dissabte, 8 de desembre del 2007

Document "Función, problemática y riesgos en los ríos" per Alfredo Ollero

Tant als processos participatius del Consell de Conca, com des de la mateixa Agència Catalana de l’Aigua, o expressat per alguns dels seus tècnics, es parla molt de retornar al riu Tordera el seu perfil natural i la seva sinuositat com una de les mesures necessàries per complir els objectius de la DMA (Directiva Marc de l’Aigua) i per evitar riscos en cas de crescudes sobtades (Torderades), entre altres.

Val a dir que, si realment s’ho prenen seriosament (les administracions), es tracta d’una mesura ambiciosa i realment efectiva, que trenca i fa un gir de 180º a les polítiques que fins ara s’han dut a terme, i que mira de corregir precisament les “errònies” actuacions que fins ara s’han fet al riu Tordera (esculleres, canalitzacions, neteges, artificialització, ajardinament,...) amb l’idea principal de retornar al riu allò que era (i ha de ser) seu.

Malauradament, aquest tipus d’actuacions depenen més de la voluntat política i econòmica dels municipis (que majoritàriament actuen com a gestors de les immobiliàries), dels sectors econòmics i empresarials (autèntics gestors del nostre territori) i en molts casos de la voluntat especulativa d’alguns propietaris dels terrenys adjacents al riu, que dels tècnics de determinades administracions públiques.

Ja s’ha expressat la dificultat de realitzar aquesta mena d’actuacions, tant pel preu (pressupostos destinats) com per la manca de voluntat d’alguns dels actors necessaris (propietaris, ajuntaments,... fins i tot en alguns casos la mateixa societat civil) que, erròniament, continuen amb una manera de pensar conservadora respecte al riu i el medi en general.

També s’ha expressat la necessitat de acords, tant amb gremis com amb propietaris, mitjançant fundacions, entitats de custòdia, o amb la mateixa administració... de manera que aquests costos i reticències disminueixin... una feina llarga, molt llarga, i difícil.

Caldrà doncs, creuar els dits i buscar complicitats (tant als nostres ajuntaments com a entitats, propietaris i empresaris) per arribar a veure un riu Tordera mínimament recuperat i amb vida pròpia, com sempre havia estat, i com hauria de ser en un futur.

En la següent presentació resumida (Power-Point) de Alfredo Ollero Ojeda, Professor Titular de Geografia Física de la Universitat de Saragossa i Fundació Nueva Cultura del Agua, podeu veure els motius, funcions, problemàtiques, solucions, errors comuns, riscos i mesures a prendre per a la recuperació dels nostres rius, de manera resumida i esquemàtica però... molt aclaridora...

http://www.unizar.es/fnca/docu/docu191.pdf