dissabte, 16 de juliol del 2016

Per què hi ha ara més Tortugues de rierol (Mauremys leprosa) a Hostalric que la resta de l'any? 16/7/2016


Aquests dies de calor de juliol, i també d'agost, les Tortugues de rierol (Mauremys leprosa) són molt més abundants a trams de riu com el d'Hostalric que a la resta de l'any. No només avui es pot apreciar, sinó que fa gairebé 10 anys que ho comprovo tant pel que fa observacions com captures, i confirmat per nombrosos controls (recaptures) d'exemplars marcats a aquest i a altres trams de riu.

Les tortuques aquàtiques, com qualsevol altre rèptil, s'han de termorregular (assolir la temperatura corporal adient per al seu metabolisme), i això implica tant assolellar-se durant moltes hores quan fa fresca (especialment a la primavera i la tardor) com protegir-se del sol quan fa molta calor (especialment aquests dies de juliol i agost).

De la mateixa manera que la major part de l'any (quan fa fresca) les tortugues de rierol eviten els ambients ombrívols dels trams de riu estrets amb abundant bosc de ribera i són molt més abundant a altres trams més oberts i assolellats, ara cerquen l'ombra i la frescor més que mai i són més abundants allà on l'ombra es combina amb els espais oberts i assolellats, de manera que passen poques hores al sol i moltes més a les ribes de tolls i bassetes ombrívoles o a l'aigua d'aquests entre la vegetació, espais molt més abundants i accessibles a trams de riu com aquest.

En aquest cas no es tracta d'un refugi estacional per manca d'aigua com sí passa als trams més baixos del riu...

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2016/07/a-on-es-fiquen-les-tortugues-de-rierol.html

... sinó que es tracta d'un desplaçament estacional d'individus entre diferents trams amb aigua (tant aigües avall com aigües amunt hi ha abundant aigua corrent o emtollada) cercant les condicions adients per a la seva termorregulació.

Cal recordar que és absurd parlar de poblacions per trams de riu, ja que com vaig explicar anteriorment, els desplaçaments i intercanvis d'exemplars és abundant i constant entre tots els trams de riu entre Sant Esteve de Palautordera i Blanes, amb abundants controls d'exemplars marcats a kilòmetres de distància de la recaptura. Les Tortugues de rierol de la Tordera són una única població amb desplaçaments estacionals o de dispersió per tota la Conca, i intentar quantificar exemplars per trams sense tenir en compte l'estacionalitat és un greu error, ja que depenent de l'època de l'any aquestes tendeixen a ser més abundants a un o altre tram segons multitud de factors climàtics o hídrics.

Avui a un tram d'1 Km del Riu Tordera a Hostalric s'han pogut observar un mínim de 85 Tortugues de rierol (Mauremys leprosa), amb 22 captures manuals (8 mascles i 14 femelles).

Detectar la seva presència és molt fàcil només arribar,,,

Típic rastre de tortuga de rierol a la vegetació aquàtica

El més normal és, tot i anar en silenci, pausat i mig amagat, veure-les de lluny i que es cabussin a la més mínima aproximació...




Però de tant en tant es pot agafar fàcilment alguna tortuga despistada que es cabussa al costat teu o palpant amb els dits oberts entre la vegetació de tolls i bassetes...

Una de les femelles de Tortuga de rierol (Mauremys leprosa)...

Un dels mascles de Tortuga de rierol (Mauremys leprosa)...

Vídeos d'una Tortuga de rierol (Mauremys leprosa) menjant algues a una de les bassetes de la llera del riu...


També, entre les observacions més destacades...

1 Serp verda (Malpolon monspessulanus)
2 Serps d'aigua (Natrix maura)
1 Vidriol europeu (Anguis fragilis)
1 Dragó comú (Tarentola mauritanica)
unes 25 Sargantanes iberoprovençals (Podarcis liolepis)

centenars de Granotes verdes ibèriques (Pelophylax perezi)

mínim 5 Blauets (Alcedo atthis)
1 Polla d'aigua (Gallinula chloropus)
mínim 18 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 Bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 Aligot comú (Buteo buteo)
mínim 4 Cueretes torrenteres (Motacilla cinerea)
1 Picot garser petit (Dendrocopos minor)
2 Picots garsers grossos (Dendrocopos major)
1 Picot verd (Picus viridis)

... entre molts altres.

Granota verda ibèrica (Pelophylax perezi)...

Dragó comú (Tarentola mauritanica)...

Vidriol europeu (Anguis fragilis) mort enmig d'un corriol...

Nius de picot, molt abundants a aquest tram de riu...

Algunes imatges d'aquest tram de riu...