dissabte, 14 de gener del 2017

Algunes notícies per llegir 13 i 14/1/2017...

"Es va plantejar a la reunió de la Taula del Ter l'assistència d'altres col·lectius de defensa i gestió d'altres conques hidrogràfiques de Catalunya com la del Llobregat, la del Segre o l'Ebre", es diu... i de la conca de la Tordera?... coi! a la Tordera no hi ha!!!...

La dessaladora de Blanes començarà a fer més aigua per al Ter els pròxims dies
Diari de Girona 14/1/2017

L'ACA preveu posar-la a tota potència de manera «imminent» perquè produeixi el doble d'hectòmetres i s'alleugereixi el transvasament del riu a Barcelona. També s'augmentarà la producció de la dessaladora i de la planta regeneradora del Llobregat

La dessaladora començarà a produir més aigua per al Ter en els propers dies. Així ho van anunciar els responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) durant la segona reunió de la Taula del Ter, celebrada ahir a Girona juntament amb regants, usuaris, ajuntaments i entitats ecologistes.

Aquesta és una de les primeres mesures que la Generalitat va anunciar a finals de 2016 per començar a revertir el transvasament d'aigua del riu Ter a Barcelona, que a dia d'avui se situa en 165 hectòmetres cúbics a l'any.

La dessaladora de Blanes funciona actualment al 50% i produeix entre 10 i 12 hectòmetres cúbics. Tot i que l'ACA no ha especificat quan començarà a augmentar la producció, ahir tant el Consorci del Ter com l'entitat Aigua és Vida van assegurar que la intenció que els ha traslladat el Govern és que sigui de manera «imminent».

Així, la planta passarà a funcionar al 100% de la seva potència i podrà arribar a fer fins a 20 hectòmetres cúbics. Aquest sobrant d'aigua servirà per alleugerir la pressió sobre l'extracció d'aigua del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta mesura anirà acompanyada de dues accions més. Per un costat, un augment del rendiment de la dessaladora del Prat, i per l'altre l'entrada en funcionament de la planta de regeneració del riu Llobregat. Les dues tenen el mateix objectiu: produir més aigua des de Barcelona per retornar-la al riu Llobregat per així reduir la dependència del Ter.

Segons els càlculs del Govern, aquestes mesures combinades han de permetre reduir l'aportació del riu gironí dels 165 hectòmetres cúbics l'any actuals als 140 al llarg d'aquest any. Uns 25 hectòmetres de més que donaran una treva temporal a un riu que el territori ja ha alertat en diverses ocasions que està «sobreexplotat».

L'entitat ecologista Aigua és Vida va plantejar a la reunió de la Taula del Ter l'assistència d'altres col·lectius de defensa i gestió d'altres conques hidrogràfiques de Catalunya com la del Llobregat, la del Segre o l'Ebre, fet que tant el Govern com la resta d'assistents van veure amb bons ulls.


L’Estat planteja traspassar la N-II de Maçanet a Tordera al Govern de la Generalitat
Ràdio Tordera 13/1/2017


El tram de la N-II de Maçanet de la Selva a Tordera i la variant de Sant Daniel poden passar a mans de la Generalitat. Aquest és el plantejament que ara fa l’Estat espanyol, que ha admès que pretén proposar el traspàs d’aquestes dues carreteres al Govern català. En unes respostes per escrit al diputat gironí del PDECat al Congrés, Jordi Xuclà, l’Executiu del PP ha avançat que la seva intenció és cedir la titularitat d’aquestes vies a la Generalitat. Així ho explica el diputat, en declaracions a Ràdio Tordera.

D’una banda, l’Estat ha explicat que una vegada estiguin executades i finalitzades les obres de millora a la N-II entre Maçanet i Tordera, el Ministeri de Foment proposarà a la Generalitat la cessió del tram. El Govern espanyol ha recordat que el setembre de l’any passat es va aprovar el projecte de condicionament de la carretera i ha considerat que, quan s’hagin acabat aquests treballs, el tram de Maçanet a Tordera és susceptible de cessió. De moment, l’Executiu del PP no ha concretat dates ni imports per al traspàs del tram de la N-II. Per això, Jordi Xuclà ha apuntat que caldrà valorar les condicions econòmiques de la cessió. El motiu és que el traspàs de la N-II entre Maçanet i Tordera permet tornar a obrir la possibilitat de poder desdoblar el tram. Una opció que ha quedat descartada des de l’any 2012, quan l’aleshores ministra de Foment, Ana Pastor (PP), va anunciar que no tiraria endavant aquestes obres.

D’altra banda, el Govern espanyol també ha comunicat –en les respostes dirigides a Xuclà– que estudia el traspàs de la variant de Sant Daniel, perquè es compleixen els requisits del protocol que es manté entre el Ministeri de Foment i la Generalitat. La raó és que, des que va entrar en funcionament el tram gratuït de l’AP-7 entre Vilademuls i Fornells de la Selva, la variant de Girona (per Sant Daniel) ha quedat relegada «a una carretera comarcal», tal i com explica Jordi Xuclà, que a més, apunta que el govern espanyol té altres plans de futur.

Xuclà ha apuntat que s’obre una porta interessant, ja que la N-II és una carretera que la Generalitat havia reclamat a l’Estat. L’any 2015, l’aleshores conseller de Territori, Santi Vila (PDECat), va demanar a l’Executiu del PP que cedís la N-II entre Maçanet i Tordera al Govern català, acompanyada d’una dotació econòmica per duplicar la via. Xuclà ha remarcat que el tram de Maçanet a Tordera compta amb una alta densitat de vehicles, que de mitjana supera els 15.000 diaris.


Nació Digital 14/1/2017

L'equip B6 Berrellium el presenta el 14 de gener a Anglaterra en un campionat de robòtica de la First Lego League

Una entrevista a Antoni Armengol a Ràdio Vitamènia clau per poder tancar el projecte

 B6 Berrellium fent l'exposició del projecte | B6B

La presència de la Vespa Velutina al Baix Montseny i la descoberta d'un primer niu en un arbre de la llera del Pertegàs a Sant Celoni no passarà desepercebuda ja que, d'una manera indirecta ha facilitat la informació que faltava a un equip de robòtica format per sis persones per acabar el projecte científic sobre la vespa assiàtica que aquest dissabte 14 de gener presenten en un campionat internacional de robòtica de la First Lego League (FLL) que té lloc a Anglaterra.

Es tracta de l'equip B6 Berrellium format per Albert, Quim, Lluís i Joan Borrell Ribas, quatre germans de La Garriga residents a Anglaterra, juntament amb Iona i Oscar Berry, dos germans anglesos, tots ells entrenats per Carlos Mateo, de Sant Pere de Torelló, a la comarca d'Osona que estan desenvolupant un projecte per localitzar els nius de la Vespa Velutina mitjançant diverses fases com la creació d'una APP de participació ciutadana, un seguiment de les vespes i detecció de nius amb un dron i un esquer i l'eliminació de les vespres invasores.

Tot i el suport de diferents col·lectius encara cal més ajuda econòmica pel projecte. Per aquest motiu han posat en marxa un projecte crowdfunding per recaptar diners i poder adquir el dron, que sigui molt estable, que disposi de GPS, una bona càmera i una autonomia de 20 minuts. Cal destacar que aquest projecte a més de la participació a la FLL, i sigui quin sigui el resultat en la competició, tindrà una aplicació pràctica i efectiva en l'ajuda del control de la Velutina i en la minimització de l'impacte sobre les espècies pol·linitzadores autòctones. Els quatre germans de La Garriga l'any 2014 ja van ser subcampions del món en un projecte de robòtica espacial i l'any 2015 van guanyar la Firts Lego League d'Irlanda i Regne Unit presentant un projecte d'un robot amb àudio incorporat.

Un moment de l'exposició del projecte sobre la detecció de les vespes assiàtiques Foto: B6B

Bones impressions

De fet, tot i que el campionat es fa demà, l'equip aquesta setmana ja ha hagut de respondre a algunes qüestions prèvies del representant de la International Union For Conservation Of Nature (IUCN) a Cambridge i també participant des de Kent -via skype- la màxima autoritat nacional dels animals invasors al Regne Unit. Carlos Mateo ha manifestat a BaixMontseny.info que les preguntes "han estat difícils i rebuscades ja que aquesta persona es troba al capdavant de l'amenaça de la Vespa Velutina, insecte que coneix bé".

Diu que no sap que en sortirà de tot plegat però assegura que pinta molt bé "en principi han quedat impressionats i pel que sembla disposem d'informació que ells no tenen i juntament amb el fet d'haver pogut veure el niu aquest passat Nadal a Sant Celoni és on tenim el camp de proves al Montseny, gràcies a la col·laboració d'Antoni Armengol.

 Entrevista a Ràdio Vitamènia

Una part del projecte que l'equip B6 Berrellium presenten demà té el seu origen en l'entrevista que en el 8 de novembre es va fer a Antoni Armengol, propietari de l'empresa Anura Montseny, a Ràdio Vitamènia de Santa Maria de Palautordera. Armengol, dedicat al control de plagues, va ser un dels primers en detectar la presència de la Vespa Velutina al Baix Montseny, motiu pel qual va ser entrevistat per l'emissora local en considerar que la seva expansió ja és imparable i més d'hora que no pas tard també arribarà a Santa Maria de Palautordera.

Aquesta entrevista, penjada en el blog de l'emissora, va poder ser escoltada per Carlos Mateo, mentre buscava informació per poder acabar el treball. El contacte posterior amb Antoni Armengol ha estat determinant, tal com ho ha explicat Carlos Mateo en una recent entrevista a Ràdio Vitamènia.

Tot l'equip B6 Berrellium, el primer a la dreta l'entrenador Carlos Mateo Foto: B6B