divendres, 24 de setembre del 2010

Diem... PROU!

COMUNICAT

Reunits el 1 de Setembre els membres de les entitats mediambientals i de defensa del territori de l'Alt Maresme i la Selva: Orchis, Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, Pinya de Rosa, SOS Lloret, Xatrac i S'Agulla, acordem denunciar públicament, que determinades actuacions del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), i del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i de la seva Agència Catalana de l'Aigua (ACA), van en contra de la normativa legal vigent i per tant dels interessos mediambientals del territori.

La denúncia es fonamenta en les irregularitats de normes legals detectades en la zona, durant el darrer any i mig, pel que fa a l'aprovació de projectes i a la concessió de permisos per realitzar activitats com:

- Els focs d'artifici a la zona forestal de Can Juncadella a Lloret de Mar (19 d'agost de 2010) finca inclosa al Pla d'Espais d'Interès Natural de Catalunya (PEIN) i Xarxa Natura 2000.

- Aprovació per part de la Comissió d'Urbanisme de Girona de la construcció d'un habitatge de luxe dins de la finca de Can Juncadella (21 de juliol de 2010), en contra del que disposa la Llei per al sòl no urbanitzable, en contra del Pla Urbanístic del Sistema Costaner i en contra del que disposen les normatives del PEIN i de la Xarxa Natura 2000.

- La redacció i aprovació definitiva del POUM de Lloret, així com el projecte viari de prolongació de l'autopista C-32 fins a Lloret. Projectes que han estat objecte d'innumerables escrits d'al·legacions i de recursos presentats per SOS Lloret durant els darrers anys.

- Els treballs forestals a Pinya de Rosa (durant els estius del 2009 i 2010) Paratge Natural d'Interès Nacional (PNIN).

- Les obres de la canonada de connexió de la dessaladora de Blanes amb la potabilitzadora de Cardedeu per la llera del riu La Tordera, sense el requeriment d'obligat compliment de disposar de Pla de restabliment de la zona afectada per espais inclosos dins la Xarxa Natura 2000.

- La transformació de l'Estany de la Júlia de Tordera, PEIN dels Estanys de Tordera i Xarxa Natura 2000.

- El manteniment dels antics pous de captació, actualment en desús, de la dessaladora de Blanes, situats en la Zona de Domini Públic Marítim-Terrestre (ZMT) de la desembocadura del riu La Tordera, amb les repercussions que això implica respecte l'erosió del Delta de La Tordera i la platja de S'Abanell de Blanes.

Aquestes actuacions tenen el vist-i-plau dels corresponents Departaments de la Generalitat de Catalunya, i no compleixen amb la normativa existent referent a: prevenció d'incendis, construcció d'habitatges, treballs forestals, plans de reforestació o de restauració de la zona afectada, en espais naturals protegits. Espais que per altra banda, han estat protegits per la legislació desenvolupada per la pròpia Generalitat de Catalunya.

Tanmateix, les entitats signants, també es mostren molt indignades i preocupades per el seguit d'esdeveniments succeïts a Can Juncadella, i en general a tota la franja de servitud pública de la línia costanera, per les constants actuacions en contra de la Llei de Costes, que constitueixen de forma molt clara una greu infracció d'aquesta Llei. Les entitats signants desitgen fer constar la passivitat extrema amb la que l'administració competent, en aquest cas l'Estat Espanyol, es comporta davant d'actuacions que van en contra del Patrimoni Públic que tant ha costat protegir.

Per aquest motiu, com entitats mediambientals i de defensa del territori, ens veiem amb l'obligació moral de denunciar què càrrecs del DMAH i del DPTOP, no estan fent la seva feina correctament, ja sigui per negligència, desídia, manca d'assessorament, incompetència o altres raons encara pitjors.

Les actuacions objecte de denúncia, no només van en contra de la normativa, sinó que estan afectant greument els espais naturals protegits esmentats, i la imatge de protecció del territori què hauria de mostrar les administracions implicades.

A Blanes, 10 de setembre de 2010.
.
.......................
.

Podeu llegir el comunicat al Cafèambllet n.230, així com molt recomanable la lectura de l'Editorial...
.
http://issuu.com/cafeambllet/docs/230_web

Els Agents Rurals capturen un ós rentador que havia entrat en un restaurant de Mataró 24/9/10

Els Agents Rurals capturen un ós rentador que havia entrat en un restaurant de Mataró
Sala de premsa de la Generalitat de Catalunya 24/9/10
.
L'animal ha estat traslladat a un centre de recuperació de fauna a l'espera d'aclarir la seva procedència
.

Membres del Cos d’Agents Rurals han capturat aquest matí un ós rentador (Procyon Lotor), que havia entrat en un restaurant de Mataró (Maresme). Els propietaris del restaurant, alertats per la presència de l’animal a l’establiment han avisat la policia local de Mataró, que s’ha posat en contacte amb el Cos d’Agents Rurals que, finalment, ha procedit a la seva captura. L’ós rentador ha estat traslladat a un centre de recuperació de fauna a l’espera d’aclarir la seva procedència.

Es dóna el cas que, dimarts passat, diversos veïns de la localitat de Canet de Mar (Maresme) també van alertar la policia local del municipi que un animal que podria ser un ós rentador es passejava pel jardí de casa seva. A hores d’ara es desconeix, però no es descarta, si es tracta del mateix exemplar.

El restaurant es troba situat en l’espai agroforestal conegut com les Cinc Sènies, molt a prop del nucli urbà de Mataró. Els primers indicis apunten que l’ós rentador s’ha pogut escapar del seu propietari o bé ha estat abandonat. L’animal presenta un bon aspecte de salut i amb comportament d’haver estat en captivitat, i no disposa de cap sistema d’identificació. L’ós rentador és un mamífer procedent del centre i nord d’Amèrica i que es comercialitza com a mascota. El seu hàbitat natural són els boscos de caducifolis, però s’adapta bé a altres hàbitats temperats, com podrien ser les zones baixes de la comarca del Maresme, ja que és una espècie omnívora i oportunista.

L’abandonament de fauna exòtica al medi natural pot provocar greus problemes a la fauna salvatge autòctona i un perjudici a la biodiversitat del país.