el Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal per a possibilitar la futura construcció d’un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a Tossa?

A la consulta hi podran votar totes les persones empadronades al municipi a data 30 de juny de 2016 i que tinguin 16 anys complerts el 20 de novembre de 2016. Caldrà identificar-se amb el DNI o carnet de conduir, llevat de les persones estrangeres, que ho hauran d’acreditar mitjançant la targeta d’identitat o document d’identitat amb el seu número o passaport.

La votació es farà a l’edifici La Nau –primera planta- de 10:00h. a 14:00h. i de 16:00h. a 20:00 h. Hi haurà dues meses de consulta, una en la qual votaran els veïns el primer cognom dels quals comenci per la lletra A fins als que comencin per la lletra L; i una segona mesa pels veïns el primer cognom dels quals comenci per la lletra M fins als que comencin per la lletra Z. L’Ajuntament nomenarà, en sorteig públic, un president i dos gestors a cada mesa de consulta, i els corresponents suplents, que seran escollits entre la ciutadania.

El pronunciament que resulti de la consulta es considerarà l’expressió majoritària de la voluntat popular sempre i quan se superi el 15% de participació del nombre total de persones cridades a participar i, superat aquest percentatge de participació, es considerarà expressió majoritària de la voluntat popular aquella opció que superi el 50% del vots totals emesos.

L’Ajuntament habilitarà un apartat al web municipal per informar als veïns i facilitar que aquests tinguin tota la informació objectiva que necessiten per formar-se una opinió de l’abast de la proposta: www.tossademar.cat/consulta.

Inici de la campanya
Tant els partidaris del “sí” com els del “no” podran fer campanya, que s'iniciarà l'endemà del dia de la publicació del decret de convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i finalitzarà a les 00:00h. del dia previst per a l'inici de la votació. A banda de tres locals per a fer-hi actes (La Nau, la Casa de Cultura i la sala de plens), hi haurà un únic plafó situat a l’Avinguda Catalunya que estarà dividit en dos espais iguals, un per als partidaris del “sí” i altres per als partidaris del “no”; i es repartiran trenta faroles per als partidaris del “sí” i trenta faroles pels partidaris del “no” per a fer-hi campanya.

El procés serà democràtic i garantirà la pluralitat i el respecte per a totes les opinions, tal i com es va assumir en l'acord adoptat pel Ple de l'Ajuntament en sessió ordinària de 14 de juliol de 2016.

El projecte que es sotmetrà a la consideració dels veïns suposaria, de prosperar, l’inici dels tràmits legals per a construir:

- Un port esportiu darrera d’Es Codolar amb tres dàrsenes i 453 amarres, magatzems, locals comercials i aparcament per a vehicles.
- Un hotel de 5 estrelles situat a l’antic camí de Lloret (sector Ses Alzines).
- Quatre xalets de luxe.

A més, la construcció comportaria l’execució d’un túnel que connectaria el nucli urbà de Tossa amb el port, el condicionament del camí de ronda i del camí ral; la instal·lació dels serveis bàsics a la zona (aigua, electricitat, gas, telefonia, etc.) i la cessió de zones verdes a l’Ajuntament.

Antecedents
Cal recordar que l'Ajuntament, en data 14 de març de 2012, ja va signar un conveni urbanístic amb les mercantils STAR ASSETES SL i FEANDA2 SL, per tal de dotar d’una infraestructura portuària al municipi. En el conveni es recollia el compromís de sotmetre la proposta al parer del conjunt dels vilatans, mitjançant la celebració d’una consulta popular i només en el cas que el resultat de la consulta fos favorable al projecte, l’Ajuntament procediria a promoure els instruments de planejament necessaris, així com a efectuar les gestions pertinents amb les administracions en funció de les seves competències i potestats, als efectes d’aconseguir els corresponents informes i autoritzacions pertinents, i, si és procedent, modificar els instruments d’ordenació actualment vigents.

La idea de construir un port a Tossa no és nova. CiU va impulsar-la l’any 2002 amb la redacció dels estudis previs, però la proposta no va quallar. Ara, un grup d’inversors ha tornat a posar sobre la taula la proposta, aquest cop amb TU a l'equip de govern.

Lloret de Mar proyecta dos nuevos hoteles en un corredor biológico
El País 8/9/2016

El Gobierno municipal que impulsa el plan está formado por CDC, PSC y Esquerra.

La playa de Lloret de Mar JOAN SANCHEZ

El Ayuntamiento de Lloret de Mar (La Selva) quiere dos hoteles más para el municipio. El proyecto se ha ido desarrollando desde que el pleno del Ayuntamiento aprobara, en septiembre de 2015, iniciar una modificación puntual del plan urbanístico (POUM) de Lloret para permitir la construcción de un nuevo hotel y de un alojamiento rural en un corredor biológico. El consistorio asumió la modificación del POUM a propuesta de una inmobiliaria domiciliada en Barcelona. El proyecto solo tuvo el voto en contra en el pleno de ICV y Podemos. El Gobierno municipal que impulsa el plan está formado por CDC, PSC y Esquerra. La comunidad de propietarios de Cala Canyelles —que representa a 370 vecinos— y la asociación SOS Lloret presentaron alegaciones.
Ambas entidades exigieron un nuevo estudio de impacto ambiental y otro paisajístico que asuma que esta zona es el único corredor verde que conecta losbosques del Montgròs y el macizo de Cadiretes con el mar. Las alegaciones indican que no ha de ser una modificación puntual sino sustancial porque la zona edificable pasa de 6.157 metros cuadrados a más de 8.000. Los propietarios de Cala Canyelles también exigieron que se estudiasen las inversiones necesarias para ampliar los servicios de movilidad, hoy insuficientes para asumir el tráfico de los futuros huéspedes de ambos alojamientos. El Departamento de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat respondió solicitando al Ayuntamiento que tenga en cuenta las alegaciones en la declaración de impacto ambiental.
El concejal de Urbanismo de Lloret, Joan Bernat (ERC), asegura que prácticamente no se amplía la zona urbanizable, pero sí los metros cuadrados de uso hotelero. Bernat explica que los próximos pasos serán responder a las alegaciones y tener en cuenta las resoluciones de los organismos implicados. El plan hotelero para este espacio, conocido como Costa Marcona, viene de lejos. El POUM actual, de 2007, ya contempla como urbanizable una zona de cinco hectáreas de bosque de Costa Marcona. SOS Lloret recogió en 2003 más de 13.000 firmas contra la construcción del hotel en Costa Marcona. La modificación provisional del POUM aprobada por el consistorio no solo autoriza el hotel sino que permite otra construcción hotelera, la rural.
Los promotores de la modificación del POUM son la sociedad Costa Marcona S.L. y tres propietarios de terrenos. Rosa Ros, una de las propietarias junto a su marido, Jaume Esteve, confirma que su intención es vender los terrenos una vez sean edificables. Ros desconoce qué se quiere construir allí. El Ayuntamiento de Lloret aceptó en 2008 la creación de una Junta de Compensación con Costa Marcona S.L. y los propietarios de terrenos para una futura urbanización. Costa Marcona S.L. es una sociedad registrada por el bufete de abogados de Barcelona Puig Fontanals. Uno de sus accionistas, Àngel Canals, explica que desde el año 2000 intentan tirar adelante el hotel y que para hacerlo realidad han reducido notablemente su solicitud de metros edificables. Canals asegura que no se han definido las características del hotel, pero que será de gama alta. El alojamiento rural propuesto por el consistorio no tiene todavía promotor.
Lluís Picart, presidente de la comunidad de propietarios de Cala Canyelles, advierte del alto valor ecológico de Costa Marcona y lamenta que se quieran construir más hoteles en Lloret. El municipio tiene una población de 37.600 habitantes, 121 hoteles y más de 30.000 plazas hoteleras, según estadísticas el Ayuntamiento. El municipio recibió en 2015 más de 1,1 millones de turistas. La ocupación media de las plazas hoteleras en 2015 fue del 61%, según datos aportados por el Ayuntamiento. La ocupación en agosto alcanzó el 87%.