Ràdio Calella 15/7/2016
El nou president del Gremi d’Hoteleria del Maresme, Jordi Noguera, aposta perquè es faci a Calella, Pineda, Santa Susanna i Malgrat, i el Gremi estaria disposat a col·laborar-hi.
Noguera ha explicat que tot just ahir se li va comentar la possibilitat de traslladar la Festa al Cel a l’Alt Maresme, però cronològicament ho troba «desfasat», ja que només hi ha dos mesos per organitzar-ho tot. Apunta que tots els establiments hotelers estan ara mateix centrats en la campanya d’estiu i “seria forçat intentar fer-hi un encaix». Però de cara a l’any que ve no hi tanca la porta. Noguera: “S’hauria d’estudiar, valorar, i veure quins recursos, quines mesures, quin benefici, quin retorn té per a la nostra zona i veure si realment no se solapa amb altres esdeveniments que a hores d’ara ja estan programats. També s’hauria de sospesar una miqueta a nivell d’empresariat i de tots els agents turístics de la comarca. I si per portar realment aquesta Festa al Cel a l’Alt Maresme a nosaltres ens representa uns dispendis molt importants. Això s’hauria de sospesar“.
Noguera afirma que «la decisió no es pot prendre d’un dia per l’altre quan en realitat ens l’estem jugant». De cara a l’any que ve, doncs, està disposat a estudiar-ho, però no només a un sol poble, sinó als quatre municipis costaners entre Calella i Malgrat. “S’ha plantejat a Calella, a Pineda, i jo penso que, per l’envergadura de platja que tenim entre Malgrat, Santa Susanna, Calella i Pineda, qui sap si es podria arribar a plantejar, arribat al cas, entre els quatre municipis. Però seria una qüestió supramunicipal que s’hauria d’estudiar amb temps, valorar, i veure la repercussió que tot això ens pot portar, i el retorn que, a la vegada, pt tenir per la nostra comarca“.
El Gremi d’Hostaleria no ha estat convidat, de moment, a cap reunió amb alcaldes i organitzadors per parlar de la Festa al Cel. Creu que la resposta política ha de ser prèvia i, segons en quin sentit sigui, ja es buscarà la implicació dels hotelers.
Ràdio Calella 15/7/2016
L’oposició de Calella ha reaccionat a la possibilitat que la ciutat aculli la Festa al Cel, i els partits d’esquerres ho han fet de forma contrària, amb més o menys rotunditat, però el Partit Popular s’hi mostra a favor.
CUP
La CUP de Calella ha fet un comunicat públic ja de bon matí on mostrava la seva preocupació perquè el govern de Calella hagi eixat la porta clarament oberta per poder acollir a la ciutat aquest esdeveniment. Rebutgen aquesta festatal com està plantejada, per les connotacions bèl·liques i militars, que no s’adiu amb les iniciatives en favor de la pau que es fan a Calella, i que ,a més, comporta una gran despesa econòmica. N’ha parlat el regidor Jan Catà: “Ens oposem frontalment a que avions de guerra es passegin per la platja de Calella. Comporta una despesa infraestructural i humana i unes conseqüències econòmiques i això s’ha de tenir en compte. Aquesta festa té un calat cultural, unes connotacions, i desprèn una sèrie de valors molt allunyats del que nosaltres estem, molt més aprop de la cultura desmilitaritzada, la cultura de la pau. I ens agradaria que el govern, en aquest sentit, ens hi acompanyés“.
La CUP iniciarà converses amb el govern, l’oposició, i el teixit social de Calella per buscar complicitats contra una festa que consideren una «agressió directa al territori» i han anunciat que faran «tots els esforços» que estiguin a les seves mans per evitar la Festa al Cel.
IC-V
En el mateix sentit s’ha expressat Iniciativa per Catalunya-Verds. Creuen també queles despeses que comporta aquesta festa són desorbitades, afirmant que acollir aquest festival seria «insultant» per la ciutadania, i més si es compara amb la despesa en subvencions a entitats esportives i culturals. El regidor de la formació, Sebastià Tejada, ha dit que tot plegat és una ocurrència d’algú que no té una estratègia inversora i turística pròpia. Rebutgen el festival per l’alt cost que suposa i pels valors de guerra que porta implícits. “Calella no ha de sortir a salvar cap empresa que ha sortit per cames de Mataró. En primer lloc és un tema estrictament pressupostari, ja sense considerar coses que són molt importants com el soroll i la pròpia incapacitat de la xarxa de la ciutat d’absorbir l’allau de visitants que tindria. I perquè no dir-ho… avui hem fet un minut de silenci pel problema del terrorisme, que és conseqüència de la guerra. Hem fet i farem accions en favor dels refugiats, que són també resultat d’accions de guerra… I accedirem nosaltres -encara que sigui per un espectacle- a veure creuar els nostres cels per avions de guerra? Per divertir-nos?“.
Sebastià Tejada si que creu que Calella pot acollir espectacles aeris, amb menys impacte, menys repercussió i sense valors militars, però que igualment deixin impacte a la ciutat. En aquest sentit ha suggerit a l’equip de govern que es porti a Calella algun festival de globus aerostàtics tipus el European Balloon que s’ha celebrat aquest juliol a Igualada i que comporta 6 dies sencers d’activitats relacionades.
ERC
Per part d’Esquerra Republicana de Catalunya, la seva portaveu, Cristina Gómez, ha dit que els «incomodaria molt» que Calella acollís un espectacle amb presència d’avions militars i de guerra. Aquesta és la seva principal objecció, a més del soroll que fan els avions i l’alta despesa econòmica. Però Esquerra prefereix no posicionar-se clarament fins tenir una proposta detallada i del cert del que es faria a Calella. “Primer de tot penso que, abans de poder-nos posicionar sobre el fet en sí, necessitaríem saber quina és la proposta en ferm, la concreció, els detalls, les característiques… Evidentment aquí estem parlant d’unes implicacions a nivell econòmic. O és un esdeveniment autofinançat o ens sembla que no seria pertinent. Caldria veure l’impacte mediambiental i acústic d’aquesta activitat, i la celebració d’aquest esdeveniment a ningú se li escapa que passa per la presència de militars i avions de guerra. I això és un gest, un fet, absolutament contrari a la cultura de la pau que des d’ERC defensem i ens sentim plenament identificats“.
Cristina Gómez també creu que caldria analitzar amb concreció l’impacte econòmic que deixaria la Festa al Cel a la ciutat, ja que esdeveniments així, al seu entendre, no impliquen forçosament un retorn econòmic positiu pel teixit empresarial i pel petit comerç.
PP
I en sentit totalment contrari s’ha expressat el Partit Popular de Calella. Estan plenament d’acord en que es celebri a la ciutat la Festa al Cel, sempre i quan el cost es pugui assumir. El regidor popular Josep Maria Pérez-Basart, ha afirmat quefer venir avions militars és bàsic, ja que l’aeronàutica bèl·lica és l’origen de l’aviació i on més ha evolucionat, i això no es pot descartar, i celebrarien la seva presència a la ciutat. “No m’incomodaria en cap cas. Només faltaria. Si en aviació no parlem d’avions militars estaríem deixant de banda potser als més importants de tots. Primer començaríem en veure quina és la despesa seria pel nostre poble. Si es pot compensar amb alguna altra partida en principi nosaltres hi estaríem molt d’acord que es fes aquesta celebració. La data, que es faci durant la Festa Major, també estic d’acord amb l’alcaldessa que si podem fer-la amb unes altres dates són uns dies més de gent que ve al nostre poble“.
Pérez-Basart ha estat clar en dir que prefereix que es faci a Calella la Festa al Cel en comptes d’una nova sortida de la Volta a Catalunya de ciclisme. Considera que ja fa molts anys que es fa aquí i que acaba costant 90.000€ cada any, i que altres poblacions catalanes han de poder gaudir de l’inici de la Volta a Catalunya i que Calella ja ho te «molt amortitzat».
La Festa al Cel es ven al Maresme
El Punt Avui 16/7/2016
Els organitzadors del festival aeri enceten converses amb Calella i Pineda per traslladar l'esdeveniment anul·lat a Mataró
L'edició d'aquest any està pràcticament descartada i els municipis admeten que una futura col·laboració està condicionada a trobar prou patrocini privat
TERESA MÁRQUEZ - CALELLA
Els organitzadors de la Festa al Cel es resisteixen a donar el festival aeri per perdut. Pocs dies després que Mataró confirmés l'anul·lació de la tercera edició, prevista pel 24 i el 25 de setembre, el director de l'esdeveniment, Daniel Ventura, ha explicat a Ràdio Calella que havien iniciat converses amb l'Ajuntament de la ciutat per traslladar la Festa al Cel al seu litoral perquè, al seu entendre, complia amb tots els requisits que demana el festival i tenia experiència en l'organització de grans esdeveniments. Daniel Ventura destaca, a més, els grans avantatges d'un municipi turístic amb una gran capacitat hotelera i precisa que la data del festival és “inamovible” en tant que fa mesos que es va concretar i els participants tenen el calendari tancat.
L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini (CDC), va reduir ahir l'entusiasme de Ventura confirmant un primer contacte amb els responsables de la Festa al Cel, però destacant que no hi havia, ni de bon tros, cap acord tancat. “La setmana vinent ens trobem, però el primer escull que sembla insalvable és la data”, avança Candini, que hi afegeix que “de cap manera es pot compaginar la Festa al Cel a Calella el mateix cap de setmana que es fan la fira i la festa major”. L'alcaldessa repeteix que ho veu “molt difícil”, perquè afegeix als entrebancs enumerats el finançament de l'esdeveniment. “Reconec que es tracta d'un festival amb un gran ressò, però representa una partida econòmica molt important que no crec que pugui ser assumible per un únic ajuntament”, apunta. Des del PSC, el soci de govern Josep Torres es mostra optimista sobre la possibilitat que el festival acabi aterrant a Calella. “Som una ciutat de serveis i qualsevol esdeveniment que ens porti gent s'ha de poder valorar”, diu, però matisa que “no s'ha de tancar la porta, però sí que s'ha de garantir un finançament extern prou potent”.
Recerca de suport
Precisament, és en aquest escenari on l'Ajuntament de Calella ha buscat la col·laboració del municipi veí i ha convidat l'alcalde Xavier Amor (PSC) a participar de les converses amb els organitzadors. “En parlarem, però per Pineda ara mateix no es tracta d'una aposta prioritària i no tenim previst incloure-la a l'agenda”, diu Amor, que precisa que “és molt difícil plantejar el festival per aquest any amb un pressupost municipal tancat de fa temps”.
D'altra banda, pel que fa al teixit econòmic, des de l'Agència Turística de Calella (ATC) la seva presidenta, Isabel Mallol, no discuteix la importància promocional que suposa la Festa al Cel, però defensa que la majoria de l'empresariat troba el festival “econòmicament inviable per ser assumit per una població com Calella si una capital com Mataró hi ha acabat renunciant”. “Creiem que s'hauria d'obrir a la participació de la resta de municipis de l'Alt Maresme, com una oferta complementària”, especifica Mallol, que també recorda que durant les dates previstes del festival la ciutat turística ja té una ocupació hotelera bona.
Paral·lelament, la major part dels grups de l'oposició de Calella ja han manifestat el seu complet desacord a una hipotètica celebració de la Festa al Cel a la ciutat. “No volem un esdeveniment militaritzat i que atempta contra el medi ambient i sense cap arrelament al municipi”, exposa Jan Catà, de la CUP, alineant-se amb les mateixes tesis que han defensant els grups d'esquerres de Mataró. Cristina Gómez, portaveu d'ERC, s'afegeix a aquests arguments tot i reconèixer que no coneix a fons la proposta, i reclama una garantia d'autofinançament de la Festa al Cel abans de valorar-la com a opció real. “Esperem que qualsevol decisió que es prengui a nivell de govern local sobre aquest esdeveniment aeri compti abans amb el consens majoritari”, puntualitza, i hi afegeix que cal “diàleg i entesa en temes que van més enllà d'una actuació puntual”. Per Sebastià Tejada, d'ICV-EUiA, que Calella es plantegi participar en la Festa al Cel “és un despropòsit”. “Parlem d'un festival sense cap relació amb la ciutat, que té un cost més alt que els diners que l'Ajuntament destina a despesa social”, assenyala, i recomana altres festivals aeris més amables com els de globus aerostàtics. El portaveu del PP, Josep Maria Pérez-Basart, en canvi, s'hi ha mostrat a favor en declaracions a Ràdio Calella.
LES FRASES
De cap maneraes pot compaginarla Festa al Celamb la fira i la festa major de Calella
Montserrat Candini (CDC)
ALCALDESSA DE CALELLA
És molt difícil plantejar el festival per aquest any amb un pressupost municipal tancat de fa temps
Xavier Amor (PSC)
ALCALDE DE PINEDA DE MAR
La indiferència com a símptoma
El Punt Avui 16/7/2016
RICARD PALOU
El temps, i els números, diran si la Festa al Cel que Barcelona i Mataró han desterrat successivament acabarà a l'Alt Maresme o en una altra banda. Però l'acostament dels organitzadors a Calella, publicitat per a ells mateixos a so de bombo i platerets, sona més a intent desesperat per salvar l'edició d'enguany que a un projecte sòlid i viable. L'alcaldessa Candini fa bé de situar el futur de la idea en el terreny de les complicitats amb altres actors de pes de l'Alt Maresme, que ahir van respondre amb cara de pòquer a un projecte que ha portat molts maldecaps a l'actual govern de Mataró, i que no sembla haver arrelat a la capital de la comarca. Només així s'explica la indiferència generalitzada que ha succeït a l'anunci de la seva supressió.
Calella candidata a acoger la Festa al Cel tras la renuncia de Mataró
Revista Digital Maresme 15/7/2016
Las exhibiciones podrían trasladarse a Calella
El director del evento calificó Calella de “ubicación idónea” para el festival ya que reúne una serie de requisitos como la lejanía de los aeropuertos de El Prat y Girona – lo que mejora la seguridad aérea-, una gran playa de 3 quilómetros lo que mejora la experiencia del espectáculo y la gran infraestructura hotelera de la población. También señaló como puntos favorables a que Calella fuera la nueva ubicación de la Festa al Cel, su experiencia en organizar grandes eventos. También consideró que era un buen complemento a la Fiesta Mayor y a la Fira de Calella que se celebran los mismos días y recordó que anteriormente la Festa al Cel se hacía coincidir con las Festes de la Mercè, en Barcelona.
Ventura explicó a la emisora local que “existe una posibilidad real de mover la Festa al Cel” ya que el coste del evento es de 80.000 euros y en este momento ya se han cubierto 97.000 euros con las aportaciones de empresas. El Ayuntamiento de Mataró cuantificaba el coste de la Festa al Cel en más de 500.000 euros, pero la mayor parte de ello corresponde a gastos como seguridad, limpieza, etc, que debería asumir la administración local mediante su personal.
Ventura también calificó de “hecho sin precedentes en Europa” que un ayuntamiento que organiza un evento internacional de la importancia y complejidad de la Festa al Cel haya decidido renunciar a el a dos meses de su celebración cuando ya están apalabradas todas las exhibiciones y hay numerosos compromisos asumidos.
Calella mostra el seu interès per acollir la Festa al Cel
Maresme360 15/7/2016
Aquesta setmana Mataró ha renunciat a acollir l'esdeveniment que venia celebrant des del 2014 per no poder cobrir els costos.
La Festa al Cel fa dos anys a Mataró. Foto: Aj. Mataró
Calella podria ser l'emplaçament de l'edició d'enguany de la Festa al Cel després que aquesta setmana l'Ajuntament Mataró hagi renunciat a la seva organització per no poder cobrir els costos que suposa l''esdeveniment.
Segons publica el diari La Vanguardia en la seva edició al Maresme, l'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini "reconeix que el principal inconvenient és el pressupost, uns 400.000 euros i la captació de patrocinadors". El diari també fa referència amb la coincidència de les dates de la Festa al Cel amb la Festa Major de la Minerva i la Fira de Calella i l'Alt Maresme, a finals de setembre.
Per la seva part el director de la Festa al Cel, Daniel Ventura, ha dit a Ràdio Calella, que "veu amb bons ulls que Calella aculli la festa ja que les característiques de la ciutat la fan ideal per ser-ne la seu". Per a Ventura, un factor important és "la llunyania de l’aeroport de Barcelona i del de Girona ja que això permet que no ho hagi interferències en cap operació aeronàutica". Un altre aventatge que presenta Calella segons Daniel Ventura és "la longitud de platja, que permet una operació molt segura perquè els avions durant tota l’exhibició estan sempre sobrevolant l’aigua". Pel que fa a la coincidència de dates amb la Festa Major de la Minerva i la Fira de Calella i l'Alt Maresme, Ventura ha dit a l'emissora municipal que "és una oportunitat per la ciutat".
Calella estudiarà si pot acollir la Festa al Cel
Capgròs 15/7/2016
L'alcaldessa explica en una entrevista que ho miraran tot i que no és una prioritat.
L'alcaldessa de Calella, Montserrat Candini, va explicar en una entrevista a Ràdio Calella que el seu govern estudiarà "molt, molt acuradament" si el municipi pot acollir la Festa al Cel ara que s'ha cancel·lat a Mataró. En tot cas, Candini també va afegir que "no és la meva prioritat" a dia d'avui i va recalcar que el cap de setmana del 23-25 de setembre no seria una bona data perquè coincideix amb la Festa Major de la ciutat. També va indicar que no volien que marxés de la comarca.
En aquest sentit, i en declaracions a La Vanguardia, el director del Festival, Daniel Ventura, va explicar que des d'un punt de vista aeronàutic, Calella era un lloc més idoni que Mataró per la celebració de la festa ja que "té accessos consolidats més allunyats de l'aeroport del Prat". Segons explica en aquest mitjà, Seguretat Aèrea ja hauria donat llum verda i facilitaria els permissos per aquest nou emplaçament si es donés el cas.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada