diumenge, 18 de juny del 2017

Algunes notícies per llegir 17 i 18/6/2017...

Destacable l'anomalía de temperatura en l'aigua del mar. En el nostre sector 4/5° per sobre del que tocaria!

Avui la calor afluixa una mica, però els propers dies torna a disparar-se la temperatura. Clic a la meteo del 324


La neteja pel ‘Tomicus’ s’atura a l’estiu i temen per la fusta
El Punt Avui 17/6/2017

Es distribuiran en funció del nou estudi cartogràfic en què es limiten els boscos més decaiguts

Treballs per aclarir els pins afectats pel ‘Tomicus’ al parc de Can Muntanyà de Caldes d’Estrac Foto: QUIM PUIG.

ELENA FERRAN - MATARÓ
La neteja amb maquinària a dins del bosc per treure els arbres morts pel Tomicus s’ha aturat coincidint amb l’estiu quan més perill hi ha de treballar-hi i requereix de permisos especials. No serà fins al setembre que es reprendrà l’activitat per continuar aclarint les pinedes coincidint que és el moment en què l’insecte es torna a propagar per les capçades dels arbres.

Ara la feina és una altra: donar sortida a les tones de fusta que s’han tret del bosc. Es calcula que quan s’arribin a netejar les 853 hectàrees que estan afectades pel Tomicus això suposarà un volum de 64.000 tones de fusta que s’ha de triturar per fer-ne estelles. “El mercat està col·lapsat i no tenim tanta demanada de biomassa”, expliquen els propietaris. El col·lapse s’ha agreujat amb l’aturada d’una planta de biomassa a França on es derivava molta de la fusta provinent de Catalunya.

Des de les Associacions de Defensa Forestal també adverteixen que hi ha algunes finques on s’està acumulant massa fusta amb el perill que això pot suposar amb vista a la temporada de més risc d’incendis.

Serà després de l’estiu quan les associacions forestals sabran les aportacions que tant la Generalitat com la Diputació faran per continuar lluitant contra aquesta plaga. El cap de la secció de Boscos de la Generalitat, Eloi Beulas, anunciava dijous en una jornada tècnica a Mataró que es duplicarà l’aportació i que aquesta es distribuirà en funció dels resultats del nou estudi que s’ha fet dels boscos del Maresme, que delimita els boscos més decaiguts.

L’informe que la Diputació ha encarregat a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya compara imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2 preses durant un any, entre l’estiu del 2015 i el del 2016. Les imatges identifiquen la superfície amb diversos graus de decaïment i indica que s’agreujarà si les condicions meteorològiques d’aquest any són similars a les d’anys anteriors, especialment pel que fa a l’escassetat de pluges. La situació és més crítica als boscos del sud de la comarca, on l’estrès hídric és més pronunciat. La Diputació està valorant la possibilitat de portar a terme un altre seguiment de la massa boscosa del Maresme aquest 2017, que es completaria amb treball de camp per a la seva validació.

LA XIFRA

64.000 són les tones de fusta que es preveu extreure de les 853 hectàrees on cal actuar amb urgència.


Recordeu quan TOTS el municipis volien tenir el seu Poligon Industrial a zones agrícoles sí o sí?... Sabeu que gairebé tots estan abandonats, en runes o ocupats?... Ara TOTS volen la seva Gran Àrea Comercial... que cadascú tregui les seves pròpies conclusions...

JA HI HA PREGUNTA PER LA CONSULTA SOBRE L’ÀREA COMERCIAL
Elmalgratenc.com 18/6/2017


“Estàs d’acord que l’Ajuntament de Malgrat de Mar modifiqui el planejament del sector Escultor Clarà (PP/) per al desenvolupament i ús comercial de la zona?” Amb aquesta pregunta, el govern local vol saber l’opinió dels ciutadans sobre si tira endavant o no el projecte d’una gran àrea comercial al municipi.

La consulta s’ha previst que es faci al llarg de tres dies consecutius, que seran el 20, 21 i 22 del pròxim mes de juliol. El dos primers -dijous i divendres- es podrà votar a l’ajuntament, de 9 h a 14 h. De cara a dissabte, s’habilitarà les dependències del centre cívic, l’àrea de serveis personals, l’arxiu municipal i l’ajuntament per fer-ho. En aquest cas, l’horari per anar a votar serà de 9 h a 20 h.

La consulta popular no serà vinculant ja que la llei no ho permet. Tot i això, el govern municipal s’ha compromès a acceptar-ne el resultat i a “obrar conseqüentment”.

El regidor d’Organització, Ramir Roger, ha reconegut que es tracta de dates complicades degut a que moltes persones treballen o estan de vacances. És per això, que s’ha optat per fer la consulta durant tres dies per facilitar la participació i augmentar-ne el percentatge, segons ha indicat Roger.



Càmpings il·legals de Blanes l’alcalde baixa del burro

L’equip de govern de Blanes renúncia a regularitzar les ampliacions il·legals de dos càmpings
Blanesaldia.com 17/6/2017


Després de mesos de negociacions, crítiques, debats i picabaralles, l’equip de govern de Blanes (CiU i PSC, excepte ERC) ha decidit fer marxa enrere i retirar l’element de la discòrdia del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM): la regularització de les ampliacions il·legals fetes durant anys pels càmpings Bella Terra i Blanc d’Eivissa.

Aquesta notícia es pot llegir a www.diaridegirona.cat.

Blanes retira el punt de la discòrdia del nou pla urbanístic per poder aprovar-lo
Diari de Girona 17/6/2017

L´equip de govern fa marxa enrere i portarà el POUM a votació sense incloure la regularització de les ampliacions il·legals dels càmpings Bella Terra i Blanc d´Eivissa


Després de mesos de negociacions, crítiques, debats i picabaralles, l´equip de govern de Blanes (CiU i PSC, excepte ERC) ha decidit fer marxa enrere i retirar l´element de la discòrdia del nou Pla d´Ordenació Urbanística Municipal (POUM): la regularització de les ampliacions il·legals fetes durant anys pels càmpings Bella Terra i Blanc d´Eivissa. Així ho va confirmar ahir l´alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), precisant que la segona negativa de l´assemblea d´ERC a aprovar el pla si es mantenia aquesta legalització, va ser culminat per prendre la decisió. «Amb el No d´ERC no teníem el suport necessari per tirar endavant el nou POUM, i l´hem d´aprovar ja per no paralitzar més temps la construcció urbanística al municipi», va explicar el batlle blanenc qui va puntualitzar que esperen així, obtenir el consens de tots els grups municipals per aprovar el POUM en el ple del pròxim 29 de juny.

I és que a principis d'abril, una sentència del Tribunal Suprem va anul·lar definitivament el pla urbanístic del 2010. Ja hi havia una sentència en la mateixa línia del TSJC de març de 2015, que tant l´ajuntament com la Generalitat havien recorregut. Des de llavors, el municipi es regeix pel planejament del 1981, motiu pel qual en el ple de l´abril passat i a falta de consens per aprovar el nou pla urbanístic, es va optar per suspendre la tramitació i atorgament de llicències d´obres per un període màxim d'un any. «Seguim pensant que els càmpings són imprescindibles per Blanes, però intentarem buscar altres punts de trobada amb els grups», va remarcar Lupiáñez.

Tot i això, el batlle va remarcar però, que entre l´aprovació inicial del pla i la definitiva hi haurà un període d'exposició pública durant el qual els propietaris dels càmpings afectats podran presentar al·legacions. I és que per Lupiáñez aquest temps d´espera pot ser clau perquè el Departament de Territori de la Generalitat i l´Agència Catalana de l´Aigua (ACA) defineixin «el model de gestió i els usos» de les zones deltaiques de Catalunya. Pel que fa als afectats -Bella Terra i Blanc d´Eivissa- Lupiáñez va exposar que van rebre la notícia amb «estupor». «És més positiu per Blanes portar un POUM sense càmpings i que no el tombin, que un amb càmpings i que no s´aprovi. És el mal menor», va afegir.

Crítiques de l´oposició

Aquest canvi sobtat de decisió per part de l´equip de govern, va agafar ahir desprevinguda l´oposició, alguns dels quals van recordar que dimarts passat, el mateix Lupiáñez va afirmar que estaven «obligats per llei a incorporar» la regularització dels càmpings en el nou POUM. «M´alegra saber que el què dimarts era il·legal, ara ja sigui legal», va ironitzar el regidor d´ICV-EUiA, Víctor Catalan, qui tot i això, va celebrar «el canvi de posició» de l´equip de govern. Per Catalan primer cal aprovar el nou pla urbanístic i després, si els interessats volen tramitar canvis «ho facin». «No té sentit seguir hipotecant i perjudicant el poble pels interessos de dos empresaris», va exposar l´edil ecosocialista qui va avançar que el sentit de vot el decidiran en la pròxima comissió municipal.

Per la seva part, Cs ja té clar el seu vot, que serà una abstenció. «Treure els càmpings del POUM va ser la proposta que nosaltres vam fer inicialment i en un informe tècnic elaborat per l´equip de govern ens van dir que hi havien d´anar obligatòriament», va criticar l´edil Sergio Atalaya qui va precisar que no votaran en contra del pla «per respecte als treballadors». «L´equip de govern ha mostrat una debilitat tremenda sortint per la porta del darrere. Blanes no s´ho mereix això» va afegir.

I els que inicialment preveuen votar en contra són els regidors de Batega. «Des del principi hem dit que aquest no és el nostre pla urbanístic» va dir el regidor Jordi Urgell qui va concretar que el sentit de vot el decidiran definitivament en una assemblea. També la CUP seguirà votant negativament a aquest pla. «Ho hem dit sempre que per nosaltres el POUM és més que el tema dels càmpings i que el que volem és un model de poble», va valorar la regidora Clara Castrillo.

ERC en canvi, votarà ara a favor del nou pla, de manera que si el regidor del PP, Salvador Tordera també hi votes favorablement, finalment s´aprovaria per majoria. «Vam dir que si es treien els càmpings del POUM, l´aprovar´´iem i és de coherència i respecte al pacte de govern que ho fem», va dir el portaveu republicà Àngel Canosa.

Sancions pendents

Respecte a les sancions imposades pel consistori el mes de març passat a aquests dos càmpings per fer ampliacions il·legals, Lupiáñez va especificar que totes dues han estat recorregudes judicialment pels seus propietaris. En concret, al Bella Terra se li va posar una multa d´1,5 milions d´euros per construir diferents edificacions sense llicència en sòl no urbanitzable de protecció agrícola. I a l´altre càmping, el Blanc d´Eivissa, una d´1,2 milions d´euros, pels mateixos motius.


No anem bé. Això és confondre els espais naturals amb equipaments lúdics, i lo de educació ambiental o lo de "posar en valor" ni de conya...