dilluns, 2 de febrer del 2009

Sobre la canonada "d'urgència" de l'ACA entre Blanes i Cardedeu, 2/2/09...

Comentari personal… Actualment, i des de fa uns quants anys ja, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) és la principal responsable de moltes de les agressions que pateix el riu Tordera i entorn proper degut a que SEMPRE realitza les seves actuacions “amb caràcter d’urgència”, que dit correctament vol dir sense miraments envers l’entorn i “a saco” sense tràmits com el de valoració d’impacte ambiental. Tot el que es diu i es fa des d’un Departament per a la millora del riu, queda en no rés per aquesta manera de fer.

La canonada d'aigua de Blanes a Barcelona s'iniciarà a la primavera
Diari de Girona 2/2/09

Començarà a fer-se el tram del terme de Fogars, on es construirà un dipòsit per a l'aigua dessalada
.

La canonada portarà aigua de la dessalinitzadora de Blanes fins a la depuradora de Cardedeu. diari de girona

BLANES / FOGARS DE LA SELVA E.BATLLE


La canonada que ha de transportar aigua de la dessalinitzadora de Blanes fins a la depuradora de Cardedeu, al Vallès Oriental, on es barrejarà amb la del Ter provinent del Pasteral per proveir aigua a l'àrea de Barcelona, es començarà a construir aquesta primavera, segons han informat fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).


En concret, s'iniciarà la primera fase de les obres que suposen la construcció d'un dipòsit a Fogars de la Selva i el tram que l'uneix amb la dessaladora de Blanes. Els 15,9 quilòmetres que configuren aquest tram entre Blanes i Fogars costen més de 73 milions d'euros i és que el projecte té un pressupost de 115 milions d'euros i la seva construcció es farà en quatre fases.


Al dipòsit de Fogars de la Selva anirà a parar l'aigua dessalada abans d'anar a la depuradora de Cardedeu. I els metres cúbics d'aigua que rebrà cada cop s'aniran incrementant perquè una vegada s'hagi acabat l'ampliació de la planta dessaladora de la localitat blanenca que s'està duent a terme en aquests moments, podrà captar fins a 634 litres d'aigua per segon.


Aquesta nova canonada s'hauria d'acabar amb força rapidesa, ja que el Govern català al seu dia va declarar aquesta obra d'urgència perquè, així, es recuperessin els aqüífers del riu Ter, que ara estan rebent molta pressió després de tants anys.


Aquest projecte de la canonada d'Aigües Ter Llobregat té un cost aproximat d'uns 2,7 mlions d'euros per quilòmetre construït i afectarà molts terrenys agrícoles blanencs. En total, els terrenys que patiran aquesta construcció seran prop de cinc quilòmetres.


D'altra banda, la conducció de la canonada no solament servirà per abastir l'àrea de la capital catalana amb l'aigua dessalada i la barrejada provinent del Ter (Pasteral), sinó que a part d'això, serà biredireccional en cas que fos estrictament necessari. Això significa que si hi hagués una situació de sequera o qualsevol tipus d'emergència, l'àrea de la localitat de Tordera també se'n podria beneficiar.


Ampliació d'urgència


Un altre aspecte relacionat amb aquesta nova canonada és l'ampliació de l'actual dessaladora de Blanes i que, en aquests moments, s'estan ultimant els darrers treballs de cara a tenir-la enllestida aquest primer semestre de l'any 2009.


Aquesta ampliació d'extrema urgència ha costat uns 60 milions d'euros i suposa incorporar deu hectòmetres cúbics a l'any d'aigua salada, a més dels que ja es produeixen, per tal d'aconseguir un xifra total de 20 hectòmetres cúbics l'any.


???El projecte comprèn la presa d'aigua de mar, la conducció a la dessaladora i el vessament de l'aigua de rebuig. Aquesta ampliació, que permet duplicar la producció actual, és del tot necessària ja que la zona del delta del riu Tordera pateix una sobreexplotació dels aqüífers.