dijous, 10 de gener del 2008

Dormidor d'esplugabous (Bubulcus ibis) de l'estany de Cal Raba (Tordera) 9/1/08


Entre les 5 i les 6 de la tarda d’avui, a l’estany de Cal Raba (Tordera), s’ha contat el total d’esplugabous (Bubulcus ibis) que arriben al dormidor per passar-hi la nit.

En total han arribat 117, un nombre molt inferior respecte als més de 180 de dies enrere.

Aquest dormidor ha canviat d’ubicació respecte anys enrera (a l’interior de l’estany) degut a les molèsties produïdes per un grup de jovent que es reuneix a l’esplanada del costat amb els cotxes i música amb volum alt, afegit a la manca d’aigua que s’arrossega des de l’any passat.

Aquest any s’havia ubicat als pollancres més alts de l’altre banda de la carretera, però entre l’enllumenat nadalenc, la càrrega i descàrrega de materials de construcció a tocar per les obres d’edificació, una grua treballant a pocs metres, les obres de poda i renovació del tancat de l’estany, i el continu pas de vehicles tant a la carretera com als accessos a Sant Pere, de moment han fet minvar el nombre d’esplugabous i potser el faran desaparèixer del tot amb el pas del temps.

Ja fa més de deu anys que es controla l’evolució d’aquest dormidor, amb entre 100 i 150 (aprox) a finals dels 90, creixent el nombre entre els anys 2000 i 2006 amb cifres entre els 200 i 300, amb una primera davallada l’hivern passat degut a molèsties (ja comentades) fins a fer-los fora, i pot ser ens trobem davant la seva desaparició degut a que no es prenen mesures per corregir les alteracions a un “espai natural protegit” (PEIN, XN2000), i aquestes continuen o s’afegeixen de noves... Construcció d’una benzinera dintre dels límits, obres a tocar de l’estany fins encerclar l’estany, magatzem de materials per a la construcció amb maquinària pesada treballant a tocar, treballs d’ajardinament (un estany NO és un parc públic), basaments d’aigües residuals riera amunt (transformació de Masos en Restaurants), etc...

Possiblement, es traslladi a un altre lloc (si no l’ha començat a fer ja), però encara no s’ha trobat cap altre ubicació propera.