dimarts, 20 de juny del 2017

Algunes notícies per llegir 20/6/2017...

Els vaixells draga ja refan la platja de Pineda
El Punt Avui 20/6/2017

Un dels vaixells draga a la zona de la platja de Pineda on s’està regenerant la sorra del tram afectat pel temporal Foto: T.M.

T. MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
Els dos vaixells draga del Ministeri de Medi Ambient han canviat les platges de Malgrat per les de Pineda. Segons van confirmar fonts municipals, les naus van començar ahir l’abocament de sorra al tram comprès entre la riera de Pineda i el carrer Tribala per cobrir l’escullera que s’ha construït com a reforç del passeig marítim. Els treballs no s’haurien d’allargar més enllà de dissabte, coincidint amb la festa de Sant Joan. Està previst abocar-hi uns deu mil metres cúbics provinents de la bocana del port de Premià.

Paral·lelament, també s’està treballant en el condicionament del ferm del passeig i la instal·lació del carril bici que les onades es van endur. L’objectiu, tal com va avançar fa setmanes l’Ajuntament, és poder obrir a vianants i ciclistes el tram que fins ara estava tancat. Un cop s’acabi l’estiu, el consistori procedirà a completar la urbanització del tram.

Les mateixes fonts van confirmar ahir que l’Ajuntament ha demanat l’ajuda econòmica de l’Estat espanyol a través d’una línia de subvenció per afrontar la despesa de 400.000 euros que ha de finançar amb la urbanització. La inversió general del Ministeri a Pineda per la regeneració de la platja ha pujat un milió d’euros.


Ràdio Pineda 19/6/2017

Foto: El passeig, aquest dilluns, en el tram que s'està acabant de reparar i reomplint amb sorra

Ho ha confirmat aquest dilluns al migdia l'Ajuntament de Pineda. El regidor d'Urbanisme i Grans Projectes, Jordi Masnou, ha assegurat a Ràdio Pineda que podran «complir l'objectiu anunciat d'obrir el passeig i connectar els trams que van malmetre els temporals del passat hivern».

Així, vianants i ciclistes ja podran fer el recorregut per tot el passeig i els banyistes podran accedir també a la platja a partir de divendres. Es tracta d'una solució provisional fins que després de l'estiu es faci el projecte definitiu. Jordi Masnou ha explicat que durant aquesta setmana «s'està acabant la reposició del carril bici i també omplint de sorra als trams que en falta, per una major seguretat i comoditat en l'accés a la platja».

El regidor Jordi Masnou, ha explicat també que per poder garantir l'obertura del passeig, calia l'arribada de la sorra que estan portant els vaixells draga contractats pel Ministeri. Ha dit que es des del Departament de Costes del Ministeri han assegurat a l'Ajuntament que és sorra extreta de les bocanes del port de Premià de Mar, «la mateixa que porten a Malgrat de Mar». Són 10.000 cúbics de sorra «per pal·liar aquest greu desnivell que hi ha a la zona del carril bici»

La proposta del Departament de Costes de treure sorra de les bocanes dels ports ja va rebre l'aprovació del sector pesquer. Asseguren que si es fa un dragatge selectiu allà on toca i on s'acumula més sorra els és favorable, perquè s'acumula molta sorra a la boca del port.


Les obres definitives, després de l'estiu

Aquesta és la primera fase d'obres que permetrà a l'Ajuntament de Pineda obrir el passeig aquest divendres ha suposat una inversió de 35.000 €, després que el Ministeri enllestís el 16 de maig passat la reparació i construcció d'una escullera als dos trams del Passeig afectats pels temporals d'aquest hivern amb una inversió al voltant d'un milió d'euros. Les obres definitives de reurbanització del passeig començaran després de l'estiu per no entorpir la temporada de platja i la temporada turística.


Com ja comentava ahir, han creat un monstre i ara tots ràpid i corrent...

Ajuntament de Blanes 20/6/2017



La temperatura del agua en superficie (24.2°C) es 3.3°C más alta que hace un año. Sobre la plataforma (0-200m) el promedio es >0.2°C

Temperatura actual de la Mediterrània. Àrees entorn de 25°C a Balears. Una sopa de 4°C més de l'habitual en aquesta època.

El mar està entre 2º i 3º per sobre del que hauria d'estar. Està com tocaria a principis d'agost. A aquest pas, passarem calor dins l'aigua.

Elmon.cat 16/6/2017

Imatges per satèl·lit han permès identificar la superfície d'aquests boscos amb diversos graus de decaïment i aventurar que, si la pluviometria és similar a la dels darrers anys, el decaïment s’accentuarà


La combinació de factors com la sequera, l’afectació d’un insecte perforador (Thomicus spp.) i l’existència de diversos fongs està provocant un greu decaïment de gran part dels boscos del Maresme, un procés que en els darrers dos anys s’ha estès i accentuat. La pèrdua de vigor afecta especialment les masses boscoses orientades cap al sud i les pinedes.
Aquests són els resultats d’un estudi encarregat per la Diputació de Barcelona a l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), en suport de les associacions de propietaris forestals. L’estudi es basa en la comparació d’imatges procedents del satèl·lit Sentinel-2 preses durant un any, entre l’estiu del 2015 i el del 2016.

Imatge per satèl·lit captada l'agost del 2016. El vermell representa les zones amb diversos tipus de vegetació. 

Les imatges han permès identificar la superfície dels boscos del Maresme amb diversos graus de decaïment i aventurar que, si les condicions meteorològiques d’enguany són similars a les d’anys anteriors, especialment pel que fa a l’escassetat de pluges, el decaïment s’accentuarà.
Per tal de confirmar i quantificar la tendència detectada, la Diputació de Barcelona i l’ICGC estan avaluant la possibilitat de portar a terme un nou seguiment de la massa boscosa del Maresme aquest 2017, que es completaria amb treball de camp per a la seva validació.
Cal tenir present que les condicions en què es troben els boscos del Maresme, i els d’algunes zones del Vallès Oriental, provoca que la seva gestió sigui complexa i poc rendible. La Diputació de Barcelona realitza aportacions econòmiques anuals a dues associacions de propietaris forestals amb les quals té conveni de col·laboració, la del Montnegre-Corredor i la de la Serralada Litoral Central. Aquest finançament permet a les associacions impulsar treballs forestals per a la prevenció d’incendis, per al control de l’escarabat perforador i el decaïment de les masses boscoses.


El matorral y el sotobosque no son combustible. El verdadero combustible son las plantaciones de pinos y eucaliptos


El Punt Avui 20/6/2017

Reclamen als consells del Gironès i la Selva que concretin qui en fa el manteniment, a part de compensacions

IMMA BOSCH - GIRONA
El Consorci Forestal de Catalunya ha presentat dos recursos contenciosos administratius perquè els consells comarcals del Gironès i la Selva “aturin la tramitació de les ordenances sobre la franja de protecció dels incendis forestals”, per establir abans que s’executin els treballs “les condicions de manteniment” dels espais i, tot i que segons assegura el secretari general del Consorci, Joan Rovira, “no és el més important, també compensacions econòmiques”. “No volem frenar la política de prevenció d’incendis forestals que creiem que és positiva, però el contenciós administratiu és l’instrument legal que tenim per aconseguir una reunió amb els consells comarcals de la Selva i el Gironès”, va explicar Rovira, que va assegurar que el del Gironès “ha entès les nostres peticions i ha accedit a una reunió per negociar” i que per aquest motiu “s’ha retirat el contenciós”.

El consell Comarcal del Gironès va aprovar l’ordenança en el ple de març passat i ja ha iniciat els treballs de neteja dels ajuntaments que li han demanat, i el de la Selva va aprovar l’ordenança la setmana passada.

Les franges de protecció d’incendi afecten camps, marges d’urbanitzacions i també boscos, i segons la Llei 5/2003 han de fer almenys vint-i-cinc metres d’amplada i han d’estar lliures de vegetació seca i amb la massa arbòria aclarida. El problema, segons Rovira, és que el 80% dels boscos catalans són privats i que el 90% de les urbanitzacions es van fer entre els anys 1960 i 1970 i no es va reservar cap perímetre de seguretat, i per tant “totes les actuacions que es fan són en propietat privada”. I a més de no haver-hi compensacions econòmiques –que segons Rovira “podrien ser simbòliques”– malgrat que el propietari no podrà explotar l’espai afectat per la franja, la llei “no deixa clar qui haurà de fer el manteniment de les franges”. “En el clima mediterrani quan es treu l’arbrat el matoll creix molt de pressa. I el que ens trobarem és que el que en principi és per prevenir incendis acabi sent un problema afegit”, comenta Rovira, que assegura que els propietaris forestals no estan disposats que el manteniment de les franges i dels camins vagi a càrrec seu.

LA XIFRA

80 per cent dels boscos catalans són privats i per tant les franges perimetrals es fan en propietat privada.

LA FRASE

Quan s’extreu arbrat, el matoll creix molt de pressa. Si no hi ha manteniment tindrem un problema
Joan Rovira
SECRETARI GENERAL DEL CONSORCI FORESTAL DE CATALUNYA