divendres, 24 d’octubre del 2008

Notícia 23/10/08... Més obres al Delta del Tordera

Maresme. Subhasten l'obra del pas a nivell del Molí Vell de Malgrat
El Punt 23.10.2008 T.M.

Adif va informar ahir de la licitació de les obres per eliminar l'últim pas a nivell que encara queda a Malgrat de Mar. Es tracta del pas conegut com el del Molí Vell, a la carretera de Mas Bages. El projecte, que s'arrossega des del 2002, manté la construcció d'una variant de la carretera BV-6001, que connecta Malgrat amb Blanes, un pas enlairat per als vehicles, una rotonda i l'adequació de dos camins d'accés. L'actuació, que s'haurà d'adjudicar en els pròxims mesos, té un cost de 2,7 milions d'euros.

L'alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), ha rebut amb satisfacció la notícia. «Ens havien comunicat que l'obra es posaria en marxa aviat, però després de tant de temps, fins que no hem vist el comunicat oficial, teníem els nostres dubtes», destaca. Campoy recorda que des que es va començar a plantejar una solució definitiva per a aquest pas –que durant anys ha estat un punt negre de la circulació– ja han passat prop de vuit anys. Inicialment es va plantejar fer un accés subterrani, que l'Ajuntament va desestimar perquè el pas previst al Camí del Pla també havia de ser subterrani. «Si els dos accessos que connecten amb la zona dels càmpings passaven per sota terra, el dia que plogués fort i s'inundessin la zona quedaria aïllada», assenyala l'alcaldessa. Un cop superats els entrebancs i amb el suport de la Diputació, Conxita Campoy explica que la nova estructura del pas enlairat es farà coincidir amb les obres del nou pont sobre la Tordera que connectarà amb el municipi de Blanes. Segons Campoy, preveure les dues obres de manera conjunta resoldria els problemes de connexió existents a la carretera vella de Malgrat i evitaria haver de tornar a actuar si es fessin per separat.

Si el projecte del pas del Molí Vell s'enllesteix durant el 2009, en poc més de tres anys Malgrat de Mar s'haurà convertit en el primer municipi del Maresme a resoldre tots els passos a nivell. El març del 2007 s'obria al trànsit l'accés del Camí del Pla i actualment s'està treballant en la construcció d'un altre pas subterrani que substituirà l'accés que hi havia al Camí de la Pomereda des del final del carrer Abat Oliba. Precisament aquest ha estat un dels projectes més cars que ha hagut d'assumir directament l'Ajuntament i que té un cost que s'acosta als 3 milions d'euros.

DISPONIBLE EL BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. SETEMBRE DE 2008, Servei Meteorològic de Catalunya

Ja està disponible el BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. SETEMBRE DE 2008 del Servei metorològic de Catalunya.

El mes de setembre ha estat sec a la major part del país, arribant a ser molt sec a punts del quadrant nord-est, litoral central i la Val d’Aran. Per contra, ha estat plujós a l’eix del riu Ebre, litoral sud, nord de la comarca del Maresme, l’alt Ter i a punts del Prepirineu i la depressió Central. Termomètricament, ha estat en general un mes fred, especialment en el quadrant nord-occidental del Principat. En canvi, el setembre ha resultat càlid a gran part del litoral central. El mes ha estat poc ventós.

A la Baixa Tordera, la temperatura mitjana de setembre ha estat d’entre 18 i 20ºC, aproximadament 1ºC per sota de la mitjana climàtica mensual, i amb una precipitació acumulada de 80-60mm depenent del indret, un 70-130% de la mitjana climàtica mensual i més abundant com més proper a la desembocadura.

Riu Tordera i Pla de la Verneda (Sant Celoni) 23/10/08. David Caballé

Aquest dijous 23/10/08 al Pla de la Verneda i tram de riu Tordera (Sant Celoni) en David Caballé ha vist...

grasset de muntanya (Anthus spinoletta)
2 xoriguers comuns (Falco tinnunculus)
durbec (Coccothraustes coccothraustes) escoltat
1 cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
>10 mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
... entre altres.

Les Llobateres (Sant Celoni) 20/10/08. David Caballé

Aquest dilluns 20/10/08 a Les Llobateres (Sant Celoni) en David Caballé ha vist...

1 gamba verda (Tringa nebularia), darrera citació postnupcial?
>10 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
5 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
Repicatalons (Emberiza schoeniclus)
1 rascló (Rallus aquaticus) escoltat
>10 cuereta blanca (Motacilla alba)
1 blauet (Alcedo atthis)
2 bitxacs comuns (Saxicola torquata)
... entre altres

Urbanització Parc dels Prínceps (Fogars de la Selva) 20/10/08. David Caballé

Aquest dilluns 20/10/08 a la urbanització Parc dels Prínceps (Fogars de la Selva) en David Caballé ha vist...

9 durbecs (Coccothraustes coccothraustes), màxim nombre de la setmana
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
2 corbs (Corvus corax)
1 aligot comú (Buteo buteo)
1 esparver vulgar (Accipiter nisus)
>200 BALLESTERS (Apus melba)
4 lluers (Carduelis spinus)
>10 tords comuns (Turdus philomelos)
... entre altres.

Riu Tordera al Pla de Can Simó (Fogars de la Selva) 20/10/08. David Caballé

Aquest dilluns 20/10/08 al riu Tordera al seu pas pel Pla de Can Simó (Fogars de la Selva) en David Caballé ha vist…

1 garsset de muntanya (Anthus spinoletta), primera citació postnupcial
3 aligot comuns (Buteo buteo)
5 bernats pescaires (Ardea cinerea)
>10 lluers (Carduelis spinus)
>20 ballesters (Apus melba)
>10 mosquiters comus (Phylloscopus collybita)
1 blauet (Alcedo atthis)
9 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
5 cornelles (Corvus corone)
>20 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)

3 tortugues de rierol (Mauremys leprosa)

... entre altres

dimecres, 22 d’octubre del 2008

Torlits (Burbinus oedicnemus) i fredelugues (Vanellus vanellus) al Pla de Grau (Malgrat de Mar) 21/10/08. Sergio Vilchez

Aquest dimarts a última hora, el Sergio Vilchez ha vist un grup de 19 fredelugues (Vanellus vanellus) i un altre grup de 6 torlits (Burbinus oedicnemus) a uns camps llaurats darrera dels càmping de Malgrat propers a la Punta de la Tordera.

Milà reial (Milvus milvus) a Pineda de Mar 22/10/08

Aquesta tarda, un milà reial (Milvus milvus) ha passat volant sobre l’N-II al seu pas pel nucli urbà de Pineda de Mar i direcció a la platja.

Falcó pelegrí (Falco peregrinus) a Calella 22/10/08

Aquesta tarda, un falcó pelegrí (Falco peregrinus) estava volant sobre uns camps propers a l’autopista C-32 al seu pas per la Riera de Calella.

dimarts, 21 d’octubre del 2008

Els experts del CRAM temen nous casos de morbillivirus


Els experts del CRAM temen nous casos de morbillivirus
CRAM 20/10/08

20 d’octubre. Veterinaris de la Fundació CRAM han certificat la mort d’un dofí llistat a la platja de Mataró i han rebut l’avís de la presència de dos exemplars més morts a l’Ampolla. Aquests casos se sumen a l’avarament del passat 30 de setembre, on un dofí llistat sense vida va donar positiu per morbillivirus, fet que fa témer un rebrot d’aquesta epidèmia.
L’avís d’un pescador mataroní el passat diumenge a la tarda als Mossos D’Esquadra ha activat els serveis d’emergència del Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) de Premià de Mar, que aquest matí s’han desplaçat a Mataró (Maresme) on han certificat la mort d’un dofí llistat (Stenella coeuroleoalba) a la rocalla de davant de la bocana del port maresmenc. Es tracta d’un exemplar adult d’aproximadament 1 metre i 75 centímetres que ja ha estat traslladat a la facultat de veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona per a realitzar-ne els estudis postmortem i determinar la causa de la seva mort.
Aquest nou cas fa témer als experts del CRAM el rebrot d’una epidèmia de morbillivirus ja que des de l’1 d’agost ja han estat nou els exemplars de dofí llistat que han aparegut morts al litoral català. L’exemplar trobat al 30 de setembre va donar positiu per aquest virus. D’altra banda, aquest mateix matí, el CRAM ha rebut l’avís de l’avarament de dos exemplars joves de dofí ja sense vida al litoral de l’Ampolla (Baix Ebre). En aquest moments els tècnics del centre es troben estudiant el cas.
La Fundació CRAM realitza les tasques de rescat d’animals marins per delegació del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. A més, aquest servei està connectat al telèfon d’emergències 112 on es poden dirigir els ciutadans per donar avís dels animals marins malalts o avarats en qualsevol punt de la costa catalana.

Més informació

Roger Valls Pujadas, Àrea de Comunicació, Fundació CRAM
Telèfons: 937 524 581 - 628 075 447
E-mail: com@cram.org
.
Troben un dofí mort a la platja de Mataró
El Punt 21/10/08

Tres dofins ratllats trobats morts a la platja, dos a l'Ampolla i un a Mataró, han fet saltar l'alarma sobre una possible epidèmia que afecti aquests mamífers. Membres de la fundació del Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) de Premià de Mar van explicar ahir a ACN que hi podria haver un rebrot de Morbillivirus, que provoca infeccions en els sistemes respiratori i nerviós de l'animal.

L'animal detectat a la platja de Mataró és un exemplar adult d'uns 1,75 metres de llargada que ha estat traslladat a la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per fer-li la necròpsia preceptiva. Els altres dos dofins localitzats al Baix Ebre també s'estan estudiant per determinar què va poder provocar la mort dels animals.

Segons el CRAM, tot i que encara és massa aviat per establir el motiu de les morts, des de l'1 d'agost ja han estat nou els exemplars de dofí ratllat que han aparegut surant al litoral català. En un dels casos es va confirmar la presència del virus. L'any 2007 van morir a Catalunya 44 d'aquests mamífers a conseqüència del Morbillivirus.

dilluns, 20 d’octubre del 2008

Òliba (Tyto alba) a Poble Nou de Pineda de Mar 20/10/08

Aquest matí al voltant de les set, una òliba (Tyto alba) s’ha creuat davant la furgoneta a un carrer del nucli urbà de Poble Nou de Pineda de Mar, molt a prop de la Riera dels Frares (límit municipal de Calella), a un metre i escaig del terra i sortint d’entre els cotxes estacionats. Els companys i jo ens hem quedat bocabadats.

diumenge, 19 d’octubre del 2008

Desembocadura del riu Tordera 19/10/08

.
Aquest matí amb en David Caballé a la desembocadura del riu Tordera...

Almenys 1 teixidor (Remiz pendulinus) jove al canyís
Mínim 2 boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
Repicatalons (Emberiza schoeniclus) escoltat
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 martinet blanc (Egretta garzetta), veieu el següent article...

El vergonyós final del martinet blanc (Egretta garzetta) de la desembocadura del riu Tordera

2 mussols comuns (Athene noctua) escoltats
1 blauet (Alcedo atthis)
3 titelles (Anthus pratensis)
2 cueretes torrenteres (Motacilla cinerea)
1 cuereta blanca (Motacilla alba)
>10 polles d’aigua (Gallinula chloropus)
rossinyol bord (Cettia cetti)
mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
lluer (Carduelis spinus)
pit-roig (Erithacus rubecula)
pinsà comú (Fringilla coelebs)
>10 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
mallerenga carbonera (Parus major)
mallerenga blava (Parus caeruleus)
cadernera (Carduelis carduelis)
merla (Turdus merula)
pardal comú (Passer domesticus)
pardal xarrec (Passer montanus)
estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
passerell comú (Carduelis cannabina)
garsa (Pica pica)
tórtora turca (Streptopelia decaocto)
tudó (Columba palumbus)

Al mar poc moviment...

1 mascarell (Morus bassanus) adult
>10 corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
7 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
gavines vulgars (Larus ridibundus)
gavians argentats (Larus michahellis)
.

teixidor (Remiz pendulinus), no es deixa fotografiar

polla d'aigua (Gallinula chloropus)

pit-roig (Erithacus rubecula)

El vergonyós final del martinet blanc (Egretta garzetta) de la desembocadura del riu Tordera


Aquest matí en David Caballé i jo hem trobat el martinet blanc (Egretta garzetta) de la desembocadura del riu Tordera caminant com podia, perdigonat amb impactes al bec, ala i cos,... , sense poder volar, el bec trencat que l’impedeix alimentar-se, moribund i desorientat.

Tothom sap que els caps de setmana, quan es fa fosc, alguns “esportistes” del camp de tir al plat de Malgrat ubicat a la riba (i llit) del tram final del riu (XN2000) baixen per caçar. En paraules textuals en conversa amb ells... “els millors trets arriben quan es fa fosc”, i no són pocs els ànecs abatuts, i vés a saber què més, a aquest “espai natural” “zona lliure de caça” “30% del territori català protegit”.

Conegut, permès i ignorat per tothom,... d’entre totes les paraules que em venen al cap quan penso en l’ajuntament, el cos d’agents rurals, l’agència catalana de l’aigua i el departament de medi ambients, la millor que pot definir-ho és...

Vergonyós!!!
.

Aus marines davant el Pla de Llobet (Santa Susanna-Pineda de Mar) 19/10/08

Aquest migdia amb en David Caballé a la platja entre Santa Susanna i Pineda de Mar, davant la decantadora de Pineda i l’emissari submarí...

1 corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
>20 corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
5 baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan)
8-12 mascarells (Morus bassanus)
7 xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
gavians argentats (Larus michahellis)
gavines vulgars (Larus ridivundus)

Al pla i la platja...

9 passerells comuns (Carduelis cannabina)
alosa vulgars (Alauda arvensis) escoltada
cogullada vulgar (Galerida cristata) escoltada
trist (Cisticola juncidis) escoltat
... entre altres.

Tram final de la Riera de Vallmanya i aiguabarreig amb el riu Tordera (Tordera) 19/10/08

Aquest matí amb en David Caballé pel tram final de la Riera de Vallmanya (amb la vegetació netejada) i l’aiguabarreig amb el riu Tordera (sec)...
.

1 àguila calçada (Hieraaetus pennatus) amb tonalitats vermelloses planejant sobre el Polígon i la riera a uns 50m del terra direcció Palafolls i empaitada per dues garses.

2 aligots comuns (Buteo buteo)
2 xoriguers comuns (Falco tinnunculus)
1 esparver vulgar (Accipiter nissus)
1 mussol comú (Athene noctua)
>30 gavians argentats (Larus michahellis) a gran alçada
1 blauet (Alcedo atthis)
14 durbecs (Coccothraustes coccothraustes) en vol direcció sud
1 polla d’aigua (Gallinula chloropus) escoltada
>5 boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
>30 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
>5 trist (Cisticola juncidis)
1 bitxac rogenc (Saxicola rubetra)
1, potser 2, bitxac comú (Saxicola torquata)
mínim 7 cotxes fumades (Phoenicurus ochruros)
2 aloses vulgars (Alauda arvensis)
1 cotoliu (Lullula arborea)
cogullada vulgar (Galerida cristata) escoltada
>5 titelles (Anthus pratensis)
2 tallarols capnegres (Sylvia melanocephala), mascle i femella
>5 cueretes torrenteres (Motacilla cinerea)
>15 cueretes blanques (Motacilla alba)
pardal comú (Passer domesticus)
pardal xarrec (Passer montanus)
garsa (Pica pica)
pinsà comú (Fringilla coelebs)
mosquiter comú (Phylloscopus collybita)
pit-roig (Erithacus rubecula)
rossinyol bord (Cettia cetti)
gratapalles (Emberiza cirlus)
passerell comú (Carduelis cannabina)
tórtora turca (Streptopelia decaocto)
estornell vulgar (Sturnus vulgaris)
mallerenga carbonera (Parus major)
tudó (Columba palumbus)
.
blauet (Alcedo atthis)
.

bitxac rogenc (Saxicola rubetra)

cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) mascle
.
cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) jove o femella
.
bec de corall senegalès (Estrilda astrild)

Sortida herpetològica nocturna pel Polígon de Palafolls 18/10/08

salamandres (Salamandra salamandra)
.
Dissabte a la nit pel polígon industrial del Pla de Palafolls (o potser ja millor dir-li Polígon del Zara), pels camins tallats i en obres...

7 salamandres (Salamandra salamandra)
2 gripaus comuns (Bufo bufo)
>50 gripaus corredors (Epidalea calamita)
>25 granotes pintades (Discoglossus pictus)
8 granotes verdes (Pelophylax perezi)
11 reinetes (Hyla meridionalis)

salamandra (Salamandra salamandra)


reineta (Hyla meridionalis)

granota verda (Pelophylax perezi)
.

granota pintada (Discoglossus pictus)


gripau corredor (Epidalea calamita)


gripau comú (Bufo bufo)

Nit de mussols comuns (Athene noctua), almenys 18!!! i almenys 5 repetits.

4 conills (Oryctolagus cuniculus) i una musaranya comuna (Crocidura russula).

musaranya comuna (Crocidura russula)

Captura inesperada de tortuga de rierol (Mauremys leprosa) al riu Tordera (Sant Celoni) 18/10/08

Tant divendres a la tarda com dissabte, dia gris, frescot i amb pluja, i per si queia una tempesta i hi havia una crescuda al riu, retiro les trampes però...
.

... no m’esperava trobar una tortuga de rierol (Mauremys leprosa) amb aquest temps!!!

Un petit mascle de 137grs. i 10cms de closca, actiu amb aquest temps plujós.