dissabte, 24 d’abril del 2010

Algunes notícies més per llegir 22-24/4/10... sobre infrastructures...

Blanes presentarà al·legacions perquè es faci el tramvia de Palafolls
Diari de Girona 24/4/10
.
L'equip de govern va acordar a la Junta Local promoure que s'inclogui un estudi de viabilitat de la infraestructura al Pla Territorial de Girona
.
BLANES JORDI VERA
El govern de Blanes va aprovar en la darrera Junta de Govern Local que formularà al·legacions contra el Pla Territorial Parcial de les Comarques Gironines perquè s'inclogui un estudi de viabilitat de la construcció d'un tramvia entre Palafolls i Lloret de Mar, amb parada al municipi.
.
El primer pas per aconseguir la construcció del futur tren-tramvia que hauria d'unir tota aquesta zona del Maresme i part de la Selva marítima és analitzar si la línia tindria viabilitat. Per ara, l'estudi no ha estat inclós en el Pla Territorial que va elaborar el Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat i, per això, el govern de Blanes, que n'és un dels ajuntaments implicats ha acordat fer les al·legacions.
.
El projecte, però, no és nou, sinó que ja va ser discutit en un ple de l'Ajuntament, després que el grup d'ERC, a l'oposició, en va presentar una moció a favor. La curiositat de la proposta ve perquè aquest projecte va ser creat per un estudiant de Blanes en el seu treball de recerca.
.
El projecte preveia que el tramvia anés des del centre de Palafolls fins al barri del Molí de Lloret i que el traçat del qual discorregués per l'interior de Blanes, i d'aquesta manera se substituiria el servei de busos de la L1, L4 i L6, beneficiant uns 2.800.000 usuaris anuals. A més, tindria un total de 15 parades i seria de via única amb desdoblaments puntuals.
.
A banda de les pròpies al·legacions, la Junta de Govern també va acordar notificar aquesta resolució al Departament de Política Territorial de la Generalitat, perquè es coneguin les seves intencions. L'equip de govern de Blanes, però, encara no ha elaborat les al·legacions sobre aquesta qüestió que va ser acordada el passat 1 d'abril.
.
L´estudiant Víctor Català va ser el creador del projecte.
.
L'estudiant Víctor Català va ser l'ideòleg del projecte. Català, estudiant de segon de Batxillerat de l'IES Serallarga de Blanes, va basar el seu treball de recerca a analitzar la viabilitat d'un tramvia entre Palafolls i Lloret de Mar després que la Generalitat desestimés la perllongació del tren de rodalies entre Blanes i Lloret o la creació d'un carril bus entre ambdues poblacions.
.El projecte estava exhaustivament detallat i, fins i tot, comptava el nombre de llocs de treball que podia generar, que serien uns 15 en total. Català va ser premiat per la Universitat Internacional de Catalunya el 28 de març de l'any passat, en el Cinquè Concurs Preuniversitari. L'estudiant va ser guardonat amb una beca d'estudi que cobria el 100% de la matrícula del primer any d'universitat. Un mesos més tard, l'alumne va presentar el projecte a la Generalitat de Catalunya, però no va ser aprovat.
.
Les obres de desdoblament de l'N-II als trams de la Selva hauran d'estar acabades el 2014
El Punt 23/4/10
.
PSOE i CiU pacten una moció per posar-les a licitació el segon semestre del 2010
.
El grup socialista i el grup de CiU al Congrés dels Diputats van pactar ahir la moció que es presentarà dimarts a votació, en què s'explicita que les obres de desdoblament de l'N-II als trams de la Selva es posaran a licitació el segon semestre d'aquest any, dins el pla estatal d'obres públiques. Això farà que els treballs hagin d'estar acabats durant el 2014. D'altra banda, els alcaldes afectats es van mostrar satisfets pel compromís de l'Estat, tot i que després dels diversos retards estan a l'expectativa.
.
El gabinet del ministre de Foment, José Blanco, i el diputat de CiU al Congrés Jordi Xuclà van pactar ahir la moció que es portarà a votació dimarts vinent. El text compromet el govern a incloure els projectes més avançats de l'N-II a les comarques gironines dins el pla extraordinari d'infraestructures que impulsarà el govern central, en col·laboració amb les entitats bancàries i constructores. Tot seguit indica que els trams Caldes-Sils, Sils-Maçanet de la Selva i Maçanet-Tordera s'hauran de posar a licitació el segon semestre d'enguany. Segons el pla, totes les obres que s'hi incloguin s'hauran d'haver acabat el 2014; per tant, aquesta és la data que sembla ja definitiva per al desdoblament de l'N-II a la Selva. Tots els trams es podrien adjudicar conjuntament a una sola empresa, ja que el sistema de finançament serà el del peatge a l'ombra. Finalment, la moció inclou un tercer punt en què el govern es compromet a «impulsar les actuacions en tramitació a la resta de trams entre Girona i la frontera francesa», i que no s'inclouran en el pla.
.
Xuclà va afirmar ahir que amb la moció «ens hem avançat a la concreció del pla, que no serà fins al mes de maig, i així tanquem un pacte que permetrà desencallar un desdoblament podrit des de fa dos anys». A més, el diputat va afirmar que espera tenir el suport de la resta de grups polítics. D'altra banda, el diputat del grup socialista Juli Fernández també va afirmar ahir que la moció «reforça la voluntat del govern per tirar endavant l'N-II», i que ara el que cal és assolir el màxim consens possible i agilitzar també els trams del nord.
.
Reacció dels alcaldes
.
L'anunci de les obres no ha agafat de sorpresa els alcaldes afectats, ja que en l'última reunió amb el subdelegat del govern espanyol, Francesc Francisco-Busquets, se'ls va informar de cap on anaven els trets. L'alcalde de Caldes, Joan Colomer (PIC), va afirmar ahir que de moment és «una mica escèptic» respecte d'aquestes noves promeses. «Fins que no ho vegi no m'ho creuré», va remarcar Colomer, que també va recordar que un cop es reprenguin les obres a Caldes han de durar un any. L'alcalde de Sils, Martí Nogué (IdS-PM), va assenyalar que vol pensar que aquesta serà la bona. «Si no estigués mínimament lligat no ens ho haurien dit», opina. «Vull pensar que aquesta vegada han dit la veritat», va sentenciar Nogué. Per la seva banda, l'alcalde de Maçanet, Alfons Soms (PSC), espera que ara que s'ha fet «aquest primer pas no es trigui a fer el segon». Soms també va remarcar que els alcaldes continuen en el marc d'una estratègia conjunta, i que si s'ha d'estar a l'expectativa o si s'ha d'actuar amb manifestacions, ho faran tots quatre (Caldes, Maçanet, Sils i Vidreres). L'alcaldessa de Vidreres, Ruth Rosique (PSC), no va voler dir res perquè esperava tenir informació exacta i oficial del tema.
.
LES FRASES
.
JORDI XUCLÀ
DIPUTAT DE CIU
«Hem aconseguit desencallar un desdoblament de l'N-II podrit des de fa dos anys, i és una de les coses de les quals em sento més orgullós»
.
JULI FERNÁNDEZ
DIPUTAT DEL PSOE
«Estem preocupats pel retard, i l'objectiu és sumar esforços entre els partits i arribar al consens perquè es compleixin els terminis»
.
JOAN COLOMER
ALCALDE DE CALDES
«De moment sóc una mica escèptic. Fins que no ho vegi no m'ho creuré. Les previsions són per a finals d'aquest any o principi del vinent»
.
MARTÍ NOGUÉ
alcalde de sils
«Hem de confiar-hi, no podem fer res més. Vull pensar que aquest cop han dit la veritat. Si no estigués una mica lligat no ho haurien dit»
.
El ministre diu que té el finançament per als trams de l'N-II a la Selva i les obres podrien reprendre's l'any vinent
El Punt 22/4/10

divendres, 23 d’abril del 2010

Els pobles del Tordera volen fer més “accessible” el riu... més???

HOSTALRIC IMPULSA UN GRAN PROJECTE TURÍSTIC QUE IMPLICA TOTS ELS MUNICIPIS DE LA TORDERA.
Ràdio Tordera 9/4/10
.
El pobles de la conca de la Tordera signen un conveni per dinamitzar tota la zona
Diari de Girona 18/4/10
.
Bé, “el producte” es ven com a promoció econòmica i turística del riu per dinamitzar les economies locals, però... ops!!!... el riu fa molts anys que és un espai natural “protegit”, sí, sí... amb aquell “hem protegit el 30% del territori de Catalunya amb la Xarxa Natura 2000”... us sona???... amb aquelles paraules tan maques... “El riu Tordera i els seus estanys constitueixen una bona representació de les comunitats fluvials mediterrànies, on destaca una important presència de la tortuga de rierol”, i bla, bla, bla,...
.
I de la cura dels valors naturals del riu???... Quan una reunió dels regidors de Medi Ambient i alcaldes dels municipis per on passa el riu per “protegir-lo”???
.
Plantejar una “transformació” o “urbanització” d'un espai natural, i a escala de Conca!!!, és una burrada... m'estic imaginant al tècnic i al polític de torn signant l'autorització del projecte de passeig fluvial X del poble X, i intentant justificar-lo... “recuperació ambiental???”... “ús social???”... vaja!!!, com la cagada del passeig fluvial de Tordera, que ens ha costat (a tots) un pastón per les aspiracions econòmiques d'alguns i que no ha eliminat ni un dels problemes ambientals que pateix, això sí... obrint pas on no hi havia, i que no fa servir ningú amb l'intenció de conèixer “la natura” del poble, com a molt per portar el gos a cagar i de passada fotre alguna nidificació (a això se li diu “recuperació ambiental”) o per posar bancs i faroles on abans hi havia tranquilitat i biodiversitat – amb energia solar, això sí – per practicar l'esport envoltat d'un espai ajardinat, que no natural (a això se li diu “ús social”)... i tan orgullosos!!!... La meva opinió és que s'ho han justificat tant i durant tants anys que se l'han acabat creient ells mateixos.
.
Bé, no ens hem de preocupar, ja que han tingut en compte aquest petit detall ... que el riu és un espai protegit ... i quan el tranformin en un llarg passeig fluvial tindràn molta cura de no malmetre els seus valors naturals – jejejejeje – i disposar dels suficients mitjans per vigilar i fer respectar les lleis – jejejejeje - , perquè els rurals no poden... han de fer de bombers i el bosc és més important que el riu.
.
Qualsevol cap de setmana...
.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
La Fira del Ram de Tordera d'enguany...
.

.
La Festa Major de Tordera des de fa uns poquíssims anys ...
.

.
Un detall sobre el passeig fluvial de Tordera...
.
L'altre dia em van preguntar com és que no faig cap entrada a aquest blog amb fotografies i observacions de fauna, o sobre la vegetació, del recent "passeig fluvial de Tordera", o simplement unes fotografies de com a quedat...
.
La meva resposta... Per que no m'interessen els parcs urbans, m'interessa la natura... trist, molt trist...
.
A més, no em dona la gana fer publicitat d'una cosa que no considero encertada... la publicitat que se la facin ells... apa!!!

Visita naturalista a la desembocadura del riu Tordera del passat diumenge 18/4/10. Orchis

fotografies de la Susana Cobos
.

Aquest diumenge 18/4/10 una vintena de persones entre adults i nens vam fer una sortida naturalista per descobrir la fauna de la desembocadura del riu Tordera dins el Programa d'activitats Primavera-Estiu 2010 a la desembocadura de la Tordera .
.

Molt sovint, massa sovint, ens arriben notícies de lo deixat que està l'espai per part de totes les administracions o d'agressions a l'espai, però tan important és conèixer les seves mancances com els motius per treballar en la protecció i millora d'aquest espai natural "protegit", i que passen desapercebuts i ignorats pels visitants tot i la gran varietat de fauna que hi podem trobar.
.

Malgrat el mal temps i la manca de visibilitat a l'interior de la desembocadura per la banda de mar (no es pot accedir a la platja per la banda de Malgrat de Mar degut a obertura de la barra pel corrent del riu), es van poder veure gavines corses (Larus audouinii), un martinet ros (Ardeola ralloides), corriols petits (Charadrius dubius), una cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus), xatracs becllargs (Sterna sandvicensis), una xivitona (Actitis hypoleucos), baldrigues balears (Puffinus mauretanicus), gripaus corredors (Bufo calamita), gripau comú (Bufo bufo), granota verda (Pelophylax perezi) i unes tortugues d'estany (Emys orbicularis) capturades dins l'estudi de quelonis aquàtics que realitza l'associació a la conca, entre molts altres.
. .

Aquest diumenge 25/4/10 fem la segona plantada popular d'arbres i arbustos de ribera a l'espai sota Acord de Custòdia entre l'Associació i Càmping La Tordera, i qui vulgui i es passi entre les 10 del matí i el migdia podrà ajudar a recuperar el bosc de ribera... ho teniu tot preparat!!!

.

Segona plantada popular d’arbres al delta de La Tordera

Malgrat Confidencial 22/4/10

.

.

Aquest diumenge dia 25 d’abril hi haurà una nova plantada popular d’arbres i arbustos de ribera. Serà a la zona de la desembocadura del riu La Tordera i està emmarcada en el conjunt d’activitats que es realitzen amb l’objectiu de protegir, millorar i difondre els valors naturals d’aquest espai natural.La plantada d’arbres està organitzada per l’associació naturalista Orchis i el càmping La Tordera. Començarà a les deu del matí i s’allargarà fins al migdia.

Fotografies de la tala de l'arbreda de Can Feliciano (Malgrat de Mar) 22/4/10. Francesc Jiménez

En Francesc Jiménez em reenvia les fotografies de la Neus Lloveras de la tala d'aquest matí de l'arbreda de Can Feliciano (Malgrat de Mar).
.
Trobareu més informació aquí...
.
Algunes notícies més per llegir 21 i 22/4/10...
.

Papamosques gris (Muscicapa striata) a la desembocadura del riu Tordera 22/4/10. David Caballé

Avui en David Caballé ha vist el primer papamosques gris (Muscicapa striata) de l'any a la desembocadura del riu Tordera.

Oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica) a Santa Susanna 22/4/10. David Caballé

Avui en David Caballé ha vist una oreneta cua-rogenca (Hirundo daurica) al viaducte de l'autopista C-32 a Santa Susanna.

Cruixidells (Emberiza calandra) a la Vall de la riera de Sant Ou (Tordera) 22/4/10. David Caballé

Avui en David Caballé ha vist 2 cruixidells (Emberiza calandra) a la vall de la riera de Sant Ou (Tordera).

Pla de Grau (Malgrat de Mar) 22/4/10. Enric Badosa

Font: www.ornitho.cat
.
Observador: Enric Badosa
.
1 Capsigrany (Lanius senator) mascle
1 Cruixidell (Emberiza calandra) mascle
1 Picot verd (Picus viridis)
15 tudons (Columba palumbus)

Platja de la Pomereda (Malgrat de Mar) 20/4/10. Enric Badosa

Observacions de l'Enric Badosa d'aquest dimarts a la Platja de la Pomereda (Malgrat de Mar)...
.
2 terreroles vulgars (Calandrella brachydactyla)
1 cruixidell (Emberiza calandra)
1 capsigrany (Lanius senator) mascle
1 còlit gris (Oenanthe oenanthe) mascle
2 corriols petits (Charadrius dubius)
una parella amb territori establert.
... entre altres.

dijous, 22 d’abril del 2010

DISPONIBLE EL BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. MARÇ DE 2010. Servei Meteorològic de Catalunya

Ho podeu llegir aquí...
.
BUTLLETÍ CLIMÀTIC MENSUAL. MARÇ DE 2010
Servei Meteorològic de Catalunya
.
El Servei Meteorològic de Catalunya qualifica el mes de març de 2010 de fred a tot Catalunya, essent un del més freds de les últimes dècades. Pel que fa a les precipitacions, ha estat un mes plujós o molt plujós a bona part de les comarques, excepte al terç sud i al Pirineu més Occidental, on el març ha resultat normal o sec.

DISPONIBLE EL BUTLLETÍ CLIMÀTIC ANUAL. ANY 2009. Servei Meteorològic de Catalunya

Ho podeu llegir aquí...
.
BUTLLETÍ CLIMÀTIC ANUAL. ANY 2009.
Servei Meteorològic de Catalunya
.
L’any 2009 ha resultat càlid a gairebé tot Catalunya. Pel que fa a les precipitacions, ha estat un any sec a la majoria de comarques, especialment als dos extrems del litoral i prelitoral. En canvi, la precipitació acumulada ha assolit la mitjana climàtica o fins i tot l’ha superat al Pirineu Occidental i en algunes comarques de l’interior.

Algunes notícies més per llegir 21 i 22/4/10...

Talen els arbres de la riera de Can Feliciano de Malgrat de Mar
Malgrat Confidencial 22/4/10
.

.
Per ampliar informació...
.
El blog de l'arbreda
.
Tallen els arbres de Can Feliciano (afegits links amb notícies):
Des del Castell 22/4/10
.


Fotos preses a les 7:30

.

DiariMaresme

MalgratConfidencial

RadioPalafolls

ERCMalgrat
.

.
Talen els arbres de Can Feliciano
Diari Maresme 22/4/10
.

A primera hora d’aquest dijous al matí, els operaris han començat a tallar arbres de la riera de Can Feliciano de Malgrat de Mar, envoltats d’un important dispositiu policial format per Mossos d’Esquadra i Policial Local.
.

Foto: Neus Lloveras
.
Cal recordar que aquesta polèmica tala va ser aturada l’agost de 2007 per l’oposició veïnal que protestava per l’impacte mediambiental que segons el col·lectiu suposaria la tala dels arbres. A la zona dels fets s’han traslladat alguns membres de la plataforma Salvem la Riera que ja han mostrat la seva indignació davant la tala de l’arbreda.
.
Foto: Neus Lloveras
.

Fa pocs dies, l’alcaldessa de Malgrat, Conxita Campoy (PSC), va anunciar l’inici imminent de les obres de cobriment de la riera de Palafolls, al seu pas per Can Feliciano. El govern municipal, amb el suport del seu soci de govern, el Partit Popular, va desencallar el projecte inicial amb algunes modificacions puntuals, després de les al·legacions presentades per diversos col·lectius.
.

ERC diu que la tala d’arbres no tenia permís
Diari Meresme 22/4/10
.Foto: Neus Lloveras
.

Primeres reaccions per la tala de l’arbreda de Can Feliciano. ERC de Malgrat ha lamentat “profundament” que l’equip de govern “hagi tirat pel dret” i, finalment, “hagi talat els arbres”. Segons els republicans, en el moment en què l’equip de govern (PSC i PP) ha donat ordres de talar els arbres, “encara no es disposava del corresponent permís de Patrimoni de la Generalitat, necessari per començar l’obra“.
.
ERC ha remarcat també que “els arbres anaven caient a sobre el canal, sense cap mena de cura“. Segons ha informat la portaveu republicana, Teresa Verdaguer, quan ha preguntat al regidor de Governació, Valentín Rodríguez (PSC) – present durant la tala – si disposaven d’aquest permís, li ha respost que “no fa falta”.
.
A més, també segons ERC, “els regidors del PSC i la regidora del PP no han esperat que es dictamini el recurs contenciós administratiu que està en curs, interposat per la plataforma i pels grups polítics municipals, i en el seu moment els nou regidors van rebutjar el projecte alternatiu de l’ACA que permetia un tram de riera naturalitzat”.
.
Finalment, els republicans han lamentat que “l’arbreda passarà al llistat de patrimoni malmès i arrabassat com la casa de can Feliciano, el Sindicat, la torre del Castell, la xemeneia i l’espai de la fàbrica de l’aigua, l’escorxador,…”. Segons ERC, “salvaguardar el patrimoni del poble malauradament mai ha estat una prioritat per l’equip de govern de Malgrat i l’alcaldessa que l’encapçala”, han conclòs.
.
.................................................................

.
Sant Pol no vol bandera blava
Diari Maresme 21/4/10
.Foto: Google Maps
.

Sorprenent notícia des de Sant Pol de Mar. El govern municipal ha renunciat a que sigui l’Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (ADEAC) “qui fixi el model de poble”. Per aquest motiu, el municipi optarà per la qualificació ISO 14001. El consistori no accepta que l’ADEAC vulgui treure les barques de pesca i l’envelat de la platja.
.
Segons informa l’ajuntament, “a Sant Pol volem seguir fent vida de poble a la platja i per això no estem d’acord amb els arguments de l’ADEAC, establerta a Madrid”, puntualitzen, “que pretenen treure de les nostres platges els elements tant característics de la vida de poble i del patrimoni local com les barques de pesca o l’envelat de la festa major, un dels requisits que ens suggereixen per atorgar-nos la bandera blava”.
.
L’ADEAC, responsable a Espanya de la FEE (Fundació Europea d’Educació Ambiental) considera que les barques de pesca i l’envelat molesten i són elements que generen excessiva ocupació. Aquests arguments són, segons el consistori, “incompatibles amb el model de poble que els santpolencs hem triat i que ens fan renunciar al distintiu blau tot i garantir que les nostres platges seguiran tenint els estàndards de qualitat dels més alts de Catalunya”.
.
Sant Pol vol que les barques de pesca tradicionals segueixin formant part del paisatge de la població i no les consideren elements d’ocupació, com opina l’ADEAC. Segons el consistori, això mostra un “desconeixement preocupant” sobre el que suposa per a Sant Pol l’activitat pesquera tradicional. Tampoc, l’ajuntament creu que l’envelat “sigui una nosa, sinó un atractiu afegit símbol de la festa popular”.
.

ISO 14001
.
Malgrat la renúncia a la bandera blava, el consistori ha informat en un comunicat que ja han s’han iniciat els tràmits per a que Sant Pol obtingui la qualificació ISO 14001, un distintiu que permet implantar un sistema de gestió contínua, any rere any, a totes les platges del municipi. Segons assegura el consistori santpolenc, aquest certificat de qualitat “ens permet garantir un alt nivell de protecció del medi en el marc d’un desenvolupament sostenible”.
.
Notícies relacionades:
.
Manifestacions en contra d’una suposada rehabilitació del front marítim a Sant Pol de Mar
Diari Maresme 13/8/07
.
Sant Pol demana la paralització de les obres del front marítim
Diari Maresme 26/9/07
.
Sant Pol ha de renunciar a la bandera blava perquè les barques «fan nosa»
El Punt 22/4/10
.
L'entitat que concedeix aquesta distinció de qualitat de la platja diu que ocupen massa espai
. .
Sant Pol de Mar no tindrà aquest any la bandera blava a les platges després d'haver-la mantingut des del 2005 perquè, segons diu el govern local, no vol renunciar al seu model de poble. L'entitat que gestiona la concessió d'aquest distintiu de qualitat, l'Associació d'Educació Ambiental i del Consumidor (Adeac), va advertir el consistori que les barques de la platja dels Pescadors i l'envelat que s'instal·la per la festa major «molesten i deixen poc espai per banyar-se». El consistori assegura que no tenir la bandera blava no condiciona en cap cas que la costa del municipi «mantingui els nivells de qualitat òptima».
.
Sant Pol de Mar no està disposat a renunciar al seu model de poble, i sobretot de platja, per cap distintiu de qualitat. El govern local de CiU i el regidor no adscrit Joan Piqueras van informar ahir que aquest estiu no onejarà la bandera blava ni a la platja de Sant Pol-Pescadors ni a la de la Platjola-Escaletes. El motiu? L'entitat que gestiona la concessió d'aquests distintius de qualitat havia informat el consistori que la presència de barques a la sorra i de l'envelat que s'hi instal·la durant la festa major «generen massa ocupació i deixen poc espai per als banyistes». Per tant, si el municipi volia mantenir la bandera blava calia que actués per resoldre la situació.
.
El regidor de Medi Ambient, Ramon Llastarry (CiU), defensa que la resposta del poble no podia ser cap altra que negar-se a canviar el model de poble. «Les barques hi han estat sempre, la gent es banya amb normalitat i creiem que els arguments esgrimits per l'Adeac demostren un total desconeixement d'una platja urbana consolidada i on es desenvolupen un seguit d'activitats tradicionals molt nostres», va assenyalar ahir el regidor.
.
Llastarry hi afegeix que, en el cas de l'envelat, «quan s'instal·lava a la platja es tenia la cura de retirar la bandera blava perquè no es generés controvèrsia amb els criteris que regeixen el distintiu». El regidor manté, però, que la desaparició d'aquest símbol a l'estiu a la costa santpolenca «en cap cas incidirà en el fet que es mantingui el mateix nivell òptim i de qualitat de les nostres platges, un compromís que assumim des del consistori independentment del que pot marcar cap distinció externa».
.
A la recerca de l'ISO 14001
.
El govern de Sant Pol anuncia que el seu compromís amb la qualitat de les platges va més enllà de les paraules i assegura que ha començat ja els tràmits per assolir en un futur proper la qualificació ISO 14001. «Es tracta d'un distintiu que ens permet implantar un sistema de gestió contínua, any rere any, a totes les platges del municipi i que ens permet garantir un alt nivell de protecció del medi en el marc d'un desenvolupament sostenible», comenta el regidor de Medi Ambient, que hi afegeix que, a més, «aquest sistema no qüestiona la presència a la sorra d'elements com ara les barques o el mateix envelat». Sant Pol va aconseguir la primera bandera blava l'any 2005 per a la platja de Sant Pol-Pescadors. El 2006 es va afegir una segona bandera per a la Platjola-Escaletes, i una menció especial al servei de salvament i socorrisme. L'any 2007, a més de repetir les dues banderes blaves, es va obtenir una distinció temàtica en ruptura de barreres arquitectòniques i atenció a persones amb discapacitat.

dilluns, 19 d’abril del 2010

Riu Tordera per Palafolls i per Tordera 17/4/10. Enric Badosa

Aquest dissabte l'Enric Badosa va fer els censos dels trams del riu Tordera al seu pas pels municipis de Palafolls i Tordera.
.
Al Tram de La Júlia (Tordera), com a més destacat...
.
16 corriols petits (Charadrius dubius)
8 territoris força junts
2 cueretes grogues (Motacilla flava)
2 picots garser petits (Dendrocopos minor)
1 oreneta de ribera (Riparia riparia)
5 ballesters (Apus melba)
uns 100 falciots negres (Apus apus)
unes 100 orenetes vulgars (Hirundo rustica)
4 xivitones (Actitis hypoleucos)
1 xivita (Tringa ochruros)
1 agró roig (Ardea purpurea)
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
5 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
4 gratapalles (Emberiza cirlus)
.
Al Tram entre Palafolls i Tordera, com a més destacat, a part de le destrosses dels de l'ATLL...
.
només 7 corriols petits (Charadrius dubius)
3 territoris i un mascle sense femella
1 cuereta groga (Motacilla flava)
3 martinets blancs (Egretta garzetta)
... entre altres.
.
A tots dos Trams escoltats força rossinyols (Luscinia megarhynchos).
.
Fotografies de Enric Badosa, al Tram de La Júlia (Tordera)...
.

Corriols petits (Charadrius dubius)...
..
corriol petit (Charadrius dubius) i cuereta groga (Motacilla flava)...
.


.
cuereta groga (Motacilla flava)...
.
.
xivitona (Actitis hypoleucos)...
.

Tornen els ballesters (Apus melba) nidificants del centre urbà de Tordera 19/4/10. Jose Navarro

Aquesta setmana en Jose Navarro ja ha pogut veure almenys 4 ballesters (Apus melba) com l'any passat, a la grua on van nidificar...
.
Resolt el misteri dels ballesters (Apus melba) nidificants al centre urbà de Tordera per en Jose Navarro. 10/7/09
.
També fa dies que els falciots negres (Apus apus) han començat a ficar-se als llocs de nidificació del centre urbà, principalment sota teules aixecades.

Oriol (Oriolus oriolus) a Santa Susanna 18/4/10. Antoni Abad

Font: www.ornitho.cat
.
Observador: Antoni Abad
.
Santa Susanna, Diumenge 18/4/10...
.
1 oriol (Oriolus oriolus)
Comentari : Escoltat un exemplar. El primer de la temporada.
1 Pinsà comú (Fringilla coelebs)
Comentari : Es la primera vegada que escolto cantar un mascle de Pinsà en aquesta zona: bosc de pi solell, a 2 km del mar.

diumenge, 18 d’abril del 2010

El pobles de la conca de la Tordera signen un conveni per dinamitzar tota la zona. Diari de Girona 18/4/10

El pobles de la conca de la Tordera signen un conveni per dinamitzar tota la zona
Diari de Girona 18/4/10
.
Blanes i Malgrat instal·laran una tanca a la desembocadura, que prohibeixi el pas, per protegir les aus que fan els nius al riu
.

El riu Tordera neix al Montseny i desemboca a la Costa Brava formant un delta entre Blanes i Malgrat. diari de girona
.
BLANES JORDI VERA
Blanes, juntament amb la resta de pobles de la conca de la Tordera, van signar fa deu dies un conveni de col·laboració per dinamitzar tota la zona i acabar creant una ruta per la vora del riu. La reunió es va celebrar a l'Ajuntament d'Hostalric, que ha estat un dels màxims impulsors de la iniciativa, i es van trobar els alcaldes i regidors de Medi Ambient dels pobles afectats. De moment, només es tracta d'una proposta, però els pobles pretenen fer pressió perquè a la llarga es pugui fer una ruta pel riu i han fet la consigna que cada un desenvoluparà un projecte a la seva àrea. "Aquest conveni és un punt de partida. Tant de bo la iniciativa prosperi i puguem construir un projecte al Tordera", va comentar Celestino Lillo, regidor de Medi Ambient de Blanes.
.

La proposta de projecte, que ha estat signada pels diversos municipis, porta per títol El Projecte de desenvolupament territorial Ruta de la Tordera i planteja bàsicament quatre punts. Primer es destaca que vol desenvolupar tot el territori. En segon lloc, el text destaca que aquest projecte pot esdevenir una oportunitat per crear un turisme fluvial a la zona. El tercer punt parla sobre la creació d'una ruta per tot el curs de la Tordera. I en quart lloc es fa referència a la importància d'elaborar una cartografia de la zona.
.

El riu Tordera neix al Montseny entre les Agudes i el Matagalls i desemboca al mar Mediterrani formant el delta de la Tordera entre Blanes i Malgrat de Mar i amb una superfície de 8 quilòmetres quadrats.
.

Lillo va criticar la Generalitat, perquè mai ha fet una aposta per aquesta zona: "De moment la Generalitat no està posant gens d'èmfasi en aquest zona, que es podria convertir en una ruta turística important", va apuntar el regidor.

.

El delta
.

Dins d'aquest impuls que des dels ajuntaments de la zona se li vol donar al riu Tordera, el passat dijous, Malgrat de Mar i Blanes van signar un altre conveni de col·laboració per tancar tota la zona final de la desembocadura del riu, és a dir, el delta. El conveni preveu, cada un per la seva banda del riu, la instal·lació d'una tanca en els darrers 300 metres que prohibirà l'entrada als turistes i habitants, protegint els animals que fan els nius a la zona. I en especial, durant aquesta època de l'any, en què hi arriben moltes aus per fer els seus nius. A banda de la tanca, també s'instal·laran diversos cartells que advertiran als caminants de la zona que no passin a la part interior, deixant la part externa pel passeig. "És una oportunitat per dignificar la zona de la Tordera", va afegir Lillo.

Gravera de Palafolls 15 i 16/4/10. Enric Badosa

Observacions i fotografia de l'Enric Badosa a la gravera de Palafolls...
.
Divendres 16/4/10...
.
almenys 2 nius de cabusset (Tachybaptus ruficollis) amb ous...
.

.
També 2 cames llargues (Himantopus himantopus)
.
Dijous 15/4/10...
.
9 agrons rojos (Ardea purpurea)
31 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
hi ha dos llocades juntes de polls petits
8 cabussets (Tachybaptus ruficollis)
hi ha 4 parelles com a mínim, canten i hi ha com a mínim 2 nius amb ous
3 cames llargues (Himantopus himantopus)
1 martinet blanc (Egretta garzetta)
unes 50 orenetes vulgars (Hirundo rustica)
2 orentes de ribera (Riparia riparia)
unes 50 orenetes cuablanques (Delichon urbicum)
6 polles d'aigua (Gallinula chloropus)
4 valones (Tringa glareola)
2 xivites (Tringa ochropus)
9 xivitones (Actitis hypoleucos)

Platja de La Pomereda (Malgrat de Mar) 16/4/10. Àlex Giménez

Observacions de l'Àlex Giménez d'aquest divendres a la Platja de la Pomereda (Malgrat de Mar)...
.
Estol de 23 Terreroles Vulgars (Callandrella brachydactyla)
7 Trobats (Anthus campestris)
1 Còlit Gris femella (Oenanthe oenanthe)
2 Puputs (Upupa epops)
2 Trists (Cisticola juncidis)

Penya-segats entre la platja de Fenals i la de Lloret de mar 15/4/10. Àlex Giménez

Observacions de l'Àlex Giménez d'aquest dijous als penya-segats entre la platja de Fenals i la de Lloret de mar...
.
4 Merles Blaves (Monticola solitarius)
2 mascles i 2 femelles
1 Còlit Gris (Oenanthe oenanthe)
empaitat per 1 Merla Blava mascle
1 Tallarol de Garriga (Sylvia cantillans)
5 Tallarols Capnegres (Sylvia melanocephala)
3 Mallerengues Cuallargues (Aegithalos caudatos)
1 Raspinell Comú (Certhia brachydactyla)
7 Gaigs (Garrulus grandarius)
perseguint-se entre ells fent molt de soroll
Uns 35 Martinets Blancs (Egretta garzetta) aprox.
en 3 grups diferents pel mar
8 Agrons rojos (Ardea purpurea)
pel mar
7 martinets de Nit (Nycticorax nycticorax)
pel mar
>100 Gavians Argentats (Larus michahellis)
3 covant i tots bastant agresius amb moltes empaitades entre ells.
1 Gavià fosc (Larus fuscus graellsii)
constantment empaitat per els argentats
1 Corb marí Emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)

Orenetes cua-rogenques (Hirundo daurica) a Arenys de Munt 16/4/10. Enric Badosa

Fotografies de Enric Badosa de 2 orenetes cua-rogenques (Hirundo daurica) als cables eléctrics sobre el peatge de l'autopista C-32 al seu pas per Arenys de Mar...
.

Riu Tordera a Fogars de la Selva 16/4/10. David Caballé

Observacions de David Caballé d'aquest divendres al riu Tordera a Fogars de la Selva...
.
4 aligots comuns (Buteo buteo)
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 blauet (Alcedo atthis)
1 cornella (Corvus corone)
14 martinets blancs (Egretta garzetta)
1 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)
1 milà negre (Milvus migrans)
1 piula dels arbres (Anthus trivialis)
mínim 3 rossinyols (Luscinia megarhynchos)
... entre molts altres.

Riu Tordera al Pla de la Verneda (Sant Celoni) 16/4/10. David Caballé

Observacions d'aquest divendres d'en David Caballé al riu Tordera al seu pas pel Pla de la Verneda (Sant Celoni)...
.
1 agró blanc (Egretta alba)
1 agró roig (Ardea purpurea)
1 àguila marcenca (Circaetus gallicus)
4 ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
2 bitxacs rogencs (Saxicola rubetra)
2 colltorts (Jynx torquilla)
1 corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
1 cornella (Corvus corone)
4 corriols petits (Charadrius dubius)
cotolius (Lullula arborea)
4 cruixidells (Emberiza calandra)
5 cueretes grogues (Motacilla flava)
4 durbecs (Coccothraustes coccothraustes)
5 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)
1 oca egípcia (Alopochen aegyptiaca)
1 picot garser petit (Dendrocopos minor)
1 picot verd (Picus viridis)
1 piula dels arbres (Anthus trivialis)
2 puputs (Upupa epops)
rossinyols (Luscinia megarhynchos)
1 xivita (Tringa ochropus)
1 xivitona (Actitis hypoleucos)
1 xot (Otus scops)
... entre molts altres.

Àguila marcenca (Circaetus gallicus) a Hostalric 16/4/10. David Caballé

Aquest divendres en David Caballé observa una àguila marcenca (Circaetus gallicus) sobre Hostalric, empaitada per un gavià argentat (Larus michahellis).
.
També 2 aligots comuns (Buteo buteo)

Bitxac rogenc (Saxicola rubetra) a Sant Feliu de Buixalleu 15/4/10. David Caballé

Aquest dijous en David Caballé ha vist un bitxac rogenc (Saxicola rubetra) a Sant Feliu de Buixalleu.

Riu Tordera a Fogars de la Selva 14/4/10. David Caballé

Observacions d'en David Caballé d'aquest dimecres al riu Tordera a Fogars de la Selva...
.
Primera llocada d'ànec collverd (Anas platyrhynchos)
10 polls, també 2 femelles i 1 mascle
1 blauet (Alcedo atthis)
2 cogullades vulgars (Galerida cristata)
4 cornelles (Corvus corone)
1 corriol petit (Charadrius dubius)
2 cotxes cua-roges (Phoenicurus phoenicurus)
3 cueretes grogues (Motacilla flava)
1 cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
cueretes blanques (Motacilla alba)
1 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)
... entre molts altres.

Les Llobateres (Sant Celoni) 15/4/10. David Caballé

Observacions d'en David Caballé d'aquest dijous a Les Llobateres (Sant Celoni)...
.
1 agró balnc (Egretta alba)
1 aligot comú (Buteo buteo)
1 corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
2 corriols petits (Charadrius dubius)
mínim 1 cuereta groga (Motacilla flava)
1 cuereta torrentera (Motacilla cinerea)
cueretes blanques (Motacilla alba)
2 durbecs (Coccothraustes coccothraustes)
9 martinets blancs (Egretta garzetta)
3 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)
1 oca egípcia (Alophochen aegyptiaca)
... entre molts altres.

Desembocadura del riu Tordera 15-17/4/10

Recull de les observacions més interesants dels darrers dies a la desembocadura del riu Tordera...
.
Dijous 15/4/10...
.
11 agrons rojos (Ardea purpurea)
21 martinets blancs (Egretta garzetta)
uns 80 esplugabous (Bubulcus ibis)
dormidor
1 bernat pescaire (Ardea cinerea)
1 siseta (Tringa stagnatilis)
2 gambes roges vulgars (Tringa totanus)
8 gambes verdes (Tringa nebularia)
2 tètols cuanegres (Limosa limosa)
24 cames llargus (Himantopus himantopus)
1 corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) mascle
mínim 7 corriols petits (Charadrius dubius)
1 cuereta groga (Motacilla flava)
1 titella (Anthus pratensis)
2 valones (Tringa glareola)
6 xivites (Tringa ochropus)
3 territs becllargs (Calidris ferruginea)
1 batallaire (Philomachus pugnax)
1 blauet (Alcedo atthis)
2 boscarles de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
mínim 1 boscarla mostatxuda (Acrocephalus melanopogon)
2 còlits grisos (Oenanthe oenanthe) mascles
1 corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
2 cotxes cua-roges (Phoenicurus phoenicurus)
126 gavines corses (Larus audouinii)
3 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)
mínim 4 xots (Otus scops)
.
Divendres 16/4/10...
.
8 martinets blancs (Egretta garzetta)
2 martinets rossos (Ardeola ralloides)
migrant riu amunt, els primers de l'any
1 becut (Numenius arquata)
4 cames llargues (Himantopus himantopus)
1 gamba roja vulgar (Tringa totanus)
3 gambes verdes (Tringa nebularia)
1 valona (Tringa glareola)
9 xivites (Tringa ochropus)
5 xivitones (Actitis hypoleucos)
1 boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
1 còlit gris (Oenanthe oenanthe) mascle
mínim 8 corriols petits (Charadrius dubius)
6 cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus)
1 cotxa cua-roja (Phoenicurus phoenicurus)
6 gavines corses (Larus audouinii)
mínim 2 mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)
2 rossinyols (Luscinia megarhynchos)
.
Dissabte 17/4/10...
.
2 becs d'alena (Recurvirostra avosetta)
55 gavines corses (Larus audouinii)
sedimentades a l'interior del riu
2 corriols camanegres (Charadrius alexandrinus)
mascle i femella, a l'interior del riu

ELS BOSCOS DEL MARESME NECESSITEN 16 MILIONS D’EUROS PER RECUPERAR LA NORMALITAT DESPRÉS DE LA NEVADA DEL 8 DE MARÇ. Ràdio Tordera 16/4/10

ELS BOSCOS DEL MARESME NECESSITEN 16 MILIONS D’EUROS PER RECUPERAR LA NORMALITAT DESPRÉS DE LA NEVADA DEL 8 DE MARÇ.
Ràdio Tordera 16/4/10
.

.
Les associacions de defensa forestals del Maresme reclamen una sèrie d’actuacions urgents per arribar al 15 de juny, amb els boscos en condicions. En cas contrari, el risc d’incendi forestal augmentarà de manera notable. Oriol Bassa, portaveu de la Federació d’ADF’s, ha explicat que en dos mesos s’ha d’obrir la xarxa de camins que ara està bloquejada per arbres caiguts, s’han d’eliminar els arbres i branques caigudes de les franges de protecció d’incendis i s’han de netejar els perímetres.
.

Bassa considera que la inversió que necessiten els boscos del Maresme és de 16 milions d’euros.
.
Segons Bassa, el mal estat dels boscos augmenta el risc de plagues i malalties als arbres. Si augmenten les plagues, “encara perdrem més arbres”.
.
Les ADF’s també proposen, encara que no té caràcter prioritari, adequar l’entorn de les zones d’interès cultural, natural i tradicional.
.
D’altra banda, medi ambient destina 8 M d’euros a la neteja de boscos privats. Es tracta d’una línia d’ajuts extraordinaris perquè els propietaris de boscos de titularitat privada afectats pel temporal de neu de principis de març puguin retirar els arbres caiguts. La iniciativa forma part del conjunt de mesures urgents aprovades pel govern de la Generalitat per poder tractar la vegetació amb la finalitat de garantir l’accessibilitat als boscos, recuperar el potencial forestal i reduir el risc d’incendis a l’estiu. La convocatòria, publicada al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC), es podrà sol·licitar fins al 30 d’abril.