dissabte, 10 d’octubre del 2009

Estornell metàl•lic gran d'orelles blaves (Lamprotornis chalybaeus) a la desembocadura del riu Tordera 10/10/09

Aquest vespre s’ha pogut veure un estornell metàl·lic gran d'orelles blaves (Lamprotornis chalybaeus) a la desembocadura del riu Tordera...
.


Comparació amb una merla (Turdus merula) que s’ha sentit atreta per ell...


Es tracta d’una espècie exòtica originària de l’Àfrica, concretament de països com Somàlia, Kenya o Senegal, amb molt poques citacions al medi natural al nostre país, i primera cita per a la Baixa Tordera.

Algunes imatges d’aquesta espècie exòtica...

http://www.parusnatura.org/exoticbirdscatalonia/imagenes/lamcha1.jpg

http://www.seo.org/media/docs/Galeria_3.html

http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Lamprotornis_chalybaeus

http://www.jjphoto.dk/animal_archive/lamprotornis_chalybaeus.htm

http://www.biodiversityexplorer.org/birds/sturnidae/lamprotornis_chalybaeus.htm

http://www.pc-zoo.com/birds/greater_blue_eared_glossy_starling.htm


Algunes notícies més per llegir 9/10/09...

El Maresme tanca una de les millors campanyes d'incendis, tot i les males expectatives inicials
Diari Maresme 9/10/09

Aquest dijous, 8 d'octubre, s'ha celebrat una reunió de coordinació entre els diferents cossos i administracions responsables de la campanya d'incendis al Maresme i Vallès Oriental que, enguany, s'ha tancat amb èxit, malgrat les males expectatives ambientals previstes.

Assistents

La reunió de coordinació va comptar amb representants dels Bombers, Agrupacions de Defensa Forestal (ADF), Agents Rurals, Mossos d'Esquadra, Pla de Prevenció d'Incendis de la Diputació de Barcelona, Consell Comarcal del Maresme i Parcs Naturals del Maresme i el Vallès Oriental.

Campanya dura

Segons informen les ADF, tot i ser una campanya "molt dura" en quan a pèrdues humanes a Catalunya - diuen recordant la mort de 7 bombers -, i amb múltiples situacions d'alt risc d'incendi forestal, a l'àmbit de la Serralada al Maresme i Vallès Oriental "només s'han cremat 10 Hectàrees", informen.

Èxit de la campanya

També afegeixen que aquest èxit destaca la coordinació entre els diferents cossos i administracions responsables dels incendis, que enguany han de celebrar els 10 anys de coordinadores (2000-2009), i "especialment la feina que fan els 360 voluntaris de les 10 Agrupacions de Defensa Forestal d'aquest territori i la seva Federació".

Dades i estalvi

En aquest sentit, durant la campanya que ara es tanca, els voluntaris de les ADF han controlat 30.228 Hectàrees de massa forestal, han fet 13.215 hores de vigilància, 302 hores d'extinció, han participat en 69 incendis i conats d'incendis; i els seus vehicles han recorregut 41.632 km, en el seu conjunt. En total, segons les estimacions econòmiques, la feina del voluntariat de les ADF ha comportat un estalvi de més de 210.000 euros per a les administracions.


.....................................

No es detecten taques de gasoil a la zona de Mataró on es va enfonsar el vaixell pendent de reflotar
Diari Maresme 9/10/09

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (Cecat) ha informat aquest divendres que ja no es detecten taques de gasoil a la zona de Mataró on es va enfonsar dissabte passat una embarcació. Es preveu que les tasques de reflotament de la nau es facin aquest cap de setmana.

Fase d'alerta

Segons el Cecat, tampoc hi ha taques a la zona costanera propera al lloc de l'enfonsament. El Pla Especial d'Emergències per Contaminació Accidental de les Aigües Marines a Catalunya (Camcat) ha passat a la fase d'alerta fins que es procedeixi a reflotar el vaixell enfonsat. En principi estava previst fer aquesta actuació avui divendres però, ara, segons les darreres informacions, Sasemar preveu que el reflotament es faci efectiu aquest dissabte, 10 d'octubre.

Sense contaminació

Actualment la nau enfonsada no té cap mena de fuita, "amb la qual cosa ja no suposa un risc potencial de contaminació", asseguren les mateixes fonts. També, el Cecat ha informat que els resultats preliminars de les mostres que es van agafar el passat dimecres, 7 d'octubre, en el tram costaner entre el Callao i Sant Simó - per encàrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua - "són del tot normals", conclouen.

Notícies relacionades:

La taca de gasoil arriba diluïda a la platja de Llavaneres

Llavaneres prepara un dispositiu d'emergències davant la possible arribada de la taca de gasoil

Activen novament el Pla d'emergències per l'aparició de noves taques de gasoil a Mataró i Llavaneres

................................

ERC rebutja l'augment del peatge a l'autopista C-32 anunciat pel Conseller Nadal
Diari Maresme 9/10/09

Esquerra de Tordera rebutja l'augment d'un 30% del peatge a la C-32, a Sant Genís de Palafolls, en finalitzar les obres de prolongació d'aquesta autopista al pas per la Tordera, tal i com va anunciar recentment el Conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal.

Peatges

Segons els republicans, aquest augment "és inacceptable en tots els casos". Per Esquerra "l'ofec dels peatges al Maresme fa massa dècades que dura i la condemna permanent a què sotmet a la ciutadania de l'Alt Maresme, amb un peatge abusiu i una N-II inútil, no pot perllongar-se per més temps".

Acords

També, els membres d'ERC a Tordera consideren que aquest augment anunciat pel Conseller Nadal "és un incompliment dels acords assolits amb el territori per la prolongació de la C-32, és un fre a l'economia de la zona i va en contra dels acords de reducció de peatges subscrits al Consell Comarcal del Maresme i al Parlament de Catalunya", conclouen.

Notícies relacionades:

Endarrereixen dos anys més l'inici del desdoblament de la carretera N-II entre Tordera i Maçanet

Ens prenen el pèl amb el peatge de la C-32

dijous, 8 d’octubre del 2009

Algunes notícies més per llegir 8/10/09...

Sis tortugues marines del CRAM tornen a casa
Diari Maresme 8/10/09


La Fundació per a la Conservació i Recuperació d'Animals Marins CRAM celebra el proper 17 d'octubre, a la platja de Llevant de Premià de Mar, el 'Torna a casa'; la culminació de la campanya anual de conservació de tortugues marines.

Activitats

Es tracta de tot un seguit d'activitats destinades a la conscienciació envers el mar que tindrà lloc el proper dissabte 17 d'octubre, entre les 10.30 i les 13.30 h., i que culminaran amb l'alliberament de sis tortugues marines que han estat recuperades al centre premiarenc.

Programació

Les activitats, que s'iniciaran a partir de les 10 del matí amb un concurs familiar de figures de sorra (amb inscripció prèvia), també inclourà tallers infantils per als més petits, la Taula-Exposició "Causes de Regressió del nostre mar i les espècies que hi habiten" i una Taula conjunta amb 'Shark Alliance' amb motiu de la "Setmana europea del Tauró". A continuació, es farà una neteja de platja i del fons marí amb una posterior exposició del material extret i l'explicació "Què passa amb la brossa que arriba al mar". Per acabar, després d'una xocolatada popular, tindrà lloc l'alliberament de les tortugues marines, a les 12 h. del migdia, l'acte protagonista de la jornada.

La taca de gasoil arriba diluïda a la platja de Llavaneres
Diari Maresme 8/10/09

La Policia Local de Llavaneres ha confirmat aquest matí que la taca de fuel de l'embarcació que es va enfonsar dissabte passat davant la costa de Mataró, s'acosta "molt diluïda" a la platja de Llavaneres.

Acostament

Segons aquesta informació, fins ahir dimecres el combustible pràcticament no era visible des de la costa, tot i que ja estava davant de la zona de Pins Mar. Ara, segons fonts de l'Ajuntament, "s'ha anat acostant davant aquesta zona, on es poden veure dues taques a uns 10 metres de distància, i a la zona dels apartaments Blau Mar, on hi hauria restes del fuel, molt diluït, al trencant del mar amb les roques". El consistori ja n'ha informat al Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) i manté la prohibició de banyar-se a la platja de Llavaneres.

Reflotament

D'altra banda, ja s'ha definit el pla de reflotament del vaixell enfonsat. Segons han detallat fonts de Salvament Marítim a l'ACN, l'operació no començarà fins aquest divendres, "ja que abans cal preparar el fons marí i passar per sota de la nau la infraestructura necessària", assenyalen. L'empresa encarregada d'aquest operatiu, Saneamientos Marítimos, preveu aixecar el vaixell fins a mitja aigua amb un sistema de flotadors perquè la grua-draga que hi ha al lloc de l'enfonsament pugui subjectar-lo i arrossegar-lo fins al port de Barcelona. Serà llavors quan es culmini l'actuació, acabant de pujar la nau fins a la superfície.

El reflotament del vaixell enfonsat fa cinc dies a Mataró s'ajorna ara fins divendres
El Punt 8/10/09

El pla per reflotar el vaixell que dissabte es va enfonsar davant la costa de Mataró es va ajornar ahir fins divendres. Segons Salvament Marítim, l'operació no es pot començar a fer fins que abans no es prepari el fons marí i es passi per sota de l'embarcació tota la infraestructura necessària per treure'l a la superfície. L'empresa que ha de fer els treballs i propietària de la gavarra, Saneamientos Marítimos, preveu aixecar el vaixell a través d'un sistema de flotadors perquè la grua, que des de dilluns fa guàrdia al lloc de l'enfonsament, l'arrossegui fins al port de Barcelona. L'operació, que en un principi s'havia anunciat que es faria dilluns passat, s'ha anat ajornant dia rere dia a causa dels tràmits administratius i de les autoritzacions per part de Capitania Marítima de Barcelona.

Mentre s'ha allargat tot aquest procés previ, la taca de gasoil que es va formar al mar no deixa d'arribar en petites quantitats molt diluïdes a la platja del Varador de Mataró. Els operaris de la neteja van tornar a desplaçar-se ahir al litoral per continuar les tasques de neteja de les taques que havien arribat a la sorra i que l'havien tenyida de negra. Tot i que l'afectació també s'havia estès fins a la costa del poble veí de Sant Andreu de Llavaneres, on es manté activat un dispositiu d'emergència, les restes de combustible no s'han dipositat encara al rompent de les onades com ha passat a Mataró.


Natura denuncia que ningú no retira una palmera morta 'fa temps' per l'escarabat morrut
Diari Maresme 8/10/09


L'entitat Natura ha denunciat en un comunicat que ningú treu una palmera morta 'fa temps' per l'escarabat morrut, a can Puig i Cadafalch d'Argentona.

Denúncia

Segons aquesta entitat, "malgrat uns tractaments que van arribar tard i que no van servir per salvar-la, ha passat massa temps i el tronc de la palmera, ja morta, segueix d'empeus, amb el risc que s'acabi podrint amb el temps i caient damunt l'edifici i el jardí protegit i faci danys irreparables", adverteixen.

Normativa

Tot i que la normativa vigent obliga a eliminar les palmeres mortes afectades pel morrut, segons assegura Natura, "ni la propietat, ni l'administració local i nacional fan res per resoldre-ho". En acabar, l'entitat es pregunta si els responsables públics ja estan prenent les mesures necessàries perquè el morrut no acabi amb la resta de palmeres del municipi.

Sant Celoni publica 'La vall de Fuirosos. El Montnegre profund'
L’Actualitat del Baix Montseny 8/10/09

L'Ajuntament de Sant Celoni ha publicat el llibre 'La vall de Fuirosos. El Montnegre profund', el quart de sis volums de la sèrie 'Sant Celoni-Montnegre. Natura i Societat', que cobreix tot el terme municipal. En aquest volum es fa un repàs dels darrers 150 anys de la història social i ambiental de la vall de Fuirosos a partir de masos, fonts, ponts, embassaments i arbres singulars, la caça i els incendis forestals, així com històries i llegendes d'aquest indret.

Els primers volums estan dedicats a 'El sot de Bocs. Terra de vinyes', 'La vall d'Olzinelles. Els dominis de l'alzinar i la sureda' i 'Vilardell i Sant Martí de Montnegre. El bosc mediterrani dens i les perxades de castanyer'. Els dos darrers seran sobre 'La Batllòria i la Tordera. Una història inseparable' i 'Sant Celoni. El sistema urbà i el Baix Montseny'.

dimarts, 6 d’octubre del 2009

Mussols comuns (Athene noctua) al centre urbà de Tordera 6/10/09

Aquesta nit s'ha observat la baralla sorollosa entre dos mussols comuns (Athene noctua) al centre urbà de Tordera, entre el carrer de San Ramon i la Plaça de l'Església.

Durant tot el cap de setmana només s'escoltava un.

Algunes notícies més per llegir 6/10/09...

Una part del gasoil del vaixell enfonsat arriba a la platja de Mataró
El Punt 6/10/09

La taca s'ha concentrat a la zona de l'Espigó i ha obligat a prohibir el bany
.

Dues de les embarcacions que ahir inspeccionaven l'evolució de la taca de fuel a la costa de Mataró./ Foto: LL.M.

Una part de la taca de gasoil que va vessar al mar la gavarra que es va enfonsar dissabte a la nit davant la costa de Mataró ha arribat a la platja. El combustible s'ha concentrat a la zona del Varador, davant mateix del Centre Natació i de l'Espigó. L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, va explicar ahir que la taca «és molt petita i diluïda», però malgrat tot s'ha decidit prohibit el bany. Salvament Marítim de la Delegació de Govern a Catalunya confia poder reflotar avui mateix el vaixell.

Mentre a la platja de Mataró no deixaven d'escoltar-se missatges per megafonia que prohibien el bany «per l'aparició de sòlids flotants», els serveis de Salvament Marítim preparaven l'operatiu necessari per procedir avui a reflotar el vaixell que dissabte es va enfonsar a dues milles de la costa. Hi van treballar dues embarcacions, un remolcador i un helicòpter, que inspeccionaven la zona. Tot i que aquesta actuació estava prevista per ahir, Salvament Marítim ha explicat que l'empresa propietària de l'embarcació ha de presentar un pla de reflotament a capitania perquè aquesta l'aprovi abans de poder iniciar els treballs. Malgrat tot, la grua que avui tornarà el vaixell a la superfície ja és al lloc de l'enfonsament en espera que li autoritzin l'operació.

D'altra banda, l'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, va admetre que una petita part del gasoil ja havia arribat a la platja –a la zona del Varador– i que per aquest motiu s'havia decidit prohibir el bany. «No hi ha risc per a les persones excepte per la incomoditat d'haver-se de banyar en unes aigües on hi ha una dissolució de gasoil», va puntualitzar. Baron va assenyalar que en no tractar-se de fuel, les taques no s'han solidificat i que per eliminar-les es fa servir la dispersió mecànica agitant el mar.

L'enfonsament de la gavarra Arrillón podria haver afectat la valuosa praderia de posidònia que hi ha davant la costa mataronina. Per aquest motiu, en els propers dies està previst que es portin a terme immersions per comprovar si el vessament hi ha fet mal. En tot cas, l'alcalde apunta que el gasoil sura «i no té per què haver afectat el fons marí». El vaixell, que portava materials de construcció cap a Blanes, on s'està construint una dessaladora, es troba ara a uns vint metres de fondària. De moment, ahir es desconeixien les causes de l'accident.


Activen novament el Pla d'emergències per l'aparició de noves taques de gasoil a Mataró i Llavaneres
Diari Maresme 6/10/09

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha passat, a dos quart d'onze d'aquest matí, el Pla Especial d'Emergències per Contaminació Accidental d'Aigües Marines a Catalunya (Camcat) a la fase d'emergència, per l'aparició de noves taques de gasoil.

Noves taques

Segons les darreres informacions, en les últimes hores ha aparegut algunes taques de gasoil en les proximitats i a tocar de la sorra de les platges de Mataró, en un tram d'una trentena de metres lineals. També han aparegut taques al terme municipal de Sant Andreu de Llavaneres. Segons informa el departament d'Interior, "amb tota seguretat es tracta de taques fruit de la fragmentació del vessament original; per tant, més petites i també més dissoltes".

Actuacions

Efectius de Salvament Marítim treballen actualment amb l'objectiu de dispersar les taques que hi ha al mar, mentre que les brigades municipals dels municipis afectats es dediquen a fer tasques de neteja a les zones on el gasoil ha arribat a terra. Mataró també ha activat el seu pla d'emergència. En aquests moments es fan preparatius per poder recuperar l'embarcació enfonsada, però aquesta actuació està a l'espera del vist-i-plau de Capitania Marítima. Segons informen les mateixes fonts, el dipòsit de combustible de l'embarcació ja no perd combustible des de la nit de diumenge.

Notícies relacionades:

Apareix una taca de gasoil davant de la costa de Mataró per l'enfonsament d'un vaixell
Diari Maresme 5/10/09

...................................................


Llavaneres prepara un dispositiu d'emergències davant la possible arribada de la taca de gasoil
Diari Maresme 6/10/09

L'Ajuntament i la Policia Local de Llavaneres han muntat un dispositiu d'emergències per preparar-se davant la possible arribada a la platja del municipi de la taca de gasoil procedent de l'embarcació enfonsada dissabte passat davant la costa de Mataró.

Emergència

El pla d'emergències s'ha organitzat arran de l'avís del Centre d'Emergències de Catalunya (CECAT) on s'adverteix que la taca s'està desplaçant cap a Llavaneres. Fins al moment, el fuel no és visible des de la costa però, segons les darreres informacions, ja es troba davant la zona de la Marinada i de Pins Mar, a tocar del terme de Mataró.

Supervisió de la zona

En aquest pla d'emergències hi prenen part, a més d'alcaldia, les àrees de Medi Ambient, Sanitat, la Brigada Municipal i la Policia Local. En aquests moments, la feina principal consisteix en la supervisió de la zona, per tal d'actuar ràpidament en el cas que la taca s'acosti a les platges. Per la seva banda, la Policia Local ha intensificat la vigilància en el litoral i ha demanat la col·laboració dels restaurants situats en aquest punt, per tal que avisin en cas que vegin que la taca de gasoil s'acosta a la platja. Així mateix, s'ha preparat un pla d'actuació per si el fuel arriba a la costa, preveient la possibilitat que pugui arribar a la sorra o a les roques.

Bandera vermella

Segons informa el consistori, en els dos supòsits "es comptaria amb l'actuació urgent d'una empresa local especialitzada en transports i excavacions, amb qui ja s'ha contactat per donar les instruccions pertinents". A més d'organitzar la neteja urgent de la platja, el gabinet municipal d'emergències, d'acord amb l'alcalde, Bernat Graupera, ha decidit que si el gasoil arriba a la costa, immediatament la platja es tancaria a l'accés dels banyistes. De moment, ja hi ha la bandera vermella que prohibeix el bany.

................................

La Generalitat i l'Estat acorden el finançament per ampliar la dessalinitzadora de la Tordera
El Punt 6/10/09

Els governs de l'Estat i la Generalitat van acordar ahir destinar 224 milions a infraestructures de l'aigua i obres de reg i camins rurals, aplicant així l'Estatut. Prop de 200 milions es destinaran a obres d'abastament, reutilització i sanejament d'aigua, i pel que fa a les comarques gironines, destaca la inversió de 31 milions per doblar la capacitat de la dessalinitzadora de la Tordera, a Blanes, que permetrà ampliar-la fins a 20 hm³. També s'hi ha inclòs la millora de la canonada de la dessalinitzadora fins a Tossa, i la reivindicada portada d'aigües fins a l'Armentera i Sant Pere Pescador, a la qual es destinarà un milió. Finalment, hi ha els endegaments del tram final del Ridaura, a Platja d'Aro –2,2 milions–, i de la riera de Calonge –1,6 milions.

ERC de Blanes demana al Govern un tramvia entre Palafolls i Lloret
Diari de Girona 9/10/09

Els republicans critiquen que la Generalitat hagi prioritzat la prolongació de l'autopista del Maresme

El grup municipal d'ERC de Blanes vol que el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP) incorpori dins el pla d'infraestructures de transports de Catalunya la creació del tramvia entre Palafolls i Lloret de Mar. La regidora independentista, Conxita Boldú, juntament amb el seu predecessor, l'exregidor Joan Puig, van criticar que la Generalitat hagi prioritzat la prolongació de l'autopista del Maresme (C-32) fins a Blanes "sense saber quan es podrà desdoblar la N-II en la seva totalitat".
Al seu entendre, el PTOP hauria de tenir en compte el projecte que va elaborar l'estudiant de batxillerat Víctor Català, en el qual va demostrar la viabilitat d'un tramvia que enllacés Palafolls i Lloret de Mar, i que seria més barat que construir els 4,4 quilòmetres de la prolongació de l'autopista. Prolongació que comportarà, entre altres coses, apujar el peatge de Santa Sussanna, la partició del carril bici que uneix Blanes i Tordera, "un caos circulatori a la girola que s'ubicarà a la GI-600, sota el viaducte, perquè no està garantida la continuïtat de la carretera" i un "impacte visual molt fort quan la carretera entri al Vilar".Els independentistes apunten que en el Pla General que s'està elaborant hi ha una reserva de terrenys que podrien usar-se per desdoblar la carretera d'accés a la Costa Brava i incorporar-hi el tramvia.
Tant Boldú com Puig recorden que Blanes i Lloret són els pobles que estan experimentant el creixement demogràfic més elevat de les comarques gironines i troben inadmissible que el PTOP no tingui en compte aquest fet en el pla d'infraestructures. Encara més quan "està demostrada la viabilitat del tramvia entre Palafolls i Lloret", que costaria gairebé 71 milions d'euros, beneficiaria 2.800.000 usuaris anuals i s'amortitzaria en 40 anys amb un benefici de retorn del 14% per a l'empresa adjudicatària.
D'acord amb això, ERC presentarà una moció durant el proper ple municipal reclamant al PTOP la incorporació d'aquest tramvia dins el pla d'infraestructures "perquè és rendible".

ERC de Tordera rebutja de ple l'augment del peatge quan s'allargui la C-32
El Punt 6/10/09

ERC de Tordera ha mostrat el seu rebuig a la intenció de la Generalitat de permetre l'augment del peatge de la C-32 quan s'enllesteixin les obres de perllongament entre Palafolls i Tordera. El portaveu del grup municipal, que comparteix el govern local amb CiU, Bernat Costas, ha constatat en un comunicat que la proposta d'apujar el peatge de Santa Susanna fins a un 30% «és inacceptable». «L'ofec dels peatges al Maresme fa massa dècades que dura i la condemna permanent a què se sotmet la ciutadania de l'Alt Maresme amb un peatge abusiu i una N-II inútil no pot perllongar-se més temps», assenyala el regidor. La formació republicana considera que l'encariment del peatge no està justificat i denuncia que «és un incompliment dels acords assolits amb el territori per a la prolongació de la C-32». A més, Bernat Costas hi afegeix que «és un fre a l'economia de la zona i va en contra dels acords de reducció de peatges subscrits al Consell Comarcal del Maresme i al Parlament de Catalunya».

De fet, el Consell Comarcal ja va anunciar a principis d'any que s'havien obert negociacions amb el secretari de Mobilitat, Manel Nadal, perquè els maresmencs obtinguessin descomptes en els peatges de la C-32, després de tants anys d'haver-los de suportar. Els representants de l'ens comarcal confiaven que l'acord possibilitaria que les bonificacions es poguessin aplicar en el decurs del 2010.

Esquerra de Blanes i Tordera rebutgen l’augment del peatge de Palafolls
Malgrat confidencial 5/10/09

Tant Esquerra de Blanes com de Tordera rebutgen l’augment del peatge de Sant Genís de Palafolls anunciat recentment pel conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal. El peatge s’incrementaria un cop acabades les obres de prolongació de l’autopista del Maresme fins a Tordera. La pujada de preu seria d’un 30%, arribant als 90 cèntims d’euro. Tots dos grups municipals coincideixen en qualificar l’augment d’inacceptable i asseguren que contradiu els acords assolits tant al Consell Comarcal del Maresme com al Parlament de Catalunya per anar reduint els peatges a la zona fins poder-los eliminar. Esquerra considera que s’ha condemnat l’economia i la ciutadania de l’Alt Maresme i La Selva Marítima a pagar peatges abusius o bé a utilitzar una carretera N-II que qualifiquen de vergonyosa.
Esquerra de Blanes ja ha decidit portar el tema al proper plenari municipal. Ho farà presentant una moció on també s’hi faran constar altres punts com que s’estudiï posar un tramvia entre Blanes i Lloret de Mar. Consideren que seria una manera de reduir la destrossa al bosc del Vilar. I és que aquesta via travessaria el paratge.
Joan Puig -exdiputat al Congrés-, que avui ha exercit de portaveu d’Esquerra de Blanes juntament amb la regidora Conxita Boldú, ha assegurat que encara és possible aturar el projecte ja que ni tan sols compta amb pressupost. L’alternativa, fer un tramvia de Blanes a Lloret de Mar per la carretera actual, suposaria un descens del 40% del trànsit. Puig ha dit que seria molt més barat que fer la carretera. Ha recordat que darrerament un alumne de batxillerat ha elaborat un treball examinant la possibilitat de fer el tramvia on s’ha demostrat que és viable. Joan Puig assegura que el fet d’haver d’anar fins a Blanes per agafar-lo no suposaria un problema ja que són molts els vehicles provinents del sud que surten a Calella per estalviar-se peatges i continuen cap a Blanes per la N-II. També ha assegurat que parlaran amb el seu grup a Lloret de Mar perquè presenti la mateixa proposta.

El representant d’Esquerra ha aprofitat per criticar la gestió d’infraestructures. Es dóna el cas que en la cruïlla de la GI-600 a l’alçada del Vilar s’hi preveu un nus de comunicacions que enllaci la prolongació de l’autopista, el desdoblament de la Nacional-II (el tram Tordera-Maçanet de la futura A-2 passa per Blanes a uns 500 metres del Vilar) i la carretera de Blanes a Lloret. Mentre que les obres del nus i de l’autopista van a bon ritme, el desdoblament de la carretera nacional acumula retards i rebaixes en el pressupost i la via entre Blanes i Lloret ni tan sols compta amb una partida assignada. El més probable, doncs, és que pel pròxim dia de Sant Joan la prolongació de l’autopista funcioni sense poder connectar amb les altres dos vies, encara per fer i estigui un bon temps d’aquesta manera.
Joan Puig ha dit que "s'han regalat més de quatre quilòmetres a l'empresa concessionària perquè pugui treure'n rendiment. Si el desdoblament de la N-II es fes per Tordera, com nosaltres reclamavem, ara no estaríem parlant ni d'aquesta destrossa ambiental ni de pagar més peatges".

Un altre punt denunciat per Esquerra de Blanes és la destrossa dels Prats d’en Gai, de Tordera, catalogats com Espai d’Interès Natural. Conxita Boldú ha criticat alguns ecologistes que van oposar-se a la proposta d’Esquerra de fer passar la nova N-II per Tordera. Ha preguntat "on són ara, que s’està destrossant la natura del municipi de Tordera?".

Un altre ànec mut (Cairina moschata) a la desembocadura del riu Tordera 4/10/09. Joan Bernils

Observació i fotografies de Joan Bernils...

És molt manso, al final ha entrat dins del càmping. Prové d'alguna casa o masia doncs se li veuen les plomes de l'ala tallades.
.

dilluns, 5 d’octubre del 2009

Desembocadura del riu Tordera 3/10/09. Marcel Gil. Font: Ornitho.cat

Observacions de Marcel Gil de dissabte 3 d’octubre. Font: Ornitho.cat...

2 Xarxets comuns (Anas crecca)
Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
2 Cabussets (Tachybaptus ruficollis)
15 Baldrigues cendroses (Calonectris diomedea)
30 Baldrigues mediterrànies (Puffinus yelkouan)
3 Baldrigues balears (Puffinus mauretanicus)
10 Mascarells (Morus bassanus)
6 Corbs marins grossos (Phalacrocorax carbo)
12 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
Esplugabous (Bubulcus ibis)
7 Martinets blancs (Egretta garzetta)
Bernats pescaires (Ardea cinerea)
1 Esparver vulgar (Accipiter nisus)
2 Aligots comuns (Buteo buteo)
1 Xoriguer comú (Falco tinnunculus)
1 Rascló (Rallus aquaticus)
Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
2 Corriols petits (Charadrius dubius)
1 Corriol gros (Charadrius hiaticula)
1 Becadell comú (Gallinago gallinago)
2 Xivites (Tringa ochropus)
1 Xivitona (Actitis hypoleucos)
Gavines capnegres (Larus melanocephalus)
Gavines vulgars (Larus ridibundus)
6 Gavians foscos (Larus fuscus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
Xatracs becllargs (Sterna sandvicensis)
Coloms roquers (Columba livia)
Tudons (Columba palumbus)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
Cotorres de Kramer (Psittacula krameri)
Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus)
Mussols comuns (Athene noctua)
1 Blauet (Alcedo atthis)
Puputs (Upupa epops)
Picots verds (Picus viridis)
Cogullades vulgars (Galerida cristata)
Orenetes de ribera (Riparia riparia)
Orenetes vulgars (Hirundo rustica)
Orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
6 Cueretes grogues (Motacilla flava)
Cueretes torrenteres (Motacilla cinerea)
Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
Pit-rojos (Erithacus rubecula)
1 Cotxa blava (Luscinia svecica)
Bitxacs comuns (Saxicola torquatus)
3 Còlits grisos (Oenanthe oenanthe)
Merles (Turdus merula)
2 Tords comuns (Turdus philomelos)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
Trists (Cisticola juncidis)
1 Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
Tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
1 Tallareta vulgar (Sylvia communis)
Tallarols capnegres (Sylvia melanocephala)
Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
Mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus)
2 Papamosques grisos (Muscicapa striata)
Mallerengues cuallargues (Aegithalos caudatus)
Mallerengues blaves (Parus caeruleus)
Mallerengues carboneres (Parus major)
Teixidors (Remiz pendulinus)
Garses (Pica pica)
Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
Pardals comuns (Passer domesticus)
Pardals xarrecs (Passer montanus)
5 Pinsans comuns (Fringilla coelebs)
Gafarrons (Serinus serinus)
Verdums (Carduelis chloris)
Passerells comuns (Carduelis cannabina)
Caderneres (Carduelis carduelis)
1 Gratapalles (Emberiza cirlus)

Riu Tordera aigües avall del Perxistor (Fogars de la Selva) 3/10/09. David Caballé

Observacions de David Caballé...

1 aligot vesper (Pernis apivorus)
3 aligots comuns (Buteo buteo)
1 titella (Anthus pratensis) en migració activa, primera observació postnupcial
1 picot garser petit (Dendrocopos minor)

Riu Tordera al Polígon industrial de Fogars de la Selva 2/10/09. David Caballé

Observacions de David Caballé...

1 corb (Corvus corax) en vol alt
1 aligot comú (Buteo buteo)
1 piula dels arbres (Anthus trivialis)
1 cornella (Corvus corone)

Les Llobateres (Sant Celoni) 1 i 2/10/09. David Caballé

Observacions de David Caballé...

el divendres...

1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
3 esplugabous (Bubulcus ibis)
1 blauet (Alcedo atthis)
1 mosquiter comú (Phylloscopus collybita)

i el dijous...

1 fotja vulgar (Fulica atra)

Falcó de la reina (Falco eleonorae) a Palafolls 1/10/09. David Caballé

El dijous, en David Caballé veu un falcó de la reina (Falco eleonorae) en vol sobre de les obres d’ampliació de la C-32 a Palafolls.

Sant Cebrià de Fogars de la Selva 1/10/09. David Caballé

Observacions de David Caballé...

1 tallarol gros (Sylvia borin)
uns 2 mosquiters de passa (Phylloscopus trochilus)
2 cornelles (Corvus corone)
2 aligots comuns (Buteo buteo)
uns 20 becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)

Dissabte 3/10/09 s’enfonsa un vaixell de les obres de la dessalinitzadora de Blanes davant Mataró i causa un vessament de gasoil

Apareix una taca de gasoil davant de la costa de Mataró per l'enfonsament d'un vaixell
Diari Maresme 5/10/09

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) manté activat el Pla Especial d'Emergències Camcat per un vessament de gasoil produït per l'enfonsament d'un vaixell davant de la costa de Mataró.

Combustible

Aquesta embarcació, de nom "Arrillon", es va enfonsar dissabte a la tarda al sud-est de l'espigó de la capital del Maresme. El vaixell, de 21 metres d'eslora, tenia una capacitat de combustible de menys de 1.000 litres.

Sense víctimes

L'accident es va produir per causes que encara es desconeixen i els seus dos únics tripulants van ser evacuats sans i estalvis.

Efectius

Salvament Marítim va desplaçar ahir diumenge un helicòpter, dos remolcadors i una barca per realitzar la dispersió mecànica de la taca de combustible, la qual, segons les primeres estimacions, tindria una superfície d'uns 550 m2. D'altra banda, la Creu Roja va mobilitzar tres embarcacions, mentre que l'armador va enviar un vaixell amb l'objectiu de reflotar la nau enfonsada.

Grava

Diumenge aquests efectius van aconseguir segellar els forats del vaixell enfonsat, però a partir de les 8 del vespre es van haver d'aturar les tasques de dispersió. Durant tota la nit s'ha quedat una grua-draga equipada amb tot el necessari per a reiniciar les tasques aquest dilluns al matí. Està previst que s'incorporin diversos mitjans que comprovaran que la fuita està totalment segellada per procedir a reflotar el vaixell i també es farà una inspecció de la zona per valorar l'estat i les dimensions de la taca. L'embarcació transportava grava i treballava en tasques de suport en unes obres a la dessaladora de Blanes.

Un vaixell s'enfonsa a Mataró i origina una taca de gasoil de 550 m²
El Punt 5/10/09

El vessament està controlat, no afectarà les platges i avui reflotaran l'embarcació
.

Un dels remolcadors treballant ahir a la tarda davant de la platja de Mataró. Foto: ACN

Una gavarra de 23 metres d'eslora es va enfonsar dissabte a la nit, per causes que es desconeixen, davant la costa del Maresme, entre Mataró i Port Balís. Com a conseqüència de l'accident, el gasoil que duia l'embarcació es va començar a vessar al mar, però un equip de Salvament Marítim va tapar els forats del tanc de combustible, que estava carregat amb prop d'un miler de litres de fuel. Tot i això, ahir es va detectar una taca de 550 metres quadrats, que es preveu que no arribarà al litoral.

El mar va engolir, a 3,7 quilòmetres de distància de la costa mataronina, el vaixell Arrillon, una gavarra que transportava sacs de grava per a unes obres de la dessalinitzadora de Blanes. Els dos únics tripulants del vaixell van poder ser rescatats i van sortir il·lesos de l'incident, el qual, però, va provocar una fuita de gasoil del tanc de combustible, que ahir a la tarda havia ocasionat una taca amb una forma triangular de 550 metres quadrats. Amb tot, l'equip de Salvament Marítim que es va desplaçar fins al lloc dels fets va aconseguir frenar la fuita tapant els forats del dipòsit i evitant que es vessés la totalitat dels 1.000 litres de fuel emmagatzemats. L'equip, que depèn de Foment, va desplaçar dos remolcadors fins al lloc, i per segellar el tanc un equip de submarinistes va accedir a l'embarcació, enfonsada a uns vint metres sota el nivell del mar. Per la seva banda, la Creu Roja va mobilitzar tres embarcacions i Protecció Civil va activar el pla especial d'emergències per contaminació accidental d'aigües marines cap a les dotze del migdia.

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i el delegat del govern espanyol, Joan Rangel, es van desplaçar fins a la capital del Maresme per seguir les tasques de contenció del gasoil. A la tarda, Rangel va assegurar que la situació estava «perfectament controlada».

«Sortosament, no ha estat més que un ensurt», va puntualitzar el delegat del govern espanyol, que va afegir que «el vessament de gasoil al mar no ha arribat als mil litres, i la taca, amb una forma triangular, no va cap a la costa sinó que s'ha quedat estancada a unes dues milles, entre Mataró i Port Balís».

Un cop controlada la fuita, els equips de salvament tenen l'objectiu ara de reflotar l'embarcació, cosa que es preveu que es pugui començar a fer avui a partir de les nou del matí.

Aquest vespre escolto per la ràdio que ja han arribat restes del vessament a la platja.

diumenge, 4 d’octubre del 2009

Desembocadura del riu Tordera 3/10/09. Joan Bernils

Observacions i fotografies de Joan Bernils aquest dissabte a la desembocadura del riu Tordera...

Baldrigues Cendroses (Calonectris diomedea)
Baldrigues Mediterrànies (Puffinus yelkouan)
1 Mascarell (Morus bassanus) jove
Gavians argentats (Larus michahellis)
Gavines Vulgars (Larus ridibundus)
Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis)
bernat pescaire (Ardea cinerea) pescant
20 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
1 xoriguer vulgar (Falco tinnunculus)
5 polles d'aigua (Gallinula chloropus)
4 corriols petits (Charadrius dubius)
cueretes blanques (Motacilla alba)
tudons (Columba palumbus)
tórtores turques (Streptopelia decaocto)
rossinyol bord (Cettia cetti)
merles (Turdus merula)
gafarró (Serinus serinus)
mallerenga carbonera (Parus major)
mallerenga blava (Parus caeruleus)
pardal comú (Passer domesticus)
pardal xarrec (Passer montanus)
garsa (Pica pica)
estornells vulgars (Sturnus vulgaris) amb característics estols.

I fotografies d'un Ànec Mut (Cairina moschata) a la desembocadura que, com diu en Joan... “ha estat "aniquilat" després per un gos al cap d'uns minuts de fer la foto. El gos era gros, tipus rotweiller però mig bordatxo, he vist com el matava i llavors com se l'enduia. L'ha pelat amb un segon. He intentat parar-lo quan l'ha atacat però no m'ha fet cas, jo estava bastant lluny. L'ànec estava a la part esquerra del riu, darrera l'aigua que encara hi ha. El gos ha vingut pel darrera i llavors se l'ha endut en direcció Blanes. L'he intentat seguir però al fer la volta per la platja l'he perdut. Volia saber d'on venia per trobar-me amb l'amo. Jo crec que és un gos d'alguna masia propera ò potser està abandonat. El que és segur es que per la forma d'actuar coneix molt be la zona i segurament sovint be a fer el mateix.
Per la zona també venen individus a caçar amb el gos fent veure que venen a passejar-lo, normalment porten gossos caçadors tipus spaniel; també m'he trobat un d'aquests avui, intentant agafar conills.”...
.