divendres, 26 de maig del 2017

Algunes notícies per llegir 23-26/5/2017...

Consulta el nou diccionari 'Noms de papallones' del amb la col·laboració del . Val molt la pena!

Ja heu vist la infografia interactiva que acompanya el nou Diccionari dels ocells del món? 105 famílies il·lustrades


El POUM i l’Escola Bressol de La Plantera, dos dels temes tractats als precs i preguntes del ple de maig
Ajuntament de Blanes 25/5/2017

També s’ha parlat sobre mesures alternatives elèctriques, la integració de les persones trans* i el desdoblament de l’A2 entre Maçanet i Tordera

La sessió plenària celebrada per l’Ajuntament de Blanes corresponent al mes de maig ha tractatt en l’apartat de precs i preguntes dos dels temes que han estat notícia en aquest municipi durant els darrers mesos en un cas, i els darrers dies en l’altre. D’una banda, l’aprovació inicial del nou POUM, que va quedar sobre la taula el passat ple del mes d’abril, continua sense comptar amb el consens necessari perquè prosperi, i per això encara no s’ha inclòs de nou a l’ordre del dia. 

Ple Municipal 25 de maig
D’altra banda, un grup de pares i mares de l’Escola Bressol de La Plantera –alguns dels quals han intervingut en l’apartat obert a la participació del públic- demanen que s’arreglin i prenguin mesures en diverses qüestions que consideren insostenibles. Tots dos temes han estat objecte d’intenses reunions, tal com ha quedat palès al llarg de les diferents intervencions.

Pel que fa a l’estricte contingut de la sessió plenària d’aquest mes de maig, la modificació d’un acord respecte els representants d’òrgans col·legiats s’ha aprovat per unanimitat. També han recolzat tots els regidors unànimement una de les tres mocions en suport de la Plataforma Trans*forma la Salut per a un model de salut que contribueixi a la normalització de les persones trans*.


L’altra proposta d’acord que, igual que l’anterior, també han presentat el grup d’ICV-EUiA conjuntament amb Batega per Blanes sobre la transició energètica al municipi de Blanes, l’han recolzat totes les forces polítiques llevat del Partit Popular, que s’ha abstingut. Per últim, la moció d’ERC per reclamar a l’estat espanyol que s’enllesteixi el desdoblament de l’A2 entre Maçanet i Tordera, que s’ha demanat explícitament que sigui respectuós amb El Vilar i la Vall de Sant Daniel, s’ha aprovat amb les abstencions de la CUP i el PP


La falta d'un nou POUM a Blanes afecta la creació de negocis a la zona comercial
Diari de Girona 26/5/2017

El consistori rebutja la petició d'una empresa de restauració que es volia establir en aquest espai, perquè impera el pla del 1982 que no ho permet

Arxiu: El TSJC declara nul el POUM de Blanes i dóna la raó als càmpings

Arxiu: Blanes convoca un debat públic sobre la regularització dels càmpings i el POUM

L'Ajuntament de Blanes ha denegat tres llicències d'obres per fer habitatges unifamiliars i ha rebutjat la petició d'una empresa de restauració que volia establir un local en una de les zones comercials de la localitat aquest últim mes. O més concretament, d'ençà que el consistori va haver de suspendre la tramitació i atorgament de llicència d'obres per un període màxim d'un any, a causa de la falta de consens en l'aprovació del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) a Blanes.

Actualment, el pla urbanístic que impera en aquesta localitat és el del 1982, després que dues sentències judicials anul·lessin el del 2010. «En aquella època, el que actualment és l'eixample i la zona comercial de Blanes estava considerada zona industrial.

Per això ara no podem atorgar llicències per instal·lar-hi nous comerços o restaurants», va explicar ahir l'alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), qui va detallar que, de moment, ja han hagut de rebutjar la petició d'una empresa per posar un local de venda al detall i de restauració en aquest espai i que això suposa «una pèrdua d'inversió» per a la localitat.

«És molt preocupant que vingui un inversor a Blanes amb la voluntat d'oferir una activitat que generi ocupació i doni un servei al ciutadà i que li hàgim de tancar les portes», va lamentar el batlle blanenc, qui va puntualitzar que «aquesta paràlisi urbanística no es pot suportar». «Volem sortir d'aquest impàs al més aviat possible, portar el POUM al ple i aprovar-lo amb el màxim de consens possible», va ressaltar.

Justament el nou pla urbanístic va ser ahir, de nou, un dels grans protagonistes del ple municipal, ja que després de diverses reunions entre els grups municipals, segueix encallat.

El regidor d'ICV-EUiA, Víctor Catalan, va recordar que «per poder continuar parlant el mínim» era que els càmpings Bella Terra i Blanc d'Eivissa paguessin les sancions d'1,5 i 1,3 milions d'euros, respectivament. Per la seva part, el també regidor d'aquest grup municipal, Joan Salmeron, va instar l'equip de govern a moure fitxa per canviar algunes de les propostes del nou POUM. «Si no, no sé quin grup municipal ho acceptarà això», va dir Salmeron. Cal recordar que la proposta portada a ple per l'equip de govern contemplava la legalització de les ampliacions dels càmpings fetes al marge de la llei durant més de 20 anys.

Per la seva part, el batlle va puntualitzar que, en relació a les sancions, estan «esperant la resposta» dels càmpings i que s'està treballant en l'elaboració d'un conveni laboral amb els treballadors afectats, representants sindicals, els propietaris i l'Associació de Càmpings.


L’ACA analitzarà la qualitat de l’aigua de bany de les platges de Calella
Ràdio Calella 25/5/2017


L’1 de juny començarà la campanya de vigilància i control de les zones de bany de les platges catalanes per corroborar-ne la qualitat. Els tres trams de litoral calellenc han tornat a estar inclosos en el pla que realitzarà l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) durant un total de setze setmanes. Es faran inspeccions i mostrejos a les platges Gran i de Garbí, i també a la zona de Les Roques.

Aquesta temporada de bany, i fins el 15 de setembre, l’ACA controlarà que la qualitat de l’aigua de les platges de Calella sigui l’òptima per al seu ús social. Es vigilarà que no hi hagin alteracions com a conseqüència d’intenses pluges o incidències puntuals, o que no proliferin les espècies de microorganismes vegetals que puguin ser nocius o tòxics.

Durant el 2017 es continuarà amb l’activitat de la Xarxa Telemàtica de Platges, a partir de la qual es produeix un intercanvi d’informació entre els municipis i l’organisme. Això permet actuar amb rapidesa en cas de detectar-se incidències.


Veïns de Mas Reixach signen contra la planta de biogàs de Palafolls
Ràdio Tordera 25/5/2017


L’associació de veïns de Mas Reixach han presentat al registre de l’ajuntament de Palafolls un total de 270 signatures contra la modificació del planejament que permetrà la instal·lació de una planta de biogàs a Bioibérica. Segons Ràdio Palafolls, el document presentat, conté al·legacions al Pla General d’Ordenació en les que es demana la nul·litat de la modificació del document i que es deixi sense efecte.

El canvi de planejament es va aprovar en l’últim ple celebrat el 31 de març només amb el suport del govern. El punt que es va aprovar inclou igualar el planejament de totes les zones industrials i que permetrà importar residus orgànics per produir energia. Aquest és el primer pas que permetrà a Bioibérica construir la futura planta de biogàs.

Els veïns de Mas Reixach, propers a la zona industrial, no volen la planta, alerten d’un possible increment en el trànsit de camions, problemes d’olors i també de la construcció d’un possible vial de sortida del polígon a la rotonda que dóna accés a la urbanització.


Ahir una petita delegació de Senegal va visitar aprofitament d' a


L’Ajuntament retirarà finalment els pneumàtics acumulats en una finca prop de la riera de Torrentbó
Ràdio Arenys 25/5/2017

Els pneumàtics s'han anat acumulant des de fa més de 10 anys (foto: La Vanguardia)

L’alcaldessa, Annabel Moreno, ha anunciat que han optat per netejar l’espai subsidiàriament,  ja que el temps passa i la família hereva del terreny no fa res al respecte. Institucions com el Síndic de Greuges havien exigit a l’Ajuntament fer una actuació ‘urgent’ per treure’ls davant del risc que poden suposar per la salut i el medi ambient.

Annabel Moreno ha explicat que la idea és poder agafar diners del romanent per poder retirar els pneumàtics. Posteriorment, s’iniciaran els tràmits judicials per reclamar a la família propietària del terreny que pagui les despeses. Moreno ha afirmat que han decidit actuar perquè el problema amb els pneumàtics acumulats fa massa temps que dura.

De fet, l’Ajuntament ja havia demanat pressupostos a diferents empreses. Segons van informar, l’actuació estaria entre 70.000 i 200.000 euros, ja que a més de retirar els pneumàtics s’ha de netejar i desbrossar la parcel·la.  Annabel Moreno ha afirmat que l’objectiu és no tardar gaire a fer l’actuació.

Recordem que es tracta d’un cas que es remunta a fa més de 10 anys quan l’Ajuntament ja va obrir un expedient i es va seguir el protocol establert enviant diferents requeriments als hereus del propietari de la finca. El problema és que es tracta d’una herència jacent, ja que els hereus, de moment, no han acceptat l’herència i, per tant, no es fan responsables de l’abocador. Institucions com el Síndic de Greuges han exigit aquests darrers mesos a l’Ajuntament i també a la Generalitat que actuïn subsidiàriament i netegi l’abocador del qual es té constància des del 2002.


Ràdio Arenys 24/5/2017

Els Agents Rural intentant alliberar el toixí atrapat (foto: Àngels Majó)

Estava en terrenys entre Arenys de Mar i Arenys de Munt. L’avís el va donar una arenyenca que passejava per la zona i va veure l’animal atrapat en la trampa. Tot i que el toixó encara estava viu, malauradament no es va poder fer res per salvar-li la vida.

El biòleg arenyenc, Pere Alzina, ha explicat que el llaç on es va trobar l’animal és il·legal. Es tracta d’un tipus de trampa en el que l’ésser viu que hi queda atrapat va morint de mica en mica, ja que queda estrangulat. Alzina ha assenyalat que els llaços que estan homologats fan que l’animal quedi agafat, però sense perdre la vida.

Pere Alzina ha posat en alerta, ja que l’indret on s’ha trobat el toixó atrapat és un lloc de pas per gent que va caminar. Alzina diu que no entén els motius pels quals s’hauria posat aquest llaç perquè aquest tipus d’animal no sol fer mal als camps de pagesos i l’agricultura. A més, el toixó sol viure en comunitat i en un mateix indret. A Arenys de Mar se n’ha vist en llocs com a Valldegata o al rial de la Serp, entre altres.

Els Agents Rurals s’han fet càrrec de la investigació per esbrinar qui ha estat l’autor de la instal·lació d’aquest llaç il·legal.


Tot a punt per començar les obres del carril bici a Santa Maria de Palautordera
Nació Digital 23/5/2017

És previst que l'1 de juny es faci l'acte de replanteig per l'inici de les obres

la via unirà el municipi amb l'estació i tindrà una doble funcionalitat, tot donant servei tant a la mobilitat quotidiana com a la de lleure i turisme

Carretera BV-5301 per on es construirà el nou carril bici i camí de vianants | AJSMP

El pròxim 1 de juny és previst que es porti a terme l'acte de replanteig de l'inici de construcció d'una via de vianants i ciclistes a la BV-5301, a Santa Maria de Palautordera i que unirà el municipi amb l'estació ferroviària. L'empresa adjudicatària és Aglomerats Girona, SA i en les darreres setmanes ja ha mantingut contactes amb l'Ajuntament de Palau i ha fet una primera visita, tant per la presentació del tècnics que tindran cura de l'obra com de la determinació de la situació dels rètols informatius. La durada de les obres es preveu entre cinc i sis mesos.

El Departament de Territori i Sostenibilitat va adjudicar aquestes obres el mes de febrer passat i la via que es construirà complirà una doble funcionalitat, tot donant servei tant a la mobilitat quotidiana com a la de lleure i turisme, ja que facilitarà la connexió amb mitjans sostenibles entre l'estació del ferrocarril i el nucli urbà del municipi i els accessos al Parc Natural del Montseny. Els treballs compten amb una inversió de prop de 700.000 euros.

La nova via per a vianants i ciclistes, amb una amplada de tres metres en la major part del recorregut, tindrà una longitud de dos quilòmetres i seguirà en gran part el traçat de la BV-5301. En general, el traçat s'ha adaptat al territori de manera que es garanteixi la seguretat dels usuaris de la via i es minimitzi l'impacte ambiental i l'afectació a les edificacions i parcel·les agrícoles de l'entorn.
 
El paviment del vial per a vianants i ciclistes serà de material granular estabilitzat, tret dels encreuaments amb camins i del tram inicial, que s'asfaltaran. En determinats punts, caldrà construir murs d'escullera per contenir els talussos que es construiran per encabir la nova via. En total, s'han previst tres murs amb una longitud total de 100 metres i alçades variables fins a un màxim de 3,5 metres.


Un grup de veïns de Riells i Viabrea reclama la municipalització de l'aigua
Nació Digital 24/5/2017

L'acte de presentació va tenir lloc en el decurs de la sessió plenària celebrada aquesta setmana


Un grup de veïns de Riells i Viabrea han constituït l'associació Aigua és vida per tot Riells i Viabrea. L'acte de presentació va tenir lloc en el decurs de la sessió plenària celebrada aquesta setmana i també van presentar la documentació perquè se'ls tingui en consideració en el sí de la comissió d'estudi que l'Ajuntament de Riells i Viabrea portarà a terme aviat.

El principal interés d'aquesta asociació "serà la lluita per la regularització i la municipalització de l'aigua del municipi, després de trenta anys sense contracte i sense transparència en matèria d'informació al municipi per part de l'Ajuntament", han dit en un comunicat.

Actualment, diuen, el servei municipal d'aigua de Riells i Viabrea està gestionat de manera indirecta per una empresa privada, sense cap tipus de concessió. Per això reclamen el fet que "volem l'aigua clara per Riells i Viabrea amb gestió pública, sigui amb gestió directa per l'Ajuntament o consorciada, però sense que sigui objecte de negoci privat". La transparència en la gestió i la participació veïnal són objectius paral·lels de la Asociació Aigua és vida per tot Riells i Viabrea.



⚠️⚠️Nova incidència a la xarxa de a . Una rebentada al c. Major ha omplert d'aigua el centre.

a ? No! Una nova canonada rebentada que ha anegat el carrer Major! Després no ens estranyi que paguem l'aigua tant cara!

Els palafollencs consideren que el rebut de l’aigua no s’ajusta al servei
Ràdio Palafolls 23/5/2017


Veïns de Palafolls es mostren descontents per les repetides fuites i avaries en la xarxa d’aigua i sobretot pel preu que reben pel servei.

Després de la canonada trencada al carrer Major, diversos palafollencs consideren que s’hauria de modificar el rebut de l’aigua per apropar-lo al que es paga als municipis veïns. Al respecte, l’Ajuntament ja fa un temps que ha iniciat converses amb Sorea per modificar els trams i evitar que l’ús d’aigua que s’emmarqui dins el consum mig no salti al següent nivell de facturació. Calculen que se’n beneficiarien uns 700 abonats i es podria reduir la factura fins un 20%.

Al respecte, els palafollencs esperen que s’apliqui perquè valoren com a “abusiu” el rebut. És el cas d’en José Luís i la Montse.

Reproductor d'àudio

A més, altres veus apunten que les trencades de canonades i les aturades en el subministrament sense previ avís pot ocasionar que s’espatllin alguns electrodomèstics si en aquell moment estaven en funcionament, com ara la rentadora. És el cas de la Pepi.

Reproductor d'àudio

La fuita que va negar el carrer Major es va produir gairebé a l’inici del vial. La pendent va facilitar la circulació de l’aigua i segons han relatat alguns dels establiments propers, no han patit destrosses. La reposició de les lloses i el paviment ja s’ha realitzat, però el carrer no es reobrirà al trànsit, segons el consistori, fins el dijous, per garantir que el material s’hagi compactat.

D’altra banda, alguns veïns han aprofitat la incidència i la reparació per apuntar que el carrer Major està enfonsant en els punts per on passen les roderes dels cotxes. La reparació ha tornat a anivellar el punt on el paviment es va trencar, però a la resta del carrer té forma còncava i s’hi acumula l’aigua de la pluja generant bassals.


L'Ajuntament demanarà explicacions a per les darreres incidències a la xarxa d'aigua potable.


La suma d'avaries al servei d'aigua inquieta Palafolls
El Punt Avui 23/5/2017

El tercer trencament de canonada en un mes inunda el carrer Major, on no poden circular vehicles

L'Ajuntament demana una reunió urgent amb Sorea, que anuncia que treballa en un pla d'actuacions

Aspecte del carrer Major de Palafolls inundat, on dissabte va rebentar la canonada que transporta l'aigua al dipòsit municipal Foto: B.C.Q.

TERESA MÁRQUEZ - PALAFOLLS
Tres avaries a la xarxa d'abastament d'aigua potable en un mes han encès les alarmes a Palafolls. La darrera va passar dissabte, quan es va trencar la canonada principal de transport de l'aigua al dipòsit municipal i es va inundar el carrer Major. La via encara està tancada al trànsit de vehicles i ho estarà inicialment fins dijous, perquè, a banda de substituir sis metres de canonada, també s'ha de tornar a pavimentar. L'incident d'aquest cap de setmana se suma al tall de subministrament que va afectar el barri de Sant Lluís a principi de mes, durant vuit hores, i al trencament d'una altra canalització a tocar de la carretera de la Costa Brava que no va afectar el subministrament als domicilis.

El regidor no adscrit de Serveis Públics, Martí Victòria, es mostra preocupat per l'acumulació d'avaries i avança que es demanarà una reunió urgent amb la gestora del servei, Sorea, per conèixer a fons què provoca les incidències i com s'ha d'actuar.

“Sembla que han estat casos fortuïts, però la coincidència en el temps ens obliga a buscar solucions de seguida que millorin el servei”, diu Victòria, que hi afegeix que el consistori és plenament conscient que actuar a tota la xarxa representaria un cost molt important i que necessàriament s'hauria de començar per les zones més afectades.

Pla d'actuacions

En resposta a les paraules del regidor, des de Sorea, el gerent de la zona del Maresme, Elies Serraviñals explica que la companyia ja treballa en un pla d'actuació que determini els punts més febles de la xarxa i estableixi la priorització a l'hora de millorar-los. “Parlem d'una xarxa encara amb molts metres de canonades de fibrociment antigues que acumulen les avaries”, comenta, i assenyala que els tècnics tenen previst enllestir el pla en un període de dos mesos i que després es presentarà a l'Ajuntament perquè el valori i hi faci les seves aportacions.

Crítiques

D'altra banda, ERC, el principal grup de l'oposició, s'ha mostrat crític amb el darrer episodi d'avaries. El seu portaveu, Francesc Alemany, reclama una auditoria tècnica de la xarxa de subministrament i vincula les avaries a una falta de manteniment del servei. “Desconeixem la situació real de la xarxa i ens preocupa que un servei tan sensible com aquest no rebi l'atenció que es mereix”, assenyala el regidor. Segons Alemany, l'auditoria ha d'anar acompanyada d'un debat seriós sobre el model de concessió del servei i si cal canviar-lo. “Tenim l'aigua més cara dels municipis del voltant malgrat disposar d'uns pous que precisament alimenten la xarxa d'on beuen aquests municipis”, destaca, i hi afegeix que “cal afrontar un estudi objectiu de la situació real del servei”.