dijous, 5 de novembre del 2015

Opsss... No m'ho imaginava!!!!

el Punt Avui 4/11/15

Ni rastre. Ahir al migdia a la platja de Malgrat a tocar del delta de la Tordera no hi quedava cap dels sis espigons de geotèxtil instal·lats per l'Estat el mes de juliol passat com a prova pilot per regenerar aquest tram del litoral maresmenc arrasat pel temporal de principi d'any. Les estructures allargades que es van instal·lar a bot d'aigua per contenir la sorra en cas de temporal no han resistit les primeres onades amb majúscules que han fet acte de presència a la zona. De fet, dels aproximadament quinze metres que es van afegir de platja i dels quals van poder disfrutar els banyistes, l'aigua se n'ha endut prop de la meitat i el mar ha tornat a ocupar, i a amenaçar, les pedres que protegeixen les instal·lacions dels càmpings.

T.MÀRQUEZ / E. FERRAN
Ni rastre. Ahir al migdia a la platja de Malgrat a tocar del delta de la Tordera no hi quedava cap dels sis espigons de geotèxtil instal·lats per l'Estat el mes de juliol passat com a prova pilot per regenerar aquest tram del litoral maresmenc arrasat pel temporal de principis d'any. Les estructures allargades que es van instal·lar a bot d'aigua per contenir la sorra en cas de temporal no han resistit les primeres onades amb majúscules que han fet acte de presència a la zona. De fet, dels aproximadament quinze metres que es van afegir de platja i dels quals van poder disfrutar els banyistes, l'aigua se n'ha endut prop de la meitat i el mar ha tornat a ocupar, i a amenaçar, les pedres que protegeixen les instal·lacions dels càmpings.


La platja de Malgrat de Mar sense els espigons instal·lats a l'estiu. Foto: T.M..

L'actuació, pionera a Catalunya, va representar una inversió d'1,1 milions d'euros i l'abocament a través d'un vaixell draga d'uns 114.000 m³ de sorra provinents del fons marí davant d'Arenys de Mar en un tram de 800 metres. Un episodi que, curiosament, va donar peu al naixement de la plataforma ciutadana Preservem el Litoral del Maresme, contrària al pla de regeneració de la costa de la comarca aprovat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que preveu desenvolupar en els pròxims 15 anys. L'entitat ja ha aconseguit el suport de diversos ajuntaments per reclamar una intervenció menys agressiva i més sostenible i l'elaboració d'un pla de gestió de les platges.

La Vanguardia 5/11/15

Fracasa el plan de los sacos antitemporal del litoral

La prueba que el Ministerio de Medio Ambiente aplicó en Malgrat de Mar con un coste de 1,1 millones se pierde en el mar

Estado en que ha quedado la playa de Malgrat de Mar. Pedro Catena


De aplicar la terminología pugilística al Plan Litoral 2015 que el Ministerio de Medio
Ambiente (Magrama) impulsó para la recuperar las playas afectadas por los temporales, la conclusión sería un KO técnico en el primer asalto. El primer temporal de levante que ha sacudido el litoral catalán ha dejado en evidencia una obra que finalizó hace tres meses, a mediados de julio, en el delta del Tordera. Han desaparecido los espigones de geotextil que debían contener el oleaje y evitar la pérdida de los 114.000 m³ de arena repuestos por un barco draga succionados de la bocana del puerto de Arenys (Maresme). Todo ello con un presupuesto de 1.150.000 euros.

La prueba piloto a nivel europeo que consistía en enterrar espigones de material geotextil en las playas colindantes al delta del Tordera, en la zona de los campings de Malgrat de Mar, ha fracasado. Olas de hasta cinco metros de altura que durante dos días han azotado la costa, han succionado toda la arena y han engullido los enormes tubos rellenos de arena, por lo que se mantienen en riesgo las instalaciones turísticas que han sobrevivido gracias a sus propias medidas de contención, barreras rocosas que impiden que el mar descalce los cimientos de los edificios. Los espigones blandos, contrariamente a lo previsto, no han reducido el impacto del oleaje y suavizado la dinámica del litoral.

Desde la Plataforma en Defensa del Litoral, que agrupa al tejido social de la comarca, optan por el lado positivo del fracaso. "Debemos utilizar el error para proseguir con la investigación que sirva para consolidar definitivamente las playas" reconoce Mauricio Pulido, un pescador que integra la comisión técnica de la entidad. "Que haya fracasado el ensayo no significa que se abandone la línea de investigación" advierten.

Una de las tesis que barajan los técnicos de la plataforma en Defensa del Litoral centra el problema en la orientación de los espigones. "Si se demuestra que en el litoral hay espigones que contienen el trasvase de arena y otros que lo erosionan", será que cabe incidir en la colocación de la escollera artificial, que "no tiene por qué estar siempre ubicada en perpendicular a la playa", aducen, sino configurar una barrera real que reduzca al máximo el impacto del oleaje. "Podemos ayudar, no somos enemigos", es la mano tendida a la colaboración que eleva el territorio "unido por la experiencia" hacia el ministerio.

Por su parte, en el Magrama justifican que no pueden hacer ninguna valoración hasta obtener las conclusiones definitivas acerca de la afección del temporal sobre los espigones geotextiles, pero matizan que no se trataba de "una obra que forma parte de estrategias para luchar contra la erosión, sino que es una obra de emergencia".