dissabte, 14 de juliol del 2018

2 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) davant la desembocadura de la Tordera 14/7/2018

Aquest migdia hi havien 2 Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) pescant davant la desembocadura de la Tordera.

També 1 Bernat pescaire (Ardea cinerea) pescant a la desembocadura i 1 Puput (Upupa epops) als camps propers del Pla de Grau (Malgrat de Mar) com a més destacat.

Gualba 7-12/7/2018 Albert Montori. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Albert Montori del 7 al 12/7/2018 a Gualba...

1 Gorjablanc (Martes foina) el 12/7/2018

1 Serp verda (Malpolon monspessulanus) atropellada l'11/7/2018

1 Sargantana cuallarga (Psammodromus algirus) el 7/7/2018

Font: www.ornitho.cat
Observador: Albert Montori

Algunes notícies per llegir 12-14/7/2018...

Plataforma Litoral Hace 54 minutos
Aclarim aquest titolar de . La xerrada de dijous a l'ajuntament va estar molt bé, però L'Enric, el Rafael i l'alcaldessa no son cap Taula de Gestió del Litoral.

De fet és el que reclamem, una Taula de Gestió i Treball pel nostre Litoral del Maresme amb tots els actors implicats, territori, pescadors, usuaris, tècnics, polítics, soc civil, i administracions, i elaborar entre TOTS una proposta de com volem que sigui el nostre Litoral

Afegit personal: Hi ha moltes errades i malinterpretacions, no només aquesta del titular. Per exemple... no s'ha extingit la petxina lluenta sinó que ha deixat de ser comercial perquè les poblacions no es recuperen de les dragues,... i així algunes coses.

La Taula de Gestió del Litoral aposta per una major implicació ciutadana per canvi la gestió de la nostra costa
Ràdio Arenys 13/7/2018

La xerrada es va fer ahir a la Sala de Plens de l'Ajuntament ( Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar )

D’aquesta manera podran ser determinants en aspectes, com l'acció de la draga. Així ho van defensar ahir en un acte a la Sala de Plens de l'Ajuntament, on van parlar de la necessitat de modificar les polítiques mediambientals actuals perquè s'adaptin a la realitat basada en el creixement de població. En van parlar el biòleg arenyenc, Enric Badosa, i l'expert del CSIC , Rafael Sardà. L'acte va comptar amb la presentació de l'Alcaldessa, Annabel Moreno.

Els dos científics van destacar que la llei de Costes es basa en realitats del segle XX que ja no es corresponen al segle XXI. Per aquest motiu, van reclamar un canvi en la gestió de la costa. Enric Badosa va posar com a exemple de model a seguir la gestió que s'ha fet a la platja de Malgrat de Mar, on s'està protegint l'entorn natural i la vegetació va creixent. Això ha permès recuperar espècies que s'havien donat per perdudes. Badosa va ser molt crític amb el pla del Ministeri del 2015 que es començarà a executar a partir de la tardor a la zona entre Arenys de Mar i Blanes, sobretot pel que suposarà pel volum de sorra que s'extraurà. En el cas de la nostra vila, s'apunta a uns 500.000 metres cúbics. Badosa va destacar que des de la plataforma ja estan fent accions, com ara demanar als Ajuntaments que aprovin mocions demanant una moratòria. L'objectiu és aconseguir que entre tots, ciutadania inclosa, es parli del litoral que es vol.

En aquest sentit, Rafael Sardà va afirmar que hi ha una disfunció entre el que la gent vol i la realitat litoral, i aquí és un on entra en joc la política. Per aquest motiu, va assenyalar que cal que el poble també pugui participar i decidir el futur de la nostra costa a través de polítiques modernes. Alhora va apuntar que cal trobar el motiu del problema real a la nostra costa i treballar una gestió integrada.

A l'acte es va recordar que la draga va venir per primera vegada al Maresme el 1986 i des d'aleshores no ha deixat de treure sorra del fons del nostre litoral. Enric Badosa va posar en relleu les diferents espècies que habiten en el fons del mar a la nostra comarca i que s'han vist greument perjudicades, com el sonso i especialment la petxina lluenta que està extingida. Pel que fa a la platja en sí, va afirmar que gran part de la culpa de la seva desaparició és per l'acció humana. En aquest sentit, va posar l'exemple de la construcció del carril bici a Pineda, els ports que han anat proliferant des de la construcció del d'Arenys, la instal·lació de dutxes i xiringuitos i també els càmpings.

Finalment, Annabel Moreno va afirmar que tot i l'avís per part del Ministeri que vindria la draga de nou el passat abril, de moment no ha arribat. En aquests moments està a Llavaneres, motiu pel qual l'Alcaldessa va destacar que està en contacte amb Costes per saber si arribarà a Arenys de Mar però de moment la resposta és que, ara per ara, no ho farà.

-----------------------------------------

CUP Maresme Bcn Nord Hace 3 horas
⛴️ La CUP presentem moció al per aturar el projecte del Ministeri espanyol de farcir d’espigons i sorra dragada dels hàbitats marins el litoral del Maresme i crear una Taula de Treball Interdisciplinar. 👉 Notícia:

Plataforma Litoral 8 jul.
I perquè no volem aquest projecte del Ministerio pel nostre litoral, els companys de han editat i repartit aquests fulletons

Aj de Malgrat de Mar 12 jul.
🐢 Exposició "Caretta a la vista!", un projecte de divulgació científica perquè els ciutadans tinguin eines per detectar i reconèixer un rastre o un niu de tortuga marina a les nostres platges i actuar adequadament del 16 al 30 de juliol a la M:*

Sostenible.cat Hace 9 horas
Blanes, Malgrat, Tordera i Palafolls formalitzen la constitució de la Taula del Delta i la Baixa Tordera


Javier Romera 12 jul.
Doncs jo considero que l'Alcalde de Lloret menteix o viu a un altre planeta😏...
Ràdio Tordera 12 jul.
L’Alcalde de Lloret, Jaume Dulsat considera que no hi ha discussió sobre la necessitat de connectar Tordera i Lloret amb una via ràpida.

En respuesta a 
No hi ha discussio perque no vol escoltar ningu. Un referendum clarament va dir NO a la autopista. Amb molta mes participacio que la que voleb reconeixer

Lloret de Mar 14/7/2018 Miquel Àngel Pérez-de-Gregorio Capella. Font: ornitho.cat

Observacions de Miquel Àngel Pérez-de-Gregorio Capella d'avui a Lloret de Mar...

1 Papallona zebrada (Iphiclides feisthamelii)
mínim 3 Blanquetes de la col (Pieris rapae)
1 Cleòpatra (Gonepteryx cleopatra)
1 Saltabardisses cintada (Pyronia bathseba)

1 Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
Gavians argentats (Larus michahellis)
Tudons (Columba palumbus)
Garses (Pica pica)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Miquel Àngel Pérez-de-Gregorio Capella

Sant Celoni 13/7/2018 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Arnau Tolrà del divendres 13/7/2018 al riu a Sant Celoni...

Cicada barbara lusitanica
al Viver

2 Milans negres (Milvus migrans)
Foragiten un aligot.
1 Xivita (Tringa ochropus)
3 Blauets (Alcedo atthis)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

Guia 125 Animals i algues del litoral de Catalunya que cal conèixer, amb l'Ara avui 14 i demà 15/7/2018

Toni Llobet - Natura il·lustrada Hace 6 horas
Vet aquí la tria dels 125 animals i algues litorals feta amb tot l’amor amb el gran Enric –Kike- Ballesteros del , amb l'empenta -com en tota la sèrie- d'Oryx i coeditada amb . Aquest cap de setmana amb el I també, a quioscs i llibreries del país.

🌊 🐡 La riquesa que s’amaga on trenquen les onades Descobrir, conèixer, respectar i gaudir del nostre litoral. Aquest cap de setmana, amb l’ARA. Més informació 👉

Les platges del Cavaió i de la Picòrdia (Arenys de Mar) 12/7/2018


PLATGES D'ARENYS DE MAR
Ajuntament d'Arenys de Mar

La platja del Cavaió (Tercera platja)
La platja de la Picòrdia (Primera platja o platja d'Arenys)

Aquest dijous visitant les platges del Cavaió i de la Picòrdia (Arenys de Mar)...

Puc entendre la dificultat i els entrebancs que implica fer aquesta mena d'actuacions a les platges del Maresme (i conec el rebuig i la desinformació que ha envoltat aquest tema des de fa anys), i que ningú s'emprenyi o malinterpreti lo següent (crítica constructiva)...

Això és un dels millors exemples de lo que NO és una restauració o naturalització de l'hàbitat sorrenc d'una platja al Maresme (per molts cartells i fotografies d'animalons i plantes que s'hi posin) a tenir en compte si es vol fer alguna actuació al Delta de la Tordera en un futur.

Els ridículs tancats per a la flora psammòfila i fauna de sorrals (clarament insuficients, petits i disgregats, quan no anecdòtics, que fa qüestionable lo que es pot llegir als cartells) no compensa, ni de conya, l'absurda quantitat de pals, cordes, mobiliari urbà, accessos, arbres i arbustos plantats (res a veure amb un sorral),... que s'ha plantat... hàbitat sorrenc ni de conya, parc urbanitzat i futura pineda, i gràcies...