http://www.gencat.net/diari/5204/08235033.htm
DECRET 172/2008, de 26 d'agost, de creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya. (Pàg. 65881)
Catàleg de Flora Amenaçada de Catalunya
La Natura a la Comarca Natural de La Selva 28/8/08
.
Una vintena d'espècies vegetals estan en perill d'extinció a les comarques gironines
Diari de Girona 31/8/08
Així ho indica un catàleg de la flora amenaçada de Catalunya, aprovat mitjançant un decret aquest mes d'agost
Plantes vulnerables
19 de les 59 plantes en perill d'extinció que s'han comptabilitzat a tot Catalunya són presents a les comarques gironines, segons les dades del catàleg que recull les espècies de flora vulnerables de tot el territori català, així com mesures per a protegir-les.
A la demarcació de Girona, l'Alt Empordà, amb importants espais naturals, és la comarca amb més plantes protegides i vulnerables.
GIRONA XAVIER MARTÍ I TORRENT
Molts ciutadans han visitat un zoològic o els jardins botànics per conèixer espècies en perill d'extinció. Normalment són grans espècies, de suficient entitat com perquè un els pugui fer cas. Però si es va a fer una passejadeta pel bosc, i no s'és expert en botànica, un pot trepitjar un conjunt de petits "herbots" que són des del passat 26 d'agost, espècies protegides per llei i d'un alt valor ecològic. A les comarques gironines, hi ha una vintena de plantes en perill d'extinció.El Departament de Medi Ambient de la Generalitat ha aprovat aquest agost un decret pel qual s'elabora un catàleg de la flora amenaçada a tot el país i s'estableixen les mesures per protegir-la. Concretament, a Catalunya es comptabilitzen 59 plantes en perill d'extinció i 130 en estat d'especial vulnerabilitat. Aquest conjunt de plantes s'afegeixen a les 148 que es troben "estrictament protegides" des de l'any 1992 quan es va aprovar el pla d'espais d'interès natural de Catalunya.
El ric i variat conjunt d'espais protegits i diversitat d'ecosistemes de les comarques gironines fa que 19 de les 59 plantes en perill d'extinció tinguin una important presència a la demarcació. Pel que fa a les plantes d'especial vulnerabilitat, les que tenen presència a les comarques gironines en són 20. Els espais amb una riquesa floral més gran són el Cap de Creus, la serralada de les Alberes, les capçaleres dels rius Ter i Freser, els aiguamolls de l'Empordà, l'estany de Sils, les Basses de l'Albera, l'Alta Garrotxa i la zona de la Tordera, entre d'altres.
Per comarques, l'Alt Empordà és la que té un nombre més alt tant d'espècies en perill d'extinció com de vulnerables, sobretot a causa de la presència de tres importants espais naturals: els Aiguamolls, el Cap de Creus i la serralada de l'Albera. La comarca té 14 i 8 plantes en perill d'extinció i en situació de vulnerabilitat respectivament. La segona en nombre d'espècies en perill (4) és el Ripollès. Després vénen la Selva, amb 3, la Garrotxa i el Baix Empordà, amb dues, i el Pla de l'Estany, amb una.
En nombre d'espècies vulnerables, després de les 8 que es registren a l'Alt Empordà hi ha les 7 de la Garrotxa, les 4 del Baix Empordà, les tres del Ripollès i el Gironès i una a la Selva.El decret del Departament de Medi Ambient recull les directrius de la legislació europea sobre protecció de flora i fauna, que va desenvolupar en l'àmbit estatal una llei de l'any 1997, la qual establia les divisions bàsiques en què s'havia de classificar la flora amenaçada o en perill d'extinció i que Medi Ambient ha adaptat a Catalunya amb el present decret.
La llista que ha fet la Generalitat s'ha basat en el que explica l'atles de la flora vascular amenaçada, la llista de la flora vascular estatal i els informes dels parcs naturals de Catalunya. A través d'aquests elements s'ha elaborat el catàleg de flora amenaçada de Catalunya.En l'àmbit nacional la majoria d'espècies es troben a la zona de la Catalunya Central, el Delta de l'Ebre, i la zona de l'Alt Pirineu i la Vall d'Aran; amb espais com el Delta de l'Ebre, els ports de Besseit, capçaleres de divresos rius catalans, la serralada del Cadí o el Parc estatal d'Aigüestortes i l'Estany de Sant Maurici entre d'altres.
diumenge, 31 d’agost del 2008
Sobre el creació del Catàleg de flora amenaçada de Catalunya...
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada