dijous, 12 de març del 2009

Algunes notícies més per llegir 12/3/09...

L'aiguamoll de les Llobateres i l'Observatori de la Tordera, entre els Premis de l'Aigua 2009
Ajuntament de Sant Celoni 12/3/09

Dimarts 17 de març tindrà lloc la cerimònia de lliurament presidida pel conseller de Medi Ambient
.

.
L'aiguamoll de les Llobateres i l'Observatori de la Tordera són dos dels Premis de l'Aigua 2009 que cada any lliura l'Associació Catalana d'Amics de l'Aigua amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Aigua (22 de març) amb l'objectiu d'estimular de forma no dinerària aquelles iniciatives, actuacions o trajectòries que tinguin a veure amb la millora de la relació de la població catalana amb l'aigua i el seu entorn natural.

Enguany el jurat ha decidit atorgar a l'Ajuntament de Sant Celoni un dels Premis de l'Aigua 2009, per la construcció de la bassa de laminació de les Llobateres per disminuir els riscos d'inundació de la Tordera i crear hàbitats aquàtics i de ribera. El jurat també ha atorgat un dels premis de l'Aigua 2009 a L'Observatori de la Tordera per la seva trajectòria en el seguiment continuat d'indicadors socioecològics a la conca de la Tordera.

L'Observatori de la Tordera és un projecte impulsat des dels seus inicis (1996) per l'Ajuntament de Sant Celoni, en conveni amb l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Agència Catalana de l'Aigua, així com amb la col·laboració d'altres institucions públiques.

La cerimònia de lliurament dels Premis de l'Aigua 2009, que presidirà el conseller de Medi Ambient de la Generalitat, Francesc Baltasar, es farà en un acte que tindrà lloc el proper dimarts 17 de març a les 20.00 h a la Sala d'Actes de la Fundació Agbar a Cornellà de Llobregat. L'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, recollirà el Premi a Les Llobateres en nom de l'Ajuntament, i el Director de l'Observatori, Martí Boada, recollirà el Premi a L'Observatori de la Tordera.


La Generalitat avalua el Pla parcial Urbanístic del sector industial de les Ferreries
L’Actualitat del Baix Montseny 11/3/9


La Comissió d'Urbanisme de Barcelona del Departament de Política Territorial i Obres Públiques debatrà el proper dimecres, 11 de març, l'avenç del Pla Parcial Urbanístic del sector industrial de les Ferreries, situat a la Batllòria. La Comissió haurà d'emetre un informe sobre el document de desenvolupament del sector presentat per la Promotora Montsenyenca SA a la Generalitat i que inclou la memòria, les ordenances i els plànols que s'hauran d'aprovar per començar a construir a la zona.

L'Ajuntament ha assegurat que des de la Generalitat no s'ha informat al Consistori del debat d'aquest punt a la Comissió d'Urbanisme, tot i que a consultes posteriors la Generalitat ha explicat que la inclosió d'aquest punt al debat respon a la petició dels propietaris perquè es continuï amb la tramitació del desenvolupament industrial de les Ferreries. Segons l'alcalde de Sant Celoni, Francesc Deulofeu, els promotors han demanat que el desenvolupament d'aquest espai sigui tractat com a un pla supramunicipal, ja que afecta a dos municipis, Sant Celoni i Riells i Viabrea. Una mesura que, en cas de ser acceptada, suposaria "fer saltar l'aprovació a un ens superior a l'Ajuntament", ha assegurat l'alcalde.

L'avenç del Pla Parcial urbanístic del sector industrial de les Ferreries ha estat redactat per l'Espai d'Arquitectura i Urbanisme i inclou una memòria amb la normativa urbanística aplicable, les infrastructures i serveis, l'estructura de la propietat o la inudndabilitat, a més d'una memòria de l'ordenació, una avaluació econòmica i el cost de les obres d'urbanització, entre d'altres.

La superfície afectada pel Pla parcial de les Ferreries és de 244.338,67 metres quadrats. Segons l'avenç presentat, els objectius del desenvolupament del Pla són la creació d'una important superfície de sòl industrial "sense perdre, en la mesura possible, els edificis agrícoles existents" que, assegura, podrien estar integrats al polígon per a dotar-lo de serveis complementaris. En aquest sentit enumera la restauració de masies antigues com l'Hostal, el Molí i la Verneda o la Ferreria, que dóna nom al sector.

Pel què fa a l'ordenació de l'espai, l'avenç recull l'existència de parcel·les grans, d'una superfície mínima de 5.000 metres quadrats d'activiat única i sense que puguin ser compartimentades davant de la C-35, a la zona més occidental de l'àmbit d'ordenació. També planteja parcel·les de mida mitjana, de superfície mínima de 2.000 metres quadrats, a la part més oriental del sector, també davant de la carretera, i que es podrien compartimentar en parcel·les de 500 metres quadrats, en el cas de les que es troben a continuació de la indústria gran, i de 200 metres quadrats, les de segona línia, al centre de la zona.

L'avenç també inclou la creació d'una xarxa viària interior al sector compatible amb el nucli de la Batllòria i el polígon industrial de Riells, la creació de xarxes de servei, una minimització de l'impacte visual del polígon prop del sòl urbà i, també, del sòl rústic en la part propera a la Tordera, envoltant completament el polígon d'una zona verda, especialment frondosa al marge sud. Finalment, també preveu, tal com estableix la normativa urbanística, la cessió gratuïta i lliure de càrregues d'un 10 per cent de l'aprofitament urbanístic a l'Ajuntament de Sant Celoni.