Angulons (Anguilla anguilla) reptant en vertical l'esglaó de mig metre de l'estació d'aforament de Can Simó (Fogars de la Selva)
Aquest dissabte 23/6/2018 en visita a la Tordera amb la Gemma Agell (que ha fet uns vídeos molt bons) hem pogut constatar que hi ha, com cada any, centenars d'angulons (Anguilla anguilla) atrapats a l'estació d'aforament de Can Simó (Fogars de la Selva) que no poden remuntar el riu perquè no funciona el pas per a peixos i per culpa de la biga H culminant del segon esglaó de formigó.
Aquest any el riu ha portat aigua fins a la platja i la barra de sorra ha estat oberta tota la primavera (i encara avui!) i tot fa pensar que la quantitat d'angules i angulons que pugin pel riu serà molt més important que anys enrera.
Malauradament, com cada any, no podran passar de l'estació d'aforament de Can Simó (Fogars de la Selva)... Trepen reptant el primer esglaó de formigó de mig metre però queden atrapats per la biga H del segon esglaó sota el salt d'aigua (també de mig metre) tot i arribar reptant fora de l'aigua... impossible continuar...
La Tordera és un espai natural "protegit" (Zona Especial de Conservació de la regió mediterrània ES5110007 RIU I ESTANYS DE TORDERA), i l'Anguila (Anguilla anguilla) és una espècie que es considera en perill crític d’extinció.
Segons la seva mida té diferents denominacions: anguila (més de 35 cm), anguló (entre 10 i 35 cm) i angula (menys de 10 cm).
És una espècie migradora (espècie catàdroma) que fa un viatge transoceànic (les anguiles néixen al Carib), als 3 anys arriben a la costa Mediterrània com angules, remunta els rius convertint-se en angulons, i tant amunt com poden (fins al neixement o tram alt del riu) a on es converteixen en grans aguiles. Als 10 anys d'edat tornen riu avall, primer als trams baixos, estanys i aiguamolls litorals, i més tard (a finals d'estiu) al mar de tornada al Carib per fer les postes i reiniciar el cicle.
Il·lustració d'en Toni Llobet.
El 2006 es va construir la nova estació d'aforament de Can Simó (Fogars de la Selva), remodelant l'antiga, amb un disseny nefast per a tots els animals que es desplacen riu amunt (no només peixos).
A tot el seu recorregut (de riba a riba) hi ha 2 grans esglaons de formigó de mig metre d'alçada, i tot i que hi ha algunes espècies que les podrien passar, l'extraplom final de la biga H ho fa impossible fins i tot per a aquelles que poden reptar en vertical.
No és d'ara, això ho sap tothom des de fa més de 10 anys...
VIDEODENÚNCIA 21/6/08... L’ESTACIÓ D’AFORAMENT DE FOGAS DE LA SELVA, UNA BARRERA PER ALS PEIXOS DEL RIU...
Sobre la barrera per a peixos de l’Estació d’Aforament del riu Tordera a Fogars de la Selva. Marc Ordeix, Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis. 8/7/2008
VIDEODENÚNCIA 27/7/08... L’ESTACIÓ D’AFORAMENT DE FOGAS DE LA SELVA, UNA BARRERA PER ALS PEIXOS DEL RIU... SEGONA PART...
És molt fàcil publicitar la construcció d'un pas per a peixos però no ho és dir si funcionen o no, i en aquest cas s'ha demostrat que no... i fins i tot avui encara es continua dient "només" que hi ha un pas per a peixos.
Ja a l'Avaluació de la connectivitat per als peixos als rius de Catalunya, de desembre de 2006, a càrrec del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis...
FITXA D’AVALUACIÓ DE DISPOSITIUS DE PAS PER A PEIXOS DE CATALUNYA (2006) pàg. 86-88 Estació d’aforament (EA 89) de Fogars de la Selva
CERM 20/7/2006
... i abans de finalitzar les obres, es considerava deficient i "barrera infranquejable per algun dels grups presents", angules, angulons i anguiles incloses.
El 2010 aquest pas per a peixos ja ni s'avalua ni consta, i l’Índex de Connectivitat Fluvial (ICF) a l'estació d'aforament de Fogars de la Selva es considera "mediocre"...
Treballs d’avaluació de l’eficàcia de dispositius de pas per a peixos dels rius de Catalunya. Any 2010
ACA 20/12/2010
Connectivitat longitudinal als rius de les Conques internes de Catalunya. Estructures presents als rius i actuacions de millora realitzades
ACA Novembre de 2017
S'ha invertit en millorar el seu funcionament però ni s'ha fet res per solucionar el nefast disseny per a les espècies autòctones "protegides" (i van 12 anys coneixent la problemàtica), ni es pensa fer res al respecte (ni plantejat, vaja).
Rampeta de gespa artificial (nyap) provisional que va ser inútil, avui ja ni hi és.
Actualment l'estació d'aforament de Can Simó (Fogars de la Selva) és una barrera infranquejable i trampa mortal per a moltes de les espècies aquàtiques de la Tordera, totes les que tendeixen a remuntar el riu quan el tram baix s'asseca per sobreexplotació de l'aqüífer i que es veuen atrapades i concentrades just a sota de l'estació (espai insuficient per al manteniment i alimentació de tants exemplars). Això s'agreuja recentment per l'obsessió de l'ajuntament de Tordera en tractar el riu i les rieres com a simples canals de drenatge (mai com a espai natural "protegit" o com a hàbitat d'espècies protegides) amb grans moviments de terres a les lleres del riu i rieres (amb finançament de la Generalitat o de la Diputació) per "millorar" el flux de l'aigua i que eviten l'acumulació o retenció localitzada d'aigua que faci de refugi per a les espècies aquàtiques quan gairebé tot el riu queda sec.
La Tordera seca aigües avall de l'estació d'aforament per sobreexplotació de l'aqüífer
Com ja he comentat abans, no només representa un problema per als peixos sinó que també per a altres espècies que es desplacen per la llera seca cercant trams amb aigua riu amunt , i es veu agreujat pel disseny de les obres també a les ribes (esculleres a banda i banda de l'estació d'aforament) que fan d'aquest lloc un veritable coll d'ampolla que anul·la qualsevol possibilitat de remuntar vorejant o rodejant els esglaons de formigó i la biga.
Una de les espècies més afectades és la Tortuga de rierol (Mauremys leprosa), que ni pot saltar mig metre de formigò vertical, ni pot trepar l'escullera per vorejar l'estació d'aforament, ni pot fer servir el pas per a peixos (ni que sigui eficient per als peixos, que ni això).
Esculleres a banda i banda de l'estació d'aforament
Per a més inri, aquestes concentracions de fauna aquàtica sota l'estació d'aforament per impossibilitat de remuntar-la coincideixen amb la massificació de l'espai (estiu) per la proximitat de l'Urb. Parc dels Prínceps I (Fogars de la Selva), pel fàcil accés i per la popularitat de l'indret, i els caps de setmana i durant les vacances d'estiu "lo normal" és trobar-se famílies refrescant-se o capturant qualsevol animaló que hi hagi. Durant els darrers 10 anys visitant l'estació he pogut constatar que és pràctica habitual la captura d'angulons, barbs de muntanya o bagres (a cubells) per fer d'esquers de pesca a la platja per part d'una família de l'urbanització (pare i fills) i les anècdotes de captures de peixos, tortugues i altres és tema recurrent en converses al lloc.
És prohibida la pesca d'angulons.
Nens pescant a l'estació d'aforament
I així, senyors, és com es gestiona actualment la Tordera i els bitxos que s'hi bellugen.
1 comentari:
Així és com es tracta un riu i la seva fauna? Impresentable el poc interès que tenen per la fauna de la Tordera. Cal una gestió responsable del riu i de les barreres com una estació d'aforament per tal de no suposar impediment major al desenvolupament i la dinàmica de les espècies.
Publica un comentari a l'entrada