dissabte, 29 de juliol del 2017

Visó americà (Mustela vison) a la Tordera (Santa Maria de Palautordera) 29/7/2017 Pepe Pepito. Font: Youtube.com

En realitat és un Visó americà (Mustela vison)...



Nutrias el el tordera. Santa María de palautordera
Pepe Pepito 29/7/2017

Xoriguer comú (Falco tinnunculus) al Pla de Sant Tou (Tordera) 28/7/2017

1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus) ahir divendres tarda al Pla de Sant Tou (Tordera).

Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus) a Sant Cebrià de Vallalta 29/7/2017 Joan Bernils. Font: ornitho.cat

2 Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus) observades per Joan Bernils avui a Sant Cebrià de Vallalta.

També...

1 Tórtora turca (Streptopelia decaocto)
Orenetes vulgars (Hirundo rustica)
Orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
3 Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
Pardals comuns (Passer domesticus)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Joan Bernils

Més sobre Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) a l'Alt Maresme 29/7/2017

Sortida del sol d´avui
Fotografia quotidiana de'n @TinoValduvieco

Calella.Maresme.Catalunya 29.07.2017




3 h 
 

Entre els comentaris...

Pere Alzina Bilbeny No: fotos de l Enric Badosa que amb en Carles Tobella Roca lideren el projecte maresmenc d anellar i seguir la colònia de corbs marins emplomallats que s ajoca entre Arenys i Calella...


Platges i fauna salvatge: binomi difícil de compatibilitzar

No hi haurà Festa al Cel de l'Alt Maresme 29/7/2017

No hi haurà Festa al Cel de l'Alt Maresme...

La Festa al Cel se marcha a las tierras de Lleida
La Vanguardia 29/7/2017

El alcalde de Santa Susanna critica los requerimientos de seguridad que la Generalitat no impuso a la organización en Mataró

 Patrulla Águila, la atracción de la Festa al Cel (Fede Cedó / Fede Cedó)

La Festa al Cel no se celebrará en Santa Susanna (Maresme) entre el 20 y 24 de septiembre como estaba previsto. Así de tajante asegura Daniel Ventura, organizador del evento aeronáutico, que se mostró el director de Protecció Civil de la Generalitat, Joan Delort, ante la petición de transigencia para que se celebrase la nueva edición en el Maresme. En cambio, el Govern de la Generalitat, anhelante de promocionar el deficitario aeropuerto de Lleida-Alguaire, facilitará que las evoluciones aeronáuticas se trasladasen a les Terres de Lleida.

Desde la población turística del Maresme, su alcalde Joan Campolier, no obvia las críticas hacia la decisión de la Generalitat, y mantiene la sospecha de que el Govern haya claudicado ante ciertas presiones políticas. Para Campolier, su municipio “reunía las mismas condiciones que Mataró” y sin embargo la capital del Maresme no había tenido tantos problemas. “No nos dejan hacer la Festa al Cel y punto”, lamenta, enojado porque “nadie nos ha explicado ni razonado tal decisión”. “Estamos dolidos, porqué han jugado con nosotros” , concluye.

 Evoluciones de un hidroavión en la Festa al Cel 2015 (Fede Cedó / Fede Cedó)

El principal argumento de Delort para no dar el visto bueno a la edición que se debía celebrar en Santa Susanna el próximo septiembre, según Ventura, es el alto riesgo de seguridad que entraña el trazado del municipio costero para asumir una afluencia masiva de público (se preveía la llegada de unas 150.000 personas).

Ante la negativa oficial “nos tenemos que mover para salvar el evento”, reconocía el que a partir de ahora será el organizador único de la Festa al Cel 2017, que si bien cuenta con el beneplácito de la dirección del aeropuerto mientras negocia con la Paeria, deberá asumir los costes de patrocinio y alojamiento de las patrullas participantes “para que no se pierda la fiesta” reconocía. El Ayuntamiento de Lleida, ha optado por no responder a la petición de La Vanguardia en un intento de mantener la incógnita que ya ha desvelado la organización del evento.

La parrilla de participantes ya estaba prácticamente cerrada para la edición 2017, con la confirmación de las mejores patrullas acrobáticas del mundo, con los hombres voladores de Jetman Dubai y el monopatín propulsor acuático Flyboard Air de Franky Zapata entre las principales novedades, que ahora evolucionarán en el aislado aeropuerto leridano.

123.000 personas se dieron cita en la Festa al Cel 2015 (Fede Cedó / Fede Cedó)


El Punt Avui 29/7/2017

L’Ajuntament confirma que no pot assumir les exigències en matèria de seguretat demanades per Protecció Civil

L’alcalde recorda que el finançament estava garantit amb 300.000 euros

Imatge de la darrera edició de la Festa al Cel, que es va fer a la platja de Mataró el setembre del 2016 Foto: QUIM PUIG.

TERESA MÁRQUEZ - SANTA SUSANNA
“Les exigències en seguretat que ens feia Protecció Civil són insalvables. No les podem assumir.” L’alcalde de Santa Susanna, Joan Campolier (AiS), confirmava ahir que el seu municipi ha renunciat finalment a fer entre el 20 i el 24 de setembre la Festa al Cel. L’informe desfavorable emès a principi de juny per la direcció general de Protecció Civil en què indicava que l’espai triat per fer el festival aeri, la platja entre les rieres de Malgrat i Pineda, presentava “dificultats per garantir la seguretat mínima exigible” s’ha acabat imposant. Campolier es mostra decebut amb el que creu que és una posició “inamovible” del Departament d’Interior, que fins i tot, segons assegura, supera les demandes fetes al seu moment a la ciutat de Mataró. “Sento que han estat molt durs amb nosaltres, potser massa i tot. Inflexibles”, insisteix.

Els principals problemes que recollia l’informe feien referència tant a la falta de tanques de protecció als dos costats de la línia del tren entre el terme municipal de Pineda i l’inici de la zona turística de Santa Susanna i, en especial, la manca de capacitat dels accessos a la platja. “Hem fet un munt de reunions amb la voluntat de trobar-hi solucions factibles, però no s’han mogut ni un mil·límetre”, comenta l’alcalde, que assenyala que ahir a primera hora de la tarda va enviar un comunicat a tots els hotels per informar-los de la renúncia a celebrar el festival. “Alguns establiments ja tenien reserves importants dels participants a la Festa al Cel”, destaca, i recorda que el finançament de l’activitat ja estava “del tot garantit”. “Disposàvem d’uns 300.000 euros provinents del sector privat perquè hi havia un interès indiscutible a celebrar la Festa al Cel”, insisteix Campolier.

Ball de xifres

L’alcalde es considera víctima d’una decisió que no comparteix. “Protecció Civil manté que no es podia donar cobertura a una assistència de 100.000 persones, quan nosaltres defensem que no n’hi vindrien més de 40.000”, puntualitza, i hi afegeix que la decisió final “és dolorosa però molt meditada”. “Des del primer moment vaig defensar dues coses, que la Festa al Cel no costaria ni un euro a l’Ajuntament i que no posaria en risc la seguretat del festival”, comenta, i precisa: “La primera l’he pogut complir, però la segona ja no depèn de mi.”

Campolier assegura que ja ha comunicat als organitzadors que no comptin amb Santa Susanna per al festival d’aquest any, que es preveu que es pugui fer en un altre lloc i que es descarta definitivament que sigui al Maresme. Diumenge passat, en un comunicat de l’organització a les xarxes socials s’afirmava que s’estava treballant amb l’Ajuntament i amb la Generalitat per resoldre els problemes exposats per Protecció Civil i que es consideraven “superables”.

LES FRASES

Hem fet un munt de reunions amb la voluntat de trobar-hi solucions factibles, però no s’han mogut ni un mil·límetre

Sento que han estat molt durs amb nosaltres. Potser massa i tot. Inflexibles
Joan Campolier (AiS)
ALCALDE DE SANTA SUSANNA

Algunes notícies per llegir 26-29/7/2017...


Retirada d'arts de pesca abandonats al litoral català

Els companys de la Aquàtica retiren una xarxa de pesca abandonada al litoral de Blanes coordinats per . No et perdis el vídeo




Típica estructura de verano: termoclina, máximos de clorofila y oxígeno a ~50m. Atípica temperatura superficial:+1.7°C


Suspeses les declaracions per les irregularitats a Aigües de Blanes perquè no ho han notificat a la fiscalia
El Gerió Digital 27/7/2017

L'interrogatori al conseller delegat s'ha hagut d'interrompre

El conseller delegat d'Aigües de Blanes, Narcís Piferrer, i el seu advocat, Carles Monguilod © ACN

MARINA LÓPEZ, GERARD VILÀ, ACN / La Selva / Blanes

Les declaracions dels quatre investigats per les suposades irregularitats en la gestió d'Aigües de Blanes durant el 2011 han quedat suspeses. Segons han explicat els advocats, quan ja estaven interrogant al conseller delegat de l'empresa mixta, Narcís Piferrer, el Jutjat d'instrucció número 6 de Blanes se n'ha adonat que no havia notificat la data de les declaracions a la fiscalia.

Per això, han aturat l'interrogatori i l'han ajornat. Aquest dijous estaven ciats a declarar com a investigats per un delicte de prevaricació Piferrer (investigat també per un jutjat de Girona per la gestió al capdavant d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter), els exalcaldes Josep Trias i Josep Marigó i l'interventor municipal, Francesc Lucio.

El jutjat investiga divuit adjudicacions que aquell any va fer l'empresa mixta Aigües de Blanes per un valor total d'1.014.899,47 euros sense convocar concurs públic. A més, l'empresa mixta va contractar tres societats a les quals està vinculat Piferrer.

A banda de Piferrer, el jutjat havia citat a declarar com a investigats aquest dijous Josep Trias i Josep Marigó, els alcaldes de Blanes durant l'any 2011, l'exercici sota sospita. Pel mateix delicte, també havia de prestar declaració l'interventor municipal, Francesc Lucio. El jutjat havia fixat que arribessin als Jutjats de Blanes escalonadament i havia previst una hora de declaració per a cadascun d'ells. Així, el primer començava a les deu del matí i l'últim a la una.

L'origen de la investigació és l'informe elaborat per la Sindicatura de Comptes l'any 2014 analitzant la gestió de l'empresa mixta durant l'any 2011. En aquest primer estudi, la Sindicatura va detectar diverses irregularitats i, per això, va enviar el cas a la fiscalia de Girona, que va acabar formulant denúncia davant els indicis de delicte. Segons el fiscal, la "totalitat" de les contractacions analitzades d'aquell exercici superiors a 50.000 euros en els contractes d'obres i a 18.000 en altres tipus de serveis "es van fer de forma directa sense tenir en compte els principis de llibertat d'accés a les licitacions, publicitat i transparència dels procediments".

El Jutjat d'instrucció 6 de Blanes va encarregar un atestat a l'equip de delictes econòmics i urbanístics de la Guàrdia Civil. L'informe policial, que forma part del sumari, conclou que Aigües de Blanes va fer les adjudicacions "totalment al marge" de la llei de contractes del sector públic per la qual s'havia de regir i que exigia que es convoqués un concurs públic. Aigües de Blanes és una empresa mixta on l'Ajuntament de Blanes té la majoria (51%) i la resta està en mans de la societat privada Girona S.A.

Són un total de divuit adjudicacions fetes a quinze empreses per un valor global d'1.014.899,47 euros. Segons conclou la Guàrdia Civil, només una de les facturacions (per un import de 23.064,40 euros) es podia fer de forma directa mentre que les altres disset exigien licitació pública. "Només una es podria haver tramitat sota la modalitat de contracte menor, haurien d'haver tramitat les altres mitjançant licitació pública en tractar-se de contractes majors d'obra, serveis i subministrament", recull la Guàrdia Civil.

La policia, a les seves conclusions, ressalta que tant l'ajuntament com Aigües de Blanes eren "conscients" que s'havien de regir estrictament per la llei de contractes del sector públic i contradiu les afirmacions de l'ajuntament que justificava la tramitació i l'adjudicació directa emparant-se en la llei dels sectors de l'aigua, l'energia, els transports i els serveis postals. "Fins i tot en l'hipotètic cas que fossin tractades com a contractacions menors i d'adjudicació directa, no es podrien haver renovat any a any, com sembla que va ser en la majoria de supòsits", diu la Guàrdia Civil.

Discussió jurídica
L'advocat de Piferrer i de Trias, Carles Monguilod, assegura que es tracta d'un discussió "jurídica" perquè hi ha informes contradictoris sobre quina llei regeix les empreses mixtes com Aigües de Girona i quin és el topall dels diners pels quals han de convocar concurs públic. "Entenien que no ho havien de fer perquè l'import era inferior i l'únic que feien era demanar tres ofertes i escollir la millor", ha afirmat.

Entre les adjudicacions hi ha asseguradores, vehicles, subministraments i obres. Tres dels contractes són amb empreses vinculades al conseller delegat d'Aigües de Blanes, Narcís Piferrer. Segons la Guàrdia Civil, això és un "incompliment flagrant" de la llei d'incompatibilitats del personal al servei de les administracions públiques. Monguilod ha assenyalat que no hi ha hagut cap tipus de maniobra opaca i que totes les contractacions s'han declarat a l'Agència Tributària. A més, descarta que ningú s'hagi embutxacat diners a costa de l'empresa mixta.

La CUP, que exerceix l'acusació popular, sosté que a través de diferents empreses mixtes (com Aigües de Blanes o Agissa), Piferrer va afavorir la pota privada, Girona S.A. La lletrada Montserrat Vinyets ressalta que allò més greu no és que s'hagin fet adjudicacions a dit, sinó que sovint hagi estat per feines que no s'han realitzat o material que no s'ha adquirit. Per la CUP, hi ha indicis també de delicte societari o apropiació indeguda.

Segons el detall de les adjudicacions que analitza la Guàrdia Civil, Piferrer com a conseller delegat d'Aigües de Blanes va facturar un total de 125.305,44 euros a tres empreses on té càrrecs directius. A Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter (Agissa) va encarregar analítiques d'aigua per un import de 21.882,64 euros. D'Agissa també era conseller delegat i està investigat per un jutjat de Girona per un delicte d'apropiació indeguda.

A Girona S. A. (soci privat de les dues empreses mixtes) va facturar feines de detecció de fugues i inspecció de càmeres a les canonades per un import de 69.955,03 euros. Segons detalla el sumari, consta com a conseller delegat i director general financer de la mercantil.

Finalment, Aigües de Blanes va adjudicar per 33.836,53 euros treballs de manteniment d'instal·lacions de telecontrol a Prodaisa S.A., empresa de la que és apoderat.

Els exalcaldes del 2011 Josep Trias i Josep Marigó declaren com a presidents del Consell d'Administració de l'empresa mixta. "Ni tan sols van signar res i per prevaricar s'han d'haver signat documents", ha exposat Monguilod. La defensa vol demanar, després de les declaracions, que s'arxivi el cas mentre que la CUP vol que s'ampliï la investigació a altres exercicis.

La nova data pel judici és el 17 d'octubre.


Cs Blanes demana a l’Ajuntament que es personi en el cas d’Aigües de Blanes per exigir responsabilitats per la gestió
Blanesaldia.com 28/7/2017

Segio Atalaya, portveu del grup municipal de Ciutadns (Cs)

El portaveu de Ciutadans de Blanes, Sergio Atalaya, ha demanat a l’alcalde de Blanes, Miquel Lupiáñez, que l’Ajuntament “es personi en el cas d’Aigües de Blanes i així pugui demanar responsabilitats per la gestió si realment es van produir adjudicacions irregulars”.

El regidor considera que l’Ajuntament “té l’obligació de personar-se per tenir accés a la instrucció i vetllar pels interessos dels blanencs”. Atalaya ha afirmat que la suspensió de la declaració dels exalcaldes prevista per avui  Al Jutjat d’Instrucció 6 de Blanes “dóna temps suficient al govern municipal per personar-se en el cas i així poder ser present en la nova data prevista per als interrogatoris”.

“No pot ser que vagin a declarar dos exalcaldes i l’interventor municipal per 18 adjudicacions presumptament realitzades al marge de la Llei de Contractes del Sector Públic i l’Ajuntament no hi sigui present com a part afectada”, ha criticat. El portaveu taronja considera que l’alcalde “hauria de ser el primer interessat a vetllar pels interessos dels blanencs” i ha demanat que “si no ho vol fer, que sigui clar i digui quins interessos està protegint”.

“Estem parlant d’un cas en el qual la Sindicatura de Comptes ha trobat 18 contractes adjudicats de forma irregular, tres dels quals a les empreses de Narcís Piferrer, el conseller delegat d’Aigües de Blanes del que ja hem demanat la dimissió o que se l’aparti en nombroses ocasions”, ha reiterat.


Ràdio Palafolls 28/7/2017

Els exalcaldes Josep Trias i Josep Marigó. ACN

Aquest dijous estaven cridats a declarar com a investigats els exalcaldes de Blanes, Josep Trias i Josep Marigó, per les suposades irregularitats en la gestió d’Aigües Blanes. Segons informa ACN, les declaracions han quedat suspeses perquè no s’havien notificat a la fiscalia.

En total eren quatre els investigats cridats a declarar, els dos exalcades, el conseller delegat de l’empresa, Narcís Piferrer i l’interventor municipal, Francesc Lucio.

Enmig de l’interrogatori a Piferrer, el Jutjat es va adonar que no havien notificat les declaracions a la fiscalia, pel que es va acabar aturant i ajornant l’interrogatori.

El jutjat investiga divuit adjudicacions que el 2011 va fer l’empresa mixta Aigües de Blanes per un valor de més d’ 1 milió d’euros sense concurs públic.L’origen de la investigació és un informe del 2014 elaborat per la Sindicatura de Comptes, on analitza la gestió de l’empresa mixta (51% de l’Ajuntament i 49% restant de Girona SA).


Nyaps municipals per evitar afrontar els problemes d'arrel... ni es complien les Normatives abans, ni es farà ara...
Ràdio Arenys 27/7/2017


Aquesta reforma, entre altres punts, obligarà als propietaris dels gossos a netejar tant les defecacions com els orins que els animals facin a la via pública

La modificació es va redactar escoltant les peticions i propostes de diversos partits polítics i també de l’Associació pels Drets dels Peluts. Aquesta reforma també amplia la prohibició de fer les seves necessitats en fanals, a més dels parcs infantils, zones d’esbarjo i façanes. El regidor de Salut, Carles Sala, va explicar que aquesta ordenança fa especial incidència en la delimitació dels espais de lleure pels gossos quan aquests vagin deslligats.

Per la seva banda, Belén Quintero del Partit Popular es va mostrar satisfeta per la reforma, tot i assenyalar que caldria realitzar més campanyes informatives. Pel que fa a la a David Caldeira de la CUP, va demanar que el cens també sigui amb l’ADN de l’animla. Soraya Real de Junts per Arenys va agrair que el govern recollís algunes de les propostes del partit, com també les de l’Associació pels Drets dels Peluts.

Finalment, Carles Sala s’ha mostrat agraït amb les diferents aportacions realitzades tant per la resta de partits com pels amos dels animals i ha deixat la porta oberta a escoltar noves propostes.  També , en el ple, vam saber que es faria una nova campanya per xipar i censar els animals. En aquest sentit, JxA va demanar que es quadrés un control per part de la Policia Local.


Ràdio Pineda 28/7/2017


El Ple de l'Ajuntament de Pineda ha aprovat per unanimitat la revisió del text de l’ordenança sobre tinença d’animals domèstics. La revisió permet formalment el tram de platja reservat als gossos. També recull que per passejar el gos a Pineda caldrà portar una ampolla d'aigua per diluir els orins a la via pública. Junt amb l'ampolla d'aigua, s'hauran de portar bosses per recollir els excrements. El regidor Jordi Masnou ho va explicar en ple municipal.

Tots els grups municipals van votar a favor. Un cop aprovada la revisió de l'ordenança, i després de l'exposició pública, la Policia Local podrà multar si no es recullen els excrements i si no es netegen els orins dels gossos, però també pot haver sanció si es passeja el gos sense portar l'aigua i les bosses.

Mònica Palacín, que ahir va exercir de portaveu d'ERC-JxP, va expressar el vot a favor, tot i que va matissar que es generen dubtes sobre l'accès habilitat a la platja de mascotes.

El regidor portaveu del PP, Diego Sánchez, va dir que és un pas més en favor del civisme, i que l'ampolla visualitza que la persona que té mascota és responsable.

El regidor portaveu de Pineda Sí Pot, Josep Lluís Fernández va dir que reconeixen que molts veïns pateixen aquestes accions incíviques, però també va remarcar que la pròpia administració ha de donar exemple.

El regidor portaveu d'ICV EuiA, Marcos Ortega, va dir en el ple que la mesura és positiva i ajuda a combatre els problemes de salubritat i brutícia que generen els orins.

El regidor portaveu de Ciutadans, Xavier Lacruz, també es va mostrar a favor i va dir que la proposta és correcta, «no sabem si serà la millor però és un pas endavant»

El regidor portaveu del PdeCAT, Francesc Horta, de l'equip de govern, va expressar també el suport a la moció en benefici del civisme, la salubritat i també va defensar la platja de mascotes.

El regidor d'Urbanisme i Medi Ambient, Jordi Masnou, va agrair a tots el vot favorable. També va anunciar que a la platja de mascotes ja està a punt la instal·lació d'una dutxa per remullar els gossos.


La platja de gossos, ja té dutxa per a gaudir-ne amb el teu gos 🏖️🐕🚿

No resol res de res... continua com sempre... gossos on, quan i com volen a totes les platges de Pineda...
El Punt Avui 29/7/2017

Desplaça 35 metres la platja de la Riera, que té el guardó, perquè el tram dels animals només afecti la platja del Poblenou

Reclama que l’espai per a animals sigui un actiu i no un greuge en el reconeixement de la qualitat

La platja de gossos de Pineda ha canviat els límits per evitar coincidir amb els de la platja de la Riera guardonada amb la bandera blava Foto: T.M.

TERESA MÁRQUEZ - PINEDA DE MAR
Pineda ha trobat la fórmula, de moment, de compaginar la presència d’una platja per a gossos al litoral amb el fet de poder mantenir la distinció de bandera blava. En el ple de dijous es va aprovar una modificació dels límits entre la platja del Poblenou i la de la Riera, que té el guardó. L’espai per a animals domèstics es va inaugurar aquest estiu a cavall de les dues platges i la nova delimitació retalla en trenta-cinc metres lineals la platja de la Riera perquè la zona per a gossos es mantingui íntegrament dins els nous límits de la platja del Poblenou. El regidor de Medi Ambient i Platja, Jordi Masnou (PSC), va explicar que els canvis venien obligats per la normativa de l’empresa que gestiona la bandera blava i que prohibeix la presència d’espais destinats a animals a les platges guardonades. “Hem optat per tornar a delimitar els espais per evitar entrar en conflicte amb un reconeixement que ens ha costat tant d’obtenir i del qual estem orgullosos”, va precisar. La platja del Poblenou, on ara hi ha l’espai per a animals domèstics, no ha tingut mai bandera blava i, mentre mantingui la zona per a gossos, no la podrà tenir. En aquest sentit, des del principal grup de l’oposició, ERC, la regidora Mònica Palacín va qualificar de “trampa” la mesura presa pel govern per garantir la coexistència dels dos serveis, però al mateix temps va demanar que s’utilitzi l’espai per a gossos com un actiu de l’oferta turística i s’intenti convèncer els responsables d’atorgar la bandera blava de les platges que no penalitzin la seva existència i en un futur ho incorporin als criteris de valoració. Masnou es va mostrar d’acord a proposar una modificació dels criteris i no va descartar la creació d’una nova delimitació a la platja del Poblenou perquè en un futur pugui mantenir la platja per a animals i també aspirar a la bandera blava “si es mantenen els mateixos criteris”.

LA FRASE

Hem tornat a delimitar els espais a la platja per evitar entrar en conflicte amb la bandera blava
Jordi Masnou (PSC)
REGIDOR DE MEDI AMBIENT I PLATJA DE L’AJUNTAMENT DE PINEDA

LA XIFRA

35 metres lineals són els que s’ha retallat a la platja de la Riera per deixar fora l’espai per a gossos.

Llum verd a l’ordenança d’Arenys

L’Ajuntament d’Arenys de Mar va aprovar per unanimitat en el ple d’aquesta setmana la nova i controvertida ordenança de tinença d’animals domèstics. El regidor de Sanitat, Carles Sala (ERC), va agrair la participació en el redactat i el consens aconseguit tant en l’àmbit polític com en especial amb els col·lectius de propietaris de gossos i gats. Sala va destacar d’entre les modificacions l’habilitació al municipi de diferents àrees on els animals puguin anar lliures –les zones d’esbarjo previstes a Can Quintana, el parc Fèlix Cucurull i la Raureta– i el nou espai a la platja de la Picòrdia. Igual que en altres municipis, l’ordenança recull també l’obligació que els amos netegin amb aigua els orins dels gossos i recullin les defecacions, i hi afegeix la prohibició que orinin als fanals a més dels parcs infantils, zones d’esbarjo i façanes. El text fa esment a la responsabilitat que els propietaris tenen amb els animals, als quals han de garantir unes bones condicions d’atenció i higiene, i fa incís en l’obligació que l’animal porti xip i estigui censat en el consistori amb el doble objectiu de garantir el benestar dels animals al municipi i una millor convivència amb els ciutadans que no en tenen.

Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) a Les Roques (Calella) 28/7/2017 Miquel Àngel. Font: Twitter.com

Els vigilants del litoral entre i

Les Roques (Calella) 26/7/2017 Joan Vidal Nogué. Font: ornitho.cat

Observacions de Joan Vidal Nogué del dimecres 26/7/2017 a Les Roques (Calella)...

23 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
1 Gavina capnegra (Larus melanocephalus)
3 Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
Tudons (Columba palumbus)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
Ballesters (Apus melba)
2 Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala)
Pardals comuns (Passer domesticus)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Joan Vidal Nogué

divendres, 28 de juliol del 2017

Riu Tordera entre Can Simó i Can Gelmar (Fogars de la Selva) 28/7/2017


Aquesta tarda per La Tordera entre Can Simó i Can Gelmar (Fogars de la Selva)...

mínim 88 Tortugues de rierol (Mauremys leprosa)
mínim 2 nou nats i 1 captura manual. Complicat avui tant la detecció com la captura amb tanta herba.
1 Serp verda (Malpolon monspessulanus)
mínim 2 Serps d'aigua (Natrix maura)
3 serps sense identificar entre la vegetació
1 Llangardaix ocel·lat (Timon lepidus)
Sargantanes cuallargues (Psammodromus algirus)
Sargantanes iberoprovençals (Podarcis liolepis)

milers de Granotes verdes ibèriques (Pelophylax perezi)

Barbs de muntanya (Barbus meridionalis)
Bagres catalanes (Squalius laietanus)
Verons euroasiàtics (Phoxinus phoxinus)
Gambúsies (Gambusia holbrooki)

2 Tornassolades petites (Apatura ilia)
Nimfes mediterrànies (Limenitis reducta)
1 Bruixa (Brintesia circe)
Faunes bruns (Hipparchia statilinus)
1 Faune ziga-zaga (Hipparchia fidia)
1 Mirallets (Issoria lathonia)
mínim 1 Damer roig (Melitaea didyma)
uns 30 Damers dels conillets (Melitaea deione)
Papallones de la c blanca (Polygonia c-album)
1 Merlet comú (Pyrgus malvoides)
Coures comuns (Lycaena phlaeas)
Morenetes meridionals (Aricia cramera)
Blavetes estriades (Leptotes pirithous)
Blavetes dels pèsols (Lampides boeticus)
Blavetes comunes (Polyommatus icarus)
Papallones zebrades (Iphiclides feisthamelii)
Papallones reina (Papilio machaon)
2 Cleòpatres (Gonepteryx cleopatra)
Blanquetes perfumades (Pieris napi)
Blanquetes de la col (Pieris rapae)
Saltabardisses de solell (Pyronia cecilia)
Brunes boscanes (Pararge aegeria)

1 Esquirol (Sciurus vulgaris)
creuant la llera del riu pel terra
2 Conills de bosc (Oryctolagus cuniculus)

1 Aligot comú (Buteo buteo)
1 Esparver vulgar (Accipiter nisus)
2 Cornelles negres (Corvus corone)
2 Bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 Martinet menut (Ixobrychus minutus) mascle
3 Corriols petits (Charadrius dubius)
4 Xivites (Tringa ochropus)
2 Cueretes torrenteres (Motacilla cinerea)
Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
1 Blauet (Alcedo atthis)
4 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
mínim 4 Oriols (Oriolus oriolus)
1 Puput (Upupa epops)
1 Picot verd (Picus viridis)
Raspinells comuns (Certhia brachydactyla)
Tudons (Columba palumbus)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
Gaigs (Garrulus glandarius)
Tords comuns (Turdus philomelos)
Merles (Turdus merula)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
Trists (Cisticola juncidis)
Bosquetes vulgars (Hippolais polyglotta)
Pinsans comuns (Fringilla coelebs)
1 Pit-roig (Erithacus rubecula)
Tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
1 Tallarol capnegre (Sylvia melanocephala)
1 Mallerenga petita (Periparus ater)
Mallerengues blaves (Cyanistes caeruleus)
Mallerengues carboneres (Parus major)
Cargolets (Troglodytes troglodytes)
Pardals xarrecs (Passer montanus)
Pardals comuns (Passer domesticus)
Caderneres (Carduelis carduelis)
Orenetes vulgars (Hirundo rustica)

Tortugues de rierol (Mauremys leprosa)...

Granotes verdes ibèriques (Pelophylax perezi)...


Barbs de muntanya (Barbus meridionalis), Bagres catalanes (Squalius laietanus), Verons euroasiàtics (Phoxinus phoxinus), Gambúsies (Gambusia holbrooki)...

Tornassolada petita (Apatura ilia)...

Damers dels conillets (Melitaea deione)...

Coure comú (Lycaena phlaeas)...

Blavetes estriades (Leptotes pirithous)...

Blavetes dels pèsols (Lampides boeticus)...

Morenetes meridionals (Aricia cramera)...

Blavetes comunes (Polyommatus icarus)...

Saltabardisses de solell (Pyronia cecilia)...

Algunes imatges de la Tordera entre Can Simó i Can Gelmar (Fogars de la Selva)...