dissabte, 22 de setembre del 2007

BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. AGOST DE 2007

Ja es pot veure el BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. AGOST DE 2007 del Servei Meteorològic de Catalunya a aquesta direcció...

http://www.meteocat.com/pagines/butlleti_mensual/any2007/Butlleti%20agost07.pdf


En general, a la part baixa del Tordera em tingut una temperatura 1 ºC per sota de la mitjana climàtica amb 21-23 ºC depenent de la zona, i amb uns 50-60 mm es manté la mitjana en precipitació mensual respecte la mitjana climàtica.

Una canonada d'aigua es trenca i s'inunda el bosc dels Prats d'en Gai (Tordera) 21/9/07


Ahir a la nit es va trencar una canonada d’aigua propera a la carretera del Vilar i la de Blanes a Tordera, i que passa per l’espai protegit dels Prats d’en Gai (Tordera). Aquesta tarda encara treballaven per reparar la fuita, i un dels operaris de SOREA (Servei Municipal d’Aigua) ha comentat que tot el canal s’ha omplert d’aigua.

Una part important del bosc s’ha inundat, tot i que degut a la sequedat del terreny ràpidament s’ha assecat i només resten uns petits tolls al seu interior.


No deixa de ser curiós que sigui una fuita d’aigües accidental la que torni a omplir aquest bosc inundable, si més no momentàniament, tot i la sequera i la sobreexplotació de l’aqüífer.

Xavi.

Desembocadura del riu Tordera 21/9/07

Gamba verda (Tringa nebularia)

Aquest migdia, tot i ser un dia gris, encara hi havia molta gent a la desembocadura (passejant el gos, pescant, caminant pel llit sec del riu,...) que, sumat a la baixada important del nivell de l’aigua, dificulta molt la presència de gaires ocells a la zona.

Tot i això, a més a més del martinet blanc (Egretta garzetta), el bernat pescaire (Ardea cinerea), els ànecs collverds (Anas plathyrhynchos), les polles d’aigua (Gallinula chloropus), els blauets (Alcedo atthis), les cueretes blanques (Motacilla alba),... , avui com a novetat hi havia un parell de corriols grossos (Charadrius hiaticula) i una gamba verda (Tringa nebularia)...

Gamba verda (Tringa nebularia)

Ànec collverd (Anas plathyrhynchos) i martinet blanc (Egretta garzetta)


Bernat pescaire (Ardea cinerea)

Polles d'aigua (Gallinula chloropus), 2 juvenils i 1 adult.

Blauet (Alcedo atthis)

Al mar molt moviment de gavines vulgars (Larus ridibundus), gavians argentats (Larus michahellis), mínim 11 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis), uns 10 corbs marins emplomallats (Phalocrocorax aristotelis) i pas continu d’orenetes vulgars (Hirundo rustica) alimentant-se a ran de mar i direcció sud (en uns 10 minuts... mínim 80-90).

Vista de la desembocadura amb molt poca aigua.

Xavi.

dimecres, 19 de setembre del 2007

Sortida herpetològica nocturna 18/9/07

Aprofitant la pluja d’aquesta tarda, de nit em fet un volt per Tordera i Fogars de la Selva en busca d’amfibis en Freddy Ribas i jo mateix.

En Freddy barallant-se amb un gripau comú (Bufo bufo) per fer-li una foto.

Tot i que ha plogut (no gaire), encara es nota la manca d’humitat acumulada i no són molts els exemplars que em trobat...

19 gripaus comuns (Bufo bufo), més de 25 gripaus corredors (Epiladea calamita), més de 100 granotes verdes (Pelophylax perezi) i granotes pintades (Discoglossus pictus), i uns 6 o 7 tòtils (Alytes obstetricans) escoltats.

En contrapartida se’ns ha creuat un senglar (Sus scrofa) dels grossos a un camí de Fogars, una llebre europea (Lepus europaeus) al Pla de la Júlia (Tordera), una guineu (Vulpes vulpes) a la riera de Sant Ou (Tordera), a més a més d’un conill (Oryctolagus cuniculus), i em trobat rastres (excrements, un parell de granotes pintades a mig depredar encara vives i rastres de cranc de riu americà, tot junt) d’un provable visó americà (Mustela vison) a la vora del riu a Fogars però que no em arribat a veure.

A veure si durant els propers dies cauen pluges més generoses i s’activa l’herpetofauna de la zona.

Xavi.

Dormidor de cueretes grogues (Motacilla flava) a la desembocadura del Tordera 18/9/07


Desprès de la pluja, i ja fent-se de nit, al canyís de la desembocadura del riu Tordera s’han concentrat entre 600 i 800 cueretes grogues (Motacilla flava), ocupant tota la vegetació o volant en estols de desenes d’un lloc a altre, i majoritàriament juvenils i de les ssp. iberiae i flavissima. Entre elles algunes cueretes blanques (Motacilla alba) tot i que en baix nombre.


Repartides pel territori durant tot l’any, és especialment durant els passos migratoris quan més abunden i ara, a finals de l’estiu i començaments de la tardor les podem veure en grans grups volant cap al sud o concentrant-se per passar la nit (dormidor) a algunes zones humides de la costa o l’interior.

També fent-se de nit, es poden veure els martinets de nit (Nycticorax nycticorax) que surten del bosc de ribera per alimentar-se, avui 9 adults i 3 juvenils (veure foto d’un dels juvenils)...


Bernat pescaire volant sobre el bosc de ribera...


Continua la presència a la desembocadura d’un parell de martinets blancs (Egretta garcetta), un bernat pescaire (Ardea cinerea), fins a 7 blauets (Alcedo atthis), polles d’aigua (Gallinula chloropus), ànecs collverds (Anas platyrhynchos), un parell de xivitones (Actitis hypoleucos), gavines vulgars (Larus rididundus) en companyia d’uns pocs gavians argentats juv. (Larus michahellis), ...

Nota curiosa... un dels blauets pescant des del terra...


Xavi.

FOTODENÚNCIA 18/9/07 Desembocadura del Tordera

Doncs sí, com cada final d’estiu la llera del riu està plena de deixalles de tot tipus que, un cop arribin les pluges de tardor i torni a baixar aigua pel tram final del riu, aniran a parar a la desembocadura, o si plou molt... al mar i a les platges de Malgrat de Mar, Santa Susana, Pineda de Mar, Calella...

L’origen d’aquestes “muntanyes” de porqueria és conegut sobradament per tothom... acampades, fogueres, ús del llit sec del riu per part dels usuaris dels càmpings i estiuejants, restes d’origen agrícola, camp de tir al plat de Malgrat,... la llista és llarga.

Tot i que conegudes, i tot i que es tracta d’una zona declarada “protegida” per la recentment aprovada Xarxa Natura 2000 (LIC Riu i estanys de Tordera), les causes d’aquesta acumulació de residus al llit i ribes del riu (a més a més de perjudicials pels interessos naturals, paisatgístics o pedagògics de qualsevol espai natural) són tolerades per TOTES les administracions competents i TOTS els usuaris a la zona.

A finals de l’estiu, a TOTA la llera del riu podem trobar restes i deixalles de tot tipus, especialment allà on càmpings i passos de maquinària agrícola permeten l’accés a la sorra de “persones” sense cap interès o respecte envers l’espai natural (val a dir... la majoria malauradament).

Com cada any... CAP administració es farà càrrec de la seva retirada, CAP empresari beneficiat per la campanya estiuenca (motor de l’economia local) voldrà saber res, CAP dels estiuejant de la zona mirarà enrera,... CAP.

Com cada any... les aigües del riu “amagaran”, que no eliminaran, tota aquesta brutícia acumulada... anirà a parar sota la sorra arrossegada pel riu, anirà al fons del mar o apareixeran surant a les “turístiques” platges del Maresme Nord.

Com cada any... les aigües del Tordera “amagaran” els vergonyes d’una societat que no vol mirar a on no els interessa, com qui aixeca la catifa per amagar l’escombrat, esperant i desitjant l’arribada d’una altre temporada de guanys i estones al sol amb sorra i aigües netes per gaudir del riu i el delta del Tordera.

L’any vinent, i com cada any, quan els estiuejant o els empresaris es queixin de la brutícia i “exigeixin” la neteja de platges i costes en boca dels seus ajuntaments per poder gaudir o “donar una bona imatge” del turisme de sol i platja que tants guanys “ens aporta a tots”... llavors ningú es recordarà de mirar sota la catifa i de mirar-se al mirall, i molt menys de mirar uns mesos enrere en que NINGÚ va fer res per impedir l’acumulació de brutícia o al seu defecte la seva retirada...


Viure en un món hipòcrita...

Xavi.

dimarts, 18 de setembre del 2007

Sargantana roquera (Podarcis muralis) melànica als Prats d'en Gai (Tordera) 17/9/07

El dilluns 17/9/07 en Freddy Ribas va agafar i identificar una sargantana roquera (Podarcis muralis) melànica (totalment negra) als Prats d’en Gai (Tordera).

Es tracta d’un defecte de pigmentació que es dona en diferents espècies i que, tot i no ser gaire freqüent, de tant en tant es troben exemplars.

Aligot sospitós a la Vall de la Riera de Sant Ou (Tordera)... Buteo rufinus? 17/9/07


La tarda del 17/9/07 s’ha observat un aligot amb característiques morfològiques que el diferenciava notablement de la resta de rapinyaires presents a la zona (majoritàriament aligot comú (Buteo buteo)).

Robust, amb tonalitats rogenques destacables al cap, cua totalment blanca-rogenca i sense marques de cap tipus, i donant saltirons sobre el terra d’un camp llaurat.

Podria tractar-se d’un aligot rogenc (Buteo rufinus)??? Aligot comú d’estepa (Buteo buteo vulpinus)??? Aligot comú (Buteo buteo)???...

La qualitat de les fotografies no és molt bona, però s’aprecien perfectament els seus trets morfològics...



Vista panoràmica del lloc d'observació (Vall de la Riera de Sant Ou) amb la serra del Montnegre al fons...


Xavi.
.
Anotació afegida el 26/9/07...
.
Un cop enviades les fotografies i una petita descripció a gent que en té molta més experiència que jo, he rebut moltes respostes i molt variades... uns que creuen que és un aligot rogenc (Buteo rufinus), la majoria, i una única persona (del CAC, Comitè Avifaunístic de Catalunya) que opina que es tracta d’un aligot comú (Buteo buteo) jove.

Davant d’això... oficialment es tracta d’un aligot comú (Buteo buteo).

Cigonya negra (Ciconia nigra) a Tordera 17/9/07

Aquest migdia a sobrevolat a poca alçada una cigonya negra juvenil (Ciconia nigra) sobre la cruïlla de l’N-II i la carretera de Blanes direcció sud.

Es tracta de la segona cita aquest any desprès que el passat 29 d'agost es va veure un juvenil parat a un toll dels Prats d’en Gai (Tordera), molt proper a aquesta cruïlla, i que va continuar la seva migració cap a el sud al ser aixecada. (Obs: Xavi i Lluís Sala)

Xavi.

dilluns, 17 de setembre del 2007

Odonats al Pla de la Júlia (Tordera) 16/9/07

Els odonats (libèl·lules, espiadimonis o cavallets del diable) són uns invertebrats voladors que necessiten llocs amb aigua neta per reproduir-se (posar els ous i el seu cicle aquàtic), i amb la pràcticament desaparició de l’estany de la Júlia, la pèrdua d’algunes basses, l’abandó i contaminació del canal de rec i l’assecament del riu al municipi de Tordera... al Pla de la Júlia només troben dos punts que, tot i que inestables, els permeten desenvolupar-se... La bassa de rentats d’àrids del polígon i la grabera de Can Buscà...

Uns dels tolls del polígon.

Grabera de Can Buscà.

Malgrat tot, es tracta d’espais aquàtics que pateixen continus canvis per la pròpia activitat i que probablement deixin de ser operatius ben aviat (trasllat i canvi d’usos respectivament). S’hauria d’accelerar l’inici de la restauració de l’estany no només pels odonats... també pels amfibis i rèptils que s’hi refugien (Tortugues de rierol, gripau d’esperons, tritons palmats, granotetes de punts,...) i per la resta d’espècies encara presents a la zona.

Avui s’han vist algunes espècies amb molta activitat reproductora a aquestes basses...

(la identificació de les espècies no està confirmada encara i poden variar properament)

Anax imperator mascle
.
Anax imperator femella posant ous sota l'aigua
.
Sympetrum fonscolombii mascle
.
Sympetrum fonscolombii mascle i femella
.
Parella de Lestes viridis
.
Crocathemis erythrea mascle
.
Erythromma lindenii mascle
.
Ischnura elegans mascle
.
Ischnura elegans femella posant els ous sota les llenties d'aigua
.
Parella de Calopteryx haemorrhoidalis
.
Orthetrum brunneum mascle
.
Orthetrum coerulescens mascle
.
Orthetrum coerulescens femella
.
Xavi.

Còlit gris (Oenanthe oenanthe) al Pla de la Júlia (Tordera) 16/9/07


Còlit gris (Oenanthe oenanthe) en plomatge d'hivern.

Aquesta tarda al Pla de la Júlia s’ha pogut veure un còlit gris (Oenanthe oenanthe) amb plomatge d’hivern. Aquesta au es troba en pas migratori des dels seus llocs de cria cap al tròpic, i ha aparegut al mateix camp on a la primavera es va veure un altre exemplar en migració cap al nord.

Al mateix lloc una parella de cornelles (Corvus corone), un xoriguer comú (Falco tinnunculus), un grup de 7 perdius roges (Alcectoris rufa), 1 faisà femella (Phasianus colchicus), 3 puputs (Upupa epops),...

Puput (Upupa epops)

Molt a prop, a les basses de rentat d’àrids, hi havia 1 bernat pescaire (Ardea cinerea), 6 esplugabous (Bubulcus ibis), 3 agrons roig (Ardea purpurea), 6 xivites (Tringa achropus), 3 gambes roges vulgars (Tringa totanus), 1 territ variant (Calidris alpina), ànecs collverd (Anas platyrhynchos), polles d’aigua (Gallinula chloropus),... entre altres. Aquesta mena de basses d’origen industrial representen punts de descans i alimentació molt importants durant els passos migratoris quan els punts d’aigua naturals (riu i estanys) s’assequen per la sobreexplotació de l’aqüífer i abans que arribin les pluges de tardor, i per la seva abundància d’invertebrats i amfibis.

Xavi.