dimecres, 1 d’agost del 2018

Sa Palomera (Blanes)... Un paratge natural o un parc temàtic urbanitzat? La pregunta de la setmana 1/8/2018

Destaco... "es tracta justament d’això: un paratge natural, i no pas un parc temàtic on tot pot estar controlat i adequat a l’ús dels visitants".

I és que aquest és només un exemple, tràgic, de lo que passa amb el medi natural al nostre país, no només a sa Palomera.

Abans s'urbanitzarà del tot que recuperar el sentit comú... Pujaríeu al Pedraforca amb tacons? Demanaríeu baranes o paviment antilliscant dalt les Agulles del Montseny?... Potser sembla una comparació forçada (buscada però) però serveix per entendre-ho... Jo he vist una dona pujant al Pedraforca amb tacons (no és conya, i no només aquí) i dalt de les Agulles he escoltat un pare dient que allà s'hauria de posar baranes o alguna cosa per als que van amb nens... tal qual!

L’Ajuntament de Blanes tanca provisionalment l’accés a Sa Palomera arran de la mort d’un turista
Blanesaldia.com 1/8/2018


Demana a Costes més mesures de seguretat

L’Ajuntament de Blanes ha barrat provisionalment l’accés al capdamunt de la Roca de Sa Palomera aquest dimecres al migdia, arran de la primera mort accidental d’un turista de divendres passat. Així serà mentre no s’implementen diverses actuacions per millorar les mesures de seguretat que ja hi ha de manera preventiva.

La possibilitat de tancar l’accés ja es va estar valorant divendres passat arran de l’accident mortal. Des de llavors, diversos departaments de l’Ajuntament de Blanes han estat treballant per millorar la seguretat. D’altra banda, avui dimecres l’alcaldessa de Blanes en funcions, Pepa Celaya, s’ha posat en contacte amb el subdelegat del govern de l’estat espanyol, Albert Bramon. Així ha estat després que aquests darrers dies ja havia mantingut diverses converses amb el delegat del Servei de Costes del Ministeri a Girona, Jordi Planella.

L’entorn de la Roca de Sa Palomera, un dels llocs més visitants de Blanes, ja compta actualment amb diverses mesures de seguretat i cartells amb senyals preventius perquè tothom que hi accedeixi estigui alerta. Amb tot, arran de la mort accidental d’un turista que va caure des del seu capdamunt l’Ajuntament de Blanes vol reforçar encara més aquestes mesures.


Petició urgent al Departament de Costes de l’Estat 

L’alcaldessa de Blanes en funcions, Pepa Celaya, ha demanat al Departament de Costes del govern de l’estat espanyol –que té la competència de tot l’entorn de la Roca de Sa Palomera i la platja colindant- que implementi amb caràcter d’urgència diverses actuacions. Una de les més importants és que es complementi la barana de seguretat de la part superior de la roca perquè els visitants no puguin accedir-hi. 

Amb l’objectiu d’agilitzar al màxim aquesta demanda, el Departament d’Enginyeria de l’Ajuntament de Blanes ja ha redactat una proposta d’ampliació que inclou un croquis de l’estructura que s’hi hauria de posar. El què es contempla és instal·lar una barana de seguretat d’uns 20 metres d’allargada per complementar la que ja hi ha en l’actualitat, delimitant un terreny molt irregular i eminentment rocós.


Cartell informatiu en diferents idiomes

Paral·lelament a aquesta demanda formulada al  Departament de Costes, Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes també ha dissenyat amb caràcter d’urgència dos nous rètols de seguretat que substituiran el què ja hi ha en l’escala d’accés que condueix al capdamunt de Sa Palomera. Els nous cartells advertiran que no es pot passar per fora de la zona de pas de seguretat protegida amb baranes, donada la perillositat i la irregularitat del terreny rocós.

Es tracta del promontori on està instal·lat el pal des d’on habitualment oneja la senyera, i la bandera de la vila de Blanes coincidint amb la Festa Major de Santa Anna i la Festa dels Copatrons. També es recorda a tots els visitants que accedeixin al capdamunt del conjunt rocós que es tracta justament d’això: un paratge natural, i no pas un parc temàtic on tot pot estar controlat i adequat a l’ús dels visitants.

Per tant, s’ha d’accedir-hi i moure-s’hi amb prudència, aplicant les mesures que el sentit comú ja encomana que s’han de seguir quan s’accedeix a aquest tipus d’espais. Mesures com per exemple el tipus de calçat que es vesteix, o bé els llocs on les persones es poden moure amb seguretat, tenint en compte que tot el promontori és una roca d’arestes punxegudes.

Un altre advertiment que s’incorporarà als cartells mitjançant icones de perill és que els visitants que pugin a Sa Palomera no poden realitzar selfies, una pràctica que resultaria especialment perillosa. Tanmateix, es demana que no se surti del camí marcat –rodejat de baranes- i, si es puja amb criatures de pocs anys, cal dur-les agafades de la mà.


Accident mortal en un indret molt visitat 

El conjunt rocós de Sa Palomera té una alçada màxima sobre el nivell del mar d’uns 20 metres. La distància màxima arran de terra és de 15 metres, l’alçada des d’on es va precipitar al buit l’home que va perdre la vida la setmana passada. Es tractava d’un turista de nacionalitat alemanya de 56 anys d’edat que estava visitant aquest entorn acompanyat de la seva família. Segons testimonis, va relliscar quan era dalt del promontori fent una fotografia. 

Ha estat la primera mort accidental que hi ha hagut en aquest lloc que, especialment en temporada turística, rep milers de visitants. L’accés a la roca està protegit per una barana, tant a l’escala com al mirador. Per contra, la zona del voltant de la bandera i el punt des d’on va caure la víctima mortal no té barana, un fet que passen per alt les persones que hi accedeixen, que aprofiten per fer fotografies i fer-se selfies. 

Fotos: Ajuntament de Blanes