dimarts, 12 de juliol del 2016

El descens de temperatures no redueix el perill d’incendis forestals al Maresme. Ràdio Calella 11/7/2016

El descens de temperatures no redueix el perill d’incendis forestals al Maresme
Ràdio Calella 11/7/2016


La comarca continua en nivell alt i moderat de risc d’incendis forestals aquest dilluns, després d’un cap de setmana d’intensa calor que ha posat en alerta pràcticament tot Catalunya. És per això que es manté activat el Pla Alfa que suposa tenir una vigilància prioritària sobre els boscos. Dídac Rey, de l’ADF de l’Alt Maresme, ha advertit en una entrevista a l’Info Vespre que es preveu un estiu especialment complicat pels efectes de l’escarabat Tomicus que està afectant a les pinedes de la comarca.

La combinació d’una primavera càlida i poc plujosa és la pitjor notícia per a la campanya de prevenció d’incendis forestals, que arrencava el 15 de juny i es mantindrà vigent fins el 15 de setembre. Els boscos arrosseguen una “sequera acumulada” –així s’hi refereix el Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya– i episodis d’intensa calor com el que ha assolat el país aquests darrers dies han fet activar l’alerta a l’interior i a les zones costaneres.


Al Maresme, amb un risc entre alt i moderat aquest dilluns, fa dies que es va activar el nivell 1 del Pla Alfa. Es tracta d’un protocol d’actuació a seguir pels efectius de vigilància i prevenció. Les ADF són un element més d’aquest engranatge.
En una entrevista a l’Info Vespre, el voluntari forestal calellenc Dídac Rey, de l’ADF de l’Alt Maresme, ha dit que no es descarta que s’elevi el Pla Alfa a nivell 2, tot i que puguin baixar les temperatures. “No t’estranyi que demà entrem en Alfa 2, encara que les temperatures d’aquesta tarda comencin a baixar”, ha dit Rey, qui ha explicat què suposa estar en aquests nivells d’alerta: “Ara encara es permet la circulació i fer algunes cremes sempre controlades; però amb Alfa 2 es prohibeix tot i, al nivell 3, fins i tot l’accés al bosc”.
 Ara per ara, les indicacions bàsiques són tenir un control i una vigilància exhaustiva sobre qualsevol columna de fum en terrenys forestals i no forestals.
Segons ha confirmat Rey, en les darreres s’han registrat petits incendis en diverses poblacions de l’Alt Maresme. A Palafolls, Tordera, Pineda de Mar, Santa Susanna i també a Calella. En concret, petits conats a la urbanització Sant Quirze que es van poder sufocar sense problemes. En aquest sentit, agraeix la col·laboració dels veïns que viuen en nuclis aïllats, propers a les zones boscoses, que són els primers en alertar de qualsevol indici trucant als serveis d’emergències. Ja sigui el 112 o directament a Bombers, Mossos d’Esquadra o Policies Locals.
Preocupació pels efectes de l’escarabat que mata els pins
Les diverses plagues que afecten les zones de pinedes del Maresme sumen perillositat a la campanya estiuenca d’incendis forestals. “Tenim l’agreujant de l’escarabat ‘Tomicus’ que està assecant els pins i el dia que hi hagi un foc potent, pot ser desastrós. Esperem que no, s’hi està vigilant i la gent està activada”, ha assenyalat el voluntari de l’ADF de l’Alt Maresme.
Coincideix en què el control dels exemplars de pi pinyoner i la retirada dels arbres morts és essencial per no acumular matèria combustible al sotabosc. En els mateixos termes s’expressava la setmana passada el responsable de Medi Ambient de l’Ajuntament de Calella.


Dídac Rey insisteix en la part de responsabilitat que hi tenen els propietaris de terrenys forestals“Les administracions hi estan involucrades, ara ho han de fer els petits propietaris, que també poden demanar ajudes. En això els ajuntaments els poden assessorar com gestionar-ho”, ha recalcat Rey.
Unes 500 hectàrees de pinedes del Maresme estan afectades ja per aquesta espècie d’escarabat que ataca i mata els exemplars de boscos.