Meteo.cat 6/9/2016
Entre dissabte i dimarts la temperatura màxima ha superat els 35 ºC a bona part de l’interior i a molts sectors del prelitoral
Els 41,6 ºC de diumenge a Vinebre i els 41,5 ºC de dilluns a l’Observatori de l’Ebre a Roquetes, màximes d’enguany a Catalunya
La massa d’aire càlid provinent del nord d’Àfrica que va començar a afectar Catalunya el dijous 1 de setembre ha provocat un episodi de temperatura excepcionalment alta en un mes de setembre, amb registres al voltant dels 40 ºC a punts de la vall de l’Ebre entre diumenge i dilluns segons les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC).
Amb l’anticicló centrat a l’oest de la península Ibèrica impulsant un lleuger flux del nord i del nord-oest, en determinats moments de l’episodi la marinada ha quedat inhibida en alguns punts del litoral i prelitoral, fent que la temperatura pugés fins a valors extremadament elevats en aquests sectors.
Rècord de temperatura màxima en 104 de les 135 estacions
Al llarg de l’episodi, 104 de les 135 de les estacions de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) amb més de 10 anys de dades han registrat la temperatura màxima més alta de la seva sèrie en un mes de setembre. I en 8 casos, corresponents a estacions pròximes al litoral, no només s’ha superat la màxima absoluta de setembre, sinó la de tota la sèrie.
Després d’un estiu que ha estat càlid però sense grans onades de calor a Catalunya, més d’un terç de les estacions de la XEMA (69 de 180 estacions) han registrat la màxima anual durant aquesta primera setmana de setembre, un fet ben inusual.
L’absència de marinada va permetre que la temperatura superés clarament els 30 ºC a punts del litoral.
Continuar llegint aquí.
Avui ha estat el dia més calorós de l’any
Ràdio Calella 6/9/2016
La temperatura a Calella ha arribat als 31.4º a les 12 en punt del migdia, i aquesta xifra ha estat la més alta no només del que portem d’estiu sinó també de tot l’any.
La gespa de la plaça Dolors Pujol acusa la sequera
L’excepcionalitat de les temperatures d’avui, juntament amb les de ja fa uns dies, radica en el fet que ja som setembre i haurien de baixar les temperatures respecte als mesos de juliol i agost. Però no ha estat així. Les tres darreres nits han estat tropicals i les mínimes a Calella no han baixat del 24 graus, amb una gran xafogor ambiental. La costa maresmenca està tenint temperatures anormals per l’època.
El meteoròleg del Consell Comarcal, Joaquim Serra, ha dit que no es recorda un setembre tan càlid des de l’any 1988, i ha explicat que no es vivien temperatures tan altes en temps d’estiu des de fa uns anys. “Hauríem d’anar uns quants anys enrere per trobar una temperatura semblant. Per exemple al juny del 2014 es va arribar a 33’9 graus de màxima i al juny del 2010 a 33’8. I al juliol del 2010 33’2. Hauríem d’anar anys enrere per trobar, al llarg de l’estiu -ja no parlo del mes de setembre- una temperatura tan alta“.
Aquestes altes temperatures venen acompanyant un fort episodi de sequera a casa nostra. En tot el que portem d’estiu han caigut només 22’5l/m2 quan l’any passat en van caure 227 i 161litres/m2 l’any 2014. Els anys 2012 i 2013 si que van ser més secs, però no tant com l’estiu actual. “Des del punt de vista de precipitacions també és un any força excepcional, la veritat. Sequera important. De fet ara mateix tots els observatoris del Maresme estan al voltant d’uns 200 o freguen els 300l/m2 -estem parlant d’observatoris com el del Montnegre, que la mitjana de precipitació que té és de 650-700 litres-. Per tant estaríem parlant d’un terç encara no de la precipitació que acostuma a caure al llarg de l’any“.
L’hivern també va ser eixut i suau, i a la primavera si que va ploure la quantitat normal, però l’estiu està sent extremadament sec. Cal confiar, doncs, en la tardor, per pal·liar la manca de pluja, però Quim Serra diu que els mapes no donen gaires alegries per als qui volen que vingui la fresca. Serra: “Ja ho veurem. De fet encara queden mesos perquè acabi l’any i ha d’arribar la tardor, que estadísticament és l’època més plujosa, però ara per ara, si mirem els mapes a mig i llarg termini dels models de predicció climàtica que donen l’evolució a llarg termini, no ens fa ser massa optimistes. La veritat és que es veu tot bastant eixut i molt més càlid del normal“.
Quim Serra apunta que el canvi climàtic s’ha accelerat i la temperatura global del planeta ha pujat 6 dècimes respecte a l’any passat, i això que pot semblar poca cosa és extremadament rellevant i perillós en algunes zones de la Terra.
Rècord de calor a Pineda en un mes de setembre
Ràdio Pineda 7/9/2016
Cel rogent al capvespre. Joan Legaz
Segons el Servei de Meteorologia del Maresme, a punts com l'observatori del Montnegre, a Santa Maria, s'han recollit 300 l/m2 en el que portem d'any, quan la mitjana és de 650 o 700 l/m2 a l'any; per tant, el dèficit de pluja és molt important.
Els mapes a llarg termini no dibuixen episodis de pluges abundants i més càlid del normal.
Hoy tenemos en el mar Mediterráneo unas temperaturas que oscilan entre los 25/27ºC. Fuente: @socib_icts
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada