dissabte, 14 de gener del 2017

Tossa de Mar 3 i 5/1/2017 Àlex Domec. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Àlex Domec a Tossa de Mar (Cala Morisca?)...

Dimarts 3/1/2017...

1 Bernat pescaire (Ardea cinerea)
4 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
Gavians argentats (Larus michahellis)

Dijous 5/1/2017...

1 Bernat pescaire (Ardea cinerea)
3 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)

2 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo) més al Cap de Tossa?

Font: www.ornitho.cat
Observador: Àlex Domec

La platja pinedenca, ara fa 90 anys. Ràdio Pineda 15/12/2016

La platja pinedenca, ara fa 90 anys
Ràdio Pineda 15/12/2016


Ara fa 90 anys, aquest era l'aspecte de la platja de Pineda, amb barques nanseres i sardinals de fins a 12 homes.

Algunes notícies per llegir 13 i 14/1/2017...

"Es va plantejar a la reunió de la Taula del Ter l'assistència d'altres col·lectius de defensa i gestió d'altres conques hidrogràfiques de Catalunya com la del Llobregat, la del Segre o l'Ebre", es diu... i de la conca de la Tordera?... coi! a la Tordera no hi ha!!!...

La dessaladora de Blanes començarà a fer més aigua per al Ter els pròxims dies
Diari de Girona 14/1/2017

L'ACA preveu posar-la a tota potència de manera «imminent» perquè produeixi el doble d'hectòmetres i s'alleugereixi el transvasament del riu a Barcelona. També s'augmentarà la producció de la dessaladora i de la planta regeneradora del Llobregat

La dessaladora començarà a produir més aigua per al Ter en els propers dies. Així ho van anunciar els responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) durant la segona reunió de la Taula del Ter, celebrada ahir a Girona juntament amb regants, usuaris, ajuntaments i entitats ecologistes.

Aquesta és una de les primeres mesures que la Generalitat va anunciar a finals de 2016 per començar a revertir el transvasament d'aigua del riu Ter a Barcelona, que a dia d'avui se situa en 165 hectòmetres cúbics a l'any.

La dessaladora de Blanes funciona actualment al 50% i produeix entre 10 i 12 hectòmetres cúbics. Tot i que l'ACA no ha especificat quan començarà a augmentar la producció, ahir tant el Consorci del Ter com l'entitat Aigua és Vida van assegurar que la intenció que els ha traslladat el Govern és que sigui de manera «imminent».

Així, la planta passarà a funcionar al 100% de la seva potència i podrà arribar a fer fins a 20 hectòmetres cúbics. Aquest sobrant d'aigua servirà per alleugerir la pressió sobre l'extracció d'aigua del Ter cap a l'àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta mesura anirà acompanyada de dues accions més. Per un costat, un augment del rendiment de la dessaladora del Prat, i per l'altre l'entrada en funcionament de la planta de regeneració del riu Llobregat. Les dues tenen el mateix objectiu: produir més aigua des de Barcelona per retornar-la al riu Llobregat per així reduir la dependència del Ter.

Segons els càlculs del Govern, aquestes mesures combinades han de permetre reduir l'aportació del riu gironí dels 165 hectòmetres cúbics l'any actuals als 140 al llarg d'aquest any. Uns 25 hectòmetres de més que donaran una treva temporal a un riu que el territori ja ha alertat en diverses ocasions que està «sobreexplotat».

L'entitat ecologista Aigua és Vida va plantejar a la reunió de la Taula del Ter l'assistència d'altres col·lectius de defensa i gestió d'altres conques hidrogràfiques de Catalunya com la del Llobregat, la del Segre o l'Ebre, fet que tant el Govern com la resta d'assistents van veure amb bons ulls.


L’Estat planteja traspassar la N-II de Maçanet a Tordera al Govern de la Generalitat
Ràdio Tordera 13/1/2017


El tram de la N-II de Maçanet de la Selva a Tordera i la variant de Sant Daniel poden passar a mans de la Generalitat. Aquest és el plantejament que ara fa l’Estat espanyol, que ha admès que pretén proposar el traspàs d’aquestes dues carreteres al Govern català. En unes respostes per escrit al diputat gironí del PDECat al Congrés, Jordi Xuclà, l’Executiu del PP ha avançat que la seva intenció és cedir la titularitat d’aquestes vies a la Generalitat. Així ho explica el diputat, en declaracions a Ràdio Tordera.

D’una banda, l’Estat ha explicat que una vegada estiguin executades i finalitzades les obres de millora a la N-II entre Maçanet i Tordera, el Ministeri de Foment proposarà a la Generalitat la cessió del tram. El Govern espanyol ha recordat que el setembre de l’any passat es va aprovar el projecte de condicionament de la carretera i ha considerat que, quan s’hagin acabat aquests treballs, el tram de Maçanet a Tordera és susceptible de cessió. De moment, l’Executiu del PP no ha concretat dates ni imports per al traspàs del tram de la N-II. Per això, Jordi Xuclà ha apuntat que caldrà valorar les condicions econòmiques de la cessió. El motiu és que el traspàs de la N-II entre Maçanet i Tordera permet tornar a obrir la possibilitat de poder desdoblar el tram. Una opció que ha quedat descartada des de l’any 2012, quan l’aleshores ministra de Foment, Ana Pastor (PP), va anunciar que no tiraria endavant aquestes obres.

D’altra banda, el Govern espanyol també ha comunicat –en les respostes dirigides a Xuclà– que estudia el traspàs de la variant de Sant Daniel, perquè es compleixen els requisits del protocol que es manté entre el Ministeri de Foment i la Generalitat. La raó és que, des que va entrar en funcionament el tram gratuït de l’AP-7 entre Vilademuls i Fornells de la Selva, la variant de Girona (per Sant Daniel) ha quedat relegada «a una carretera comarcal», tal i com explica Jordi Xuclà, que a més, apunta que el govern espanyol té altres plans de futur.

Xuclà ha apuntat que s’obre una porta interessant, ja que la N-II és una carretera que la Generalitat havia reclamat a l’Estat. L’any 2015, l’aleshores conseller de Territori, Santi Vila (PDECat), va demanar a l’Executiu del PP que cedís la N-II entre Maçanet i Tordera al Govern català, acompanyada d’una dotació econòmica per duplicar la via. Xuclà ha remarcat que el tram de Maçanet a Tordera compta amb una alta densitat de vehicles, que de mitjana supera els 15.000 diaris.


Nació Digital 14/1/2017

L'equip B6 Berrellium el presenta el 14 de gener a Anglaterra en un campionat de robòtica de la First Lego League

Una entrevista a Antoni Armengol a Ràdio Vitamènia clau per poder tancar el projecte

 B6 Berrellium fent l'exposició del projecte | B6B

La presència de la Vespa Velutina al Baix Montseny i la descoberta d'un primer niu en un arbre de la llera del Pertegàs a Sant Celoni no passarà desepercebuda ja que, d'una manera indirecta ha facilitat la informació que faltava a un equip de robòtica format per sis persones per acabar el projecte científic sobre la vespa assiàtica que aquest dissabte 14 de gener presenten en un campionat internacional de robòtica de la First Lego League (FLL) que té lloc a Anglaterra.

Es tracta de l'equip B6 Berrellium format per Albert, Quim, Lluís i Joan Borrell Ribas, quatre germans de La Garriga residents a Anglaterra, juntament amb Iona i Oscar Berry, dos germans anglesos, tots ells entrenats per Carlos Mateo, de Sant Pere de Torelló, a la comarca d'Osona que estan desenvolupant un projecte per localitzar els nius de la Vespa Velutina mitjançant diverses fases com la creació d'una APP de participació ciutadana, un seguiment de les vespes i detecció de nius amb un dron i un esquer i l'eliminació de les vespres invasores.

Tot i el suport de diferents col·lectius encara cal més ajuda econòmica pel projecte. Per aquest motiu han posat en marxa un projecte crowdfunding per recaptar diners i poder adquir el dron, que sigui molt estable, que disposi de GPS, una bona càmera i una autonomia de 20 minuts. Cal destacar que aquest projecte a més de la participació a la FLL, i sigui quin sigui el resultat en la competició, tindrà una aplicació pràctica i efectiva en l'ajuda del control de la Velutina i en la minimització de l'impacte sobre les espècies pol·linitzadores autòctones. Els quatre germans de La Garriga l'any 2014 ja van ser subcampions del món en un projecte de robòtica espacial i l'any 2015 van guanyar la Firts Lego League d'Irlanda i Regne Unit presentant un projecte d'un robot amb àudio incorporat.

Un moment de l'exposició del projecte sobre la detecció de les vespes assiàtiques Foto: B6B

Bones impressions

De fet, tot i que el campionat es fa demà, l'equip aquesta setmana ja ha hagut de respondre a algunes qüestions prèvies del representant de la International Union For Conservation Of Nature (IUCN) a Cambridge i també participant des de Kent -via skype- la màxima autoritat nacional dels animals invasors al Regne Unit. Carlos Mateo ha manifestat a BaixMontseny.info que les preguntes "han estat difícils i rebuscades ja que aquesta persona es troba al capdavant de l'amenaça de la Vespa Velutina, insecte que coneix bé".

Diu que no sap que en sortirà de tot plegat però assegura que pinta molt bé "en principi han quedat impressionats i pel que sembla disposem d'informació que ells no tenen i juntament amb el fet d'haver pogut veure el niu aquest passat Nadal a Sant Celoni és on tenim el camp de proves al Montseny, gràcies a la col·laboració d'Antoni Armengol.

 Entrevista a Ràdio Vitamènia

Una part del projecte que l'equip B6 Berrellium presenten demà té el seu origen en l'entrevista que en el 8 de novembre es va fer a Antoni Armengol, propietari de l'empresa Anura Montseny, a Ràdio Vitamènia de Santa Maria de Palautordera. Armengol, dedicat al control de plagues, va ser un dels primers en detectar la presència de la Vespa Velutina al Baix Montseny, motiu pel qual va ser entrevistat per l'emissora local en considerar que la seva expansió ja és imparable i més d'hora que no pas tard també arribarà a Santa Maria de Palautordera.

Aquesta entrevista, penjada en el blog de l'emissora, va poder ser escoltada per Carlos Mateo, mentre buscava informació per poder acabar el treball. El contacte posterior amb Antoni Armengol ha estat determinant, tal com ho ha explicat Carlos Mateo en una recent entrevista a Ràdio Vitamènia.

Tot l'equip B6 Berrellium, el primer a la dreta l'entrenador Carlos Mateo Foto: B6B

divendres, 13 de gener del 2017

Parada nupcial de Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) a Punta Santa Anna (Blanes) 11/1/2017 Carles Tobella. Font: Youtube.com i Facebook.com



Mediterranean shag (Phalacrocorax aristotelis desmarestii) display
Carles Tobella 11/1/2017

Mascle de 2n hivern amb femella de 3r hivern a Punta Santa Anna (Blanes). 11/01/17

Carles Tobella Roca
Facebook 13/1/2017


Un dels espectacles més impressionants que podem observar a la natura són les parades nupcials que ofereixen els mascles per aconseguir que una femella accepti aparellar-se.

Es tracta de cerimònies elaborades per fer que les femelles estiguin receptives i perquè els escullin a ells i no a uns altres. Aquest comportament no hauria estat après d’altres mascles sinó que ho duen escrit als gens, així ho demostren estudis recents.

En el vídeo es pot veure l'oferiment que fa un mascle de segon hivern a una femella de tercer hivern: Cops de cap, reversió i reverència final. Sembla que de moment la femella no accepta, potser el mascle és massa jove. Tot això passava aquesta setmana a la Punta Santa Anna de Blanes, només cal fixar-se en els petits detalls que la natura ofereix.

https://www.youtube.com/watch?v=RFpxkr5rn8s

Pòster "Aves mariñas de Galicia" CEMMACetaceos 11/1/2017 Font: Facebook.com

Cartel sobre aves mariñas
CEMMACetaceos 11/1/2017


Editado dentro do proxecto "Mellora de medios e formación da Rede de Varamentos de Galicia", levado a cabo pola CEMMA e a Confraría "A Anunciada" de Baiona, proxecto presentado á convocatoria de axudas Orde do 24 de maio de 2016 pola que se establecen as bases reguladoras para a concesión de axudas para proxectos ao abeiro das estratexias de desenvolvemento local participativo (EDLP), aprobadas aos grupos de acción local do sector pesqueiro para o desenvolvemento sustentable das zonas de pesca no marco do Fondo Europeo Marítimo e de Pesca 2014-2020, financiado polo Fondo Europeo da Pesca.

Máis información sobre o proxecto na web da CEMMA:
http://www.cemma.org/orga/orga_unimobil_megaptera.htm

Port d'Arenys de Mar 11/1/2017 Àlex Domec. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Àlex Domec d'aquest dimecres 11/1/2017 al Port d'Arenys de Mar...

15 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
mínim 50 Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
1 Blauet (Alcedo atthis)
2 Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
1 Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Àlex Domec

Les colònies "controlades" de gats ja són la principal causa d'extincions locals de fauna autòctona "protegida" a molts municipis 13/1/2017

Fullejant o escoltant mitjans locals, quan no comarcals, t'adones que la gran majoria de notícies referides al "medi ambient" tracten sobre mascotes, i aquest dies les referides a les colònies "controlades" de gats esquitxen a gairebé tots els municipis... està de moda (urbanita, clar), i ara que arriba el fred preocupen, vaja! El lobby animalista controla ja les administracions i resulta curiós llegir i escoltar com els ajuntaments "paguen" el seu manteniment, quan no es recullen signatures per exigir-ho!

No vaig penjant aquí totes les notícies sobre el tema (com a denúncia evidentment) perquè no pararia mai i això va de Natura, no de mascotes. Que altres no incloguin als gatets (controlats o no, esterilitzats o no) a les llistes d'animals exòtics invasors no deixa de ser curiós i allà cadascú, i quan et responen que no ho fan perquè es tracta d'"animals de companyia" t'adones de fins a on arriba l'absurd de tot plegat.

Doncs resulta que aquestes colònies "controlades" ja són causa principal de la desaparició de molts animalons autòctons "protegits" que o ja s'han extingit allà on coincideixen amb aquestes colònies artificials, o han deixat de niar als municipis (a les platges naturals i zones humides són un veritable drama) o simplement causen milers de baixes entre animalons silvestres que molts pensen que "cuiden" donant-li menjà a jardins o al carrer sense afrontar els veritables problemes per "espinosos".

Llegir, per exemple, que només a Arenys de Mar hi ha unes 30 colònies de gats ens aclara fins a on arriba el problema...

La DADA recull més de 200 quilos de menjar en la campanya de recollida de pinso pels gats abandonats al carrer
Ràdio Arenys 12/1/2017

Per: Mar Sánchez / Gemma Roig

La DADA ha aconseguit menjar per dos mesos

Des de l’entitat ha volgut agrair les aportacions que han fet els arenyencs al llarg d’aquests darrers dies i que permetrà a l’entitat alimentar els animals durant uns dos mesos.  

La responsable de la DADA, Carme Blanco, ha explicat que el pinso que donen als gats abandonats al carrer el paguen des de la seva pròpia butxaca. Per aquest motiu, campanyes com aquesta serveixen per fer front a les despeses que l’entitat té amb els aliments pels animals. Blanco ha assenyalat que els diners que els dóna l’Ajuntament i els socis de l’entitat els destinen a les castracions, esterilitzacions, medicines i tot allò que tingui a veure amb controls mèdics.

Davant la bona resposta que hi ha hagut, la DADA no descarta repetir la campanya altres moments al llarg de l’any.

L’entitat té comptabilitzades unes 30 colònies de gats al carrer a Arenys de Mar, el 90% de les quals estan controlades. També sembla que hi ha un repunt en les adopcions dels animals, tant pel que fa a gent de la nostra vila com d’Arenys de Munt, Sant Iscle de Vallalta i, fins i tot, de Barcelona. 

Petits ruixats locals avui 13/1/2017 (i actualització)...

Al final hi ha una actualització

Ruixats poc intensos i molt localitzats avui a diferent punts de l'Alt Maresme, Selva Marítima i Baix Montseny.

De moment registres minsos...

0.1 mm a Pineda de Mar
0.4 mm a Calella
0.4 mm0.6 mm a Canet de Mar

Quatre gotes que no fan res amb la sequera de arrosseguem.

, ara mateix petit xàfec, producte de l'entrada de l'aire del nord que provoca aquestes nuvolades molt locals prop de la Tordera


els núvols deixen alguns xàfecs a l'Alt Maresme i rodalia del Montseny. No ens arribaran. Continuem amb sol i vent.

Han aparecido algunas nubes de evolución hacia el Maresme - Montseny como consecuencia de la convergencia Mestral-Tramuntana.

Actualització d'aquest vespre/nit...

Calamarsada a l'Alt Maresme i registres nous...


Pedra a Canet de Mar !!!!

Respondiendo a 
aquest es el cumulunimbus que us ha deixat la pedra vist desde sant Celoni

, petita calamarsada, que ha desplomat aire fred. Dels 11,3º a les 17:50 h, als 8,3º de les 18:10 h. 3º menys en vint minuts

Calamarsada a Pineda de Mar

Quan els Regidors d'ICV dels ajuntaments es converteixen en portaveus del lobby animalista i abandonen definitivament lo de "verds" 13/1/2017...

I és que ja no parlem d'un municipi concret, sinó de qualsevol municipi (Blanes és altre exemple proper preocupant) on els regidors d'ICV treballen per fomentar les platges canines oblidant-se completament d'explicar com evitar l'efecte crida a tot el litoral i l'augment de gossos als espais naturals (amb espècies autòctones protegides afectades, cal recordar) i més preocupats en acontentar al lobby animalista (quan no mascotista a seques) que en fer valer la seva etiqueta de "Verds"...

Ve de lluny, no és un fet nou, més enlluernats pels "moviments urbanites de moda" que en conèixer, valorar i defençar els espais naturals (i els seus valors) dels municipis que volen gestionar.

Hi ha una cosa que sempre passa desapercebuda però que ens indica què hi ha al darrere en moltes ocasions... Volem atreure turistes a casa nostra per a que coneguin el territori i la seva gent? o volem transformar el territori per atreure turistes i que ells ens imposin a nosaltres com hem de viure?... aquesta pregunta ens permet saber de què parla cadascú...

Sebastià Tejada: «L’argument per no posar zona de gossos a la platja és una fal·làcia»
Ràdio Calella 13/1/2017


El portaveu d’Iniciativa per Catalunya-Verds a l’Ajuntament de Calella, Sebastià Tejada, considera una fal·làcia l’argument que dóna l’equip de govern per no instal·lar un espai de gossos a la platja de la ciutat.

Recordem que l’argument esgrimit pel govern de Montserrat Candini fa referència a la bandera blava. Segons Tejada, hi ha precedents de poblacions en què han instal·lat zona per a gossos i han delimitat la zona de la bandera blava.

Per escoltar aquí... http://www.radiocalella.cat/sebastia-tejada-largument-per-no-posar-zona-de-gossos-a-la-platja-es-una-fal%C2%B7lacia/

Segons Tejada, l’equip de govern perd una oportunitat des del punt de vista del màrqueting turístic ja que Calella podria ser una destinació de totes aquelles famílies que viatgen amb les seves mascotes. Segons ell, a Espanya hi ha 5 milions de gossos acollits en família.

Per escoltar aquí... http://www.radiocalella.cat/sebastia-tejada-largument-per-no-posar-zona-de-gossos-a-la-platja-es-una-fal%C2%B7lacia/

El regidor ecosocialista creu que la inversió per instal·lar una zona per a gossos a la platja Gran, a la zona del camp de futbol, és perfectament assumible ja que podria ser d’uns 10.000 euros.

Paga la pena escoltar al Regidor d’obres i serveis i de pagesia de Tordera, en Carles Aulet, desmuntant les pors i xorrades de l'Alcalde sobre la Tordera 13/1/2017...

El Regidor d’obres i serveis i de pagesia de Tordera, en Carles Aulet, a més a més de llistar els proyectes (nou pou a Can Domènec, més passeig fluvial, ampliació de la potabilitzadora, "manteniment" de camins i rieres, accessos i obertures de camins, sal contra el gel, etc...)... més del mateix... desmunta les pors i xorrades de l'alcalde sobre la Tordera, la vegetació de la llera i sobre el risc d'inundacions... paga la pena escoltar-lo (part final de l'àudio)...

La construcció d’un nou pou a Can Domènec és un dels projectes de les regidories d’en Carles Aulet
Ràdio Tordera 13/1/2017


Tordera en directe parla amb en Carles Aulet, que s’ha incorporat al govern municipal, després de la renúncia de Marc Unió, com a regidor d’obres i serveis i de pagesia, dels projectes que ja estaven engegats, com l’arranjament del Camí Ral, i d’altres de nous com la construcció d’un nou pou a Can Domènec.

El podeu escoltar aquí... http://radiotordera.cat/radio/?p=51670

Les Llobateres (Sant Celoni) 10/1/2017 Javi Mendoza Osorio. Font: ornitho.cat

Observacions de Javi Mendoza Osorio d'aquest dimarts 10/1/2017 a Les Llobateres i voltants (Sant Celoni)...

2 Aligots comuns (Buteo buteo)
3 Bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
1 Gavià argentat (Larus michahellis)
11 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 Cabusset (Tachybaptus ruficollis)
1 Rascló (Rallus aquaticus)
3 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
1 Repicatalons (Emberiza schoeniclus)
1 Trist (Cisticola juncidis)
mínim 20 Tudons (Columba palumbus)
1 Picot verd (Picus viridis)
2 Gaigs (Garrulus glandarius)
6 Merles (Turdus merula)
4 Pit-rojos (Erithacus rubecula)
5 Rossinyols bords (Cettia cetti)
2 Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus)
6 Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
2 Mallerengues carboneres (Parus major)
2 Pinsans comuns (Fringilla coelebs)
1 Cadernera (Carduelis carduelis)
1 Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)
1 Cargolet (Troglodytes troglodytes)
1 Mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Javi Mendoza Osorio

2 Cotorres de Kramer (Psittacula krameri) a Canet de Mar 4/1/2017 Àlex Domec. Font: ornitho.cat

2 Cotorres de Kramer (Psittacula krameri) observats per l'Àlex Domec el passat dimecres 4/1/2017 a Canet de Mar.

Font: www.ornitho.cat
Observador: Àlex Domec

dijous, 12 de gener del 2017

Arpella vulgar (Circus aeruginosus) a la desembocadura de la Tordera 12/1/2017 Jordi Torallas i Boucharlat. Font: ornitho.cat

Observacions de Jordi Torallas i Boucharlat d'avui a la desembocadura de la Tordera...

1 Arpella vulgar (Circus aeruginosus)
4 Xarxets comuns (Anas crecca)
Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
mínim 2 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
2 Bernats pescaires (Ardea cinerea)
2 Martinets blancs (Egretta garzetta)
4 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
1 Gavina capnegra (Larus melanocephalus)
1 Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus)
Tudons (Columba palumbus)
Picots garsers grossos (Dendrocopos major)
1 Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
1 Pit-roig (Erithacus rubecula)
1 Merla (Turdus merula)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
Garses (Pica pica)
Pardals comuns (Passer domesticus)
uns 15 Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Jordi Torallas i Boucharlat

Desembocadura de la Tordera 12/1/2017


Aquest migdia en visita ràpida per la desembocadura de la Tordera i voltants...

Pel que fa als ocells, si fa o no fa, semblant a les darreres setmanes...

unes 200 Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
mínim 60 Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
uns 50 Gavians argentats (Larus michahellis)
3 Mascarells (Morus bassanus)
4 Xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
8 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
1 Ànec xiulador (Anas penelope) mascle
7 Xarxets comuns (Anas crecca)
uns 40 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
mínim 6 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
2 Bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 Esparver vulgar (Accipiter nisus)
1 Blauet (Alcedo atthis)
1 Cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
unes 5 Titelles (Anthus pratensis)
Repicatalons (Emberiza schoeniclus)
1 Trist (Cisticola juncidis)
1 Puput (Upupa epops)
Garses (Pica pica)
Tudons (Columba palumbus)
Coloms roquers (Columba livia)
1 Cotxa fumada (Phoenicurus ochruros)
Merles (Turdus merula)
Caderneres (Carduelis carduelis)
Gafarrons (Serinus serinus)
Pinsans comuns (Fringilla coelebs)
Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus)
Tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
Pardals comuns (Passer domesticus)
Pardals xarrecs (Passer montanus)
Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)

Als camps propers del Pla de Grau (Malgrat de Mar)...

1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
2 Cornelles negres (Corvus corone)
uns 80 Esplugabous (Bubulcus ibis) darrera del tractor
1 Faisà (Phasianus colchicus) femella
2 Bitxacs comuns (Saxicola rubicola)
Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)
Cotxes fumades (Phoenicurus ochruros)
Tudons (Columba palumbus)
Coloms roquers (Columba livia)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
... entre altres.


I pel que fa al retrocés de la costa i la guerra contra el mar dels càmpings... més del mateix...

Punt i final a l'absurda platja canina de Sant Pol de Mar però no a altres properes amb les mateixes problemàtiques 12/1/2017

Al més pur estil de l'Alcaldessa, avui es constata que no es tornarà a repetir la platja canina a Sant Pol de Mar.

Paga la pena escoltar i llegir-la perquè, per si algú tenia dubtes al respecte, l'animalisme és una religió, no una ciència, i el mascotisme una secta com qualsevol altre... aquí intentar raonar amb criteris científics és perdre el temps, o com diu ella... "pressió i intolerància de certs sectors", vaja!

Es refereix a això?... Cormorán Moñudo en el Mediterráneo Ibérico.

Es refereix a això?... El Maresme tiene el principal dormidero de cormoranes del Mediterráneo 18/7/2016

O es refereix a això?... Manifest en defensa de les Banyeretes (Sant Pol de Mar) 2/9/2016

Com a exemples de la poca consistència respecte al tema per part de la senyora... "els experts no van poder documentar cap cas d'atac d'un gos mentre va funcionar la iniciativa"... que a més a més de ridícul (empaitar i fer fora una espècie protegida no s'entén com atac si no hi ha sang i mort pel mig) és igual, diria que és un cas puntual i que treballarien per evitar-ho (sense dir com, clar!).

"Malgrat reconèixer que hi va haver certes actituds incíviques d'alguns usuaris propietaris de gossos"... Bé, almenys ja ho reconeix, és tot un avanç, no?

L'alcaldessa insisteix que la platja amb gossos a les Banyeretes era “un lloc ideal perquè es troba lluny del nucli urbà i és un espai tancat de manera natural”... També reconeix que l'elecció de l'espai va ser per estalviar-se calers en tanques i per amagar-lo de la població allà on, precisament per amagat i tancat, es refugien les espècies autòctones protegides, segons l'alcaldessa "que un col·lectiu criminalitzés l'espai" res té a veure amb això, no?

Per altre banda si, com va insistir reiteradament durant mesos, era una demanda del poble i ningú estava en contra... perquè descartar les proposades "per quedar just al mig del litoral o per ser un lloc freqüentat", "per ser una platja urbana i utilitzada pels banyistes", "perquè hi ha el lloc dels socorristes" o "perquè amb una presència massiva de persones, ens obligaria a adequar un tancat per als animals"... No era compatible des d'un començament? No es deia que no hi havia cap problema?... Deixem per falses ja totes les afirmacions de l'anys passat?

Insisteix en que la platja amb gossos “ha estat un èxit a Sant Pol, tant pel fet d'haver donat resposta a una demanda com per la valoració global del servei"... Èxit? Quin èxit? L'han cagat des del primer dia i no ho volen reconèixer, és el que tenen les religions quan topen amb la realitat, que es converteixen en simples actes de fe!!!

I aquesta és molt bona... "vam obrir el camí perquè altres municipis del Maresme es plantegin habilitar un espai a la platja on es pugui anar amb els animals"... Per cometre els mateixos errors? Municipis que volen fer-ho com Arenys, Canet, Calella, Malgrat o Blanes entre altres (poca broma) tenen les mateixes espècies protegides que han fet incompatible la de Sant Pol, i alguns d'aquests ja han proposat platges similars a la de Les Banyeretes... allunyades dels nuclis urbans i poc freqüentades, entre roques per estalviar-se tanques, fora de la vista dels turistes, etc... just els llocs on es refugien (perquè no tenen altres) les espècies protegides, caram!

"Sant Pol va obrir la veda l'estiu passat i ara ja són més els municipis, també del Maresme, que preveuen habilitar espais a les seves platges perquè la gent es pugui emportar a banyar els seus animals de companyia"... Caldrà el mateix espectacle a cadascun dels municipis?

Sé que aquestes declaracions no han agradat als tècnics i científics que han treballat de manera exemplar per a protegir a les espècies protegides d'aquest absurd, i jo em pregunto... Han contrastat les declaracions de l'alcaldessa o han demanat la seva opinió els mitjans de comunicació que s'han afanyat en publicar-les?...


COMUNICAT: AQUEST 2017 SANT POL NO PODRÀ OFERIR CAP PLATJA PER AL BANY AMB COMPANYIA DE GOSSOS
Ajuntament de Sant Pol de Mar 12/1/2017


L’Ajuntament de Sant Pol de Mar va iniciar durant la temporada 2016 una prova pilot adaptant una platja del municipi per al bany amb gossos. La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural va determinar, però, la necessitat de canviar la seva ubicació, degut a la presència del corb marí emplomallat, espècie amenaçada vulnerable a l’extinció i altres espècies protegides, concretament 21.

La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural proposa com a possibles zones la platja de Can Villar, entre la torre de vigilància del servei de socorrisme i els edificis de Sant Pol Residencial, o bé la Platja de Sant Pol. Aquestes ubicacions alternatives considerem que no són adequades per aquest ús, ja que no s’adeqüen al tipus de platja que nosaltres creiem més adient.

L’oposició dels veïns i les actituds incíviques d’alguns usuaris/propietaris de gossos han dificultat també la continuïtat d’aquesta experiència. Aquest consistori doncs, malgrat creure fermament en la necessitat d’aquest tipus d’iniciatives, lamenta no poder oferir cap platja per al bany amb companyia de gossos en el municipi de Sant Pol de Mar per a la propera temporada 2017.


Sant Pol renuncia a tornar a tenir una platja amb gossos
El Punt Avui 12/1/2017

Les localitzacions proposades per la Generalitat, a Can Villar i a les Barques, no convencen el consistori

L'alcaldessa lamenta la intolerància dels detractors i defensa l'èxit de la iniciativa

Imatge de l'estiu passat de gossos a la platja habilitada perquè hi poguessin anar aquests animals, a les Banyeretes de Sant Pol Foto: QUIM PUIG.

TERESA MÁRQUEZ - SANT POL DE MAR
Sant Pol de Mar ja no repetirà l'experiència de l'estiu passat d'habilitar un tram de platja on es podia anar amb gossos. En el darrer ple municipal es va aprovar el pla d'usos del litoral fins al 2020 i ja no inclou el servei que es va estrenar com a prova pilot al Maresme i que va atraure centenars de banyistes amb els seus animals de companyia a la platja de les Banyeretes. L'alcaldessa, Monterrat Garrido (PDeCAT), explica que, després que la Generalitat prohibís que l'experiència es tornés a fer al mateix lloc per la impossibilitat de mantenir la convivència entre gossos i corb marins emplomallats, una espècie protegida, creuen que les propostes de nous emplaçaments al litoral santpolenc “no són les adequades”. En concret, es plantejava habilitar l'espai per a animals a la platja de Can Villar, el tram més a prop de la riera on hi ha el lloc dels socorristes o a la platja de les Barques, la més urbana i utilitzada pels banyistes. “Creiem que no és una activitat compatible amb els serveis que ja es donen en aquestes platges, amb una presència massiva de persones, i que ens obligaria a adequar un tancat per als animals”, assenyala l'alcaldessa. Garrido assegura que lamenta haver de prendre una decisió com aquesta, però que els entrebancs són excessius i que “amb la pressió i la intolerància certs sectors han volgut convertir una experiència d'èxit en un problema”. L'alcaldessa insisteix que la platja amb gossos a les Banyeretes era “un lloc ideal perquè es troba lluny del nucli urbà i és un espai tancat de manera natural”. Malgrat reconèixer que hi va haver certes actituds incíviques d'alguns usuaris propietaris de gossos, Montserrat Garrido assegura que van ser fets puntuals i que el consistori “va actuar en tot moment per garantir les millors condicions de salubritat de l'espai”. “No posem en dubte que s'hagi de protegir aquestes aus, però és cert que els experts no van poder documentar cap cas d'atac d'un gos mentre va funcionar la iniciativa”, indica la cap del govern local.

Montserrat Garrido insisteix que la platja amb gossos “ha estat un èxit a Sant Pol”, tant pel fet d'haver donat resposta a una demanda com per la valoració global del servei.

“Potser ens va acabar afectant ser els primers i que hi hagués un efecte crida, i que un col·lectiu criminalitzés l'espai, però vam obrir el camí perquè altres municipis del Maresme es plantegin habilitar un espai a la platja on es pugui anar amb els animals”, diu, i hi afegeix que la mateixa Generalitat va valorar positivament les mesures preses per l'Ajuntament per garantir el màxim respecte dels usuaris de la platja als corbs marins emplomallats, com ara amb la instal·lació de rètols informatius.

LA FRASE

Amb la pressió i la intolerància certs sectors han volgut convertir una prova d'èxit en un problema
Montserrat Garrido
ALCALDESSA DE SANT POL (PDECAT)

Una experiència amb ressò

Sant Pol va obrir la veda l'estiu passat i ara ja són més els municipis, també del Maresme, que preveuen habilitar espais a les seves platges perquè la gent es pugui emportar a banyar els seus animals de companyia. Els projectes més avançats són els d'Arenys de Mar i el Masnou, els ajuntaments dels quals ja van manifestar fa mesos que estaven estudiant les localitzacions adequades per compaginar la nova activitat amb les que es desenvolupen a la resta del litoral. De fet, al terme d'Arenys de Mar també hi ha localitzades colònies de corbs marins emplomallats que s'han de mantenir lluny dels gossos. En altres poblacions, com ara Calella, ja s'han començat a aixecar veus de la societat civil que reclamen un espai de bany per als animals de companyia a l'estiu. Una demanda que tant la CUP com ICV-EUiA, a l'oposició, van recollir com a proposta i que el govern inicialment ha desestimat.


Ràdio Calella 12/1/2017

Foto: Ajuntament de Sant Pol

La incompatibilitat dels gossos amb els corbs marins emplomallats ha fet que aquest any la platja de Sant Pol de Mar es quedi sense la zona habilitada per a mascotes.

Aquesta incompatibilitat és entre els gossos i els corbs marins però també amb 21 espècies més d’aus que habiten a la zona. Davant d’aquest fet, l’alcaldessa de la població, Montserrat Garrido, ha explicat que el departament de Medi Ambient de la Generalitat havia fet dues propostes alternatives que s’han hagut de descartar. La primera, a la platja de Can Villà, no es pot habilitar per als gossos perquè, segons Garrido, queda just al mig del litoral i és un lloc freqüentat pels casals d’estiu.


La segona opció que proposa el departament de Medi Ambient és la platja anomenada Sant Pol, és la que queda davant l’estació de tren, on hi ha les barques, i davant de l’Ajuntament, on depenent de l’any no hi ha prou sorra.

Tal i com recorda l’alcaldessa, l’Ajuntament de Sant Pol de Mar havia habilitat com a prova pilot l’ espai de la seva platja per a gossos. Una experiència que valora positivament tot i que també destaca alguns punts negatius: l’incivisme d’alguns propietaris de gossos i la intolerància d’alguns veïns de la població.


A més, a l’últim ple municipal s’ha aprovat el pla d’usos del litoral fins al 2020 que no inclou el servei de platja per a gossos i, per tant, no es podrà repetir l’experiència del passat estiu.

Es confirmen els darrers pronòstics i els propers dies arribarà el fred de debò (i les aus hivernants associades) 12/1/2017

Fa dies que es comenta a les xarxes socials l'arribada del fred com fa anys que no es produeix, d'origen polar que anirà escombrant de nord a sud tota Europa. Avui sembla que es van confirmant els pronòstics i els propers dies el fred i les gelades (malauradament no les precipitacions) seran notícia destacada... i per als amant dels ocells... arribada massiva a casa nostra de les aus hivernants que ara semblen que no volen creuar els Pirineus...

La semble se confirmer la semaine prochaine, a priori moindre qu'en février 2012 - jusqu'au


Perturbé avec front froid actif et par isothermie sur la tête d'onde. Anim tpw + vent seuil 60kt à 750 hPa
Acceciu a l'enllaç per veure l'animació (espectacular)

Arribada massiva d'aus hivernants els propers dies???

Nota de premsa: Onada de fred intens per als propers dies

La setmana vinent les glaçades seran generals a Catalunya. Demà comença el canvi de temps.



S'acosta l'onada de fred més intensa dels darrers 5 anys
El Temps TV3 12/1/2017

Un fred de Champions juga a casa. Cap de setmana, semifinal contra el fred d'origen polar, i dimarts final contra el fred siberià. Des del febrer del 2012 que no ens visitava cap onada d'aire fred siberiana


Qui recorda ara l'estancament atmosfèric de l'anticicló que tantes gebrades ha donat a la Terra Ferma i la nul·la presència nevades i poc fred a cotes altes del Pirineu? Només hi ha un aparell meteorològic que sí que se'n recorda, el pluviòmetre. No ha plogut des de fa setmanes a gran part del país i continuarà així durant set dies més.

Però parlem de fred. Com us hem dit moltes vegades, totes les situacions meteorològiques que venen de sud són càlides i les de nord, són fredes. I dintre de les situacions de nord en tenim de diferents tipus, de menys a més fredes són: atlàntic, polar i siberià. Durant els pròxims dies tindrem tot tipus de fred, de polar divendres i dissabte a siberià a partir de dimarts. Mireu les dades de temperatures d'avui de la piulada de la Gemma Puig, amb valors de 0 ºC a alta muntanya i positives a gran part del país. Un ambient suau que es mantindrà aquest migdia i tarda i que caldrà aprofitar, sobretot si no us agrada el fred.

Mostra la imatge al TwitterMostra la imatge al TwitterMostra la imatge al TwitterMostra la imatge al Twitter
Avui fa menys fred i al migdia més suau @elsmatins però caldrà buscar a l'armari guants, gorro i bufanda pels propers dies📉📉

Onada de fred per la setmana dels babuts

Si tradicionalment, la setmana dels barbuts està considerada la setmana més freda de l'any, aquest cop es complirà. No sabrem si més endavant tindrem fred més rigorós, però de ben segur que el llistó estarà ben amunt. Si durant el cap de setmana les temperatures ja cauran arreu del país, hi ha valors molt per sota dels habituals, la setmana que ve encara baixaran més. Mireu l'evolució dels mapes de temperatures a 850 hPa d'avui fins dimarts.  Aquí teniu els mapes estàtics. Això es traduirà dimarts en màximes a alta muntanya per sota dels -10 ºC, a les valls del Pirineu per sota del 5 ºC i a la costa per sota dels 10. Només el pla de Lleida és riurà d'aquest fred, ja que no superarà el de principis de gener quan gebrava i les màximes baixaven dels 0 ºC.