dissabte, 12 de setembre del 2009

Sobre la regeneració artificial de les platges 12/9/09...

L'aportació de sorra a s'Abanell ha finalitzat
El Punt 12/9/09
.


Els treballs d'aportació de 250.000 metres cúbics de sorra per regenerar la platja de s'Abanell de Blanes ja s'han acabat. Aquesta aportació ha servit per regenerar 700 metres de la platja, malmesa pels temporals. Les tasques d'aportació, que s'han realitzat mitjançant un vaixell draga, han durat aproximadament un mes.

dijous, 10 de setembre del 2009

Còlit gris (Oenanthe oenanthe) al Pla de la Verneda (Sant Celoni) 10/9/09. David Caballé

En David Caballé ha vist avui un còlit gris (Oenanthe oenanthe) al Pla de la Verneda (Sant Celoni). Primera observació postnupcial.

La Baixa Tordera a Espai terra 9/9/09

Reportatge de la Baixa Tordera al programa Espai terra 9/9/09 de TV3...

REPORTATGE ESPAI TERRA 09/09/2009
.
Penós, és la segona vegada que enllaço aquest programa i amb la mateixa sensació expressada... penós!!!

Aquest programa NO mostra els espais naturals, simplement com abusar d’ells.

Podem resumir (irònicament) el reportatge d’aquesta manera... hi ha una desembocadura per jugar amb els gossos (no és un espai natural amb fauna protegida, vaja) i lo més important del tram final del riu és l’estació d’aforament de Fogars (l’estructura artificial que trenca en dos el riu)... aquesta és l'imatge que transmet TV3 del tram final del riu. I per cert, d'entre moltes coses... de ramats d'ovelles hi ha un munt aquí. No té desperdici tot el reportatge!!!

Si documentar-se d'un espai per fer un reportatge és fer un vol per sobre...

dimecres, 9 de setembre del 2009

Les Llobateres (Sant Celoni) 9/9/09. Jordi Novell

Observacions i fotografia de Jordi Novell...

uns 20 bernats pescaires (Ardea cinerea)
5 martinets blancs (Egretta garzetta)

A dos quarts de tres, fins que una persona amb el seu gos els ha aixecat a tots.

Fotografia d'un martinet blanc (Egretta garzetta)...

dimarts, 8 de setembre del 2009

Les Llobateres (Sant Celoni) 8/9/09. David Caballé

Observacions de David Caballé...

2 oques egípcies (Alopochen aegyptiacus)
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 agró roig (Ardea purpurea) juvenil
5 xivitones (Actitis hypoleucos)
1 cabusset (Tachybaptus ruficollis) adult

dilluns, 7 de setembre del 2009

Algunes notícies més per llegir 6 i 7/9/09...

5ena neteja del fons marí a Malgrat de Mar
Malgrat Confidencial 6/9/09 (Vídeo)

Una xarxa de radars d'alta freqüència permetria caçar a l'acte els infractors
EL punt 7/9/09

Hi ha en marxa una prova pilot a Barcelona i en un futur se'n podrien instal·lar a Calafell, als caps de Salou i Tortosa
Imatge del radar del port del Masnou. Foto: CEDIDA.

Capitania Marítima de Tarragona, on treballa un equip d'inspectors de medi ambient que diàriament fa controls preventius als vaixells a partir dels llibres de registre de tot el moviment de combustible, confia que la futura instal·lació de radars d'alta freqüència (HF) a la costa tarragonina, una tecnologia en fase de proves al litoral de Barcelona, permetrà detectar gairebé a l'acte les infraccions per vessaments d'hidrocarburs i evitar que els responsables se'n surtin amb impunitat. Bàsicament, aquests radars determinen l'altura de les onades i, en enregistrar qualsevol variació en un punt concret, s'hi pot detectar la presència d'elements flotants com ara restes de fuel o d'hidrocarbur. A Tarragona proposarien instal·lar-ne a Calafell, a Salou i al delta de l'Ebre.

L'objectiu últim és armar tota la costa mediterrània estatal amb aquesta nova tecnologia, incloent-hi l'arxipèlag balear. Aquest és el «somni» del capità marítim de Tarragona, Fernando Collado, que a més és el conseller de la direcció general de la Marina Mercant per a la façana mediterrània espanyola. Les estacions de radar HF monitoren els corrents superficials i les onades. Amb l'acció d'algun element flotant, com pot ser una massa d'hidrocarbur, el radar no només obté informació sobre els canvis en l'altura de les ones, que és el que permet sospitar que hi hagi hagut algun tipus de vessament, sinó que també, a partir de les dades dels corrents, permet preveure les possibles trajectòries de la massa d'hidrocarbur en relació amb la costa, cosa que permetria planificar els treballs de prevenció i recollida de manera més eficaç. Sobre els infractors, Collado explica que combinant tota aquesta informació amb la del sistema d'identificació automàtica dels vaixells (AIS, segons la sigla anglesa), que permet controlar des dels ports la posició, la velocitat i la direcció dels vaixells de més de 300 tones de càrrega, seria molt difícil que el culpable d'un hipotètic abocament aconseguís escapolir-se sense pagar pel dany ocasionat. «I en el pitjor dels casos, encara que no l'identifiquéssim, podríem saber a quina zona de la costa es dirigeix el vessament i quins mitjans hem de fer servir, cosa que és importantíssima», conclou Collado.

A 200 quilòmetres

El projecte d'instal·lació de radars a tota la costa mediterrània depèn, però, de molts agents i administracions, i per això Capitania Marítima de Tarragona no s'atreveix a donar una data per poder tenir operatius radars en tres punts del litoral tarragoní, que podrien ser Segur de Calafell i els caps de Salou i Tortosa, a l'extrem oriental del delta de l'Ebre. Per poder comprendre una superfície marítima ben delimitada –el senyal del radar té un abast de fins a 200 quilòmetres en relació amb la costa– «es necessiten sempre dues antenes, que entrecreuen les dades», afirmen fonts de l'empresa Qualitas Remos, que comercialitza radars HF. Per tant, un hipotètic radar a l'àrea del Delta podria complementar-se amb un altre al nord de la costa castellonenca.

De moment, Qualitas Remos té signat un conveni amb el Departament de Política Territorial de la Generalitat, l'organisme Ports de l'Estat, l'Autoritat Portuària de Barcelona, l'ACA, el Servei Meteorològic de Catalunya i Clabsa, empresa mixta de l'Ajuntament de Barcelona, que ha permès enguany instal·lar dues estacions de radar HF als ports de Barcelona i el Masnou per fer un assaig sobre la nova tecnologia, sobre una àrea d'observació d'uns 1.000 km². Dels resultats obtinguts dependrà la implantació a tot el litoral català i mediterrani.

Fàcils d'implantar

Les antenes del radar, segons el disseny patentat per la firma californiana Codar Ocean Sensors (COS), fan poc més de 2 metres de llarg. S'instal·len a terra, en llocs escarpats com els que acostumen a envoltar els fars, i no necessiten cap més element a l'aigua, per la qual cosa és un sistema relativament senzill d'implantar –des de fa quatre anys també hi ha en funcionament dues estacions COS a la costa gallega– que ha d'impulsar la lluita contra la contaminació per part dels vaixells. No es pot ignorar, però, que la major part de la contaminació marítima prové d'emissions des de terra.

«Més coordinació»

La multitud de signants del conveni per a la prova pilot de Barcelona, on un dels dos radars és actualment inservible arran d'un temporal i el podrien reparar aquesta setmana mateix, és simptomàtica de la multilateralitat de què depèn el futur del projecte de vigilància i gestió de la costa a través dels radars HF. El cap de la Capitania Marítima de Tarragona, però, afirma que «algú ha d'estirar el carro» i advoca per tenir més coordinació no només entre els agents que operen a Catalunya sinó també entre els estats: «La nostra aspiració és que si un vaixell fa una infracció en una zona sota jurisdicció espanyola, quan arribi a un port francès el puguin retenir i sancionar, i a l'inrevés.» Actualment, les coses no van així, i la descoordinació afavoreix els que embruten.

diumenge, 6 de setembre del 2009

Sympetrum fonscolombii, fotografia de Jordi Novell


Sympetrum fonscolombii, fotografia de Jordi Novell d’aquest odonat al riu Tordera, sota el Pont Trencat de Sant Celoni.

Mussols comuns (Athene noctua) atropellats a Palafolls 6/9/09

Aquest migdia hi havia 2 mussols comuns (Athene noctua) atropellats a l’N-II al seu pas per l’enllaç en obres amb l’autopista C-32, a Palafolls.

Riells i Viabrea 5 i 6/9/09. David Caballé

Observacions de David Caballé des de casa seva a Riells i Viabrea, avui 6/9/09...

6 orenetes cua-rogenques (Hirundo daurica), 2 adultes i 4 juvenils aturades als cables elèctrics
34 abellerols (Merops apiaster) migrant
1 oreneta de ribera (Riparia riparia)

Ahir 5/9/09...

Xivitones (Actitis hypoleucos) escoltades en vol nocturn

Urbanització La Vall (Santa Susanna) 5/9/09. David Caballé

Observacions de David Caballé...

1 esparver vulgar (Accipiter nisus)
4 orenetes cua-rogenques (Hirundo daurica)

Pas de ballesters (Apus melba) sobre Riells i Viabrea 4/9/09. David Caballé

Observació de David Caballé...

uns 800 ballesters (Apus melba) en vol sobre Riells i Viabrea, concentració mai vista, interès numèric.

Riu Tordera aigües avall del tram del Perxistor (Sant Feliu de Buixalleu-Fogars de la Selva) 29/8/09-5/9/09 David Caballé.

Observacions de David Caballé...

29/8/09...

14 xivitones (Actitis hypoleucos)
2 cotolius (Lullula arborea)
1 cogullada (Galerida cristata)

1/9/09...

1 àguila marcenca (Circaetus gallicus)

4/9/09...

1 cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus) femella o jove, primera observació postnupcial
1 picot garser petit (Dendrocopos minor)

5/9/09...

14 martinets blancs (Egretta garzetta) en vol riu amunt
1 picot garser petit (Dendrocopos minor)

Arpella pàl•lida (Circus cyaneus) sobre Hostalric 29/8/09. David Caballé

Una arpella pàl·lida (Circus cyaneus) mascle en vol baix sobre la variant d’Hostalric, vista el passat 29/8/09 per en David Caballé.

Les Llobateres (Sant Celoni) 29/8/09. David Caballé

Observacions de David Caballé...

2 martinets blancs (Egretta garzetta)
3 bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 aligot comú (Buteo buteo)
mínim 2 corriols petits (Charadrius dubius)
mínim 14 xivites (Tringa ochropus)
mínim 10 xivitones (Actitis hypoleucos)
2 tallarols de garriga (Sylvia cantillans)
mínim 1 mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus)
mínim 6 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)

Nou enllaç... BLOG FOTOGRAFICO DE SUSSSS

Enllaç al blog de la Susana Cobos...

BLOG FOTOGRAFICO DE SUSSSS