dilluns, 17 de novembre del 2008

Estany de Mas Mateu (Fogars de la Selva) 15/11/08


De l’estany de Mas Mateu (Fogars de la Selva) només queda el nom i un petit retall inundable molt temporalment i totalment cobert per vegetació arbòria (principalment freixes, alguns oms, salzes i gatells, amb alguns peus de grans dimensions, i algunes espècies de càrex) i que pateix una forta colonització d’heura i bardissa per manca d’inundació recent degut a la sobreexplotació de l’aqüífer a la zona. La resta de la plana està drenada pel Torrent de Mas Gavatx i un conjunt de canals, i els camps i prats han estat omplerts amb terres i destinats a camps de conreu, horta i plantacions de pollancres principalment.

El podem trobar a l’Inventari de zones humides a Catalunya inclòs sota el topònim “Aiguamolls del curs baix del Tordera (Codi 1430500)” de les Zones humides de la conca de la Tordera (pdf pàg. 3/10, darrera actualització Març 2001).

Hi diu textualment...

Estany de mas Mateu

Es tracta d’un estany alimentat per aigües del freàtic. La inundació és temporal i la major part de la seva superficie està ocupada per plantacions de pollancres i altres conreus. Hi ha una petita freixeneda en el sector més inundat (hàbitat d’interès comunitari, codi 91E0). Els arbres més comuns són el freixe (Fraxinus angustifolia), el gatell (Salix cinerea) i l’om (Ulmus minor). Els acompanyen espècies com Galium palustre, Equisetum telmateia, E. arvense, Ranunculus repens, Juncus articulatus, Cyperus eragrostis, Sparganium erectum, Carex remota, C.pendula, C. vulpina, C. hirta, Iris pseudacorus, etc, i sota les aigües, hidròfits com Callitriche stagnalis i Polygonum amphibium.
Com a curiositat, cal dir que en aquest espai s’hi cultivà arròs entre els anys 1943 i 1946.

Des de la seva actualització (2001) fins ara, molts prats i camps de conreu han estat omplerts de terres i transformats en noves pollancredes i hortes, majoritàries avui dia, i el petit retall inundable ha sofert un greu empobriment de flora cap a freixeda i bardissa.

Fotografies de l'estanyol i dels prats inundables de l'any 2006...

També del 2006, alguns prats són destinats a noves plantacions lineals de pollancres...


Els mateixos prats dissabte passat (15/11/08)...


Interior de la freixeda que ocupa la petita zona inundable (fotografies d'aquest dissabte)...


No gaire lluny, just a l’altre banda del torrent, trobem un petit camp d’inundació temporal amb uns grans freixes, majoritàriament ocupat per una jonquera de jonquet (Eleocharis palustris) i ranuncle aquàtic (Ranunculus trichophyllus), que fins no fa gaire es segava impedint la transformació cap a bosc de ribera, i que permetia la presència de molts amfibis i altres plantes herbàcies i orquídies a les parts menys humides. Darrerament però, pateix una colonització de petits freixes i roures que no trigaran en ocupar tot aquest espai aquàtic. Comparativa amb fotografies del 2006 (inundat) i de dissabte passat (amb recobriment de la jonquera de petits freixes)...


Algunes observacions d’aquest dissabte...

2 tords ala-roig (Turdus iliacus)
>20 tords comuns (Turdus philomelos)
2-3 grives (Turdus viscivorus)
>10 merles (Turdus merula)
4 cotolius (Lullula arborea)
1 pica-soques blau (Sitta europaea)
1 aligot comú (Buteo buteo)
... entre altres.

>20 sargantanes roqueres (Podarcis muralis), 14 juvenils
1 salamandra (Salamandra salamandra) juvenil
6 vidriols (Anguis fragilis)
7 granotes verdes (Pelophylax perezi) a l’interior d’un pou
.
aligot comú (Buteo buteo)


salamandra (Salamandra salamandra)

vidriol (Anguis fragilis)