dilluns, 4 d’agost del 2008

Estació d'aforament i riu Tordera (Fogars de la Selva) 2/8/08


La part positiva...

Aquest dissabte al migdia, en visita a l’estació d’aforament i tram del riu Tordera aigües amunt (Fogars de la Selva)...

Es constata l’acumulació de tortugues aquàtiques a la part inferior de l’estació d’aforament, un any més, al assecar-se els tolls aigües avall. S’observen 18 tortugues de rierol (Mauremys leprosa), amb unes poques captures per a la seva mesura i marcatge, i 1 tortuga de tempes vermelles (Trachemys scripta elegans)... totes assolellant-se o nedant a la mateixa estació o al tram inferior del riu.

També es troba el cadàver depredat d’una tortuga jove de tempes vermelles...


Riu amunt...

4 corriols petits (Charadrius dubius), 1 fent-se el ferit per distraure perquè te la posta o els petits a prop.
1 xivitona (Actitis hypoleucos)
2 bernats pescaires (Ardea cinerea)
3 àncs collverds (Anas platyrhynchos), 1 donant cops d’ala a l’aigua per distreure als depredadors perquè te la posta o els petits a prop.
1 blauet (Alcedo atthis)
2 aligots comuns (Buteo buteo)
1 puput (Upupa epops)
1 picot verd (Picus viridis)
... entre altres.

3 tortugues de rierol (Mauremys leprosa)
1 serp verda (Malpolon monspessulanus) de grans dimensions
1 serp d’aigua (Natrix maura)
>20 sargantanes ibèriques (Podarcis hispanica), 3 juvenils
>1000 granotes verdes (Pelophylax perezi) i molts cap-grossos

La part negativa...

De tornada cap a l’estació d’aforament, ja de tarda...
.

Un grup de 5 equatorians practicant la pesca d’arrossegament al riu!!! Remuntant el riu amb una xarxa (una d’aquestes malles verdes de forat petit, tipus mosquitera) amb pedres al seu interior, i arrossegada per dos d’ells, un a cada banda de la riba. Dos més amb salabrets (un que corre amb una bossa riu amunt quan em veu), i un altre amb una bossa plena de peixos de tota mena i crancs americans.

- “en nuestro país lo hacemos siempre... se agarra de todo”.

- “venimos de la urbanización de aquí al lado... de Los Príncipes... hemos venido a pasar la vacaciones a casa de un amigo”.

- “la policía nos ha dicho que podemos venir a pescar... que no pasa nada”.

- “agarramos de todo, pero no hay tanto como en nuestro país”.

Deu ni do!!!!


Al arribar a l’alçada de la corba del riu, just al sorral on es troben els corriols petits... dos tot terreny entren allà fins arribar al curs d’aigua, baixen tots, amb 6 gossos que ho remenen tot, i es posen a pescar amb salabrets riu amunt i avall. Un altre grup arriba per preparar la merendola.
.

I al arribar a l’estació d’aforament... nens pescant amb salabrets i canyes, omplint un cub de peixos (allà s’hi concentren multitud de peixos... angules, barbs,... per culpa de la barrera que els impedeix remuntar l’estació).

A arribat l’agost!!!!

Truco als agents forestals i els explico lo dels vehicles al riu i lo dels equatorians pescant. Un cop donades les meves dades i les indicacions que em demanen, marxo. Minuts més tard em truca la patrulla, primer per demanar-me la localització exacta, i desprès per demanar-me sobre els vehicles que eren dintre del riu (el de color de camuflatge era fora quan ells van arribar) i per indicacions per buscar al grup d’equatorians.

Si mai veieu actituds que poden posar en perill la riquesa ecològica del riu (que és XN2000, amb flora i fauna protegida, i accés motoritzat, pesca i caça prohibides)... truqueu!!! El manteniment dels seus valors naturals depèn tant de qui els altera com del que mira cap a altre costat quan ho veu.

Torreferrussa (Agents forestals) 93 574 00 36 – 93 561 70 00

1 comentari:

Krieg ha dit...

Molt ben fet, total no se perque pescaven...