Els experts adverteixen que el mosquit tigre arribarà a la demarcació pel sud de la Selva
Diari de Girona 28/7/08
Les rutes del mosquit tigre cap a Girona
Els experts treballen amb les hipòtesis que l'insecte pugui arribar a la demarcació pel sud de la Selva o per algun punt indeterminat de la Costa Brava i alerten que el model urbanístic gironí en pot afavorir l'extensió
GIRONA PILI TURON
Quinze quilòmetres separen el mosquit tigre de les comarques de Girona i els experts fins i tot ja han previst les seves possibles rutes d'entrada: una passa per la Selva perquè limita amb el Maresme, el lloc més proper on s'ha detectat l'insecte, mentre que una altra opció assenyala un punt indeterminat de la costa.
Girona disposa d'un dels quatre serveis de control de mosquits que existeixen a tot l'Estat -tres d'ells a Catalunya-, la Mancomunitat intermunicipal voluntària del Servei de control de mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter. Fa pocs dies, el seu gerent alertava davant els polítics municipals la urgència de prendre mesures per avançar-se a la implantació i l'assentament del mosquit tigre a la demarcació. I per deixar-ne clara la necessitat, el seu servei va informar que quaranta-tres municipis gironins estan en risc de rebre l'insecte: vint-i-un amb possibilitats altes -bàsicament poblacions del sud de la Selva i totes les que ressegueixen la Costa Brava-, vint més en una franja intermitja i dos amb un nivell baix.
El gerent de la mancomunitat, Eduard Marquès, va insistir que el mosquit tigre "és una amenaça per a les comarques de Girona" i es va referir a Itàlia per exemplificar la mala praxis administrativa, ja que -segons va afirmar- el seu retard a l'hora d'actuar n'ha provocat l'extensió per tot el territori.
El model urbanístic gironí és un factor que, d'acord amb les explicacions de l'expert, pot afavorir l'expansió del mosquit tigre. Això es deu a la proliferació de jardins i de municipis enllaçats per continus urbanístics.
Eduard Marquès va plantejar les dues hipòtesis que es contemplen a l'hora de preveure l'arribada d'aquest insecte a terres gironines. Tenint en compte que ?Arenys i Canet de Mar -al Maresme- són els últims llocs on s'ha localitzat l'animal, el Servei de control de mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter creu que el sud de la Selva pot ser una porta d'entrada. Un cop estigui en aquesta comarca, els especialistes creuen que pot arribar fàcilment a Girona a causa de l'alta mobilitat entre aquesta ciutat i les poblacions selvatanes. Seguint amb la seva argumentació, els nombrosos viatges diaris entre la capital i el Baix Empordà o Banyoles marcarien les rutes d'expansió del mosquit.
L'altra hipòtesi que hi ha a sobre de la taula contempla la introducció de l'insecte a través de qualsevol punt de la costa, on la densitat urbanística li facilita les coses per anar passant d'un municipi a un altre; a més -com en la possibilitat anterior-, tant el transport privat com públic a Girona obre una via perquè arribi a d'altres punts del territori.
A tot això, Eduard Marquès encara hi va afegir una altra dada rellevant: els dies festius, uns 252.000 vehicles es traslladen de Barcelona a Girona i uns 132.000 ho fan els feiners. En opinió del gerent de la mancomunitat, aquests desplaçaments són un factor a tenir en compte.
Aquests van ser els arguments principals de la Mancomunitat intermunicipal voluntària del Servei de control de mosquits de la badia de Roses i el Baix Ter i de l'Organisme autònom de salut pública de la Diputació de Girona (Dipsalut) per convèncer alcaldes i regidors que els ajuntaments s'han de sumar a un conveni per controlar l'entrada del mosquit tigre a la demarcació. Aquest projecte s'ha realitzat amb la col·laboració de l'Agència de Protecció de salut de la Generalitat i es complementa amb una campanya a les escoles.
Col·locació de trampes
Per remarcar la importància que s'ha donat al tema, el president de Dipusalut, Josep Marigó, va informar que la Diputació ha reservat un milió d'euros per als propers quatre anys. Part d'aquests diners es destinaran a les actuacions preventives als municipis, que cofinançaran els ajuntaments. La col·locació de trampes d'ovoposició serà un element clau de la campanya -que començarà a les poblacions de més de 5.000 habitants-, que també té en compte la informació, la sensibilització ciutadana i la creació de comitès municipals per actuar en cas que es detecti el mosquit tigre.
Trovareu més informació sobre aquest tema aquí…
Sobre el mosquit tigre (Aedes albopictus)
El risc d'arribada del mosquit tigre és alt en vint-i-un municipis gironins
El Punt 22.07.2008 ORIOL MAS
.
Engeguen una campanya de control i sensibilització del mosquit tigre en 276 escoles de la demarcació
El Punt 15.07.2008 ORIOL MAS
Un miler de trampes
El Punt 15.07.2008
Present a 55 municipis
El Punt 12.07.2008
dimecres, 30 de juliol del 2008
Més sobre el mosquit tigre (Aedes albopictus) 28/7/08...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada