dimarts, 13 de desembre del 2016

El nou sistema de tractament integrat de fangs de les EDAR del Maresme permet estalviar econòmicament i millorar el medi ambient 13/12/2016 CCMaresme

Altre infraestructura faraònica a la Baixa Tordera que acaben reconeixent infrautilitzada i parcialment en desús durant anys. Curiós, oi?...

El nou sistema de tractament integrat de fangs de les EDAR del Maresme permet estalviar econòmicament i millorar el medi ambient
Consell Comarcal del Maresme 13/12/2016


El sistema de tractament integrat de fangs instal·lat a l'EDAR de l'Alt Maresme Nord ha superat amb èxit la prova pilot. Des del passat mes de març, els fangs que es generen en el procés de tractament de les aigües residuals a les depuradores de Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol i Tordera s'estan portant a l'EDAR de l'Alt Maresme per sotmetre'ls a un tractament anaeròbic conjunt. Els resultats són triplement positius: s'han reduït les emissions de CO2, s'ha estalviat econòmicament i s'ha generat fertilitzant agrícola.


El projecte impulsat pel Consell Comarcal  permet avançar cap a un Maresme més sostenible, un territori amb una economia circular que utilitzi eficaçment els recursos tot reduint les emissions de CO2 a l'atmosfera. En aquests mesos de funcionament s'ha pogut comprovar que el tractament integrat de fangs instaurat a l'EDAR de l'Alt Maresme disminueix en un 85% les emissions de CO2, redueix els residus al 50% i facilita la seva transformació en fertilitzant agrícola. A més, com ha anunciat el president Miquel Àngel Martínez i Camarasa "permet estalviar 180.000 euros a l'any, uns diners que revertiran en més serveis ambientals per al territori" i sintonitza amb la línia estratègica comarcal de mitigar els efectes del canvi climàtic.

L'EDAR de l'Alt Maresme Nord i la de Mataró són dos de les 10 depuradores de la comarca que estan preparades per fer la "digestió anaeròbica" dels fangs que es generen en el procés de tractament de les aigües residuals. La digestió anaeròbica és un procès biològic que facilita la degradació de la matèria orgànica gràcies a la intervenció de diversos grups de microorganismes. Aquest procès estava infrautilitzat a l'EDAR de l'Alt Maresme tota vegada que és una planta projectada amb visió de futur i capacitat per cobrir les necessitats d'un possible increment de població a 2030.

Davant d'això, el Consell Comarcal, que és l'organisme que gestiona les depuradores del Maresme, va optar per una gestió més eficaç i integradora del conjunt de plantes. Ha habilitat els dipòsits de digestió anaeròbica que estaven en desús i des del passat mes de març s'estan tractant a l'Alt Maresme Nord els fangs generats a les depuradores de Teià, Sant Andreu de Llavaneres, Arenys de Mar, Sant Pol i Tordera.

La inversió,de 280.000 euros, s'amortitzarà en 18 mesos ja que els resultats obtinguts en aquest període de funcionament mostren que el sistema  és eficaç, a nivell ambiental i a niell econòmic ja que permet estalviar 180.000 euros/any.

Aquest model de gestió integradora és pioner a Catalunya i s'ampliarà l'any vinent amb la incorporació d'un sistema de cogeneració que facilitarà el funcionament autònom al 100% de l'EDAR de l'Alt Maresme Nord. La planta generarà l'energia que necessita per funcionar i, a més, obtindrà un excedent que s'utilitzarà per altres projectes territorials que encara s'estan definint.

El Conseller de Medi Ambient del Consell Comarcal, Josep Triadó, considera que aquest projecte és un exemple de com podem "convertir un problema en una oportunitat. De l'aigua residual generem aigua neta, fertilitzant i energia".


Visitem l'EDAR Alt Maresme Nord, on hem incorporat un sistema pioner de tractament de fangs. Estalviem diners i millorem el medi ambient


Van començar el passat mes de març, diuen... recordeu això?...

 La llera de la Riera de Pineda aquest matí. Fotos de Ràdio Pineda

Una incidència a la planta depuradora de l'Alt Maresme ha provocat aquest matí un abocament d'aigües residuals a la Riera. La causa, segons ha informat el Consell Comarcal, ha estat un tall de llum i alhora, un tall en la xarxa d'ADSL. Aquests dos talls simultanis han fet que la planta principal hagi quedat aturada, mentre que la planta de pretractament del costat del cementiri seguia en funcionament. Ho ha explicat a Ràdio Pineda el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó, que ha dit que la fuita s'ha produït durant 8 minuts, que ha estat el temps que ha trigat l'operari de guàrdia en arribar a la planta del costat del cementiri i aturar l'estació de bombament.
El conseller comarcal de Medi Ambient, Josep Triadó, ha dit que ha estat un vessament de 50 m2 d'aigües brutes, i que, en ser una petita quantitat, s'han absorbit amb unes cubes i s'ha netejat amb aigua a pressió. Josep Triadó ha recordat que hi ha personal les 24 hores pendents del funcionament de tota la instal.lació. També ha dit que la planta funciona correctament i ha estat «un cúmul de circumstàncies» el que ha provocat el vessament, però que des del Consell Comarcal estudiaran mesures de millora perquè no torni a succeir».

L'Ajuntament demana mesures perquè no torni a succeir
Precisament és el que ha demanat el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Pineda, Jordi Masnou, que ha dit que el Consell Comarcal ha de ''prendre mesures perquè no torni a passar un vessament d'aigües de la EDAR a les portes de l'estiu''. També ha dit que per una qüestió medi ambiental cal protegir i preservar la llera Riera de Pineda. El regidor Jordi Masnou ha explicat que l'Ajuntament de Pineda ha estat coneixedor de l'abocament des d'un inici. La Policia Local de Pineda i els tècnics municipals s'hi han personat per veure les afectacions de l'abocament i fer-ne un informe.  L'abocament s'ha produït a primera hora del matí a la planta depuradora, i les aigües brutes han baixat uns 150 metres fins la finca de Ca l'Olivé de Sitjà i Can Cua, just davant de l'aqüeducte.