dissabte, 12 de desembre del 2009

Aus marines davant la platja del Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 11/12/09. Enric Badosa

Font: www.ornitho.cat

Observacions i fotografies de l’Enric Badosa...

1 gavot (Alca torda)
3 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
25 Gavines vulgars (Larus ridibundus)
150 Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
100 Gavians argentats (Larus michahellis)

I al camp proper, un xoriguer comú (Falco tinnunculus) femella...

Sobre el paràsit cuaample (Stercorarius pomarinus) del passat 8/12/09...

Donada la raresa de l’espècie i més a aquestes dates, i la manca de documentació gràfica de major qualitat per poder comprovar-la/consultar-la, aquesta observació queda com a possible, o com Stercorarius sp.

Aus marines davant la platja del Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 8/12/09

Roca Grossa (Calella) 11/12/09. Enric Badosa

Font: www.ornitho.cat

Observacions i fotografies de l’Enric Badosa...

1 Gavot (Alca torda)
1 Baldriga balear (Puffinus mauretanicus)
12 Gavines vulgars (Larus ridibundus)
1 Corb (Corvus corax)
1 Merla blava (Monticola solitarius) mascle
1 Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
2 Caderneres (Carduelis carduelis)
1 Mallerenga blava (Parus caeruleus)
2 Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus)
6 Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala)
.
Merla blava (Monticola solitarius)...

.
Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)...

Sobre l'ampliació del Port de Blanes 11 i 12/12/09...

Més de 22 milions d'euros per ampliar el port de Blanes
Diari de Girona 11/12/09

El nou dic exterior farà possible la reordenació del sector i en millorarà la seva activitat

ACN/DDG
Ports de la Generalitat ha adjudicat aquest divendres el projecte per a l'ampliació del port pesquer de Blanes per un import de 22,7 milions d'euros. L'actuació, contemplada en el Pla especial del port, comportarà la construcció d'un nou dic d'abric exterior i el perllongament del contradic, amb l'objectiu de millorar la funcionalitat i les condicions de recer del port, que va quedar greument afectat per les llevantades de desembre de 2008. Aquest nou dic exterior permetrà reordenar l'espai portuari i dotar als usuaris de noves instal·lacions i equipaments. Les obres s'han adjudicat a la unió temporal d'empreses (UTE) formada per Scrinser, Sacyr i Tau Icesa i tindran un termini d'execució de vint-i-tres mesos.

El nou dic d'abric tindrà 595 metres de longitud, permetrà ampliar la dàrsena pesquera i augmentar la superfície d'esplanada per a les activitats pesqueres i per a les activitats dels vaixells turístics locals. L'actuació també preveu perllongar el contradic amb l'objectiu de donar un major arrecerament a les instal·lacions nàutiques. Les obres d'aquest projecte es preveuen desenvolupar amb criteris de màxim respecte pel medi ambient. D'una banda, s'evitarà l'impacte paisatgístic a la punta de Santa Anna en el traçat del nou dic. Per fer això, aquest dic arrencarà des del mateix punt on arranca el dic actual, amb l'objectiu d´evitar cap modificació a la línia de la costa. De l'altra, es construirà un espigó adossat al contradic per garantir l'estabilitat de la platja.

Millora l'ordenació dels sectors

El nou dic exterior farà possible la reordenació del sector pesquer perquè els pescadors puguin desenvolupar millor la seva activitat. Amb les obres que es portaran a terme s'augmentarà l'espai per al sector pesquer i es remodelaran les infraestructures de serveis. Posteriorment, es preveuen actuacions per al col·lectiu pesquer de Blanes com: la construcció de noves casetes per als estris, l'ampliació de l'assecador de les xarxes i la creació de nous espais destinats a les activitats complementàries de suport a la pesca, així com la urbanització de l'entorn. El 2008, l'activitat pesquera del port de Blanes va generar un volum de 2.550 tones de peix.

L'altra activitat que s´ha de reorganitzar i impulsar mitjançant aquest projecte és el tràfic de passatgers dels creuers turístics locals. Els vaixells naveguen entre els principals municipis de la costa gironina i només a Blanes transporten fins 50.000 passatgers anuals. Amb l'actuació prevista es destinarà una zona per a l'atrac d'aquests vaixells turístics.

El projecte també preveu impulsar la integració entre la instal·lació portuària i el municipi, a través d'un nou passeig per a vianants, que es construirà sobre de les casetes de pescadors, en el nou dic de recer. A més, l'actuació permetrà reordenar els vials interiors de circulació del port i les zones d'aparcament. Amb tot, aquest projecte constructiu que ara s'ha adjudicat, dotarà als ciutadans de nous espais d'ús públic i millorarà la connexió entre el teixit urbà i el port de Blanes.

L'ampliació del port pesquer de Blanes durarà dos anys
Diari de Girona 12/12/09

El Govern ha adjudicat les obres, per valor de 22,7 milions, a una UTE formada per Scrinser, Sacyr i Tau Icesa, que construiran el nou dic exterior
.

Imatge aèria de l'estat actual del port de Blanes. diari de girona

BLANES DDG
El Departament de Ports de la Generalitat ha adjudicat el projecte d'ampliació del port pesquer de Blanes a una unió temporal d'empreses (UTE) formada per Scrinser SA, Sacyr Sa i Tau Icesa SA. L'actuació, que durarà vint-i-tres mesos i està pressupostada en 22,7 milions, consistirà en la construcció d'un nou dic d'abric exterior i el perllongament del contradic per millorar les condicions de recer del moll. El port va quedar afectat greument arrel de la llevantada ocorreguda per Sant Esteve.
La construcció del dic exterior mantindrà arrecerades les embarcacions amarrades dins el port. Tindrà una longitud de 595 metres i permetrà que es pugui ampliar la dàrsena pesquera i augmentar la superfície d'esplanada per a les activitats de pesca i les realitzades pels vaixells turístics locals. A més, en aquesta mateixa actuació es preveu perllongar el contradic per protegir les instal·lacions nàutiques.
Amb el traçat del nou dic es pretén evitar l'impacte paisatgístic amb la punta de Santa Anna i per això es construirà des de la zona on arrenca l'actual. A més, es construirà un espigó adossat al contradic per garantir l'estabilitat de la platja.
El nou dic exterior permetrà millorar l'ordenació dels sectors del port. Així, els vaixells turístics tindran una zona específica per atracar i els pescadors disposaran de noves casetes per desar-hi les arts. Damunt d'aquestes construccions es farà un passeig per a vianants.
Cal tenir en compte que el port de Blanes pateix problemes operatius per l'acció del temporal que dificulten el seu funcionament. A això, cal sumar que els temporals de llevant provoquen l'agitació de les aigües en l'interior del moll pesquer i l'ultrapassament de l'onatge en el dic de recer.


Adjudiquen l'ampliació del port de Blanes per 22 milions
El Punt 12/12/09

S'hi construirà un altre dic i els pescadors tindran més espai

Una imatge d'arxiu del port de Blanes. Foto: ANNA PUIG.

El govern ha adjudicat ja les obres d'ampliació del port de Blanes, per un import de 22,7 milions. Aquesta es converteix així en l'obra més cara que hagi executat mai Ports de la Generalitat, i permetrà fer un altre dic d'abric exterior, allargar el contradic i disposar de més espai per al sector pesquer. També s'hi farà un passeig per a vianants.

Les obres s'han adjudicat a la unió temporal d'empreses formada per Scrinser SA, Sacyr SA i Tau Icesa SA, es podran començar d'aquí a poc temps i inicialment duraran 23 mesos. La remodelació del port de Blanes ja fa anys que es discuteix, i fins i tot havia provocat disputes polítiques i diverses polèmiques locals. Finalment, es començarà a fer un any després de la llevantada que va afectar la Costa Brava i que també va ocasionar desperfectes a Blanes.

El projecte inclou com a obra més destacada la construcció d'un dic exterior de 595 metres que permetrà millorar la seguretat quan hi hagi temporals i també ampliar la dàrsena pesquera i la superfície d'esplanada destinada a altres activitats, i es remodelaran també infraestructures de serveis.

El dic es farà de manera que es minimitzi l'impacte paisatgístic des de la punta de Santa Anna, i s'hi construirà un espigó adossat per garantir l'estabilitat de la platja.

Per a més endavant es preveuen actuacions destinades a la millora del sector pesquer, com ara ampliar l'assecador de les xarxes i construir casetes per als estris dels pescadors. També s'aprofitarà per reorganitzar els creuers turístics, que només a Blanes mouen uns 50.000 viatgers l'any, adaptant una zona del port perquè hi puguin atracar, i no ho hagin de fer a la platja com fins ara. Finalment, destaca un passeig per a vianants que es farà sobre les casetes de pescadors al nou dic, i es reordenaran la circulació i els aparcaments dins mateix del port.

dijous, 10 de desembre del 2009

Algunes notícies més per llegir 10/12/09...

L'escarabat morrut mata 2.500 palmeres al Maresme
Diari Maresme 10/12/09

El Maresme és la comarca més afectada per la plaga de l'escarabat morrut. Des de la seva detecció a la nostra comarca, ja ha provocat la mort de 2.500 exemplars de palmeres.

Plaga

Segons informa la Direcció General d'Agricultura i Ramaderia de la Generalitat, es calcula que la plaga d'escarabat morrut ha acabat amb un 40% del total de palmeres del Maresme de les espècies canària i datilera.

Maresme

Els municipis maresmencs que han superat el centenar de palmeres afectades han estat Pineda de Mar (430), Santa Susanna (287), Vilassar de Mar (245), Cabrils (148), El Masnou (110), Argentona (105) i Premià de Mar (103). Malgrat això, tots els municipis de la comarca, excepte Òrrius, han patit la plaga.

Pinedes

D'altra banda, les palmeres no són les úniques espècies afectades per plagues, també ho són les pinedes del Maresme. Segons els càlculs oficials, les plagues han acabat en els darrers anys amb el 5% d'aquests arbres a la comarca. En el cas concret del Parc de la Serralada Litoral, el percentatge desaparegut s'eleva al 15%.


Atrapen un voltor afamat que es volia cruspir unes gallines d'una masia del veïnat de Mata de Mataró
El Punt 10/12/09
El voltor intentant obrir la reixa del galliner./ Foto: F. NAVARRO.

Un gran voltor d'1,2 metres d'alt va aparèixer sobtadament diumenge al migdia a una masia del veïnat de Mata de Mataró. L'animal, que estava afamat, es va aturar a la teulada d'un dels galliners de Can Flequer, una masia situada a prop de l'ermita de Sant Miquel de Mata, amb l'objectiu de cruspir-se algun dels pollastres del corral. La sorpresa va ser majúscula, i més tenint en compte que aquest rapinyaire protegit no és gens comú al Maresme. Però aviat el voltor es va convertir en un maldecap per al masover i el propietari de la casa, ja que, després d'intentar empaitar-lo, no volia marxar amb el pap buit. A causa de la insistència de l'ocell de proveir-se d'aliment, l'amo de Can Flaquer va decidir donar-li algun àpat. Primer ho va intentar amb un quart de conill congelat que el voltor va rebutjar, però després se li va oferir menjar precuinat. Va ser una ració de garró que l'animal, aquest cop sí que va devorar. Malgrat tot, no en va tenir prou i en volia més. De fet, l'animal es va començar a mostrar agressiu, fins al punt d'atacar els que li havien donat de menjar. Segons explica Francesc Navarro, de l'entitat Natura, la bèstia va intentar entrar dins de la casa picant els vidres de les finestres. «Van decidir aleshores reduir-lo amb una manta i tancar-lo en una gàbia», assenyala Navarro. Una maniobra que van haver de fer tres persones, una de les quals va resultar ferida lleument. El voltor, finalment, se'l van endur membres del cos d'agents rurals a un centre de recollida d'animals salvatges.

Segons explica el tècnic de Natura, Oriol Bassa, l'arribada del rapinyaire a Mataró té a veure amb la necessitat d'aquesta espècie d'ampliar el seu territori per aconseguir menjar, ja que arran de la malaltia de les vaques boges es va eliminar l'abandonament d'animals de pastura al medi rural i es van tancar bona part de les menjadores de voltors.

dimecres, 9 de desembre del 2009

Voltor comú (Gyps fulvus) a Mataró 6/12/09. Diari Maresme

Extret de la següent notícia...

Apareix un voltor a una masia de Mataró, fora del seu àmbit natural
Diari Maresme 9/12/09

Diumenge passat, 6 de desembre, un voltor comú va aparèixer sobtadament a la teulada d'un galliner de Can Flaquer del Veïnat de Mata, al municipi de Mataró. L'animal es va mostrar agressiu i va haver de ser reduït.

Agressiu

Segons informa l'entitat Natura, la sorpresa va ser majúscula tenint en compte que aquest ocell rapinyaire no es gens comú a la comarca del Maresme. El voltor es volia apropiar d'alguna gallina de Can Flaquer i malgrat que se li va donar menjar precuinat, a continuació es mostrà agressiu fins el punt d'atacar als qui el van alimentar.

Espècie protegida

Davant aquesta reacció se'l va reduir amb una manta i va ser engabiat fins l'arribada dels membres del Cos d'Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya, als quals havíem comunicat el succés, ja que es tracta d'una espècie protegida per la normativa catalana. Finalment, els agents van traslladar el voltor al centre de recollida d'animals salvatges de Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental).

Canyets tancats

Segons informa el tècnic de Natura, Oriol Bassa, aquest ocell rapinyaire estaria fora de la seva àrea de distribució natural a Catalunya - Pirineus i Prepirineus, i Ports de Beseit -, i "es deu a que a causa de la malaltia de les vaques boges, es va eliminar l'abandonament de cossos d'animals de pastura al medi rural i es van tancar gran part dels canyets (menjadores de voltors)". Per Bassa, "ara, aquesta espècie ha d'ampliar el seu territori per aconseguir aliment, i migrar a nous territoris. En un d'aquests moviments es devia trobar aquest animal", dedueix.

Les Llobateres (Sant Celoni) 6/12/09. David Caballé

Observacions d’en David Caballé d’aquest diumenge 6/12/09 a Les llobateres (Sant Celoni)…

1 oca egípcia (Alopochen aegyptiaca)
17 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
Mínim 3 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)

I comenta que el divendres passat 4/12/09 encara hi era el xarxet comú (Anas crecca) femella.

Secans de Breda 4/12/09. David Caballé

Observacions de David Caballé...

1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
7 perdius roges (Alectoris rufa), molt desconfiades
2 aloses vulgars (Alauda arvensis)
1 aligot comú (Buteo buteo)
1 corb (Corvus corax)
1 cornella (Corvus corone)
13 tords comuns (Turdus philomelos)
2 tords ala-rojos (Turdus iliacus)
1 griva (Turdus viscivorus)
1 passerell comú (Carduelis cannabina)
1 lluer (Carduelis spinus)
4 sits negres (Emberiza cia)
1 cruixidell (Emberiza calandra)

dimarts, 8 de desembre del 2009

Aus marines davant la platja del Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 8/12/09


Aquesta tarda, davant les platges de Pineda de Mar (Platja dels pins) i de Santa Susanna, entre l’emissari submarí de la decantadora de Pineda i la zona hotelera de Santa Susanna...


2 paràsits grossos (Stercorarius skua) direcció sud.

Mínim 2 paràsits cuapunxeguts (Stercorarius parasiticus), un fase clara i altre fase fosca direcció sud.

1 possible paràsit cuaample (Stercorarius pomarinus) fase fosca, (veieu vídeo), atacant contínuament a les gavines, direcció sud. MODIFICACIÓ: Donada la raresa de l’espècie i més a aquestes dates, i la manca de documentació gràfica de major qualitat per poder comprovar-la/consultar-la, aquesta observació queda com a possible, o com Stercorarius sp.


Mai havia vist tants paràsits, seguits i en menys d’una hora!!!... reconec que he gaudit com un nen petit.


Mínim 14 gavots (Alca torda), molt a prop de la platja però cabussant-se contínuament.
17 corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) pescant.
>20 corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo), pescant o volant direcció nord.
Mínim 60 baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan), en grups o per separat.
Mínim 3 mascarells (Morus bassanus) adults mar endins.
Gavians argentats (Larus michahellis)
Gavines vulgars (Larus ridibundus)
Mínim 100 gavines capnegres (Larus melanocephalus)
2 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis) pescant molt a prop de la platja i direcció sud.
.

possible paràsit cuaample (Stercorarius pomarinus) en un dels seus atacs a gavines...
.

.

gavots (Alca torda)...
.

.

Desembocadura del riu Tordera 8/12/09


Aquest vespre fent-se de nit a la desembocadura del riu Tordera, com a més destacat...

Mínim 233 esplugabous (Bubulcus ibis) que arriben al dormidor en grups.
1 bernat pescaire (Ardea cinerea) que arriba volant riu avall per passar la nit.
1 martinet blanc (Egretta garzetta) pescant
14 polles d’aigua (Gallinula chloropus), arreu
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
Repicatalons (Emberiza schoeniclus)
Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
Tudons (Columba palumbus)
Garses (Pica pica)
... i poca cosa més.

Es noten els dies de pont i la manca d'aigua... ni un ànec.

També curiós veure més de 15 ratpenats (sense identificar, de mida petita) volant arreu tot i ven entrat el desembre... encara fa caloreta!!!
.
Martinet blanc (Egretta garzetta)...
.
.
Martinet blanc (Egretta garzetta) i polla d'aigua (Gallinula chloropus)...
.
.
polles d'aigua (Gallinula chloropus)...
.
.
Arribada dels esplugabous (Bubulcus ibis) al dormidor...
.
.
Arribada del bernat pescaire (Ardea cinerea) per passar la nit al bosc de ribera...
.
.
Ratpenats (sense identificar l'espècie)...
.

Tortils (Burhinus oedicnemus) al Pla de Grau (Malgrat de Mar) 8/12/09

Confirmada la hivernada, un any més, dels torlits (Burhinus oedicnemus) al Pla de Grau (Malgrat de Mar)...

Aquesta nit (18:00-19:00h) en recorregut pel Pla de Grau (Malgrat de Mar)...

3 Tortils (Burhinus oedicnemus) al marge d’un camp, caminant tranquil·lament i junts. Reconec que els buscava i m'ha costat trobar-los.

1 òliba (Tyto alba) vista, volant baix creuant un camí, i 2 escoltades simultàniament.

12 mussols comuns (Athene noctua), als pals, als fils elèctrics, a les teulades,... i cantant arreu.

Molts ratpenats (sense identificar) volant arreu, de mida petita. Tot i ser desembre, encara no fa molt fred.