dissabte, 10 de setembre del 2016

Bona regada entre ahir i avui a la Baixa Tordera per desestressar la vegetació 10/9/2016


Ha plogut!!!... Encara falta molta aigua per deixar enrera la sequera però les quantitats caigudes desestressen una vegetació que es trobava en situació límit.

Entre les quantitats... 9 mm a Tordera10.2 mm a Calella16.2 mm a Vallgorguina13.6 mm a Sant Celoni6.8 mm a Blanes6.0 mm a Canet, entre altres.

Aquesta nit s'ha vist una mànega marina tocant terra a la platja de Poble Nou de Pineda de Mar, cap a les 2:30h, aixecant tota la pols però sense desperfectes.

Avui el respira una mica 20 litres segons estació automàtica via

Pla de la Riera d'Arbúcies (Sant Feliu de Buixalleu) 8/9/2016 Arnau Tolrà. Font: ornitho.cat

Observacions de l'Arnau Tolrà al Pla de la Riera d'Arbúcies (Sant Feliu de Buixalleu) aquest dijous 8/9/2016...

1 Àguila marcenca (Circaetus gallicus)
2 Còlits grisos (Oenanthe oenanthe)
2 Tallarols de garriga (Sylvia cantillans)
1 Mastegatatxes (Ficedula hypoleuca)

Font: www.ornitho.cat
Observador: Arnau Tolrà

La CUP denúncia l’abús continu i despietat d’alguns càmpings contra l’espai natural del Delta de la Tordera i anuncia que votarà en contra de la seva legalització 8/9/2016

La CUP denúncia l’abús continu i despietat d’alguns càmpings contra l’espai natural del Delta de la Tordera i anuncia que votarà en contra de la seva legalització
CUP Blanes 8/9/2016

Al llarg dels últims quinze anys, diversos càmpings de la zona del delta de la Tordera – concretament els càmpings Bellaterra, El Pinar i Blanc d’Eivissa– situats a la ribera de Blanes, han anat ocupant de forma il·legal i impune terrenys qualificats urbanísticament com a agrícoles.

En la majoria d’aquests casos, a més a més, aquestes parcel·les ocupades queden dins la zona de protecció contra inundacions (Q100) que fins a dia d’avui ha delimitat l’Agència Catalana de l’Aigua (A.C.A.): una franja de territori paral·lela al curs del riu en la que queda totalment prohibida la utilització del sòl com a estructura de càmping per l’elevat risc que suposa per la seguretat dels seus usuaris.

Davant d’aquesta estrambòtica situació, els diversos equips de govern que s’han succeït la darrera dècada al consistori blanenc -on cal recordar que hi han passat formacions de tots els colors: CiU, PSC, ICV-EUiA, ERC, PP, PDB- així com l’A.C.A. -en mans de la Generalitat de Catalunya-, no han dut a terme cap mena d’acció correctiva per solucionar la situació.

Bé sigui per acció o omissió, l’activitat il·legal d’aquests càmpings ha perdurat il·legítimament aquests darrers anys fins a dia d’avui, en que l’aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (P.O.U.M.) torna a estar al damunt de la taula arrel d’una denúncia, precisament, de l’Associació de Càmpings de Blanes, que va presentar un contenciós administratiu contra l’Ajuntament de Blanes i el Departament de Territori de la Generalitat on s’impugnava l’estudi d’inundabilitat del P.O.U.M. aprovat l’any 2010 i que els obligava a establir mesures per tal de protegir-se de les crescudes de cabal del riu. Només així, segons indicava el P.O.U.M., s’hi permetrien els usos d’acampada.


Paral·lelament, l’Associació de Càmpings de Blanes va demanar també anular tota referència relativa a la delimitació del domini públic de la zona marítimo-terrestre (Z.M.T.) considerada com a provable i que regula la Llei de Costes, d’àmbit estatal, en un període en que aquesta s’estava revisant per part del llavors govern espanyol en mans del PSOE: la nova delimitació resseguia l’eix del vial de l’últim tram de l’Avinguda Madrid i hagués fet recular l’activitat dels càmpings situats des d’aquesta fita fins el mar, fent que tot aquesta franja de territori passés a ser considerada com a espai natural protegit d’ús públic.

El passat 18 de maig de 2015, doncs, el Tribunal de Justícia de Catalunya va tombar en bloc el P.O.U.M., moment en què, curiosament, s’obre un nou escenari: actualment existeix la possibilitat que l’Ajuntament de Blanes, que es troba en plena redacció del nou P.O.U.M. arrel de la denúncia, requalifiqui tots els terrenys ocupats il·legalment abans de l‘any 2005 pels càmpings, transformant-los en sòl que admet usos d’acampada i, per tant, legalitzant-ne així la seva situació.

Aquesta paradoxa es dóna justament amb l’actual consentiment per part de l’A.C.A i la Generalitat -que, casualment, en només cinc anys de diferència ha flexibilitzat el criteri de disposició de la zona inundable del riu La Tordera reduint-lo fins a 150 metres d’amplada- i gràcies també a l’aprovació d’una nova Llei de costes l’any 2013 (Llei 2/2013) per part del PP encara més permissiva amb l’ocupació i urbanització de terreny natural, reduint dràsticament la zona de servitud de protecció i amnistiant construccions i explotacions del sòl en domini públic tot allargant les concessions fins a 75 anys més.


Davant d’aquesta situació, la CUP de Blanes volem denunciar l’abús continu i despietat contra l’espai natural del Delta de la Tordera i el litoral costaner blanenc, model que respon clarament a la conversió del sòl en un producte de consum més, en busca de les màximes plusvàlues econòmiques assolibles. Tot això, a costa de la destrucció i l’augment de la pressió urbanística sobre un espai natural malmès i maltractat sistemàticament amb la necessària connivència política a tots els nivells administratius possibles.

L’espai que conforma el Delta, majoritàriament ocupat per càmpings i estructures viàries, es troba inclòs en múltiples catàlegs de protecció de paisatge: Catàleg d’Espais d’Interès Natural i paisatgístic de la Costa Brava, el Sistema Territorial de la Selva, el Pla Especial de Protecció del Patrimoni Ambiental, Paisatgístic, Arquitectònic i Historicoartístic i la Xarxa Natura 2000, entre altres, essent la zona humida de la Tordera un espai d’un altíssim valor científic, natural i ecològic i que, malgrat la seva dramàtica situació actual, és un dels principals punts de nidació de multitud d’aus migratòries de Catalunya.

És per aquest motiu que la CUP de Blanes votarem en contra de la legalització i amnistia proposada per l’actual equip de govern. Perquè entenem que hem de posar punt i final a la concepció mercantilista del territori, perquè hem d’apostar per una economia sostenible i hem de deixar de banda una economia basada en l’explotació dels recursos naturals amb una gran petjada ambiental sobre el territori que només beneficia uns pocs i perjudica a uns molts amb precarietat i temporalitat laboral. La legalització suposarà la perpetuació d’un model laboral, ambiental i turístic obsolet i insostenible, hipotecant la possibilitat de repensar un espai com el delta de la Tordera.

divendres, 9 de setembre del 2016

L'Ajuntament de Sant Pol de Mar mantindrà la platja canina de les Banyeretes fins al 30 de setembre tot i reconèixer la seva incompatibilitat amb espècie protegida 9/9/2016

Primer de tot, s'ha de saber que l'ajuntament es veu obligat a rectificar gràcies a la magnífica feina feta des de fa mesos per ornitòlegs locals que estudien els Corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis) a la zona, l'Ico (Institut Català d'Ornitologia) i el Servei de Fauna i Flora de la Generalitat, entre d'altres. Ells són els veritables responsables de la rectificació de l'ajuntament i se'ls ha de felicitar.

Dit això...

La primera pregunta que qualsevol es pot fer és... determinada la incompatibilitat d’una platja per a bany amb gossos amb la concentració de corbmarins emplomallats, espècie vulnerable a l’extinció com diu ara l'ajuntament... Quin criteri es segueix ara per mantenir-la fins al 30 de setembre?

La segona pregunta a fer-se és... ara que s'ha produït un efecte crida i que hi ha gossos a totes les platges de Sant Pol... Qué es farà per controlar la situació? Vigilaran? Informaran? Multaran? i... Qui?

I tercera pregunta, aquest cop dirigida a tothom, no només a l'ajuntament... A partir d'ara què? El mateix xou a cada espai natural o a cada zona vulnerable per a espècies protegides? O regulem i afrontem el problema dels gossos al Medi Natural d'una vegada per totes?

AVÍS: FINAL PROVA PILOT A LA PLATJA DE LES BANYERETES
Ajuntament de Sant Pol de Mar 9/9/2016


Des de la regidoria de Medi Ambient, us informem que la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural ha determinat la incompatibilitat d’una platja per a bany amb gossos amb la concentració de corbmarins emplomallats, espècie vulnerable a l’extinció.
El proper 30 de setembre finalitzarà la prova pilot de la zona de bany amb companyia de gossos a la platja de les Banyeretes i s’estudiarà el seu trasllat, per a la propera temporada, a una zona de no afectació per als corbmarins.L’Associació de Guinguetaires d’Arenys de Mar s’oposa a la ubicació d’una platja per a gossos a la Musclera. Ràdio Arenys 7/9/2016

L’Associació de Guinguetaires d’Arenys de Mar s’oposa a la ubicació d’una platja per a gossos a la Musclera
Ràdio Arenys 7/9/2016

Arenys i Caldes estudien posar un espai per animals (foto: Ajuntament Arenys de Mar)

Des de l’entitat diuen que l’espai ja és prou petit com perquè ara es limiti més perquè els banyistes puguin anar amb els seus animals. D’altra banda, des de l’entitat valoren positivament la temporada d’estiu que han tingut aquest any, una temporada on sí que han fet l’agost a diferència d’anys anteriors.

La presidenta de l’Associació de Guinguetaires, Sussanna Coll, ha afirmat que de moment no els ha arribat cap informació sobre la instal·lació d’una platja per a gossos a la Musclera. Tot i això, Coll creu que aquest no és lloc més idoni, ja que la platja és petita. De fet, s’ha mostrat molt crítica amb aquesta idea que l’Ajuntament d’Arenys de Mar i Caldes d’Estrac estan començant a treballar.
D’altra banda, els “xiringuitos" d’Arenys de Mar han tingut una bona temporada d’estiu. La clientela s’ha recuperat força respecte altres anys, ja sigui per la forta calor que ha fet com també perquè es comença a notar que la crisi econòmica es va superant i la gent consumeix més.

Algunes de les guinguetes ja començaran a plegar aquest cap de setmana. És el cas de les que estan ubicades a la Picòrdia. Les de la Musclera tancaran el 25 de setembre i les del Cavaió després de l’11 de Setembre, excepte una guingueta que seguirà oberta fins a l’octubre.

Algunes notícies per llegir 9/9/2016... d'urbanisme a la costa va la cosa...

La consulta popular per saber si els veïns de Tossa volen un port es farà el 20 de novembre
Tribuna Selvatana 9/9/2016

Fotografia: Fotomuntatge del projecte que Tossa vol recuperar. / Ajuntament

Es realitzarà una única pregunta amb “sí”, “no” i “m’abstinc” com a possibles respostes i podran votar totes les persones empadronades majors de 16 anys.

Redacció

El diumenge 20 de novembre de 2016 és la data escollida per a la consulta popular que es farà als veïns de Tossa per saber si volen que es construeixi o no un port a la població. L’alcaldessa Gisela Saladich va signar ahir el Decret de Convocatòria, així com les normes de funcionament de la consulta, i se’n va donar compte  ahir a la nit al ple.

Les normes de la consulta segueixen la legislació catalana en la matèria i són molt semblants en el seu desenvolupament a una jornada electoral ordinària. Per vetllar per la imparcialitat de la consulta, es constituirà una Comissió de Seguiment, formada per cinc membres, tots ells lletrats amb experiència. Formen la Comissió: Salvador Capdevila Bas, Joan Vila Güell, Maria Àngels de la Torre Barrigón, Enric Leira Almirall i Fernando Antonio Sebastián Alda.

La consulta servirà perquè els veïns expressin la seva opinió sobre la tramitació de la modificació del POUM per a possibilitar la construcció d'un port als sectors d’Es Cars i Vinya d’en Puig. En aquest sentit, la única pregunta -amb “sí”, “no” i “m’abstinc” com a possibles respostes- serà:

-Esteu d’acord amb la iniciativa de modificar el Pla General d’Ordenació Urbanística Municipal per a possibilitar la futura construcció d’un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a Tossa?

A la consulta hi podran votar totes les persones empadronades al municipi a data 30 de juny de 2016 i que tinguin 16 anys complerts el 20 de novembre de 2016. Caldrà identificar-se amb el DNI o carnet de conduir, llevat de les persones estrangeres, que ho hauran d’acreditar mitjançant la targeta d’identitat o document d’identitat amb el seu número o passaport.

La votació es farà a l’edifici La Nau –primera planta- de 10:00h. a 14:00h. i de 16:00h. a 20:00 h. Hi haurà dues meses de consulta, una en la qual votaran els veïns el primer cognom dels quals comenci per la lletra A fins als que comencin per la lletra L; i una segona mesa pels veïns el primer cognom dels quals comenci per la lletra M fins als que comencin per la lletra Z. L’Ajuntament nomenarà, en sorteig públic, un president i dos gestors a cada mesa de consulta, i els corresponents suplents, que seran escollits entre la ciutadania.

El pronunciament que resulti de la consulta es considerarà l’expressió majoritària de la voluntat popular sempre i quan se superi el 15% de participació del nombre total de persones cridades a participar i, superat aquest percentatge de participació, es considerarà expressió majoritària de la voluntat popular aquella opció que superi el 50% del vots totals emesos.

L’Ajuntament habilitarà un apartat al web municipal per informar als veïns i facilitar que aquests tinguin tota la informació objectiva que necessiten per formar-se una opinió de l’abast de la proposta: www.tossademar.cat/consulta.

Inici de la campanya
Tant els partidaris del “sí” com els del “no” podran fer campanya, que s'iniciarà l'endemà del dia de la publicació del decret de convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i finalitzarà a les 00:00h. del dia previst per a l'inici de la votació. A banda de tres locals per a fer-hi actes (La Nau, la Casa de Cultura i la sala de plens), hi haurà un únic plafó situat a l’Avinguda Catalunya que estarà dividit en dos espais iguals, un per als partidaris del “sí” i altres per als partidaris del “no”; i es repartiran trenta faroles per als partidaris del “sí” i trenta faroles pels partidaris del “no” per a fer-hi campanya.

El procés serà democràtic i garantirà la pluralitat i el respecte per a totes les opinions, tal i com es va assumir en l'acord adoptat pel Ple de l'Ajuntament en sessió ordinària de 14 de juliol de 2016.

El projecte que es sotmetrà a la consideració dels veïns suposaria, de prosperar, l’inici dels tràmits legals per a construir:

- Un port esportiu darrera d’Es Codolar amb tres dàrsenes i 453 amarres, magatzems, locals comercials i aparcament per a vehicles.
- Un hotel de 5 estrelles situat a l’antic camí de Lloret (sector Ses Alzines).
- Quatre xalets de luxe.

A més, la construcció comportaria l’execució d’un túnel que connectaria el nucli urbà de Tossa amb el port, el condicionament del camí de ronda i del camí ral; la instal·lació dels serveis bàsics a la zona (aigua, electricitat, gas, telefonia, etc.) i la cessió de zones verdes a l’Ajuntament.

Antecedents
Cal recordar que l'Ajuntament, en data 14 de març de 2012, ja va signar un conveni urbanístic amb les mercantils STAR ASSETES SL i FEANDA2 SL, per tal de dotar d’una infraestructura portuària al municipi. En el conveni es recollia el compromís de sotmetre la proposta al parer del conjunt dels vilatans, mitjançant la celebració d’una consulta popular i només en el cas que el resultat de la consulta fos favorable al projecte, l’Ajuntament procediria a promoure els instruments de planejament necessaris, així com a efectuar les gestions pertinents amb les administracions en funció de les seves competències i potestats, als efectes d’aconseguir els corresponents informes i autoritzacions pertinents, i, si és procedent, modificar els instruments d’ordenació actualment vigents.

La idea de construir un port a Tossa no és nova. CiU va impulsar-la l’any 2002 amb la redacció dels estudis previs, però la proposta no va quallar. Ara, un grup d’inversors ha tornat a posar sobre la taula la proposta, aquest cop amb TU a l'equip de govern.

Lloret de Mar proyecta dos nuevos hoteles en un corredor biológico
El País 8/9/2016

El Gobierno municipal que impulsa el plan está formado por CDC, PSC y Esquerra.

La playa de Lloret de Mar JOAN SANCHEZ

El Ayuntamiento de Lloret de Mar (La Selva) quiere dos hoteles más para el municipio. El proyecto se ha ido desarrollando desde que el pleno del Ayuntamiento aprobara, en septiembre de 2015, iniciar una modificación puntual del plan urbanístico (POUM) de Lloret para permitir la construcción de un nuevo hotel y de un alojamiento rural en un corredor biológico. El consistorio asumió la modificación del POUM a propuesta de una inmobiliaria domiciliada en Barcelona. El proyecto solo tuvo el voto en contra en el pleno de ICV y Podemos. El Gobierno municipal que impulsa el plan está formado por CDC, PSC y Esquerra. La comunidad de propietarios de Cala Canyelles —que representa a 370 vecinos— y la asociación SOS Lloret presentaron alegaciones.
Ambas entidades exigieron un nuevo estudio de impacto ambiental y otro paisajístico que asuma que esta zona es el único corredor verde que conecta losbosques del Montgròs y el macizo de Cadiretes con el mar. Las alegaciones indican que no ha de ser una modificación puntual sino sustancial porque la zona edificable pasa de 6.157 metros cuadrados a más de 8.000. Los propietarios de Cala Canyelles también exigieron que se estudiasen las inversiones necesarias para ampliar los servicios de movilidad, hoy insuficientes para asumir el tráfico de los futuros huéspedes de ambos alojamientos. El Departamento de Territorio y Sostenibilidad de la Generalitat respondió solicitando al Ayuntamiento que tenga en cuenta las alegaciones en la declaración de impacto ambiental.
El concejal de Urbanismo de Lloret, Joan Bernat (ERC), asegura que prácticamente no se amplía la zona urbanizable, pero sí los metros cuadrados de uso hotelero. Bernat explica que los próximos pasos serán responder a las alegaciones y tener en cuenta las resoluciones de los organismos implicados. El plan hotelero para este espacio, conocido como Costa Marcona, viene de lejos. El POUM actual, de 2007, ya contempla como urbanizable una zona de cinco hectáreas de bosque de Costa Marcona. SOS Lloret recogió en 2003 más de 13.000 firmas contra la construcción del hotel en Costa Marcona. La modificación provisional del POUM aprobada por el consistorio no solo autoriza el hotel sino que permite otra construcción hotelera, la rural.
Los promotores de la modificación del POUM son la sociedad Costa Marcona S.L. y tres propietarios de terrenos. Rosa Ros, una de las propietarias junto a su marido, Jaume Esteve, confirma que su intención es vender los terrenos una vez sean edificables. Ros desconoce qué se quiere construir allí. El Ayuntamiento de Lloret aceptó en 2008 la creación de una Junta de Compensación con Costa Marcona S.L. y los propietarios de terrenos para una futura urbanización. Costa Marcona S.L. es una sociedad registrada por el bufete de abogados de Barcelona Puig Fontanals. Uno de sus accionistas, Àngel Canals, explica que desde el año 2000 intentan tirar adelante el hotel y que para hacerlo realidad han reducido notablemente su solicitud de metros edificables. Canals asegura que no se han definido las características del hotel, pero que será de gama alta. El alojamiento rural propuesto por el consistorio no tiene todavía promotor.
Lluís Picart, presidente de la comunidad de propietarios de Cala Canyelles, advierte del alto valor ecológico de Costa Marcona y lamenta que se quieran construir más hoteles en Lloret. El municipio tiene una población de 37.600 habitantes, 121 hoteles y más de 30.000 plazas hoteleras, según estadísticas el Ayuntamiento. El municipio recibió en 2015 más de 1,1 millones de turistas. La ocupación media de las plazas hoteleras en 2015 fue del 61%, según datos aportados por el Ayuntamiento. La ocupación en agosto alcanzó el 87%.

dijous, 8 de setembre del 2016

Any pluviomètric 2015-2016 (set15 - ago16) sec gairebé a tot Catalunya 8/9/2016 Meteocat. Font: Twitter.com

Any pluviomètric 2015-2016 (set15 - ago16) sec gairebé a tot Catalunya, un dels més secs a diversos punts

Algunes notícies per llegir 8/9/2016...

Tossa de Mar es pronunciarà sobre el port el 20 de novembre
Ràdio Girona 8/9/2016

L'ajuntament de Tossa de Mar celebrarà la consulta per decidir si es modifica el POUM perquè es pugui construir un port esportiu, un hotel un de luxe i quatre xalets.

El port s'aixecaria entre els sectors d'Es Cars i la Vinya d'en Puig, darrera de la platja d'Es Codolar. Tomàs Solà Lleonart.

La consulta sobre el port esportiu que es vol construir a Tossa de Mar es farà el 20 de novembre. El port s'aixecaria entre els sectors d'Es Cars i la Vinya d'en Puig, darrera de la platja d'Es Codolar.

L'ajuntament preguntarà als veïns si estan d'acord amb "la iniciativa de modificar el Pla General d'ordenació urbanística per fer possible la construcció d'un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre xalets a Tossa". Hi haurà tres possibles respostes: "sí", "no" i "m'abstinc".

La votació es farà a la primera planta de l'edifici de La Nau de 10:00 a 14:00 i de 16:00 a 20:00 i comptarà amb dues meses.  A la consulta hi podran participar totes les persones empadronades al municipi que ja tinguin 16 anys el 20 de novembre. La consulta serà vàlida si hi ha un mínim d'un 15% de participació i guanyarà aquella opció que obtingui més de la meitat total dels vots. Tot i això, la decisió final sobre si s'ha de construir un port a Tossa no és de l'ajuntament.

El projecte que ha ressuscitat l'equip de govern preveu un port amb gairebé 400 amarradors i aparcament per a 400 vehicles, a més de la construcció d'un tunel per connectar el port amb el nucli urbà de Tossa. També preveu fer un hotel de 5 estrelles i 4 xalets de luxe.

La consulta popular per saber si els veïns de Tossa volen un port es farà el 20 de novembre
Girona notícies 8/9/2016

La Selva - 08/09/2016 - 16:50 | Es realitzarà una única pregunta amb "sí", "no" i "m'abstinc" com a possibles respostes i podran votar totes les persones empadronades que ja tinguin 16 anys


Diumenge 20 de novembre de 2016. Aquesta és la data de la consulta popular que es farà als veïns de Tossa per saber si volen que es construeixi o no un port a la població. L'alcaldessa Gisela Saladich ha signat avui el Decret de Convocatòria, així com les normes de funcionament de la consulta, i se'n donarà compte aquesta nit en el ple.

Les normes de la consulta segueixen la legislació catalana en la matèria i són molt semblants en el seu desenvolupament a una jornada electoral ordinària. Per vetllar per la imparcialitat de la consulta, es constituirà una Comissió de Seguiment, formada per cinc membres, tots ells lletrats amb experiència. Formen la Comissió: Salvador Capdevila Bas, Joan Vila Güell, Maria Àngels de la Torre Barrigón, Enric Leira Almirall i Fernando Antonio Sebastián Alda.

La consulta servirà perquè els veïns expressin la seva opinió sobre la tramitació de la modificació del POUM per a possibilitar la construcció d'un port als sectors d'Es Cars i Vinya d'en Puig. En aquest sentit, l'única pregunta -amb "sí", "no" i "m'abstinc" com a possibles respostes- serà:

-Esteu d'acord amb la iniciativa de modificar el Pla General d'Ordenació Urbanística Municipal per a possibilitar la futura construcció d'un port, els seus accessos, un hotel de cinc estrelles i quatre habitatges a Tossa?

A la consulta hi podran votar totes les persones empadronades al municipi a data 30 de juny de 2016 i que tinguin 16 anys complerts el 20 de novembre de 2016. Caldrà identificar-se amb el DNI o carnet de conduir, llevat de les persones estrangeres, que ho hauran d'acreditar mitjançant la targeta d'identitat o document d'identitat amb el seu número o passaport.

La votació es farà a l'edifici La Nau –primera planta- de 10:00h. a 14:00h. i de 16:00h. a 20:00 h. Hi haurà dues mesas de consulta, una en la que votaran els veïns el primer cognom dels quals comenci per la lletra A fins als que comencin per la lletra L; i una segona mesa pels veïns el primer cognom dels quals comenci per la lletra M fins als que comencin per la lletra Z. L'Ajuntament nomenarà, en sorteig públic, un president i dos gestors a cada mesa de consulta, i els corresponents suplents, que seran escollits entre la ciutadania.

El pronunciament que resulti de la consulta es considerarà l'expressió majoritària de la voluntat popular sempre i quan se superi el 15% de participació del nombre total de persones cridades a participar i, superat aquest percentatge de participació, es considerarà expressió majoritària de la voluntat popular aquella opció que superi el 50% dels vots totals emesos.

L'Ajuntament habilitarà un apartat al web municipal per informar els veïns i facilitar que aquests tinguin tota la informació objectiva que necessiten per formar-se una opinió de l'abast de la proposta: www.tossademar.cat/consulta.

Inici de la campanya

Tant els partidaris del "sí" com els del "no" podran fer campanya, que s'iniciarà l'endemà del dia de la publicació del decret de convocatòria al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i finalitzarà a les 00:00h. del dia previst per a l'inici de la votació. A banda de tres locals per a fer-hi actes (La Nau, la Casa de Cultura i la sala de plens), hi haurà un únic plafó situat a l'Avinguda Catalunya que estarà dividit en dos espais iguals, un per als partidaris del "sí" i altres per als partidaris del "no"; i es repartiran trenta faroles per als partidaris del "sí" i trenta faroles pels partidaris del "no" per a fer-hi campanya.

El procés serà democràtic i garantirà la pluralitat i el respecte per a totes les opinions, tal i com es va assumir en l'acord adoptat pel Ple de l'Ajuntament en sessió ordinària de 14 de juliol de 2016.

El projecte que es sotmetrà a la consideració dels veïns suposaria, de prosperar, l'inici dels tràmits legals per a construir:

- Un port esportiu darrera d'Es Codolar amb tres dàrsenes i 453 amarres, magatzems, locals comercials i aparcament per a vehicles.
- Un hotel de 5 estrelles situat a l'antic camí de Lloret (sector Ses Alzines).
- Quatre xalets de luxe.

A més, la construcció comportaria l'execució d'un túnel que connectaria el nucli urbà de Tossa amb el port, el condicionament del camí de ronda i del camí ral; la instal·lació dels serveis bàsics a la zona (aigua, electricitat, gas, telefonia, etc.) i la cessió de zones verdes a l'Ajuntament.

Antecedents

Cal recordar que l'Ajuntament, en data 14 de març de 2012, ja va signar un conveni urbanístic amb les mercantils STAR ASSETES SL i FEANDA2 SL, per tal de dotar d'una infraestructura portuària al municipi. En el conveni es recollia el compromís de sotmetre la proposta al parer del conjunt dels vilatans, mitjançant la celebració d'una consulta popular i només en el cas que el resultat de la consulta fos favorable al projecte, l'Ajuntament procediria a promoure els instruments de planejament necessaris, així com a efectuar les gestions pertinents amb les administracions en funció de les seves competències i potestats, als efectes d'aconseguir els corresponents informes i autoritzacions pertinents, i, si és procedent, modificar els instruments d'ordenació actualment vigents.

La idea de construir un port a Tossa no és nova. CiU va impulsar-la l'any 2002 amb la redacció dels estudis previs, però la proposta no va quallar. Ara, un grup d'inversors ha tornat a posar sobre la taula la proposta i l'equip de govern del TU se sent amb l'obligació de plantejar aquesta qüestió, de gran importància per a la vila, a la ciutadania de forma democràtica.

Tossa modificarà el POUM per permetre un supermercat
Diari de Girona 8/9/2016

Segons l'equip de govern també es vol facilitar que els hotels que tenen terrenys al costat puguin fer ampliacions

TOSSA DE MAR | DDG
L'equip de govern de Tossa de Mar (TU) té previst aprovar inicialment, en el ple d'avui al vespre, un seguit de modificacions del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) per potenciar, entre d'altres, l'ús comercial i hoteler de la localitat. Així, segons va informar ahir el govern local, una de les modificacions afectarà el sector del Torrent dels Moros i permetrà l'ampliació de l'ús comercial en una parcel·la amb l'objectiu de possibilitar la implantació d'un establiment comercial. «Tenim una persona interessada a posar-hi un supermercat i, en principi, la modificació només afectarà aquest sector», va precisar ahir l'alcaldessa, Gisela Saladich. La modificació permetrà, a més, que l'Ajuntament disposi de més terreny per a aparcament públic i que es pugui completar la urbanització del sector.

Una altra modificació del POUM facilitarà l'ampliació de l'activitat hotelera consolidada a parcel·les que no tinguin aquest ús com a principal, però que limitin amb hotels i siguin del mateix propietari. «No estava previst en el POUM i el que volem és arreglar aquesta situació perquè tinguin l'opció d'ampliar els hotels», va explicar Saladich.

D'altra banda, també hi ha intenció d'aprovar definitivament el Pla de Millora Urbana del sector Codolar-Roqueta que desenvolupa el POUM aprovat l'any 2015; i d'aprovar definitivament l'ordenança reguladora de les platges, que s'ha consensuat amb veïns i associacions per adaptar-se a la normativa vigent i per «millorar la gestió de les platges de Tossa i la seva qualitat».


Tordera en alerta pel risc d’incendi forestal
Ràdio Tordera 8/9/2016


Les altes temperatures d’aquests dies i la falta de precipitacions està fent augmentar el risc d’incendi a Tordera. És per això que Protecció Civil de la Generalitat té activat el nivell 2 del Pla Alfa (d’un total de 3) a la comarca del Maresme per risc d’incendi forestal. El Pla Alfa és el procediment operatiu que té establert el Cos d’Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals desplegats sobre el territori, davant les situacions de perill d’incendi. El coordinador del govern municipal, Josep Llorens assegura que estan en alerta davant qualsevol incidència i que tots els dispositius estan activitats en la prevenció d’ incendis.

El nivell 2 del Pla Alfa implica una vigilància exclusiva d’incendis forestals per part dels agents rurals. Això significa un control de columnes de fum en terreny forestals i zones pròximes, el control de llocs d’especial risc, el control de circulació de vehicles per determinades zones forestals, el control d’abocadors determinats i la posada en servei de punts de guaita estratègics. Així mateix es demana responsabilitat i precaució als ciutadans alhora de fer activitats en zones boscoses.

Durant tot el mes d’agost, Tordera ha viscut diversos dies sota aquest risc alt d’incendi forestal amb el nivell 2 del Pla Alfa activat. El regidor Llorens demana a la ciutadania que siguin conscients de la situació dels boscos.

L’entrada de setembre ha estat marcada per temperatures màximes de rècord i ja s’han registrat alguns petits incendis.


Un vaixell fa tasques d'investigació al fons marí de Pineda
Ràdio Pineda 8/9/2016


Aquests dies un vaixell de 47 metres d'eslora, el Investigador, està fent tasques de control i investigació del fons marí davant la costa de Pineda i altres punts de l'Alt Maresme. Aquest vaixell fa també el control de la xarxa de boies marines.


A exposició pública els béns afectats per la C-32
El Punt Avui 8/9/2016

La Generalitat va sotmetre ahir a informació pública la relació dels béns i els drets afectats per l'execució de les obres del ramal de la C-32 de Tordera a Lloret de Mar. El projecte es va aprovar el 18 de juliol del 2016 i, a partir d'ara, tots els interessats i els titulars de drets reals o d'interessos econòmics sobre els béns afectats poden presentar al·legacions al Departament de Territori i Sostenibilitat durant un període de 15 dies. En total hi ha 198 parcel·les afectades als termes municipals de Blanes, Lloret i Tordera. El ramal és molt reivindicat per una part del territori, però també molt criticat per entitats ecologistes i partits polítics, que es van unir en la plataforma Aturem la C-32.

dimecres, 7 de setembre del 2016

Falguera d'aigua (Azolla filiculoides) a la desembocadura de la Tordera 7/9/2016

Detectada avui la Falguera d'aigua (Azolla filiculoides) a la desembocadura de la Tordera...Es tracta d'una planta aquàtica exòtica invasora, originària d'Amèrica del Sud, i a falta de trobar alguna dada al respecte, es tractaria de la primera vegada que es detecta a la Tordera.

Per ampliar informació...

https://www.ruralcat.net/c/document_library/get_file?uuid=d9b74dbd-5d27-4637-a106-9d9d4ab06504&groupId=10136

http://digital.csic.es/bitstream/10261/13634/1/InformeAzollafiliculoides2001.pdf

file:///C:/Users/raza/Downloads/EXOCAT_2012%20(1).pdf

http://www.uragentzia.euskadi.eus/contenidos/documentacion/2012_cea_invasoras/es_def/adjuntos/Anexo%20I%20completo.pdf

Desembocadura de la Tordera 7/9/2016


Aquest migdia a la desembocadura de la Tordera, com a més destacat...

mínim 3 Tortugues de rierol (Mauremys leprosa)
mínim 1 Tortuga d'aigua americana (Trachemys scripta)
unes 10 Sargantanes iberoprovençals (Podarcis liolepis)
desenes de Granotes verdes ibèriques (Pelophylax perezi)

4 Conills de bosc (Oryctolagus cuniculus)

2 Bernats pescaires (Ardea cinerea)
2 Martinets blancs (Egretta garzetta)
2 Valones (Tringa glareola)
1 Xivita (Tringa ochropus)
2 Xivitones (Actitis hypoleucos)
mínim 2 Corriols petits (Charadrius dubius)
1 Cuereta groga (Motacilla flava)
Cueretes blanques vulgars (Motacilla alba)
2 Blauets (Alcedo atthis)
13 Ànecs collverds (Anas platyrhynchos)
mínim 5 Polles d'aigua (Gallinula chloropus)
1 Corb marí emplomallat (Phalacrocorax aristotelis)
1 Gavina corsa (Larus audouinii)
mínim 21 Gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus)
Gavians argentats (Larus michahellis)
3 Perdius roges (Alectoris rufa)
1 Còlit gris (Oenanthe oenanthe)
unes 30 Orenetes vulgars (Hirundo rustica)
mínim 1 Mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus)
Mosquiters comuns (Phylloscopus collybita)
Tudons (Columba palumbus)
Coloms roquers (Columba livia)
Tórtores turques (Streptopelia decaocto)
Garses (Pica pica)
Merles (Turdus merula)
Rossinyols bords (Cettia cetti)
Tallarols de casquet (Sylvia atricapilla)
Estornells vulgars (Sturnus vulgaris)
Caderneres (Carduelis carduelis)
1 Gafarró (Serinus serinus)
Pardals xarrecs (Passer montanus)
Pardals comuns (Passer domesticus)
Becs de corall senegalesos (Estrilda astrild)

Grans concentracions de peixos a l'aigua i centenars de macroinvertebrats per tot arreu.

I gràcies...


Granotes verdes ibèriques (Pelophylax perezi)

Algunes imatges de la desembocadura de la Tordera...


Les dues cares de la mateixa moneda...

1. La riba de Malgrat:

Ja fa uns anys que a la riba de Malgrat es va treballar per tancar accessos, eliminar corriols, plantar un bosc de ribera per estretar l'aparcament i el camí principal, etc...

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2010/03/primeres-imatges-de-la-plantada-darbres.html

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2010/11/les-fotografies-de-la-plantada-i-del.html

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2010/04/es-delimita-i-senyalitza-per-la-banda.html

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2010/10/la-torre-dobservacio-va-prenent-forma.html

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2010/10/aquests-dies-hi-ha-obres-la.html

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2010/04/imatges-de-la-plantada-la-desembocadura.html

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2010/04/continuen-els-treballs-de-proteccio-i.html

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2011/01/gairebe-enllestida-lordenacio-del-cami.html

Qualsevol que passi per allà pot veure que ha estat tot un èxit... Correcte manteniment, bosc de ribera exuberant, camí agradable, ni rastre de corriols,... Fa goig...


2. La riba de Blanes:

També fa uns anys es va fer "alguna cosa"...

http://natura-tordera.blogspot.com.es/2010/11/sobre-les-actuacions-la-desembocadura.html

Actualment tot abandonat o deteriorat per manca de manteniment, la vegetació exòtica dominat-ho tot i ni rastre de l'autòctona, corriols per tot arreu,...


I és que no tot consisteix en rotular quan parlem d'espais naturals, la diferència és rellevant i tothom ho pot veure.