dissabte, 9 de juny del 2018

Acte final del projecte ISACC TorDelta i tercera trobada de la Taula de treball sobre el Delta de la Tordera 19/6/2018 (17:00h) a l'Auditori del Centre d'Estudis Avançats de Blanes

CEAB-CSIC 8 jun.
El 19 de juny al , la III jornada de un òrgan per millorar la governança de la plana del Delta i el seu litoral.

Plataforma Litoral 7 jun.
"Acte final del projecte ISACC TorDelta i tercera trobada de la Taula de treball sobre el Delta de la Tordera" (dia 19 de juny 2018, de 17.00 a 20.30 a l'Auditori del Centre d'Estudis Avançats de Blanes) Hi serem. Perquè sense la Tordera el Litoral del Maresme i la Selva no serà.

Crancs de riu americans (Procambarus clarkii) a la Riera de Tossa (Tossa de Mar) 8/6/2018 Juan Rodríguez. Font: Twitter.com

Juan Rodriguez Hace 12 horas
Crancs de riu americans (Procambarus clarkii). Avui n’he trobat més que de costum a la Riera de Tossa.

15 Abelleres catalanes (Ophrys catalaunica) a Sant Feliu de Buixalleu 8/6/2018 Dolors Rodriguez. Font: ornitho.cat

15 Abelleres catalanes (Ophrys catalaunica) observades per la Dolors Rodriguez ahir 8/6/2018 a Sant Feliu de Buixalleu.

Font: www.ornitho.cat
Observadora: Dolors Rodriguez

Les Planes (Blanes) 30/5/2018 i 4/6/2018 Josep M. Bas. Font: ornitho.cat

Observacions de Josep M. Bas del dilluns 4/6/2018 a Les Planes (Blanes)...

mínim 1 Sargantana cuallarga (Psammodromus algirus)
mínim 2 Sargantanes iberoprovençals (Podarcis liolepis)

1 Llagostot egipci (Anacridium aegyptium)

mínim 5 Cigales (Tettigettalna argentata)

Aligots comuns (Buteo buteo)
1 Corb (Corvus corax)
Picots garsers grossos (Dendrocopos major)
Raspinells comuns (Certhia brachydactyla)
Pinsans comuns (Fringilla coelebs)
Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala)
Cargolets (Troglodytes troglodytes)
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
Mallerengues carboneres (Parus major)
Gafarrons (Serinus serinus)
Caderneres (Carduelis carduelis)

Fototrampeig 30/5/2018

Llebres europees (Lepus europaeus)
Conills de bosc (Oryctolagus cuniculus)
Guineus (Vulpes vulpes)
Gorjablancs (Martes foina)
Gats mesquers (Genetta genetta)
Senglars (Sus scrofa)
Cabirols (Capreolus capreolus)
Ratolins de bosc (Apodemus sylvaticus)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Josep M. Bas

dijous, 7 de juny del 2018

Algunes notícies per llegir 5-7/6/2018...

El Gerent de Ports de la Generalitat de Catalunya es jacta d'urbanitzar i plantar palmeres a un tram de platja que estava destinat a naturalitzar-se i que fins i tot l'Ajuntament ha criticat (que no era lo que els havien dit😏) El territori mal gestionat
Joan Pere Gómez   5 jun.
Passejant pel nou camí tou que integra el port al teixit urbà d'Arenys de Mar. Una inversió de 100.000 euros per millorar l'accessibilitat a la zona del Portinyol. ⚓️

El biòleg Pere Alzina afirma que les obres entorn del Portinyol tindran conseqüències d’aquí uns anys
Ràdio Arenys 5/6/2018


Alzina, que ha col·laborat amb l’Ajuntament amb la redacció del projecte de naturalització de les platges d’Arenys, diu que fins i tot es podria considerar com una acció il·legal si es mira el que diu la Llei de Costes.

Pere Alzina ha criticat especialment el camí que s'ha fet, un camí que ha qualificat de ‘disbarat’ i ha assenyalat que amb el creixement previst del nivell del mar serà perillós a uns trenta anys vista. El biòleg diu que no entén per què s’ha actuat en aquesta zona del Cavaió quan és la part que queda més resguardada i que permet conservar més la flora.

Pere Alzina ha afirmat que es podria haver pensat en l’altra banda del Portinyol, ja que es podria haver tret una part de la penya que hi ha per obrir un camí. Pel que fa a les palmeres, Alzina ha reconegut que tampoc són un problema, ja que Arenys de Mar té altres arbres que no són autòctons com els mateixos plataners de la riera. Tot i això, sí que creu que s’hauria d’haver tingut en compte un criteri paisatgístic.

Recordem que la regidora de Medi Ambient, Laia Martín, va dir la setmana passada que traslladarien a Ports una queixa per les palmeres plantades. Des del govern municipal afirmen que des de l’organisme de la Generalitat no se’ls va dir en cap moment que es posaria aquest tipus d’arbres a la zona.


La confraria de Pescadors d’Arenys vol protegir els recursos naturals del mar
Ràdio Arenys 6/6/2018


D’aquesta manera, s’afegeix a l’acord al qual han arribat les confraries de Blanes, Palamós, Roses, Port de la Selva i Llançà amb la Generalitat i científics per protegir els recursos naturals del mar. La idea és tirar endavant el projecte de cogestió, en què hi participin tots els actors que estan implicats en el sector per un ús sostenible dels recursos pesquers.

Aquest acord es va presentar aquest cap de setmana com una iniciativa per avançar en la gestió sostenible del Mediterrani. El pacte és establir en diversos caladors explotats per la flota d’arrossegament una cogestió entre pescadors, científics i el suport de l’administració pública. El director general de Pesca, Sergi Tudela, ha destacat que aquest tipus d’accions són importants per tenir cura dels recursos que estan en molt mal estat.

Sergi Tudela  ha afegit que la Unió Europea també ha posat sobre la taula la cogestió. Tudela ha avançat que des del sector de la pesca estan en permanent contacte amb la Generalitat per saber com evoluciona aquesta iniciativa similar que també es treballa des d’Europa per evitar que afecti la seva viabilitat econòmica.

Tudela també ha posat en relleu el treball conjunt amb els pescadors de les Illes Balears i València per defensar la situació els recursos naturals al Mediterrani, ja que, segons diu, l’Estat espanyol vetlla més per la pesca a l’Atlàntic.


Plataforma Litoral Hace 4 horas
"al Maresme encara n’hi ha de corall i un dels llocs on se sap que n’hi ha és a Arenys de Mar en zones de molta profunditat". Doncs això.

La plataforma ‘Vida al corall, vida al mar’ farà accions per protegir aquest animal al Maresme
Ràdio Arenys 7/6/2018


L’entitat s’ha creat recentment després de l’anunci de la concessió de dotze llicències que ha donat l’estat espanyol per poder pescar-lo entre Arenys de Mar i Begur. Una de les primeres activitats que organitzen serà aquest dissabte al matí a Calella.

Anirà a càrrec del Club Esportiu Subaquàtic i consistirà en una nedada popular oberta a tothom, una conferència dels biòlegs Carol Campillo i Carlo Tidu, i una botifarrada al preu de 3 euros. El president de l’entitat esportiva, Sendo Aymà, ha explicat que s’ha descartat fer una immersió perquè la idea és fer un acte visible.

A més, ha afirmat que s’ha de lluitar per protegir el corall vermell de la nostra costa. Aymà ha destacat que al Maresme encara n’hi ha de corall i un els llocs on se sap que n’hi ha és a Arenys de Mar en zones de molta profunditat.

Qui vulgui participar de la nedada popular a Calella pot acostar-se dissabte a partir de dos quarts de 12 al pàrquing de la piscina municipal.

No és la única activitat relacionada amb el corall que es fa aquest cap de setmana. A Santa Coloma de Gramanet també es farà una xerrada sobre els efectes de l’expoli. Serà dissabte a la tarda al Centre Cívic Singuerlín.


Alerta amb aquesta | Trobats dos exemplars d'una bavosa marina que té una voracitat perillosa per altres espècies de la zona

Alerta amb aquesta Godiva
Girona A cop de post 7/6/2018


Troben dos exemplars d'una bavosa marina anomenada 'Godiva quadricolor' al Baix Empordà però a prop de Montpeller n'hi ha una colònia important. És un animal voraç que, si multipliqués la seva població, podria ser una amenaça per altres espècies.

Llegir el post...
https://raulmuxach.wordpress.com/2018/06/07/alerta-amb-aquesta-godiva/


Troben a St. Feliu una bavosa de mar que és «una voraç depredadora» del fons marí
Diari de Girona 7/6/2018

Els biòlegs de la Fundació Mar descobreixen que ha matat la majoria de les nacres del Baix Empordà

Un exemplar de Godiva quadricolor, la bavosa de mar originària de Sud-àfrica que s'ha localitzat per primer cop al litoral de Catalunya XAVIER SALVADOR / FUNDACIÓ MAR

Els biòlegs de la Fundació Mar han localitzat per primer cop a Catalunya una bavosa de mar originària de Sud-àfrica que és "una voraç depredadora" del fons marí. Coneguda com a Godiva quadricolor, destaca pels seus colors vius. Segons explica el biòleg de la fundació, Xavier Salvador, tot i ser relativament petita (com a molt, mesura 7 centímetres) "pot desequilibrar tot l'ecosistema", perquè es menja nombroses espècies, entre les quals invertebrats com esponges o plomalls de mar.

Fins ara, se'n coneixien poblacions a l'estret de Gibraltar i a l'estany de Thau (a França), però aquest 2018 se l'ha localitzada per primer cop a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà).

Els biòlegs n'han trobat exemplars durant les diferents inspeccions que porten a terme en el marc del projecte Silmar, que analitza la qualitat dels ecosistemes. A més, també han certificat que el paràsit que afecta les nacres ja s'ha estès per la costa del Baix Empordà, i que les ha matades pràcticament totes.

"A Sant Feliu, per exemple, del més d'un centenar que teníem localitzades, només n'hem trobat entre tres i quatre de vives", explica Salvador.

Dijous 7/6/2018 (actualitzat a 20:00h) passat per aigua


A la tempesta d'aquest matí s'han d'afegir les d'aquesta tarda que han estat més abundants i repartides per la Baixa Tordera. Fins a les 18:00h el registres són...

7.0 mm a Sant Celoni
2.2 mm a Breda
3.5 mm a Fogars de la Selva
12.3 mm a Tordera
34.4 mm a Blanes
12.7 mm a Malgrat de Mar
3.6 mm a Santa Susanna
1.4 mm a Pineda de Mar
4.2 mm a Calella
13.4 mm a Canet de Mar
5.5 mm a Arenys de Munt

6.0 mm a Arbúcies
7.9 mm a Santa Coloma de Farners

Actualitzat a les 20:00h...

7.0 mm a Sant Celoni
2.2 mm a Breda
6.2 mm a Fogars de la Selva
14.4 mm a Tordera
36.6 mm a Blanes
13.6 mm a Malgrat de Mar
3.6 mm a Santa Susanna
1.4 mm a Pineda de Mar
4.2 mm a Calella
13.4 mm a Canet de Mar
5.5 mm a Arenys de Munt

6.2 mm a Arbúcies
13.3 mm a Santa Coloma de Farners

La que està caient...



16 reproducciones
0:11 / 0:11


Sèrie fotogràfica de la barra de sorra de la desembocadura de la Tordera 2016-actualitat. Lidia Bartolomé. Font: Instagram.com i Twitter.com

Magnífica sèrie fotogràfica (2016-actualitat) de la Lidia Bartolomé ( @lidiabartolome ) de la barra de sorra de la desembocadura de la Tordera que ens permet veure els canvis i l'evolució a lo llarg de l'any...

Aquí la sèrie completa...
https://www.instagram.com/explore/tags/latorderalbpro16/

lidiabart     6 jun.

lidiabart     4 jun.

lidiabart     23 may.

lidiabart     22 may.

lidiabart     14 may.

 

lidiabart     1 may.

lidiabart     30 abr.

lidiabart     22 abr.

I moooooltes més ... Impressionant!!!

lidiabart     Hace 2 minutos
En respuesta a 
Gràcies! És un lloc que canvia en qüestió de minuts! Les sèries de fotos es veuen millor a instagram, clicant el hashtag 😉